Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Vorbe de-adevăratelea Email
Marţi, 23 Ianuarie 2018 08:02

      Un asemenea subtitlu s-ar putea adăuga cărţii ,,Răsfoind vorbe” scrise şi publicate în 2017 de doctorul Eugen Năftănăilă. Este o carte de evocări şi reflecţii izvorîte din experienţa unui intelectual, care la 40 de ani de carieră în domeniul medicinei dentare şi-a îngăduit un răgaz scriitoricesc, impus şi de menajarea acelui element din fiinţa noastră, căruia specialiştii îi spun cord. Notorietatea profesională a d-lui dr. Eugen Năftănăilă, dar şi mulţumirea familială de a fi soţ, părinte, iar de un an şi bunic iubitor îi permit o atitudine lucidă în faţa vieţii şi a realităţilor cotidiene, nu întotdeauna socotite pe măsura idealurilor sale. Despre confraţii întru profesie vorbeşte cu consideraţie, iar atitudinea sa moralistă invită la moderaţie: ,,Orice exces se răzbună, fie el chiar munca, deşi se spune că munca cu mîinile este tot o rugăciune”. Iubirea de ţară şi legătura sufletească cu locurile părinteşti, ,,satul cu nume voievodal Breaza Făgăraşului” îi dau tărie de caracter şi voinţa de a învinge, deşi copilăria nu i-a fost ferită de traume:

 în 1957 tatăl şi bunicul au fost arestaţi pentru legături cu luptătorii anticomunişti din Munţii Făgăraşului. Pentru el munţii nu reprezintă numai un spaţiu existenţial de o incomparabilă voluptate peisagistică, ci şi un reper moral preluat în cele mai definitorii expresii. Unui caracter integru îi spune că are ,,statură alpină”, după cum omul poate afirma ,,voinţă alpină”, sau dovedi ,,alpinism sufletesc”. De pe asemenea altitudini autorul analizează propriul destin, dar şi aspectele sociale şi politice ale lumii din jur, neocolind poziţiile critice: satira, ironia, invectiva. Exprimările dau relevanţă gîndurilor: politicienii sînt nişte cîntăreţi fără melodie; un principiu al ignoranţei face ca ,,tot prostul să-şi găsească un prost care să-l admire”, iar, ca semn al nesăbuinţei ,,tăierile drujbiste” le vede ca pe un atentat la măreţia pădurilor montane. A te realiza în viaţă presupune să ai voinţă şi să te bazezi pe munca cinstită, căci numai acestea ne vor bucura şi ,,nu privirea melancolică spre traista altuia”. Asemenea repere le-a asimilat autorul din copilărie, din universul satului de la poalele munţilor, din propia familie. O mentalitate ancestrală ierarhiza gospodăriile rurale în trei trepte, gazde, de mijloc şi oameni slabi”, clasament din care lipseşte termenul sărăcie. Autorul realizează cele mai emoţionante pagini în evocarea anilor copilăriei şi a universului rural, iar unul din chipurile care luminează acest spaţiu, cel al bunicii Istina, primeşte aureola icoanei Prea Cuvioasei Paraschiva. Femeie harnică şi cumpătată, este convingătoare în tot ce intreprinde, încît nepotul vede în ea simbolul înţelepciunii, în sensul de inteligenţă aplicată şi radiantă. Inteligenţa poate fi egoistă, pe cînd înţelepciunea are supremaţia de a fi altruistă şi generoasă. În episoadele despre copilărie şi sat, cititorul poate savura farmecul exprimării cu regionalisme specifice locului. Va simţi aroma de mămăligă tăiată cu aţa, a bulzului, a gustului de papară şi de carne sloi (conservată în untură), frumuseţea primăverii cînd înfloreau nuşcelele, copiii îşi făceau carabe din ramuri tinere de salcie, se dădeau de-a duriga pe coastă, ori stăteau la taifas pe laiţă, mergeau la cîmp pentru semănatul picioicilor, asistau la spargerea bruşilor cu tăvălugul. Vara bolboaca răsuna de chiotele lor, iar ronţăitul merelor era o modalitate naturală de igienă dentară. Alte asemenea delicii lexicale, las pe cititor să le descopere, ca să închei cu o exclamaţie ardelenească preferată din loc în loc de autor: ,,No, că aici este încă o poveste...!, probînd plăcerea nestinsă de confesiune. (Prof. Liviu IOANI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Luiza .B  - Dorinta   |29-03-2018 20:50:41
Hei.Frumos articol.Despre studenție nu a scris? Va rog as vrea sa citesc
cartea.E f important pentru mine fiind o iubitoare a fagarasenilor.Dumneavoastra
mi -0 puteti împrumuta? Autorul nu mi -a raspuns la solicitare.si m -a
blocat.Cine stie ....probabil am gresit .Va multumesc.
Luiza B  - Speranta   |23-05-2018 18:43:25
As dori sa aflu cum pot citi cartea de E .Naftanaila? E așa greu să îmi
răspundă cineva? Sper ca e posibil .Mulțumesc.
Luiza.
Luiza  - Dorinta   |01-07-2018 22:15:45
Hej, Cine dintre voi îmi poate spune de unde pot procura cartea dl Eugen
Naftanaila,, Răsfoind vorbe? Am întrebat la mai multe adrese dar nu am primit
răspuns Poate îl rugati pe pe doctir să mă contacteze pe email Știe cine
sunt .As vrea să fac o recenzie.Ofer recompensa pt cine îmi trimite cartea
.Va mulțumesc Vreau să fac o recenzie.
Luiza  - asteptare   |08-08-2018 00:37:03
Hej,Am așteptat un an întreg să îmi răspundă cineva la o mică
solicitare.Unde găsesc cartea ,,Răsfoind Vorbe a dragului nostru Eugen
Naftanaila????? O prezentare frumoasa facutavde prieteni mi a amintit de
el....Poate să vin la Făgăraș ????Totuși aștept..Speranța e o virtute
iarcel fiu de preot știe...acest lucru.
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunt mediu Salco Serv

