Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
,,Preţ just pentru expropriere” Email
Luni, 05 Februarie 2018 23:15

 

Făgărăşenii vizaţi de sistematizarea centrului municipiului îşi cer drepturile pentru proprietăţile lor Familia Mihali ar vrea peste 100 euro/mp, iar Ioan Bujor cere 2 milioane de euro pe construcţiile de peste pasajul subteran Prima expertiză comandată de primărie a stabilit un preţ de 12 euro/mp, iar evaluatorul n-a depăşit 43 euro/mp ,,Am fost demolaţi de două ori şi n-am primit nimic, în democraţie mai trecem odată printr-o naţionalizare?” ,,Ajung pînă la CEDO pentru a-mi salva proprietatea”

Primarul Făgăraşului explică proprietarilor să se asigure că cerinţele lor au la bază un preţ just

 

     Proiectul ce prevede sistematizarea centrului Făgăraşului a fost prezentat şi analizat în plenul CL Făgăraş de la sfîrşitul lunii trecute. Conform proiectantului, zona centrală va avea o formă cu totul diferită decît este în prezent, iar reamenajarea se va ridica la 10 milioane de euro. Numai că pentru a se implementa acest proiect, toate terenurile din centrul municipiului trebuie să aibă ca proprietar Municipiul. Aşa se face că Primăria Făgăraş trebuie să achiziţioneze parcelele pe care nu le are în proprietate, dar în primul rînd să-i convingă pe proprietari să le vîndă. Expertizele şi evaluarea contractate de Primăria Făgăraş au stabilit preţurile de achiziţie, iar CL Făgăraş le-a aprobat prin vot. Asta însemnînd că Primăria Făgăraş poate demara discuţiile şi negocierile cu proprietarii pentru a face achiziţiile. Lucrurile nu par atît de simple însă pentru că doi dintre proprietari cer sume de bani mult mai mari decît cele votate de Legislativ. ,,În situaţii extreme vom recurge la expropriere” a explicat primarul. Declaraţia edilului şef a adus în faţa CL Făgăraş familia profesorului Ionel Mihali, proprietară a unor parcele d eteren, care şi-a susţinut punctul de vedere faţă de deciziile Municipalităţii.

,,Am fost demolaţi, iar acum să fim expropriaţi?”
 

     ,,Este o premieră pentru mine să fiu prezent în faţa Consiliului Local Făgăraş, dar am fost nevoit să vin pentru a vă prezenta punctul nostru de vedere legat de terenurile proprietate vizate de proiectul de sistematizare din centrul oraşului. Am aflat din ziar de o anume expropriere. Ar fi a 2-a expropriere a noastră. Am avut două case pe Tăbăcari şi un magazin care au fost demolate. Era acel magazin pe care făgărăşenii îl ştiu, cu articole de sport. Din două case n-am obţinut nimic. Singurul lucru pe care l-a obţinut familia mea a fost de la Gheorghe Gheorghiu Dej, o casă, în rest nimic. În democraţia aceasta originală sîntem puşi să suportăm a 2-a expropriere. Vrem să ştiţi că nu ne opunem sistematizării, ne dorim, ca făgărăşeni, oraşul să arate bine. Dar ce ne oferiţi pe parcelele de teren pe care le deţinem? Cine a făcut evaluarea, de ce s-a ţinut cont? Consider că este o evaluare aleatorie. Fostul primar a stabilit în urmă cu cîţiva ani că vrea să aibă o perspectivă asupra Cetăţii şi a vrut să-şi ducă planul la bun sfîrşit. Am cerut atunci să mă lase să construiesc pe terenul meu, dar nu mi-a dat voie spunînd că zona nu este construibilă. Dar s-a construit catedrala. Atunci, domnilor, demolaţi toate construcţiile din zona Cetăţii! Noi plătim impozite pe aceste terenuri pe care le avem. Pe de altă parte, sînt de acord cu o înţelegere cu dumneavoastră, dar nu o expropriere/naţionalizare. Am mai trecut prin aşa ceva. Vă spun că am vîndut în zona 13 Decembrie un teren cu 100 euro/mp, atunci aici, în centru, preţul trebuie să fie pe măsură. În caz contrar vom merge în instanţă cu voi. Nu ne este teamă pentru că terenurile le-am dobîndit tot prin instanţă, nu le-am primit după demolare. Dacă vă gîndiţi la o sumă rezonabilă, da, vom fi de acord. Acceptăm şi un schimb de teren sau un spaţiu comercial. Ultima ofertă care ne-a fost făcută de primărie a fost 12 euro/mp, un total de 50.000 euro. Este inacceptabil. Se întoarce socrul în mormînt” a explicat în faţa aleşilor locali prof. Ionel Mihali şi soţia sa, care deţin două parcele de teren în zona Cetăţii Făgăraşului, în spatele catedralei.
 

