Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Ştefan Email
Luni, 18 Decembrie 2017 18:39

      De două ori, în cele trei zile ale Crăciunului, calendarele bisericeşti înscriu cîte un sfînt Ştefan. Mai întîi, pe 26 decembrie calendarul romano-catolic îl consemnează pe ,,Sfîntul Ştefan, primul martir”, iar pe 27 decembrie, calendarul creştin-ortodox, pe ,,Sfîntul Apostol, Arhidiacon Ştefan, primul martir al credinţei creştine”. La ambele date se comemorează, de fapt, una şi aceeaşi persoană: un iudeu din Ierusalim, ucis cu pietre la marginea oraşului, prin anul 33,

 pentru hulă împotriva lui Moise, (profet al Vechiului Testament) şi propovăduirea lui Hristos. Ştefan este un nume de rezonanţă în istoria românilor şi a altor neamuri. Provine din limba greacă veche, unde substantivul ,,stephanos” înseamnă coroană, stăpînire şi este atestat ca nume propriu de pe vremea lui Pericle (490-429 î.hr.). În istoria maghiarilor, Ştefan I, cel Sfânt (997-1038), un prin rege al Ungariei, încoronat de papă în anul 1000 şi ulterior sanctificat, este înscris în calendarul catolic şi comemorat pe 20 august. Prin secolele 11-12, în Franţa, Ştefan era socotit al doilea nume ca frecvenţă. Preluat de slavi, dintre care la sîrbi devine celebru prin numele a patru suverani, primul dintre aceştia, între 1132 şi 1200 fiind considerat fondatorul statului feudal sîrb, numele ajunge şi la noi, unde primele atestări documentare, sub forma Ştefan, urcă pînă în sec. 14, iar primul purtător al înscrisului Ştefan, apare la 1437 în Ţara Românească. În Moldova Ştefan I (1394-1399) deschide lunga serie a celor 13 domni cu acest nume, între care a devenit celebru, pentru faima şi lunga domnie autoritară de 47 de ani, Ştefan cel Mare (1457-1504). Personalitatea voievodului moldav a fost magistral evocată de istoricul Nicolae Iorga, de scriitorii Mihail Sadoveanu şi Barbu Ştefănescu Delavrancea, iar pentru fidelitatea sa creştină, Biserica Ortodoxă Română l-a trecut nu demult în rîndul sfinţilor. În limba română familia onomastică a lui ,,Ştefan” a devenit bogată: Ştefănel, Ştefănuţă, Ştefănică, Ştefanache, Fane, Fanea, Fănel, Fănică, Fanache, Ştefea, Şteflea, Ştefan, Şteţcu, Iştfan, Işpan, plus formele feminine: Ştefana, Fana, Fănica, Ştefania (model franţuzesc modern). Numele Ştefan are corespondent în toate limbile europene: Stephen (engl.), Stephane, Etienne (fr.), Stephen, Stefan (germ.), Stefano (it.), Esteban (sp.), Istvan (magh.), Stephan (rus., ucr.), Stefan (bg.). (Prof. Liviu IOANI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunturi!

Compania PUROLITE oferă asigurări că activitatea sa nu poluează!

     Compania brașoveană PUROLITE a demarat în acest an o campanie de comunicare transparentă și de informare a locuitorilor din zona Victoria – Ucea – Făgăraș, privind activitatea sa, respectarea normelor legale referitoare la poluare și eforturile și investițiile privind creșterea calității aerului în zonă.
     Purolite se angajează să informeze populația atât în ceea ce privește sesizările primite de companie sau autorități, cât și în ceea ce privește investițiile și măsurile luate pentru a asigura un mediu curat și sănătos în zonele învecinate. 

În ediţia tipărită

,,Statul încurajează lenea”

 

     Mulţi cetăţeni din Ţara Făgăraşului sînt revoltaţi pe beneficiarii de ajutor social care sînt apţi de muncă, dar preferă să primească bani de la stat fără să facă nimic. Le aduc calificative de ,,puturoşi” ,,leneşi” şi le cer să meargă la muncă pentru a obţine banii din care să trăiască.

Citește mai departe...
 
O mînă întinsă bătrînilor săraci si neputinciosi

 

     Căminul de bătrîni ,,Castanul” este locul unde îşi găsesc adăpost şi persoanele singure, neputincioase şi cu venituri foarte mici. În ultimii doi ani, patru femei trecute de 65 de ani au ajuns la ,,Castanul” în urma solicitării asistenţilor sociali din primării sau a asistenţilor medicali din spitale.

Citește mai departe...
 

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 501 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

1.JPG

Cartea

Horoscop zilnic

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 762
Număr afişări conţinut : 4184271

Informatii utileZiare