Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Jocul în vatra satului, la Rucăr
Jocul în vatra satului, la Rucăr Email
Luni, 08 Ianuarie 2018 19:35

 

      Boboteaza şi Sfântul Ion sînt sărbătorile care încheie praznicele iernii, iar în fiecare sat făgărăşean tradiţiile scot localnicii în mijlocul satului sau la rîu. Ceata de feciori şi preotul paroh sînt cei care organizează activitatea acestor două sărbători. Preotul sfinţeşte apele, face Aghiazma mare, iar feciorii din ceată prind crucea aruncată de preot în rîu şi fac ultimul joc în vatra satului. De Sfântul Ion, cetele de feciori din sate se destramă, lansînd promisiunea ca în iarna următoare să organizeze din nou ceată şi să păstreze tradiţia.

 La Rucăr, sătenii s-au adunat dis de dimineaţă la biserică, au asistat la slujba liturghiei după care au coborît la monumentul eroilor, prima răspîntie de uliţe unde preotul a sfinţit apa. Fiecare sătean a fost apoi botezat de preot şi şi-a luat ulciorul cu apă sfinţită pentru a-l duce acasă. ,,Aghiazma mare se face doar la Bobotează şi se păstrează tot anul. Este bine ca în casă fiecare familia să aibă Aghiazmă mare” a spus preotul paroh de la Rucăr, Silviu Goga. După încheierea botezului, ceata de feciori din Rucăr a încins jocul. Atît fetele cît şi feciorii îmbrăcaţi în frumoasele costume populare specifice satului au încîntat sătenii prezenţi la joc. Feciorii au purtat cămăşile albe ţesute în război, cu coada scurtă plisată, pieptarele deschise în faţă cusute cu modele şi linii colorate, cioarecii ţesuţi borduraţi la tiv cu negru, iar pe cap căciulile cu vîstre ornate cu pene de păun, mărgele şi oglinzi. Fetele s-au îmbrăcat cu ie cu şinoare şi crătinţe, ţinută specifică jocului de la Bobotează organizat în locul numit ,,Gura părăului”. Deşi perechile de tineri erau foarte frumoase, sătenii le-au adus şi critici. ,,Au făcut numai un joc: fecioreasca, învîrtita şi haţegana. Foarte puţin au stat să-i admirăm. În anii trecuţi făceau cel puin două jocuri. Anul trecut a fost foarte frig şi a nins şi tot au stat la joc, iar în acest an deşi erau 10 grade au plecat repede. Vremurile se mai schimbă, nu vedeţi şi timpul e altul. Nu mai avem nici gerul Bobotezei” au spus rucărencele aflate la joc. Un obicei vechi al satului este cel a ,,Răcilor”. Feciorii din ceată care au intenţii de căsătorie în cursul anului ce abia începe, îşi invită viitoarele mirese acasă, la părinţi, la masă, ,,la răci”. Invitaţiile se fac după ce se încheie jocul de Bobotează, iar femeile urmăresc noile cupluri pentru a putea apoi dezbate subiectele la bîrfa uliţei. ,,Sînt prea tineri, deci nu vom avea nunţi la vară. Niciun fecior n-a dus ,,la răci” pe nicio fată” au povestit rucărencele. În seara de Bobotează, pe uliţele satului s-au auzit feciorii şi fetele strigînd şi cîntînd acompaniaţi de formaţia e muzică populară. La fiecare răspîntie de uliţe au făcut joc, luîndu-şi astfel rămas bun de la obiceiurile de iarnă. În seara de Sfântul Ion, ceata d ela Rucăr ,,bate tufa”, semn că ceata se destramă.

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Art Festin Făgăraș

În ediţia tipărită

In Memoriam Maria Trîmbiţaş

     Duminică, 10 iunie a.c., Primăria şi Consiliul Local Beclean a organizat, în sala căminului cultural, spectacolul ,,Cînt şi joc” în memoria Mariei Trîmbiţaş, cunoscută de localnici ca ,,Ţuşca” care a plecat dintre noi la sfîrşitul lunii trecute. Maria Trîmbiţaş a fost sufletul Ansamblului folcloric ,,Junii Becleanului” şi a fost iubită de toţi sătenii. Sala de spectacol a fost plină, invitaţii, dar şi participanţii au avut parte de emoţii atunci cînd s-a vorbit despre activitatea culturală a Mariei Trîmbiţaş. (continuarea doar în ediţia tipărită).

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 871 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

7.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 762
Număr afişări conţinut : 4202899

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare