Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Prima pagină
Întîmpinarea Domnului în Templu Email
Marţi, 30 Ianuarie 2018 14:57

 

     ,,Bucură-te cea plină de dar, Născătoare de Dumnezeu Fecioară, că din tine a răsărit Soarele dreptăţii, Hristos Dumnezeul nostru, luminînd pe cel din întuneric. Veseleşte-te şi tu, bătrînule Drepte, cel ce ai primit în braţe pe Izbăvitorul sufletelor noastre, cel ce ne-a dăruit nouă şi învierea“. (Troparul Sărbătorii)


     Vineri, 2 februarie a.c., prăznuim Întîmpinarea Domnului în Templu, sărbătoare împărătească, pentru că se raportează direct la persoana Domnului Dumnezeu şi Mîntuitor al nostru Iisus Hristos. ,,Şi cînd s-au împlinit zilele curăţirii lor, după Legea lui Moise, L-au adus pe Prunc la Ierusalim ca să-L pună înaintea Domnului, Şi ca să dea jertfă, precum s-a zis în Legea Domnului: o pereche de turturele sau doi pui de porumbel. Şi iată, era un om în Ierusalim, cu numele Simeon; şi omul acesta era drept şi temător de Dumnezeu, aşteptînd mîngîierea lui Israel, şi Duhul Sfînt era asupra lui. Şi lui i se vestise de către Duhul Sfînt că nu va vedea moartea pînă ce nu va vedea pe Hristosul Domnului. Şi din îndemnul Duhului a venit la templu; şi cînd părinţii au adus înăuntru pe Pruncul Iisus, ca să facă pentru El după obiceiul Legii, El l-a primit în braţele sale şi a binecuvîntat pe Dumnezeu şi a zis: Acum, slobozeşte pe robul Tău, Stăpîne, după cuvîntul Tău, în pace, Că ochii mei văzură mîntuirea Ta, Pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor, Lumină spre descoperirea neamurilor şi slava poporului Tău Israel. Iar Iosif şi mama Lui se mirau de ceea ce se vorbea despre Prunc. Şi i-a binecuvîntat Simeon şi a zis către Maria, mama Lui: Iată, Acesta este pus spre căderea şi spre ridicarea multora din Israel şi ca un semn care va stîrni împotriviri, Şi prin sufletul tău va trece sabie, ca să se descopere gîndurile din multe inimi. Şi era şi Ana proorociţa, fiica lui Fanuel, din seminţia lui Aşer, ajunsă la adînci bătrîneţi şi care trăise cu bărbatul ei şapte ani de la fecioria sa; Şi ea era văduvă, în vîrstă de optzeci şi patru de ani, şi nu se depărta de templu, slujind noaptea şi ziua, în post şi în rugăciuni. Şi venind şi ea în acel ceas, lăuda pe Dumnezeu şi vorbea despre Prunc tuturor celor ce aşteptau mîntuire în Ierusalim. Şi după ce au săvîrşit toate, s-au întors în Galileea, în cetatea lor Nazaret“. (Luca 2, 22-39)

Praznic vechi
 

     Prima menţionare a acestei sărbători a fost făcută în secolul IV de către pelerina Egeria, în jurnalul ei de călătorie din perioada 381-384 d.Hr: ,,În ziua a patruzecea după Epifanie, Întîmpinarea Domnului se celebrează aici cu cea mai mare onoare. În chiar această zi se face procesiune la Anastasis şi toţi purced acolo şi toate se fac după rînduiala lor, cu cea mai mare solemnitate, la fel ca pentru paşte. Predică toţi preoţii şi tot aşa episcopul, tratînd mereu acelaşi pasaj din Evanghelie în care spune despre ziua a patruzecea, cînd Iosif şi Maria L-au adus în templu pe Domnul şi L-au văzut pe El Simeon şi profeteasa Ana, fiica lui Fanuel, şi despre vorbele acestora, pe care le-au spus ei văzîndu-L pe Domnul şi jertfa pe care au adus-o părinţii. Şi după ce se celebrează toate pe rînd, după cum este rînduit, se săvîrşesc Sfintele Sacramente, apoi se face Liturghia“. Egeria a fost una dintre pelerinele care au călătorit în Ţara Sfîntă. Egeria sau Etheria numeşte praznicul Quadragesinae de Epiphania pentru că atunci Naşterea Domnului se serba odată cu Epifania sau Botezul Domnului în Iordan- pe 6 ianuarie, iar Întîmpinarea era sărbătorită la 40 de zile după Epifanie. În anul 494 d.Hr. Papa Gelasiu introduce această sărbătoare pentru a contracara sărbătoarea păgînă a Lupercaliilor care se celebra la începutul lunii februarie, în onoarea zeului Pan, supranumit şi Lupercus, adică ucigătorul lupilor. Practica lustraţiunilor păgîne se înlocuia cu aceea a curăţirii Sfintei Fecioare.

Dreptul Simeon
 

     Noul Testament ne arată că bătrînul Simeon era luminat de Duhul Sfînt, dar nu ne dă indicii cu privire la persoana lui. Ipoteze privindu-l pe Dreptul Simeon aflăm însă din vechile tradiţii. ,,Sfîntul Nicodim Aghioritul a strîns laolaltă mai multe puncte de vedere ale interpreţilor în legătură cu cine anume era Simeon. El a făcut acest lucru deoarece în Evanghelie nu se spune categoric dacă era preot sau nu, el fiind numit doar om. Astfel, Cuviosul Iosif, scriitorul de cîntări, îl numeşte ,,preot sfinţit“, Sfîntul Mucenic Metodie îl numeşte ,,preot înduhovnicit“, Cuviosul Fotie şi Cuviosul Teofilact spun că nu era preot, dar era mai presus de preoţi, iar alţii spun că era unul dintre cei şaptezeci de traducători ai Vechiului testament, care nu a crezut atunci cînd a tradus prorocia lui Isaia: iată, fecioara va lua în pîntece“ şi, în acel moment, i s-a dat vestea că va trăi pînă cînd Îl va primi în mîinile sale pe Hristos. Unii cred că era fiu al lui Hillel, Patriarhul evreilor, şi tată al învăţătorului de lege Gamaliel, iar alţii, că era conducătorul Sinedriului evreilor. De asemenea, se spune că era de peste două sute şaptezeci de ani…“ spune eruditul teolog şi mitropolit grec Hierotheos Vlachos (Predici la Marile Sărbători)
(Ştefan BOTORAN)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Comunicat de presa

În ediţia tipărită

,,Pesta porcină este o făcătură a guvernantilor“

     Pesta porcină este un alt subiect adus în atenţia românilor în ultima perioadă pentru a le abate atenţia de la evoluţia evenimentelor reale. Peste tot în media se dezbate subiectul, iar în paralel se sacrifică porcii atît din ferme, cît şi din gospodăriile oamenilor. Oamenii se întreabă însă cît de reală este situaţia, dar înclină să creadă că totul este o făcătură pusă la cale de guvernanţi pentru a creşte importurile şi a distruge producţia autohtonă. Şi făgărăşenii sînt în asentimentul marii majorităţi a românilor şi susţin că această campanie de sacrificare a porcilor pe motiv de pestă porcină africană este o făcătură. Făgărăşenii amintesc de gripa aviară care a dus la sacrificarea tuturor păsărilor din ferme şi din gospodăriile oamenilor. Localnicii îşi mai amintesc că primele focare de gripă aviară au fost identificate în Ţara Făgăraşului, iar dezinsecţiile au fost realizate cu apă de ploaie.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 1218 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

7.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 764
Număr afişări conţinut : 4275549

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare