Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Traumatizată după ce a fost muşcată de urs
Traumatizată după ce a fost muşcată de urs Email
Luni, 08 Ianuarie 2018 19:20

 

Părinţii copilei muşcată de urs au dat în judecată Ministerul Mediului, Primăria Făgăraş şi AVPS Făgăraş La nici o lună de la nefericitul eveniment starea Dianei Lazăr s-a agravat  Minora a fost internată la Spitalul de Psihiatrie ,,Dr. Gheorghe Preda" din Sibiu Diana a fost diagnosticată cu tulburare de stres post - traumatică şi tulburare de anxietate generalizată  ,,Cineva trebuie să plăptească pentru ceea ce s-a întîmplat, iar ursul se plimbă!”

 


     Lazăr Diana Ioana are 14 ani şi a fost muşcată de urs între blocurile din strada Cîmpului din Făgăraş. Evenimentul a fost înregistrat luni, 23 octombrie 2017, în jurul orei 7.30, cînd copiii plecau spre şcoală. Vestea că ursul a atacat în Făgăraş a atras atenţia întregii ţări prin ştirile difuzate pe toate canalele media. Ştirile au continuat cu autorităţile locale care pîndeau ursul şi nu-l mai prindeau. Tăvălugul informaţiilor despre ursul agresiv de la Făgăraş n-a ţinut însă nici cît au rămas victimele internate în spital. Iar la 2,5 luni de la nefericitul incident nimeni nu mai pomeneşte de atacul ursului şi de drama copilei muşcate de animalul rătăcit în municipiu în căutarea de hrană. Mai mult, Ministerul Mediului a autorizat împuşcarea unui singur urs din cei cinci aprobaţi ca şi cotă pentru vînători. Rămîne întrebarea: o fi ursul care a atacat-o pe Diana Lazăr sau un altul din cei zeci de urşi care atacă în voie gospodăriile din Ţara Făgăraşului?

Terapie la psiholog pentru Diana şi Denisa Lazăr
 

     Am căutat-o pe Diana acasă. Am găsit-o la biroul din camera ei frumos îngrijită şi curată. A fost foarte surprinsă că mai sînt persoane care se interesează de drama ei şi dornice să afle evoluţia stării ei de sănătate ca urmare a tragediei prin care a trecut. Dacă în primele zile după accident, Diana şi sora ei geamănă, Denisa, păreau dispuse să vorbească şi chiar mai zîmbeau, astăzi amîndouă sînt abătute şi dominate de o nelinişte vizibilă. Au refuzat cu politeţe să ne urmeze afară din bloc deşi motivul l-am bănuit încă de la început. Gemenele Lazăr trăisc şi astăzi, la 2,5 luni de la incidentul nefericit, teama de a pleca din casă neînsoţite, trăiesc în nesiguranţă. Iar temerele lor sînt transmise întregii familii, părinţi şi toţi cei 4 fraţi. ,,Nu pot uita cum ursul era călare pe mine, nu pot uita durerea care mi-a provocat-o cînd m-a muşcat. Mereu mă doare piciorul şi trebuie să fiu foarte atentă să nu mă lovesc pentru că locul respectiv a rămas sensibil. Ca să-mi revin din starea în care eram am fost internată la Sibiu, a fost o perioadă grea pentru mine, dar şi pentru familia mea. Am făcut atacuri de panică, îmi era frică să dorm, îmi era frică să ies din casă, aveam o stare pe care nu o pot descrie, mi-a fost foarte greu şi mi-am revenit foarte greu. Acum sînt mai bine, dar urmez tratament şi fac terapie la psiholog împreună cu sora mea geamănă care şi ea are nevoie" a spus Diana.

Internate la Spitalul de Psihiatrie ,,Dr. Gheorghe Preda"
 

     În perioada 23 - 30 octombrie 2017 minora a fost internată la Spitalul Municipal Făgăraş, la secţia de chirurgie. Conform scrisorii medicale eliberată de Spitalul Municipal Făgăraş în data de 30 octombrie 2017, diagnosticul era plagă deschisă implicînd alte combinaţii ale regiunilor corpului în urma unei muşcături de urş. ,,Am crezut că va fi bine, am zis bine că nu a fost mai rău, m-am bucurat cînd a fost externată, mi-am făcut cruce, dar nu m-am gîndit nicio clipă, că greul abia atunci începea. Ambele fete au fost traumatizate. Diana a fost în ghiarele ursului, iar cealaltă fată şi-a văzut sora în pericol şi nu a putut-o ajuta. După externare, de la o zi la alta starea Dianei s-a agravat, dar a început şi Denisa să refuze alimentele, nu mai dormeau, le era frică să iasă din casă, refuzau să meargă la şcoală, erau nesigure, tensionate, cu un deficit de concentrare. După cîteva zile de la eveniment mi-am dat seama prin ce traumă trece fata mea şi familia noastră. Am sperat că îşi va reveni, dar de fapt starea ei se agrava. Eram disperată, nu mai suportam să -mi văd fetele în starea în care erau. Am ajuns să iau şi eu antidepresive. Aşa am decis să mergem la Sibiu, la Spitalul de Psihiatrie ,,Dr. Gheorghe Preda". 11 zile ambele fete au fost internate la secţia de psihiatrie pediatrică unde au beneficiat de tratament medical şi consiliere psihologică, iar evoluţia lor a fost favorabilă" a spus mama fetelor, Maria Lazăr.

