Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale ,,Autismul este o problemă în Ţara Făgăraşului”
,,Autismul este o problemă în Ţara Făgăraşului” Email
Luni, 08 Ianuarie 2018 19:09

 

Susţine primarul Făgăraşului, Gheorghe Sucaciu, într-un interviu acordat la început de an ziarului ,,Monitorul de Făgăraş”


     Orice ales local, fie el primar, consilier local sau judeţean, are obligaţia, prin lege, să prezinte periodic în faţa cetăţenilor un raport al activităţii sale. De asemenea, mai are ca atribuţie morală să vină în faţa alegătorilor pentru a le asculta doleanţele şi să le rezolve.

 Primarul Gheorghe Sucaciu spune că transparenţa decizională şi a întergii sale activităţi în cadrul Primăriei Făgăraş sînt promisiuni făcute făgărăşenilor pe care le respectă. La polul opus sînt făgărăşenii care spun că de cînd se află la conducerea Primăriei Făgăraş ,,drăguşanul” lucrurile s-au schimbat în bine şi găsesc întotdeauna o uşă deschisă la care să se plîngă. L-am găsit cufundat în dosare deşi era prima zi de după vacanţa funcţionarilor publici. Vorbeşte despre proiecte europene de anvergură, de fonduri nerambursabile provenite din granturi, de nivelul taxelor locale şi deopotrivă de revoluţia fiscală ce începe deja să fie aplicată. Deşi n-a depăşit verbal stadiul sumelor de bani vechi, primarul Gheorghe Sucaciu chibzuieşte ,,miliardele” atunci cînd este vorba despre cheltuirea banului public. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu primarul Gheorghe Sucaciu pentru a afla principalele proiecte pe care le va aplica în acest an în interesul făgărăşenilor şi al municipiului.
 