,,Vă invităm la o negociere”
 

     ,,Aţi spus cîteva adevăruri. Naţionalizarea nu este expropriere. Dacă nu ajungem la o înţelegere în privinţa preţului aveţi posibilitatea de a ne da în judecată, dar acolo noi ne vom folosi de preţul just pe care îl avem. Am apelat la experţi care şi-au luat o responsabilitate atunci cînd au stabilit preţurile şi evaluarea. De asemenea, trebuie să vă reamintesc faptul că a fost stabilit un PUD, care a stabilit că zona centrală nu este construibilă. Vorbeaţi de terenul din 13 Decembrie, acolo este zonă construibilă, deci preţul este mai mare decît în centru unde nu se poate construi nimic. Am avut o expertiză cu 12 euro/mp. Apoi am contractat un alt expert care a mai realizat expertize într-o zonă apropiată cu aceasta din centru. A obţinut un alt preţ. Acum facem reevaluarea la un preţ just. Preţurile obţinute sînt la 42-43 euro/mp. După ce avem şi votul de astăzi, toate documentele le veţi primi acasă spre analiză. Ulterior vă vom invita la o negociere. N-aţi primit pînă acum o astfel de invitaţie pentru că nu aveam baza discuţiilor. Dacă în urma negocierilor nu vom ajunge la o înţelegere vom recurge la expropriere. Astăzi (n.r. şedinţa CL Făgăraş din data de 31 ianuarie)se aprobă preţul şi urmează să vă invităm. În această zonă va fi amenajată o piaţetă pietonală, este un proiect european amplu” a explicat primarul Gheorghe Sucaciu.

,,Ajung la CEDO”
 

     Şi Ioan Bujor s-a arătat revoltat de preţurile la care a ajuns evaluatorul angajat de Primăria Făgăraş. ,,Eu am cumpărat clădirile din centru şi am investit în ele. Mi-am făcut şi eu o expertiză financiară şi valorile obţinute sînt mult mai mari faţă de cele la care a ajuns Primăria Făgăraş. Oferta care mi s-a făcut nu are cum să mă mulţumească. Voi merge în instanţă, dacă este cazul pînă la CEDO unde îmi voi găsi dreptatea. Un preţ realist este undeva la 2 milioane de euro pentru proprietatea mea. Nu pot să nu spun că acest proiect a fost discutat în urmă cu cîţiva ani, de fostul primar şi cu reprezentanţii preoţilor, cînd au stabilit ca tot centrul să fie eliberat de construcţii pentru a face loc catedralei. Nici astăzi biserica nu are autorizaţie de construcţie, dar este în picioare. Dacă eu nu aveam autorizaţii eram demolat demult” a explicat în redacţie Ioan Bujor. (Lucia BAKI)

Comments
Comentariu nou Cautare
ION  - autorizaţie de construcţie   |06-02-2018 19:19:29
Nici astăzi biserica nu are autorizaţie de construcţie, dar este în
picioare.
...................
FARA CUVINTE
Anonim  - Foarte bine   |06-02-2018 19:21:59
Unde te crezi tataie de ceri 2000000 de eoru,in LasVegas,,,
Vasile  - Utilitatea publica   |07-02-2018 18:21:41
Ar fi bine daca primaria ar inceta cu manevrele de intimidare a proprietarilor
cu sperietoarea exproprierilor.
Nu orice ideie a celor din primarie poate genera
o ^cauza de utilitate publica^asa cum spune legea , pentru a putea fi utilizata
exproprierea.
Chiar daca primaria va construi sub pretextul exproprierii acesta
va fi un abuz care in final va fi pedepsit ,chiar daca se va intimpla dupa
incheierea mandatului primarului si consilierilor.
Problema care ramine va fi
cea a platii despagubirilor,cu care vor ramane insarcinati cei care vor urma
indivizilor care s-au impaunat cu asemenea ^realizari^.
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

,,Pesta porcină este o făcătură a guvernantilor“

     Pesta porcină este un alt subiect adus în atenţia românilor în ultima perioadă pentru a le abate atenţia de la evoluţia evenimentelor reale. Peste tot în media se dezbate subiectul, iar în paralel se sacrifică porcii atît din ferme, cît şi din gospodăriile oamenilor. Oamenii se întreabă însă cît de reală este situaţia, dar înclină să creadă că totul este o făcătură pusă la cale de guvernanţi pentru a creşte importurile şi a distruge producţia autohtonă. Şi făgărăşenii sînt în asentimentul marii majorităţi a românilor şi susţin că această campanie de sacrificare a porcilor pe motiv de pestă porcină africană este o făcătură. Făgărăşenii amintesc de gripa aviară care a dus la sacrificarea tuturor păsărilor din ferme şi din gospodăriile oamenilor. Localnicii îşi mai amintesc că primele focare de gripă aviară au fost identificate în Ţara Făgăraşului, iar dezinsecţiile au fost realizate cu apă de ploaie.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 568 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

3.JPG

Cartea

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 763
Număr afişări conţinut : 4276820

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare