Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Ceata de feciori din Luţa şi bradul de la Catedrala Făgăraş Email
Luni, 18 Decembrie 2017 18:37

 

      Ceata de feciori din satul Luţa, comuna Beclean, ţine capul de afiş al cetelor din Ţara Făgăraşului prin acţiunile în care s-a implicat cu ocazia sărbătorilor de iarcă. Feciorii der la Luţa sprijiniţi de Primăria Beclean au donat bradul pentru Catedrala Ortodoxă din Făgăraş. Aici este locul unde se adună cetele făgărăşene în Ziua de Sf. Ioan pentru a da startul paradei cetelor, o tradiţie a Făgăraşului. Luni, 18 decembrie a.c., ceata de feciori de la Luţa va împodobi bradul amplasat în catedrală. ,,Acest obicei va deveni o tradiţie. Comuna Beclean a fost prima comună care a donat bradul la Catedrală. Acesta are 8 metri şi a fost ales din pădurea Becleanului. Ne bucurăm că avem ceată de feciori în comună. După 32 de ani în satul Luţa reînvie tradiţia, este mare bucurie, iar localnicii abia aşteaptă sărbătorile" a spun primarul comunei Beclean, Claudiu Motrescu.

 Din ceată fac parte următorii feciori: vătaf mare - Mihai Alexandru, vătaf mic - Cătălin Ursu, casier- Ionel Botu, bucătar - Ene Comşiţ, crîşmar - Dragoş Haşu. Ceata de feciori din Luţa va colinda casele din Luţa, dar şi din cecelalte sate ale comunei Beclean, peste 600 la număr. Colinda tradiţională a satului Luţa este ,,Sus în poarta lui Crăciun", dar vor colinda şi ,,O ce veste minunată". ,,În 1971 am fost fecior în ceata din Luţa, prima ceată organizată după 30 de ani. Apoi s-a mai organizat o ceată şi în acest an avem din nou ceată în sat. Eram 7 feciori, iar conform tradiţiei începeam colindatul de la preot şi continuam în tot satul, dar ajungeam şi în Făgăraş. Muzicanţii erau cu noi, jucam fetele, iar un bătrîn ne ducea traista cu pece, cîrnaţi şi colacul pe care îl primeam de la fiecare casă colindată. La gazdă dormeam, mîncam, nu aveam voie să plecăm acasă pentru că eram penalizaţi. Imi amintesc cu drag de perioada respectivă pentru că ne distram, umblam cu steagul după noi pentru că nu se făcea joc fără steag" a spus Viorel Ludu din Luţa de la nr. 1.

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunturi!

Compania PUROLITE oferă asigurări că activitatea sa nu poluează!

     Compania brașoveană PUROLITE a demarat în acest an o campanie de comunicare transparentă și de informare a locuitorilor din zona Victoria – Ucea – Făgăraș, privind activitatea sa, respectarea normelor legale referitoare la poluare și eforturile și investițiile privind creșterea calității aerului în zonă.
     Purolite se angajează să informeze populația atât în ceea ce privește sesizările primite de companie sau autorități, cât și în ceea ce privește investițiile și măsurile luate pentru a asigura un mediu curat și sănătos în zonele învecinate. 

În ediţia tipărită

,,Statul încurajează lenea”

 

     Mulţi cetăţeni din Ţara Făgăraşului sînt revoltaţi pe beneficiarii de ajutor social care sînt apţi de muncă, dar preferă să primească bani de la stat fără să facă nimic. Le aduc calificative de ,,puturoşi” ,,leneşi” şi le cer să meargă la muncă pentru a obţine banii din care să trăiască.

Citește mai departe...
 
O mînă întinsă bătrînilor săraci si neputinciosi

 

     Căminul de bătrîni ,,Castanul” este locul unde îşi găsesc adăpost şi persoanele singure, neputincioase şi cu venituri foarte mici. În ultimii doi ani, patru femei trecute de 65 de ani au ajuns la ,,Castanul” în urma solicitării asistenţilor sociali din primării sau a asistenţilor medicali din spitale.

Citește mai departe...
 

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 498 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

11.JPG

Cartea

Horoscop zilnic

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 762
Număr afişări conţinut : 4184271

Informatii utileZiare