Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Stiri pe scurt
Stiri pe scurt Email
Luni, 15 Ianuarie 2018 18:54

 

Festivalul ,,Sufletul satului"
 

     Drăguşenii vor îmbrăca din nou haine de sărbătoare, duminică, 21 ianuarie 2018, cînd va fi organizată ediţia a VII-a a Festivalului de tradiţii şi obiceiuri de iarnă ,,Sufletul satului". Sărbătoarea dedicată copiilor va începe în jurul orei 14.00 la Căminul cultural. Evenimentul devenit o tradiţie este organizat de Primăria Comunei Drăguş şi Consiliul Local Drăguş. Invitatul special este artistul Ovidiu Homorodean şi formaţia sa. Pe scenă vor evolua ansambluri folclorice din Ţara Făgăraşului. Proiectului ,,Sufletul satului" a fost iniţiat în anul 2012 de prof. Maria Racu, directoarea CN ,,Radu Negru”. Prima ediţie a festivalului a avut ca temă ,,Legenda satului sau balaurul cu şapte capete”. De atunci, fiecare ediţie s-a desfăşurat sub egida unei tematici. În 2013 tema festivalului a fost ,,Istoria bisericii drăguşene", în 2014 festivalul a fost dedicat celebrării educatorului/ învăţătorului, deoarece Drăguşul se face cunoscut prin dascăli de seamă, urmînd modelul lui Ioan Codru Drăguşanu. Ediţia din 2015 rămîne una de colecţie, în memoria colectivă a satului, deoarece s-a elogiat cîntecul popular, avîndu-l invitat pe profesorul Grigore Leşe. În 2016 tema festivalului a fost ,,Portul popular şi costumul popular", iar în 2017 ediţia a fost unică şi emoţionantă deoarece a avut ca nucleu şi verbul ,,a mulţumi"pentru efortul depus în păstrarea tradiţiilor locale şi transmiterea lor pînă în rîndul tinerilor. De numele festivalului ,,Sufletul satului”, dar şi al păstrării tradiţiilor şi obiceiurilor locale este legată prof. Lavinia Rogozea, un promotor al tuturor evenimentelor organizate în satul Drăguş.
De la bar la spital

     Paramedicii făgărăşeni au fost solicitaţi, miercuri, 10 ianuarie a.c., în jurul orei 15.45, pe strada 1 Decembrie 1918 în Făgăraş, unde C.I. de 50 ani se afla în stare de ebrietate şi căzuse pe caldarîm. Bărbatul s-a ales cu o plagă la piramida nazală. În jurul orei 23.00 paramedicii au ajuns pe strada Plopului unde H.G. 49 ani, consumase alcool şi era în stare de agitaţie. Vecinii au sunat la numărul unic de urgenţă 112, însă pacientul a refuzat transportul la spital. Joi, 11 ianuarie a.c., în jurul orei 18.10 paramedicii au fost solicitaţi pe strada Aron Pumnul, unde T.D. 51 ani a căzut în stradă fiind în stare de ebrietate. Victima a refuzat transportul la spital.Teatru

     Casa de Cultură din Făgăraş va găzdui un spectacol de teatru duminică, 21 ianuarie a.c., începînd cu ora 19.00. Este vorba despre piesa de teatru ,,Secretul fericirii" în distribuţia căruia vor juca actorii Vlad Zamfirescu, Irina Velcescu şi Dan Bordeanu. Regizorul piesei este Vlad Zamfirescu, iar scenografia este semnată de Bogdan Spătaru. Biletele se găsesc la Casa de Cultură de luni pînă vineri, de la ora 9.00 - 17.00. Preţul unui bilet este de 30 lei, iar elevii şi pensionarii beneficiază de o reducere de 50%. Spectacolul nu este recomandat copiilor sub 14 ani.
Deblocare

     Pompierii făgărăşenii au fost solicitaţi marţi, 9 ianuarie a.c., la o deblocare pe strada Negoiu din Făgăraş. S.D. de 26 ani nu a răspuns la telefon şi nici la uşa apartamentului. Pompierii au spart uşa cînd l-au găsit pe tînăr conştient, dar într-o stare gravă. Victima a fost monitorizată şi transportată la Spitalul Municipal Făgăraş.Multe fracturi

     În perioada 9 - 11 ianuarie a.c., paramedicii făgărăşenii au monitorizat şi transportat la Spitalul Municipal Făgăraş trei persoane care au căzut şi s-au ales cu fracturi. Marţi, 9 ianuarie a.c., în jurul orei 11.10 un bărbat de 65 de ani din localitatea Iaşi a căzut şi acuza dureri la membrele superioare. În jurul orei 13.10 pe strada Unirii, N.I. de 68 ani a căzut pe scări şi acuza dureri la membrul inferior drept. A fost diagnosticat cu fractură. Joi, 11 ianuarie a.c., în jurul orei 9.30 paramedicii au fost solicitaţi pe strada Cetăţii unde C.V. de 75 ani a căzut, acuza dureri la şold, medicii diagnosticînd-o cu fractură.A murit în acasă

     Miercuri, 10 ianuarie a.c., în jurul orei 18.55 paramedicii făgărăşeni au fost solicitaţi pe strada Panseluţelor unde o femeie de 77 ani era în stop cardio-respitator. Paramedicii au resuscitat victima, însă fără succes. La faţa locului a ajuns şi un echipaj cu medic de la Ambulanţă, însă nu s-a mai putut face nimic, iar medicul a declarat decesul. Marţi, 9 ianuarie a.c., în jurul orei 22.30 paramedicii au fost solicitaţi în cartierul Combinat unde T.I. de 57 ani se afla în insuficienţă respiratorie. Victima a fost monitorizată şi transportată la Spitalul Municipal Făgăraş. 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Comunicat de presa

În ediţia tipărită

,,Pesta porcină este o făcătură a guvernantilor“

     Pesta porcină este un alt subiect adus în atenţia românilor în ultima perioadă pentru a le abate atenţia de la evoluţia evenimentelor reale. Peste tot în media se dezbate subiectul, iar în paralel se sacrifică porcii atît din ferme, cît şi din gospodăriile oamenilor. Oamenii se întreabă însă cît de reală este situaţia, dar înclină să creadă că totul este o făcătură pusă la cale de guvernanţi pentru a creşte importurile şi a distruge producţia autohtonă. Şi făgărăşenii sînt în asentimentul marii majorităţi a românilor şi susţin că această campanie de sacrificare a porcilor pe motiv de pestă porcină africană este o făcătură. Făgărăşenii amintesc de gripa aviară care a dus la sacrificarea tuturor păsărilor din ferme şi din gospodăriile oamenilor. Localnicii îşi mai amintesc că primele focare de gripă aviară au fost identificate în Ţara Făgăraşului, iar dezinsecţiile au fost realizate cu apă de ploaie.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 744 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

4.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 764
Număr afişări conţinut : 4274550

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare