Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Vasile cel Mare, sfântul spitalelor şi azilelor Email
Luni, 18 Decembrie 2017 18:23

 

     ,,În tot pămîntul a ieşit vestirea ta, că acela a primit cuvîntul tău, prin care cu dumnezeiască cuviinţă ai învăţat, firea celor ce sînt ai arătat, obiceiurile oamenilor le-ai împodobit, împărătească preoţie. Părinte cuvioase, roagă pe Hristos Dumnezeu să mîntuiască sufletele noastre“ (Troparul Sărbătorii) 

 


     Sf. Vasile cel Mare a trăit între anii 330-379, în perioada de domnie a împăratului Constantin cel Mare şi în zilele împăratului Valent, cel care a fost cucerit de erezia ariană.
 El era originar din Cezareea Capadociei şi s-a năcut într-o familie nobilă şi ilustră. Tatăl său era unul dintre cei mai cunoscuţi dascăli din cetate, iar mama sa, Emilia, era dedicată familiei. Din cei nouă copii ai familiei patru au fost sfinţi: Grigorie din Nyssa, Petru din Sebaste, Macrina cea Tînără şi Vasile cel Mare. Vasile şi-a făcut studiile la Cezareea, Constantinopol şi Atena unde a legat o strînsă prietenie cu Sf. Grigore de Nazians. A fost unul dintre cei mai pricepuţi dascăli de retorică ai vremii sale pînă în anul 356. Sub influenţa sorei sale Macrina, fondatoare a unei mănăstiri, a început să ducă o viaţă ascetică şi s-a botezat. La început îi vizitează pe schimnicii din Siria, Palestina, Egipt şi Mesopotamia ( 357 ) după care devine el însuşi pustnic în împrejurimile Cezareei. Împreună cu prietenul său Grigore de Nazians concepe lucrarea ,,Reguli“ amănunţite pentru călugări adaptînd monahismul la nevoile personale de mîntuire ale călugărilor. În anul 364 este uns preot de către Eusebiu, episcopul Cezareei Capadociei, căruia i-a şi urmat în scaunul episcopal. El a fost unul dintre marii apologeţi ai Bisericii primelor secole şi a fost un exponent de seamă al şcolii capadociene. A fost un luptător neînfricat al dogmei Sf. Treimi, drept pentru care a suferit numeroase privaţiuni din partea împăratului Valens. 


Luptătorul lui Hristos
 

     Sfîntul Vasile cel Mare a fost primul ierarh care s-a ocupat de întemeierea de azile şi spitale pentru cei aflaţi în neputinţe sufleteşti şi trupeşti, mai ales pentru cei săraci. Multă vreme aceste aşezăminte au purtat denumirea de ,,basilicale“ sau ,,vasiliade“. Sf. Vasile cel Mare a fost unul dintre cei mai redutabili ostaşi ai lui Hristos pentru că a avut curajul să mărturisească adevărul chiar în faţa împăratului. ,,Se povesteşte că o Biserică din Niceea a fost ocupată abuziv de arieni, din dispoziţia împăratului Valens. După ce a dat Biserica arienilor, împăratul s-a întors la Constantinopol, unde a fost căutat de Sf. Vasile care dorea să afle cauzele acestei nedreptăţi. Indignat de curajul sfîntului, împăratul i-a zis: Tot la învinuiri te întorci Vasilie? Nu ţi se cuvine ţie să fii aşa. Acesta i-a răspuns: Se cuvine mie, pentru dreptate a muri (Proloagele, I, p. 391). Această replică, însoţită de altele care l-au ruşinat pe împărat, l-au făcut pe acesta să-i ceară Sf. Vasile direct: Să mergi tu între dînşii să faci dreptate, dar aşa să judeci, ca să nu judeci cu părtinire poporului de o credinţă cu tine (id. ib.) Propunerea Sf. Vasile a fost cît se poate de corectă. Biserica a fost închisă şi pusă sub pază severă. S-au rugat arienii, şi nici un semn nu s-a arătat. Sf. Vasile, urmat de drept credincioşii săi, a venit în faţa Bisericii şi a strigat cu glas mare: Bine este cuvîntat Dumnezeul creştinilor, totdeauna, acum şi pururea şi în vecii vecilor, iar la rostirea cu tot sufletul a încheierii rugăciunii-AMIN-s-a auzit un zgomot şi uşile s-au deschis. Răspunsul Domnului a fost singura armă dreaptă“ (Aurora Bălan Mihailovici)

