Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Vorbe de-adevăratelea
Vorbe de-adevăratelea Email
Marţi, 23 Ianuarie 2018 08:02

      Un asemenea subtitlu s-ar putea adăuga cărţii ,,Răsfoind vorbe” scrise şi publicate în 2017 de doctorul Eugen Năftănăilă. Este o carte de evocări şi reflecţii izvorîte din experienţa unui intelectual, care la 40 de ani de carieră în domeniul medicinei dentare şi-a îngăduit un răgaz scriitoricesc, impus şi de menajarea acelui element din fiinţa noastră, căruia specialiştii îi spun cord. Notorietatea profesională a d-lui dr. Eugen Năftănăilă, dar şi mulţumirea familială de a fi soţ, părinte, iar de un an şi bunic iubitor îi permit o atitudine lucidă în faţa vieţii şi a realităţilor cotidiene, nu întotdeauna socotite pe măsura idealurilor sale. Despre confraţii întru profesie vorbeşte cu consideraţie, iar atitudinea sa moralistă invită la moderaţie: ,,Orice exces se răzbună, fie el chiar munca, deşi se spune că munca cu mîinile este tot o rugăciune”. Iubirea de ţară şi legătura sufletească cu locurile părinteşti, ,,satul cu nume voievodal Breaza Făgăraşului” îi dau tărie de caracter şi voinţa de a învinge, deşi copilăria nu i-a fost ferită de traume:

 în 1957 tatăl şi bunicul au fost arestaţi pentru legături cu luptătorii anticomunişti din Munţii Făgăraşului. Pentru el munţii nu reprezintă numai un spaţiu existenţial de o incomparabilă voluptate peisagistică, ci şi un reper moral preluat în cele mai definitorii expresii. Unui caracter integru îi spune că are ,,statură alpină”, după cum omul poate afirma ,,voinţă alpină”, sau dovedi ,,alpinism sufletesc”. De pe asemenea altitudini autorul analizează propriul destin, dar şi aspectele sociale şi politice ale lumii din jur, neocolind poziţiile critice: satira, ironia, invectiva. Exprimările dau relevanţă gîndurilor: politicienii sînt nişte cîntăreţi fără melodie; un principiu al ignoranţei face ca ,,tot prostul să-şi găsească un prost care să-l admire”, iar, ca semn al nesăbuinţei ,,tăierile drujbiste” le vede ca pe un atentat la măreţia pădurilor montane. A te realiza în viaţă presupune să ai voinţă şi să te bazezi pe munca cinstită, căci numai acestea ne vor bucura şi ,,nu privirea melancolică spre traista altuia”. Asemenea repere le-a asimilat autorul din copilărie, din universul satului de la poalele munţilor, din propia familie. O mentalitate ancestrală ierarhiza gospodăriile rurale în trei trepte, gazde, de mijloc şi oameni slabi”, clasament din care lipseşte termenul sărăcie. Autorul realizează cele mai emoţionante pagini în evocarea anilor copilăriei şi a universului rural, iar unul din chipurile care luminează acest spaţiu, cel al bunicii Istina, primeşte aureola icoanei Prea Cuvioasei Paraschiva. Femeie harnică şi cumpătată, este convingătoare în tot ce intreprinde, încît nepotul vede în ea simbolul înţelepciunii, în sensul de inteligenţă aplicată şi radiantă. Inteligenţa poate fi egoistă, pe cînd înţelepciunea are supremaţia de a fi altruistă şi generoasă. În episoadele despre copilărie şi sat, cititorul poate savura farmecul exprimării cu regionalisme specifice locului. Va simţi aroma de mămăligă tăiată cu aţa, a bulzului, a gustului de papară şi de carne sloi (conservată în untură), frumuseţea primăverii cînd înfloreau nuşcelele, copiii îşi făceau carabe din ramuri tinere de salcie, se dădeau de-a duriga pe coastă, ori stăteau la taifas pe laiţă, mergeau la cîmp pentru semănatul picioicilor, asistau la spargerea bruşilor cu tăvălugul. Vara bolboaca răsuna de chiotele lor, iar ronţăitul merelor era o modalitate naturală de igienă dentară. Alte asemenea delicii lexicale, las pe cititor să le descopere, ca să închei cu o exclamaţie ardelenească preferată din loc în loc de autor: ,,No, că aici este încă o poveste...!, probînd plăcerea nestinsă de confesiune. (Prof. Liviu IOANI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Luiza .B  - Dorinta   |29-03-2018 20:50:41
Hei.Frumos articol.Despre studenție nu a scris? Va rog as vrea sa citesc
cartea.E f important pentru mine fiind o iubitoare a fagarasenilor.Dumneavoastra
mi -0 puteti împrumuta? Autorul nu mi -a raspuns la solicitare.si m -a
blocat.Cine stie ....probabil am gresit .Va multumesc.
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

60 de ani de filatelie la Făgăras

     Iubitorii Cercului Filatelic din Făgăraş s-au întîlnit sîmbătă, 21 aprilie a.c., la Fundaţia Culturală ,,Negru Vodă“ pentru a marca şaizeci de ani de la înfiinţarea cercului. ,,Se împlinesc şaizeci de ani de cînd s-a înfiinţat Cercul Filatelic, prin 1958. Iniţiativa a aparţinut unui nmăr de 16 colecţionari de timbre din Făgăraş. Dintre întemeietori, în viaţă mai este doar Orban Ludovic. Sîntem la cea de-a XX-a expoziţie, iar trei dintre membrii cercului participă la expoziţii interjudeţene şi de rang înalt unde expunerile lor sînt foarte apreciate. Mai sîntem eu, Orban Antonia şi Bartos Csongor. (continurea în ediţia tipărită)

Citește mai departe...
 
Vizită la CN ,,Radu Negru“

     O delegaţie din Italia va vizita CN ,,Radu Negru” în perioada 2-7 mai 2018. Este vorba despre punerea în aplicare a unui protocol încheiat între conducerea colegiului făgărăşean, a primarului municipiului Gheorghe Sucaciu şi a conducerii Istitutului Comprensivo „Corrado Melone”, Ladispoli (Roma) şi semnat anul trecut. Prima etapă a protocolului prevede deplasarea unei delegaţii de la şcoala din Italia la Făgăraş, iar următoarea va fi vizita deleaţiei făgărăşenilor la şcoala din Ladispoli. Iniţiativa acestui schimb de experienţă aparţine făgărăşencei Angela Nicoară, profesoară la şcoala din Ladispoli. (continurea în ediţia tipărită)

Citește mai departe...
 

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 542 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

2.JPG

Cartea

Horoscop zilnic

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 753
Număr afişări conţinut : 4139873

Informatii utileZiare