Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Irozii, colinda copiilor Email
Luni, 18 Decembrie 2017 18:29

 

       Sărbătorile de iarnă aduc în actualitate ritualuri practicate de sute de ani în Ţara Făgăraşului. Ceata de feciori, irozii, colindatul, steaua, pluguşorul, capra sînt cîteva dintre obiceiurile şi tradiţiile care fac din satul făgărăşan o scenă deschisă. Se spune că o casă necolindată este o casă pustie. Prin urmare, toate uşile sînt deschise în Ajunul Crăciunului pentru a primi colidătorii, pe acei mesageri care duc în casele românilor vestea Naşterii Mîntuitorului. Colindele din Ţara Făgăraşului sînt pline de spiritualitate, de simboluri, de mesaje, de dorinţe şi năzuinţe ale oamenilor. Gazdele îşi recompensează colindătorii cu colaci, iar în ziua de azi cu bani.

 În Ajunul Cracinului se fac „ Irozii“, ritual la care participă copiii. Această dramă religioasă ne înfăţişeaza misterul Naşterii Domnului Iisus Hristos, iar personajele dramei sînt Irod, un ofiţer şi soldaţii îmbrăcaţi în portul ostaşilor romani, trei crai sau magii: Melchior, Baltazar şi Gaşpar, un cioban, un prunc şi în unele părţi o paiaţă. Obiceiul Irozilor a apărut la noi pe la sfârşitul secolului al XVIII-lea, însă originea lui este apuseană şi se leagă de misterul celor trei magi. La noi a pătruns prin saşii din Transilvania. În fiecare sat din Ţara Făgăraşului, copiii se organizează în Irozi, îşi împart rolurile, învaţă textele şi scenariul, astfel că în Ajunul Crăciunului se prezintă în faţa sătenilor.
- Un alt obicei practicat de feciori este umblatul cu ţurca, capra sau brezaia. Ca şi în celelalte jocuri cu măşti practicate în timpul sărbătorilor de iarnă, şi în jocul caprei şi-au făcut loc, pe lângă măştile clasice (capra, ciobanul, tiganul, butucarul), măştile de draci şi moşi care, prin strigăte, chiote, mişcări caraghioase, măresc nota de umor şi veselie, dînd uneori o nuanţă de grotesc. Capra joacă după fluier, iar la terminare, unul din flăcăi; apropiindu-se de masa unde sînt membrii familiei, începe să vornicească. Flăcăii joacă pe stăpîna casei, pe fete şi apoi mulţumind se îndepărtează.
- Cei care merg cu Steaua sînt copiii de la 7 la 14 ani. Acest obicei are conotaţii religioase referitoare la Naşterea Domnului.
- În ajunul Anului Nou, cete de flăcăi şi de bărbaţi de curînd însuraţi pleacă prin sat cu Plugul - străvechi obicei agrar derivat dintr-o practică primitivă. Urarea de pluguşor este de fapt un adevărat poem care deschide cu har, recurgând la elemente fabuloase, toate muncile agricole. Obiceiul contribuie la veselia generală a sărbătorilor de Anul Nou, colorînd desfăşurarea acestei sărbători cu acele elemente care ilustrează una din principalele ocupaţii ale poporului nostru - agricultura. În ajunul Anului Nou şi cetele de copii intră din casă în casă să ureze purtând bice (harapnice) din care pocnesc, clopoţei, tălăngi, etc. Urarea este un lung poem în versuri care prezintă succesiunea muncilor agricole - de la aratul ogorului pînă la coptul colacilor.

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

Becleanul, centru international de folclor

 

     Primul festival internaţional de folclor organizat în Ţara Făgăraşului va avea loc la Beclean, în ziua de 19 ianuarie 2018. Iniţiativa este curajoasă şi aparţine edililor comunei Beclean şi Ansamblului folcloric ,,Junii Becleanului de pe Olt”. Comuna Beclean şi deopotrivă toate comunele din Ţara Făgăraşului vor fi în sărbătoare vineri, 19 ianuarie, iar începînd cu ora 16.00 uliţele satului Beclean vor înflori sub auspiciul portului popular specific zonelor participante la prima ediţie a acestui festival.(continuare doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...
 
,,Pedeapsă maximă pentru poliţistul-pedofil“

 

     Cazul poliţistului pedofil din Bucureşti, Eugen Stan de la Biroul Rutier al Secţiei 18, a afectat imaginea Poliţiei Române Mediatizarea cazului a şocat opinia publică, iar cetăţenii aşteaptă, pe de o parte, pedepsirea agresorului, dar şi aflarea numelor şefilor din Poliţie care au muşamalizat acţiunile pedofilului poliţist vreme de 9 ani. (continuare doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...
 
HOROSCOP: 2018 aduce schimbări radicale pentru multe zodii
  

      Toate semnele zodiacale au şansa să îşi schimbe viaţa în 2018, totul ţine însă de felul în care vor acţiona şi de modul în care se vor mişca planetele. (continuare doar în ediţia tipărită)

 

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 715 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

11.JPG

Cartea

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 740
Număr afişări conţinut : 4005979

FaceBook

Informatii utile

Horoscop zilnicZiare