Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Medicii de familie nu sînt uniţi
Medicii de familie nu sînt uniţi Email
Luni, 08 Ianuarie 2018 18:59

 

22% dintre medicii de familie au refuzat să semneze contractele –cadru cu CAS, iar restul au renunţat la proteste Toţi medicii de familie din Victoria au semnat noile contracte în primele zile din acest an
 

     Nu toţi medicii de familie din judeţul Braşov s-au alăturat grevei în semn de protest faţă de condiţiile proaste şi subfinanţarea sistemului de medicină primară din România.

 

 Conform Asociației Medicilor de Familie din Brașov, 70 de medici au refuzat să semneze contractul-cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate şi speră speră ca Guvernul să aloce un buget corespunzător asistenţei medicale primare, iar asociațiile să aibă un cuvînt de spus la masa negocierilor privind contractul-cadru pentru asistenţa medicală. „Și noi, prin Asociația Medicilor de Familie din Brașov, sîntem solidari cu cei din țară. 70 de medici nu semnaseră actul adițional în semn de protest. Ne dorim garanții din partea CNAS și din partea Ministerului Sănătății pentru ca solicitările noastre de anul trecut să fie înscrise în noul contract- cadru. Sîntem în discuții cu Casa de Asigurări în legatură cu aceste aspecte, inclusiv cu posibilitatea ca medicii care nu semnează acum să aibă posibilitatea să reia contractul la o dată ulterioară”, a declarat Andreea Neculau, președintele Asociației Medicilor de Familie din Brașov. În județul Brașov sunt 318 medici de familie, iar potrivit sursei citate, faptul că mulți au ales să semneze contractul-cadru nu este neapărat un semn că ar fi mulțumiți de condțiile din sistem. Medicii de familie sînt nemulțumiți de birocrația din sistem, care ar conduce la plimbarea pacienților pentru obținerea scrisorilor medicale sau a actelor administrative. Ei cer modificarea contractului-cadru și spun că este nevoie de o finanţare adecvată asistenţei medicale primare, un segment care rezolvă peste 70% din problemele medicale ale pacienţilor. Medicii de familie mai cer alinierea veniturilor cu cele din sistemul spitalicesc, investiții în sistem și îmbunătățirea sistemului informatic de prescriere a rețetelor și trimiterilor, care, în momentul de față, este disfuncțional și le aduce multe sancțiuni. Una dintre cele mai importante solicitări este acordarea unui procent mai mare din fondul unic național de sănătate, care în momentul de față ar fi inechitabil.

Toţi medicii din Victoria au semnat contractul cu CAS
 

     Toţi medicii de familie din Victoria au semnat contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Braşov. Este vorba despre dr. Sorin Prică, dr. Lidia Nălbuş, dr. Claudia Ghizdavu, dr. Ioan Baiulescu şi dr. Ioana Nascov.
- ,,Am semnat contractul cu CAS încă din luna decembrie 2017, dar exista temerea că nu mai pot funcţiona şi nu am avut de ales. Vom vedea ce va mai fi în perioada următoare. Dacă CAS ne-ar plăti numărul de pacienţi pe care îi consultăm zilnic, ar fi foarte bine, dar ne plătesc doar 20 de pacienţi pe zi. Eu nu pot refuza pacientul, omul vine la cabinet pentru că are nevoie, sînt bolnavi, trebuie consultaţi, emise reţete, bilete de trimitere la medicul specialist, pe noi birocraţia ne omoară, în loc să avem mai mult timp pentru pecienţi, noi facem hîrtii" a spus medicul de familie Lidia Nălbuş.
- ,,Nu pot să bulversez activitatea de la cabinetul medical. În acest an am început activitatea din 3 ianuarie a.c. Am pacienţi la uşa cabinetului care sînt programaţi la operaţie, iar eu trebuie să emit bilete de trimitere. Cum mă justificam în faţa acestui pacient dacă eram în grevă? În cabinet am o pacientă cu probleme psihice, iar dacă eu nu îi dau reţetă această femeie fără tratamentul nu poate sta. Am foarte mulţi pacienţi cu probleme grave de sănătate şi nu mi-am permis să i-au altă decizie. Am semnat actul adiţional, fără nicio modificare şi vom vedea dacă se va rezolva ceva" a spus medicul de familie Claudia Ghizdavu.
- ,,Toţi medicii de familie din Victoria au semnat contractul cu CAS. Pentru a rezolva problemele vom merge pe căile sindicale. Nu renunţăm să ne cerem drepturile. Mişcările sindicale au fost amiabile, problemele puteau fi rezolvate, însă nu s-a putut sau nu s-a dorit, această situaţie se răsfrînge asupra pacienţilor. Trebuia să se rezolve mai repede să nu se ajungă în această situaţie. Cu alte cuvinte s-a impus un contract, iar noi l-am semnat" a spus medicul de familie Sorin Prică.

Lista afecţiunilor fără trimitere de la medical de familie
 

     CNAS a publicat în data de 4 ianuarie, o listă care cuprinde 59 de afecţiuni pentru care nu e nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie ca să te consulte medicul de specialitate din Ambulatoriu. Concret, pacienţii diagnosticaţi cu oricare dintre bolile de mai jos se pot prezenta direct la medicul de specialitate pentru consultaţie şi tratament, fără să mai aibă nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie, aşa cum prevedea legea până acum.
1. Infarct miocardic şi Angină pectorală instabilă
2. Malformaţii congenitale şi boli genetice
3. Boala cronică de rinichi – faza predializă
4. Insuficienţă cardiacă clasa III – IV NYHA
5. Sindrom Felty, boala Still, sindrom Sjogren, artrită cronică juvenilă
6. Colagenoze majore (lupus eritematos sistemic, sclerodermie, poli/dermatomiozită, vasculite sistemice)
7. Aplazia medulară
8. Anemii hemolitice endo şi exo-eritrocitare
9. Trombocitemia hemoragică
10. Histiocitozele
11. Telangectazia hemoragică ereditară
12. Purpura trombopenică idiopatică
13. Trombocitopatii
14. Purpura trombotică trombocitopenică
15. Boala von Willebrand
16. Coagulopatiile ereditare
17. Boala Wilson
18. Malaria
19. Tuberculoza
20. Boala Addison
21. Diabet insipid
22. Boli psihice (schizofrenie, tulburări schizotipale şi delirante, tulburări afective majore, tulburări psihotice acute, autism, ADHD, boli psihice la copii)
23. Miastenia gravis
24. Bolnavi cu revascularizaţie percutanată, cu stimulatoare cardiace, cu proteze valvulare, cu bypass coronarian
25. Afecţiuni postoperatorii şi ortopedice până la vindecare
26. Risc obstetrical crescut la gravide
27. Astm bronşic
28. Glaucom
29. Statuspost AVC
30. Ulcer peptic gastroduodenal
31. Boala celiacă la copil
32. Boala cronică inflamatorie intestinală (boala Crohn şi colita ulceroasă)
33. Sindromul Schwachmann
34. Hepatita cronică de etiologie virală B, C şi D şi ciroza hepatică în tratament cu imuno-modulatoare sau analogi nucleotidici/nucleozidici
35. Boala Hirschprung
36. Bolile nutriţionale la copii (rahitism carenţial comun, malnutriţia protein-calorică la sugar şi copii, anemiile carenţiale până la normalizare hematologică şi biochimică) supraponderea şi obezitatea pediatrică
37. Bronşiectazia şi complicaţiile pulmonare supurative
38. Scleroza multiplă
39. Demenţe degenerative, vasculare, mixte
40. Starea posttransplant
41. Insuficienţa renală cronică – faza de dializă
42. Bolile rare (hemofilia şi talasemia, mucoviscidoza, hipertensiunea pulmonară, epidermoliza buloasă, scleroza laterală amiotrofică, sindrom Prader-Willi, osteogeneza imperfectă, boala Fabry, boala Pompe, tireozinemia, sindrom Hunter, sindrom Hurler, afibrinogenemia congenitală, sindrom de imunodeficienţă primară, fenilcetonuria sau deficit de tetrahidrobiopterina-BH4, polineuropatia familială amiloidă cu transtiretină, scleroza sistemică şi ulcere digitale evolutive, purpura trombocitopenică cronică la adulţi splenectomizaţi şi nesplenectomizaţi, scleroza tuberoasă)
43. Afecţiuni oncologice şi oncohematologice
44. Diabetul zaharat cu sau fără complicaţii
45. Boala Gaucher
46. Boala Graves-Basedow şi alte forme de hipertiroidism
47. Degenerescenţă maculară legată de vârstă (DMLV)
48. Boala Cushing
49. Paraliziile cerebrale infantile
50. Epilepsia
51. Boala Parkinson
52. Poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, spondilita anchilozantă, psoriazis cronic sever
53. Afecţiuni ale copilului 0 – 1 an
54. Anomalii de mişcare binoculară (strabism, forii) copii 0 – 18 ani
55. Vicii de refracţie şi tulburări de acomodare copii 0 – 18 ani
56. Afecţiuni ale aparatului lacrimal (1 – 3 ani)
57. Infarctul intestinal operat
58. Arteriopatii periferice operate
59. Insuficienţă respiratorie cronică severă.

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunt mediu Salco Serv

 

     SC SALCO SERV SA Fagaras, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de revizuire a autorizatiei de mediu pentru activitatea de colectare ,transport si depozitare a deseurilor, inclusiv a deseurilor toxice periculoase din deseurile menajere, cu exceptia celor cu regim special,desfasurata in comuna Sinca cu satele apartinatoare:Sinca, Valcea, Ohaba,Persani,Sercaita, Bucium; pentru deschiderea unui centru de colectare deseuri nepericuloase (hartie si carton, PET, sticla, metal si ambalaje din lemn); pentru activitatea de colectare deseuri periculoase (DEEE-uri) si pentru activitatea de demontarea si dezasamblarea masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;pentru amplasare statie mobila de carburanti(motorina),activitati desfasurate in incinta societatii SC SALCO SERV SA.
     Observatiile publicului se primesc zilnic in scris la sediul APM Brasov, str. Politehnicii nr.3, pe toata perioada derularii procedurii.

BUSINESS CHALLENGE - FOR ENTREPRENEURS ONLY?

În ediţia tipărită

Tinerii făgărăseni nu cunosc însemnele nationale

 

     Însemnele sau simbolurile naţionale, aşa cum arată art. 12 din Constituţia României sînt:
Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.
Ziua naţională a României este 1 Decembrie.
Imnul naţional al României este ,,Deşteaptă-te române”.
Stema ţării şi sigiliul statului sînt stabilite prin legi organice
     Pentru tinerii făgărăşeni, însemnele naţionale reprezintă o întrebare grea la care prea puţini au putut răspunde. În schimb făgărăşenii trecuţi de prima tinereţe sau persoanele vîrstnice se mîndresc cu simbolurile naţionale şi le cunosc semnificaţia.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 878 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

3.JPG

Cartea

Informatii utile

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 775
Număr afişări conţinut : 4318380

Horoscop zilnicZiare