 


,,Cineva trebuie să plătească!”
 

     ,,Am trecut prin cea mai grea perioadă din viaţa noastră şi nimeni nu s-a interesat de soarta Dianei, s-a dat uitării totul. Ursul nu a fost înpuşcat. Fiecare şi-a văzut de treabă, iar fata mea a suferit. Cineva trebuie să plătească pentru daune morale şi psihice. Am dat în jdecată Ministerul Mediului, Primăria Făgăraş şi AVPS Făgăraş. Am cheltuit foarte mulţi bani, îmi pare rău că nu am ţinut evidenţa acestora. Am făcut naveta la Spitalul de psihiatrie din Sibiu unde fetele au fost internate 11 zile, am fost şi la chirurgie plastică la Braşov de mai multe ori. Tratamentul pe care l-a recomandat medicul de la Braşov l-am cumpărat, gelul recomandat are 10 g şi costă 200 de lei, iar fata îl foloseşte în cel mult două săptămîni. Deja am cumpărat cîteva tuburi pentru că tratamentul este de lungă durată. Mai cheltuim încă pe atît. Gelul respectiv nu se dă gratuit şi nu se află pe lista de medicamente compensate. Acum, Diana şi Denisa fac terapie la psihiatru la un cabinet particular din Făgăraş, alţi bani, altă distracţie. Nu voi ceda, cineva trebuie să plătească, familia noastră a suferit, iar ursul se plimbă" a mai spus mama fetelor.

Panică în Făgăraş
 

     Atacul ursului din dimneaţa de 23 octombrie a creat panică în Făgăraş. Două persoane au ajuns în spital, copila de 14 ani şi un bărbat de 39 de ani, tată a dăuă fetiţe. Ce au declarat victimele ursului imediat după atac a titrat Monitorul de Făgăraş în acele zile:
- ,,Am simţit că mor de durere cînd m-a muşcat de picior. Am avut noroc cu ghiozdanul că altfel cred că era mult mai rău. De frică am închis ochii, nu ştiam ce să fac. Nu mai văzusem urs decît la grădina zoologică. Cînd am scăpat din ghiarele ursului am fugit în scara de bloc. Nici nu mi-am dat seama că am urcat pînă la etajul I, dar m-am întors. Era o femeie acolo la parter, nici nu o văzusem. Sîngele îmi şiroia pe picior. Acum piciorul mă mai doare, dar sper să-mi treacă. Va trebui să merg la Braşov pentru chirurgie plastică pentru că ursul mi-a smuls o bucată de carne din picior" a spus Diana Ioana Lazăr la două zile de la incident.

- ,,Fetiţa noastră s-a ales cu 16 copcii la piciorul stîng, a stat la urgenţe o oră şi jumătate pînă au cusut-o. A suferit mult pentru că autorităţile nu au luat măsuri imediat după ce au auzit că ursul se plimbă prin Combinat. Medicii spun că starea de sănătate a Dianei este stabilă. De cînd a internat-o zilnic îi schimbă pansamentul şi i se dau antibiotice. După externare trebuie să mergem la Spitalul Judeţean Braşov pentru chirurgie plastică. Sîntem şocaţi de această situaţie. În cartier, şi acum este panică. Am crezut că înebunesc cînd am auzit că Diana a fost muşcată de urs" a spus mama fetei.

- Ciprian Mesaroş de 39 de ani a ajuns la spital după ce a intervenit pentru a salva fetiţa de 5 ani şi pe mama ei. ,,Eram la bloc şi îl aşteptam pe fratele meu să plecăm împreună undeva. Stînd acolo am văzut cum ursul o ataca pe femeia cu fetiţa. Nu m-am mai gîndit la nimic decît că trebuie să ajut. M-am dus spre urs. Am avut impresia că femeia a fost rănită cînd ursul s-a întors spre mine şi m-a tăvălit. Totul a fost foarte repede, nici nu ştiu cu ce m-a rănit. M-a rupt la cap şi la picior, iar la piept am avut o rană mai mică. Apoi ursul a fugit. Cînd m-am ridicat de jos am plecat spre casă cu gîndul să sun la 112 deşi telefonul îl aveam în buzunar. Eram zăpăcit. Cînd m-au văzut în casă plin de sînge s-au speriat. Soţia era cu telefonul la ureche semn că sunase ea la 112. Am închis uşa şi am coborît scările. Venise fratele şi am plecat spre spital cu maşina. Ambulanţa sosise deja” a povestit bărbatul, tată a două fetiţe.
- O locatară de la etajul I al blocului unde fetiţa a fost atacată a văzut toată tragedia şi a sunat la 112 cerînd ajutor. ,,Ursul era călare pe fetiţă, aşa cum stă pe oaie. A trîntit-o. Erau un om care repara ceva la o maşină şi a făcut gălăgie mare. Poate de aceea ursul a plecat” spunea femeia.
- În drumul lui, ursul s-a întîlnit cu o altă femeie. Marcela Debu de 44 de ani îşi ducea fetiţa, Denisa, de 5 ani, la grădiniţă. Plecase de la blocul ei spre şcoală, iar după ce a ocolit blocul a dat față în față cu ursul. ,,Am înlemnit cînd am văzut ursul în faţa mea. M-am speriat cumplit. Nu ştiam ce să fac, am văzut moartea cu ochii. Am apucat să feresc fetiţa pentru a o salva pe ea. În panica aceea am apăsat interfonul de la o scară, poate îmi deschidea cineva. Am ţipat cumplit. Un bărbat a venit spre urs pentru a ne apăra. Atunci am reuşit să intru în scară. Bărbatul acela s-a luptat cu ursul” a spus Marcela Debu vădit afectată, după incident.

- După o săptămînă, vineri, 3 noiembrie 2017, un urs a atacat un bărbat, la Hârseni. Bărbatul de 29 de ani, care se afla cu oile la marginea satului, a fost muşcat de o ursoaică însoţită de doi pui şi a ajuns în spital. Laurenţiu Rânea s-a ales cu multiple plăgi pe mîini şi picioare. Tatăl victimei a fost cel care l-a auzit pe tînăr ţipînd şi atunci a sunat la 112. Bărbatul a fost internat la secţia Chirurgie de la spital, dar din cauza rănilor grave, victima a fost transferată la Spitalul Judeţean Braşov în dimineaţa de sîmbătă, 4 noiembrie a.c.

- ,,Situaţia este dezastruoasă pentru că urşii s-au înmulţit. La nivel naţional sînt peste 10.000 de exemplare. În primăvara acestui an, am făcut evaluarea la urşi şi erau pe fondurile de vînătoare ale AVPS Făgăraş 155 de urşi. Am cerut derogare de la Minister să împuşcăm 13 urşi. În cererea noastră mai ceream să cuprindă în cotă, 13 lupi, 4 râşi şi 18 pisici sălbatice. Nu ne-a fost aprobată cererea” a spus Sorin Şuler, directorul executiv de la AVPS Făgăraş.

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunt mediu Salco Serv

 

     SC SALCO SERV SA Fagaras, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de revizuire a autorizatiei de mediu pentru activitatea de colectare ,transport si depozitare a deseurilor, inclusiv a deseurilor toxice periculoase din deseurile menajere, cu exceptia celor cu regim special,desfasurata in comuna Sinca cu satele apartinatoare:Sinca, Valcea, Ohaba,Persani,Sercaita, Bucium; pentru deschiderea unui centru de colectare deseuri nepericuloase (hartie si carton, PET, sticla, metal si ambalaje din lemn); pentru activitatea de colectare deseuri periculoase (DEEE-uri) si pentru activitatea de demontarea si dezasamblarea masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;pentru amplasare statie mobila de carburanti(motorina),activitati desfasurate in incinta societatii SC SALCO SERV SA.
     Observatiile publicului se primesc zilnic in scris la sediul APM Brasov, str. Politehnicii nr.3, pe toata perioada derularii procedurii.

BUSINESS CHALLENGE - FOR ENTREPRENEURS ONLY?

În ediţia tipărită

Tinerii făgărăseni nu cunosc însemnele nationale

 

     Însemnele sau simbolurile naţionale, aşa cum arată art. 12 din Constituţia României sînt:
Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.
Ziua naţională a României este 1 Decembrie.
Imnul naţional al României este ,,Deşteaptă-te române”.
Stema ţării şi sigiliul statului sînt stabilite prin legi organice
     Pentru tinerii făgărăşeni, însemnele naţionale reprezintă o întrebare grea la care prea puţini au putut răspunde. În schimb făgărăşenii trecuţi de prima tinereţe sau persoanele vîrstnice se mîndresc cu simbolurile naţionale şi le cunosc semnificaţia.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 919 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

3.JPG

Cartea

Informatii utile

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 775
Număr afişări conţinut : 4318381

Horoscop zilnicZiare