Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Ceata de feciori din Luţa şi bradul de la Catedrala Făgăraş Email
Luni, 18 Decembrie 2017 18:37

 

      Ceata de feciori din satul Luţa, comuna Beclean, ţine capul de afiş al cetelor din Ţara Făgăraşului prin acţiunile în care s-a implicat cu ocazia sărbătorilor de iarcă. Feciorii der la Luţa sprijiniţi de Primăria Beclean au donat bradul pentru Catedrala Ortodoxă din Făgăraş. Aici este locul unde se adună cetele făgărăşene în Ziua de Sf. Ioan pentru a da startul paradei cetelor, o tradiţie a Făgăraşului. Luni, 18 decembrie a.c., ceata de feciori de la Luţa va împodobi bradul amplasat în catedrală. ,,Acest obicei va deveni o tradiţie. Comuna Beclean a fost prima comună care a donat bradul la Catedrală. Acesta are 8 metri şi a fost ales din pădurea Becleanului. Ne bucurăm că avem ceată de feciori în comună. După 32 de ani în satul Luţa reînvie tradiţia, este mare bucurie, iar localnicii abia aşteaptă sărbătorile" a spun primarul comunei Beclean, Claudiu Motrescu.

 Din ceată fac parte următorii feciori: vătaf mare - Mihai Alexandru, vătaf mic - Cătălin Ursu, casier- Ionel Botu, bucătar - Ene Comşiţ, crîşmar - Dragoş Haşu. Ceata de feciori din Luţa va colinda casele din Luţa, dar şi din cecelalte sate ale comunei Beclean, peste 600 la număr. Colinda tradiţională a satului Luţa este ,,Sus în poarta lui Crăciun", dar vor colinda şi ,,O ce veste minunată". ,,În 1971 am fost fecior în ceata din Luţa, prima ceată organizată după 30 de ani. Apoi s-a mai organizat o ceată şi în acest an avem din nou ceată în sat. Eram 7 feciori, iar conform tradiţiei începeam colindatul de la preot şi continuam în tot satul, dar ajungeam şi în Făgăraş. Muzicanţii erau cu noi, jucam fetele, iar un bătrîn ne ducea traista cu pece, cîrnaţi şi colacul pe care îl primeam de la fiecare casă colindată. La gazdă dormeam, mîncam, nu aveam voie să plecăm acasă pentru că eram penalizaţi. Imi amintesc cu drag de perioada respectivă pentru că ne distram, umblam cu steagul după noi pentru că nu se făcea joc fără steag" a spus Viorel Ludu din Luţa de la nr. 1.

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

,,Digurile ar fi oprit năvala apelor“

 

      Apele au făcut mari pagube în Ţara Făgăraşului săptămîna trecută. Ploile abundente şi topirea zăpezii au dus la o triplare a debitului apei Oltului. Iar lipsa digurilor a dus la revărsarea apei în toate zonele aflate în apropierea albiei Oltului. Cartierul Galaţi, Şona, Crihalma, Comăna, Mîndra, colonia de la şantierul Mîndra, Feldioara au fost localităţile şi zonele unde apa a făcut ravagii. Au rămas izolate două sate, Şona şi Crihalma. În zona Mîndra, şantierul pentru construirea digului a fost abandonat după 1989 şi nici nu sînt şanse ca investiţia să fie finalizată. La Crihalma, podul de peste Olt creează probleme în fiecare an, dar nimeni nu s-a preocupat de construirea unuia nou. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu mai mulţi localnici afectaţi de inundaţiile de săptămîna trecută, dar şi cu autorităţi locale despre situaţia inundaţiilor din Ţara Făgăraşului. Redăm cîteva dintre părerile făgărăşenilor despre năvala apelor. (continuare doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 861 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

1.JPG

Cartea

Horoscop zilnic

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 758
Număr afişări conţinut : 4089348

Informatii utile



Ziare