O operă de reguli şi omilii
 

     În afară de ,,Reguli“ amănunţite şi ,,Reguli“ scurte ce priveau codul de comportament al vieţii monahale precum şi principiile generale ale acestei vieţi, Sf. Vasile a mai lăsat: ,,Reguli morale“-norme de comportament pentru toţi creştinii; 9 Omilii la Ziua a Şasea-cea de-a şasea zi a Creaţiei; 13 Omilii la Psalmi şi 24 de Omilii pe diverse teme etice şi dogmatice ce aveau scopul zidirii sufleteşti a credincioşilor. A rămas faimoasă cea de-a 22-a omilie în care el se pronunţă în favoarea studierii literaturii şi filosofiei păgîne. Dintre tratatele dogmatice ale Sf. Vasile enumerăm: 3 cărţi împotriva lui Eunomius şi tratatul Despre Duhul Sfînt. Mai are un tratat cu privire la preoţie. De la el ne-au mai rămas 365 de scrisori în care se remarcă stilul elegant şi simplu. Sf. Vasile cel Mare nu aparţine doar Bisericii, el face parte totodată şi din Panteonul celor mai mari gînditori ai lumii alături de Confucius, Lao-Tze, Pitagora, Hippocrate, Platon, Sofocle, Tucidide, Yang-Zhu, Ioan Damaschinul, Pliniu cel Bătrîn, Rabindranath Tagore etc. Numele său, ca şi al altor maeştri veritabili ai credinţei creştine, este inclus în ,,Enciclopedia lumii“ -ediţie literar-artistică a editurii ,,Roosa“. Numele Vasile este foarte răspîndit în onomastica creştină şi derivă din grecescul ,,Basileus“ redat în limba latină sub forma de ,,Basilius“ care înseamnă ,,rege“, ,,împărat“. Şi-a încetat misiunea pămîntească la data de 1 ianuarie 379.

Maxime celebre ale Sfîntului Vasile cel Mare
 

- ,,Proştii sînt bogaţi mai mult în vise decît în avuţii“
- ,,Fapta bună nu piere niciodată definitiv. Acela care seamănă amabilitate, culege prietenie; acela care sădeşte bunătate, culege rodul dragostei; bucuria care se revarsă dintr-un suflet nobil nu a fost niciodată neroditoare, iar recunoştinţa aduce de obicei răsplată“
- ,,Ce e obţinut prin muncă, este primit şi se păstrează cu bucurie, iar ce e căpătat fără muncă, dispare repede“
- ,,Cel rău nu vede că e rău“
- ,,Educaţia cu forţa nu poate fi temeinică, ci doar ceea ce pătrunde cu bucurie şi veselie rămîne înrădăcinat adînc în sufletele receptive“
- ,,Nu cuvintele stîrnesc durerea, ci obrăznicia şi aroganţa care ne-au jignit“
- ,,Nu-mi spune: Am străbunici celebri, legea dreaptă porunceşte fiecăruia să se laude cu propria sa viaţă“

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

,,Amenzile mari ar stopa fenomenul“

 

    Toate rîurile şi pîraiele care străbat Ţara Făgăraşului au devenit gropi de gunoi pentru localnicii lipsiţi de bun simţ. Este un fenomen care, pe zi ce trece, ia amploare. Pet-uri, buşteni, obiecte de mobilier, haine, materiale de construcţii, dejecţii de la WC, animale moarte sînt gunoaiele colectate de Olt şi depuse la barajele construite pe cursul lui. Astfel de deşeuri pot fi văzute şi pe rîurile de munte care se varsă în Olt. Persoanele care aruncă la întîmplare aceste mizerii nu par deranjate de gestul lor şi consideră că este normal cum procedează. Iar dacă li se face observaţie, recurg la violenţă.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 1024 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

11.JPG

Cartea

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 766
Număr afişări conţinut : 4259969

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare