Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Centenar Nicolae Ceauşescu Email
Luni, 29 Ianuarie 2018 19:47

      Dacă trăia, Nicolae Ceauşescu ar fi împlinit pe 26 ianuarie, 2018, o sută de ani. Cred că nici sănătatea şi, precum ştim, nici istoria nu au îngăduit o asemenea longevitate. Dar omul şi liderul politic al României rămîne încrustat în epoca de după 1965, căreia numele său i s-a ataşat cu calificative de grandoare. Unicitatea ei ,,de aur” se datora ,,marelui cîrmaci”, ce întruchipa genial virtuţiile marilor voievozi, eroismul şi spiritul creator al celor mai luminate personalităţi din neamul românesc. Cu o asemenea forfotă de superlative, ziua de 26 ianuarie umbrea celelalte evenimente istorice, mai mult decît în alte perioade ale anului, nici ele lăsate fără tangenţă cu destinul conducătorului aflat ,,providenţial” în fruntea partidului şi statului.

 Acum ne apar ca semne certe ale statului totalitar, fie de stînga, fei de dreapta şi ale concentrării puterii autocratice, sub aparenţa unei democraţii declarate cît mai largi. Auspiciile sub care Nicolae Ceauşescu a fost investit cu funcţii supreme erau promiţătoare: un program ambiţios de investiţii, modernizarea infrastructurii, obiective îndrăzneţe şi realizări notabile în industrie, transporturi, agricultură, turism, sănătate, învăţămînt, cultură. Afişarea unei politici naţionale, mai puţin aservite dictatului şi tutelării blocului estic, i-au mărit popularitatea liderului ce ne configura un viitor prosper şi demn. El se afla peste tot în ţară, iar manifestările populare de întîmpinare deveneau mijloace de adulare şi ecouri de propagandă mediatică. Nu numai ţara, dar şi lumea cu ţările din jur, apoi din toate continentele, indiferent de sistemul politic, marcau prezenţa României, prin vizita, ,,celui mai de seamă fiu al poporului”. Pentru contemporanii anilor 60, 70 nu-i nemotivată o stare de nostalgie la amintirea primului serviciu, a primului apartament, a primului autoturism, a primului concediu pe litoral ş.a., fără însă a neglija acum declinul de după anii 80, cînd criza energetică mondială, dezvoltarea extensivă, forţată a economiei româneşti, au creat lipsuri de tot felul şi o revoltă ieşită rar la suprafaţă, cum a fost cea a minerilor din Valea Jiului sau a muncitorilor de la Autocamioane din Braşov. Revolta din 1989, înscrisă într-o mişcare europeană anticomunistă largă, a dus la prăbuşirea statului român totalitar, a cărui lideri în frunte cu Ceauşeştii au devenit ţinta răfuielii. Verdictul sîngeros şi grăbit al confruntărilor a cutremurat. ,,Pentru procesul Ceauşescu, zice istoricul Neagu Djuvara, impresiile au fost dezastruoase; niciun fel de judecată probatorie, ci o reglare de conturi între eşaloanele comuniste”. De aceea atît epoca cît şi detronarea conducătorilor rămân subiecte de reflecţie istorică şi analiză juridică.
(Prof. Liviu IOANI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

,,Digurile ar fi oprit năvala apelor“

 

      Apele au făcut mari pagube în Ţara Făgăraşului săptămîna trecută. Ploile abundente şi topirea zăpezii au dus la o triplare a debitului apei Oltului. Iar lipsa digurilor a dus la revărsarea apei în toate zonele aflate în apropierea albiei Oltului. Cartierul Galaţi, Şona, Crihalma, Comăna, Mîndra, colonia de la şantierul Mîndra, Feldioara au fost localităţile şi zonele unde apa a făcut ravagii. Au rămas izolate două sate, Şona şi Crihalma. În zona Mîndra, şantierul pentru construirea digului a fost abandonat după 1989 şi nici nu sînt şanse ca investiţia să fie finalizată. La Crihalma, podul de peste Olt creează probleme în fiecare an, dar nimeni nu s-a preocupat de construirea unuia nou. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu mai mulţi localnici afectaţi de inundaţiile de săptămîna trecută, dar şi cu autorităţi locale despre situaţia inundaţiilor din Ţara Făgăraşului. Redăm cîteva dintre părerile făgărăşenilor despre năvala apelor. (continuare doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 596 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

8.JPG

Cartea

Horoscop zilnic

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 758
Număr afişări conţinut : 4103672

Informatii utileZiare