 

     SC SALCO SERV SA Fagaras, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de revizuire a autorizatiei de mediu pentru activitatea de colectare ,transport si depozitare a deseurilor, inclusiv a deseurilor toxice periculoase din deseurile menajere, cu exceptia celor cu regim special,desfasurata in comuna Sinca cu satele apartinatoare:Sinca, Valcea, Ohaba,Persani,Sercaita, Bucium; pentru deschiderea unui centru de colectare deseuri nepericuloase (hartie si carton, PET, sticla, metal si ambalaje din lemn); pentru activitatea de colectare deseuri periculoase (DEEE-uri) si pentru activitatea de demontarea si dezasamblarea masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;pentru amplasare statie mobila de carburanti(motorina),activitati desfasurate in incinta societatii SC SALCO SERV SA.
     Observatiile publicului se primesc zilnic in scris la sediul APM Brasov, str. Politehnicii nr.3, pe toata perioada derularii procedurii.

BUSINESS CHALLENGE - FOR ENTREPRENEURS ONLY?

În ediţia tipărită

Tinerii făgărăseni nu cunosc însemnele nationale

 

     Însemnele sau simbolurile naţionale, aşa cum arată art. 12 din Constituţia României sînt:
Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.
Ziua naţională a României este 1 Decembrie.
Imnul naţional al României este ,,Deşteaptă-te române”.
Stema ţării şi sigiliul statului sînt stabilite prin legi organice
     Pentru tinerii făgărăşeni, însemnele naţionale reprezintă o întrebare grea la care prea puţini au putut răspunde. În schimb făgărăşenii trecuţi de prima tinereţe sau persoanele vîrstnice se mîndresc cu simbolurile naţionale şi le cunosc semnificaţia.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 1130 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

3.JPG

Cartea

Informatii utile

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 775
Număr afişări conţinut : 4313088

Horoscop zilnicZiare