Reporter: A mai trecut un an din mandatul dumneavoastră de primar. Sunteţi mulţumit de ceea ce aţi realizat pentru făgărăşeni?
Primarul Gheorghe Sucaciu: Nu trebuie să fim mulţumiţi niciodată, dar în principal, pot spune că sînt mulţumit cum s-a lucrat şi organizat activitatea în administraţia publică locală, deşi mă aşteptam ca lucrurile să fie mult mai rapide.
R.: Puteţi enumera trei oboiective/domenii de care sînteţi mulţumit şi alte trei de care sînteţi mai puţin mulţumit?
G.S.: N-aş vrea să enumăr obiective, dar dacă am vorbi de domenii de activitate pot spune că în perioada aceasta s-a lucrat la mai multe proiecte de infrastructură, iar unele vor intra deja şi în execuţie, altele vor avea accesare din fonduri externe, fonduri europene în principal. Sînt mulţumit că în acest an şi jumătate de cînd mă aflu la conducerea Făgăraşului, s-a discutat mult şi intens cu diferiţi investitori care vor veni la Făgăraş în următoarea perioadă. Unii au început deja investiţiile. De exemplu în zona UPRUC o firmă cehoslovacă, Union Oţel, a început deja investiţia, un depozit de tablă şi prelucrare de oţel, şi va crea peste 150 locuri de muncă. Un alt investitor a deschis un centru de colectare colete în zona Roclip. X-Curier a început activitatea şi are deja peste 80 locuri de muncă. Sîntem în discuţie şi cu alţi investitori în domeniul producţiei care îşi vor deschide afacerile în Făgăraş.
R.: Cîte locuri de muncă se preconizează a fi înfiinţate în 2018?
G.S.: Investiţiile nu se fac de pe un an pe altul, ci în perioade mai mari de timp. Putem vorbi de perioade de 3-5 ani cînd se vor crea, la Făgăraş, peste 3000 locuri de muncă. În fişa postului, primarul are atribuţii pe care trebuie să le îndeplinească. Atragerea de investiţii şi implicit crearea de locuri de muncă se află în fişa postului. Primarul cu aparatul propriu şi cu Consiliul Local s-au angajat să atragă fonduri europene pentru dezvoltarea Făgăraşului şi asta facem.
,,Am adus drumurile la un stadiu practicabil faţă de anii trecuţi”
R. Sînteţi mulţumit de starea drumurilor din municipiu?
G.S.: Ca să poţi să modernizezi infrastructura rutieră îţi trebuie documentaţii. În prezent, noi am mers pe modernizarea drumurilor şi am reuşit să dăm drumul la proiecte, iar la proiectele mari sîntem în proceduri. Faţă de dezastrul pe care l-am găsit în infrastructura municipiului cînd am preluat conducerea Făgăraşului, am reuşit să o aducem la un stadiu practicabil, să o întreţinem, să o modernizăm. Mai este însă de lucru. Ar trebui să prezentaţi în paralel fotografii cu drumurile din Făgăraş în anii trecuţi, pînă în iunie 2016, cu cele de acum şi veţi vedea diferenţa.
Licitaţii şi contestaţii pe bandă
R.: Licitaţiile organizate pentru proiecte durează foarte mult, probabil reprezintă cuiul administraţiilor publice locale. Care este licitaţia care a durat cel mai mult de cînd sînteţi primarul Făgăraşului?
G.S.: Este o licitaţie de drumuri, celebrul PNDL de peste 200 miliarde lei vechi. Noi am reluat documentaţia, am refăcut-o, iar în septembrie 2016 am scos lucrările la licitaţie, am terminat licitaţia în octombrie 2017, iar acum sîntem în perioada de contestaţii. A durat atît pentru că documentaţia a fost făcută prost, a durat mult refacerea documentaţiei. PNDL se referă la modernizarea drumurilor din cartierul Florilor, strada Gării, 13 Decembrie, Octavian Paler. S-au înscris la licitaţie 10 firme şi am desemnat una dintre ele, dar e contestată de Fincodrum. Nu ştiu dacă este bine să nominalizez firma cîştigătoare fiind în contestaţie, este vorba de Consal. Primăria Făgăraş a mai lucrat în anii trecuţi cu Fincodrum, au existat procese şi există în continuare. A venit Curtea de Conturi în 2014, a găsit nereguli la contractul cu Fincodrum şi a solicitat recuperarea banilor. Sîntem în proces de recuperare a sumelor cu Fincodrum. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor va spune care parte are drepate în cazul PNDL şi noi ne vom conforma. Preconizez că într-o lună se vor finaliza contestaţiile. Pe renumitul PNDL vom începe lucrările după 15 martie, cînd timpul va permite. Execuţia, conform proiectului, este de 12 luni. În primăvara anului 2019 străzile prinse în PNDL trebuie să arate impecabil.
R.: Cînd se va lucra la DN1 ce traversează oraşul? Această arteră de circulaţie impune lucrări de refacere şi modernizare pentru că este drumul ce dă bătăi de cap conducătorilor auto.
G.S.: Porţiunea din DN1, de la podul dinspre Sibiu pînă la giratoiu din Titu Perţea este în licitaţie. Este cea mai afectată zonă de reţeaua de canalizare. Cînd se vor finaliza procedurile, va intra în execuţie. Restul şoselei va intra pe Planul de Mobilitate. După ce se va finaliza etapa a II-a a proiectului de canalizare vom intra pe modernizare.
Drumurile din Făgăraş vor fi modernizate integral după 2020
R.: Din punct de vedere al infrastructurii rutiere, cînd vor arăta străzile şi trotuarele din Făgăraş precum cele din Braşov, de exemplu?
G.S.: După anul 2020, Făgăraşul va arăta precum Braşovul din punct de vedere al infrastructurii rutiere. Pînă atunci vom avea lucrări, licitaţii, proceduri.
Centrul DICTA finanţat de la bugetul local
Centrul pentru copiii cu autism, proiectul de suflet al primarului Făgăraşului
R.: Din punct de vedere social, ce proiecte se implementează la Făgăraş?
G.S.: Proiectul social legat de suflet al meu este parteneriatul cu Asociaţia DICTA din Braşov. Deja are activitate asociaţia, parteneriatul a funcţionat bine în 2017, Primăria Făgăraş a finanţat de la buget activitatea, iar în 2018 vom suplimenta bugetul. Beneficiarii acestui parteneriat sînt copiii cu dizabilităţi şi în special cu autism. Sînt probleme foarte mari în acest sens în Făgăraş şi în zonă. După ce s-a anunţat deschiderea acestui Centru, am avut foarte multe solicitări, părinţii au venit la primărie şi ne-au cerut ajutor. Acum avem înscrişi 30 de copii şi pe lista de aşteptare încă 20. Prin specialiştii de la asociaţie au fost identificaţi 50 copii, dar şi 2 adulţi. Autismul este o problemă în zona noastră. La acest Centru programul este zilnic şi sîmbăta şi duminica. Bugetul anual al centrului este în jur de 75.000 euro. Şi în acest an vom susţine activitatea acestui Centru care este finanţat integral de primărie. Alt proiect social este cel de construit containere pentru familiile defavorizate. Este u n proiect pilot care presupune achiziţionarea a şase containere ce vor fi montate pe strada Salcîmului. Mai urmează şi altele după ce vedem cum funcţionează acesta. Un container tip locuinţă costă cam 9000 de euro. Mai avem un proiect social pentru cartierul Combinat, dar despre acesta s-a tot vorbit.
Atragerea de investiţii, prioritatea zero a primarului Sucaciu
R.: Care este prioritatea zero a dumneavoastră pe 2018?
G.S.: Finalizarea şi atragerea investitorilor, realizarea de locuri de muncă. Dacă avem locuri de muncă atunci bugetul municipiului va creşte şi vom putea face investiţii. Efectele vor fi în lanţ, locuri de muncă, venituri mari, un buget mai mare pentru investiţiile publice.
R. Revoluţia fiscală a PSD cu cît va reduce bugetul local al Făgăraşului în 2018?
G.S.: În jur de 60 miliarde, dar nu am primit nimic scris. Bugetul anual va fi diferit faţă de alţi ani pentru că au fost schimbări, dar noile formule de calcul nu le avem. Dacă în 2017 bugetul Făgăraşului a fost de 325 miliarde, anul acesta va fi, probabil mai mic cu 60 miliarde.
R.: Cresc taxele şi impozitele locale în 2018?
G.S.: Taxele locale vor rămîne la fel. Nu avem justificarea de a mări taxele locale, şi nu vorbim de legislaţie, nu avem salarii mari la nivelul oraşului, veniturile sînt modeste. Vom avea taxe şi impozite la fel ca şi în anul 2017. Măreşti taxele locale cînd creşte venitul cetăţeanului, iar acesta nu a crescut.
Printre restanţieri executaţi silit vor fi şi consilieri locali
R. Ce măsuri luaţi faţă de cei care nu-şi plătesc la timp impozitele, taxele şi amenzile?
G.S.: Avem procedură prin instanţă prin care putem să recuperăm banii. În privinţa taxelor restante, vom eşalona datoriile, iar dacă planul de eşalonare nu este respectat se va trece la executarea silită. Ce am constatat este faptul că fiecare făgărăşean cu venituri mici şi medii îşi plăteşte taxele, dar sînt alţii care nu le plăresc deşi au cu ce. Vom aduce la acelaşi nivel aceste situaţii, pentru toţi contribuabilii. Avem şi aleşi locali care nu-şi plătesc dările, dar le vom aplica aceleaşi proceduri.
Răspunsuri fulger
R. La un an de la preluarea mandatului aţi avut replici mai puţin prietenoase faţă de anumite domenii de activitate. Caracterizaţi în cuvinte puţine fiecare dintre enunţurile următoare:
R.: Spital
G.S.:: Reorganizare
R.: Invăţămînt
G.S.: Reorganizare
R.: Drumuri
G.S.: Practicabile
R.: Cultură
G.S.: Funcţionează
R.: Salubritate
G.S.: Funcţionează
R.: Infracţionalitate
G.S.: Sub control
R.: Funcţionari publici
G.S.: Reorganizare
Primarul are încredere în ADP
R.: Ce serviciu, departament, compartiment sau birou din Primăria Făgăraş funcţionează cel mai bine şi are rezultate apreciate de cetăţeni şi de dumneavoastră?
G.S.: Am spus că serviciile şi compartimentele din Primăria Făgăaş se află în reorganizare, dar pot spune că Serviciul de Adeministrare Domeniul Public a încerput să funcţioneze bine. De asemenea, Biroul de Proiecte Europene are rezultate bune. Toate celelalte însă vor trece printr-un program de reorganizare din toate punctele de vedere pentru că mai au nevoie de organizare.
R.: La început de an, ce le transmiteţi făgărăşenilor?
G.S.: Cu toţii ne dorim dezvoltarea municipiului şi un trai decent, iar reorganizarea Primăriei Făgăraş va duce la îndeplinirea acestor lucruri. Noul an să le aducă făgărăşenilor linişte şi încredere în administraţie.
(Lucia BAKI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunt mediu Salco Serv

 

     SC SALCO SERV SA Fagaras, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de revizuire a autorizatiei de mediu pentru activitatea de colectare ,transport si depozitare a deseurilor, inclusiv a deseurilor toxice periculoase din deseurile menajere, cu exceptia celor cu regim special,desfasurata in comuna Sinca cu satele apartinatoare:Sinca, Valcea, Ohaba,Persani,Sercaita, Bucium; pentru deschiderea unui centru de colectare deseuri nepericuloase (hartie si carton, PET, sticla, metal si ambalaje din lemn); pentru activitatea de colectare deseuri periculoase (DEEE-uri) si pentru activitatea de demontarea si dezasamblarea masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;pentru amplasare statie mobila de carburanti(motorina),activitati desfasurate in incinta societatii SC SALCO SERV SA.
     Observatiile publicului se primesc zilnic in scris la sediul APM Brasov, str. Politehnicii nr.3, pe toata perioada derularii procedurii.

BUSINESS CHALLENGE - FOR ENTREPRENEURS ONLY?

În ediţia tipărită

Tinerii făgărăseni nu cunosc însemnele nationale

 

     Însemnele sau simbolurile naţionale, aşa cum arată art. 12 din Constituţia României sînt:
Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.
Ziua naţională a României este 1 Decembrie.
Imnul naţional al României este ,,Deşteaptă-te române”.
Stema ţării şi sigiliul statului sînt stabilite prin legi organice
     Pentru tinerii făgărăşeni, însemnele naţionale reprezintă o întrebare grea la care prea puţini au putut răspunde. În schimb făgărăşenii trecuţi de prima tinereţe sau persoanele vîrstnice se mîndresc cu simbolurile naţionale şi le cunosc semnificaţia.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 874 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

1.JPG

Cartea

Informatii utile

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 775
Număr afişări conţinut : 4318388

Horoscop zilnicZiare