Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Tradiţia tăiatul porcului reînviată la Corbi Email
Luni, 18 Decembrie 2017 18:09

 

     Corbi a fost dintotdeauna un sat mic cu vreo 80 de gospodării, dar cu oameni harnici şi uniţi. Mai mereu, aici, se numărau peste 600 de capete de animale mari, iar sătenii se mîndreau cu gopodăriile lor. În ultima vreme, au rămas în sat pensionarii, tinerii stabilindu-se la oraş sau peste graniţă. Aşa se face că la Corbi nu s-a mai organizat ceată de feciori, iar sărbătorile de iarnă erau mult prea liniştite şi monotone. De 2 ani însă, un consilier local a ţinut să reînvie tradiţiile locului şi să organizeze un eveniment local unic, dar la care să participe întreg satul, cu mic cu mare. Aşa s-a născut la Corbi, în 2016, tradiţia, tăierii porcului, eveniment la care muncesc toţi sătenii, dar se şi distrează. Este un obicei care se practică în Ardeal, iar consilierul local Eugen Costea l-a adus la Corbi. Duminică, toţi corbenii au pîrlit porcul, au preparat produse bio şi apoi au stat la masă, la pomana porcului preparată de femeile satului.


Pomana porcului
 

     ,,La noi, în satul Corbi din Comuna Ucea, nu există niciun obicei local şi aşa am organizat acest eveniment ,,Tăiatul porcului" care se află la a II-a ediţie. În sat sînt foarte puţini tineri şi nu se mai organizează ceată şi aşa s-a născut acest eveniment cultural. Am pus mînă de la mînă, am cumpărat un porc pe care l-am sacrificat duminică, 17 decembrie a.c., în jurul orei 12.00, după slujba de la biserică. Ionică de la cazan dă rachiul, eu dau vinul şi aşa vom petrece la tăiatul porcului. Mîncăm şoric, facem bucate şi apoi la ora 16.00, la Căminul Cultural, vom pregăti pomana porcului. La prima ediţie au fost prezente peste 80 de persoane, dar în acest an numărul participanţilor va fi mult mai mare. Se face demonstraţie de lucru, înjunghiatul porcul, pîrlit, curăţat, tranşat şi pregătitul pentru pomana porcului. La Căminul Cultural va avea loc şi un mic spectacol cu artiştii locali care vor urca pe scenă şi vor încînta pubicul. Este vorba despre Nicoleta Florea din Ucea de Sus, Grupul vocal ,,Cetina de Brad" Ucea de Sus şi grupuri de elevi din Făgăraş" a spus consilierul local Costea Eugen din comuna Ucea. Iniţiatorul proiectului ,,Tăiatul porcului" este Eugen Costea şi Asociaţia ,,Cetina de Brad”.

Satul devine o familie
 

     ,,Pregătirile pentru tăiatul porcului încep de cu seară, se ascut cuţitele, se încarcă butelia de gaz, se pregătesc vasele în care se pune carnea şi slănina. Acest obicei reuneşte familia deoarece toţi membrii familiei participă, iar noi vrem să reunim comunitatea. Bărbaţii sînt cei care se ocupă cu tăiatul porcului, iar rolul femeilor începe în momentul în care carnea de porc ajunge pe masă pentru a fi pregătită" a mai spus Eugen Costea.

Investiţie de 500 mii la Căminul Cultural Corbi
 

     Pe lista investiţiilor prioritare ale Primăriei Ucea s-a aflat şi căminul cultural de la Corbi. Era singura localitate din comună care nu avea un astfel de obiectiv funcţional şi modern. În 2012 s-a demolat clădirea veche, iar SC Atlas - Company SRL din Tîrgu Mureş a fost firma desemnată să execute lucrarea în valoare de 460 de mii lei. Căminul cultural are o suprafaţă de 270 mp şi are bucătărie, grupuri sociale, o încăpere în care s-a montat centrala termică şi o sală de spectacol de 150 de locuri. ,,Clădirea veche nu se mai putea folosi pentru că era în stare avansată de degradare. Ca şi în celelalte cămine culturale din comuna Ucea am mobilat şi echipat modern bucătăria. Investiţia a fost de 500 mii lei. În satul Corbi sînt 130 de case unde locuiesc 150 de persoane majoritatea fiind pensionari, însă sînt şi 20 de copii. Localnicii sînt mîndri că în sat se organizează un eveniment cultural legat de tradiţiile locului” a spus primarul comunei, Marian Băcilă. (Carla TATU)

 

 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

,,Amenzile mari ar stopa fenomenul“

 

    Toate rîurile şi pîraiele care străbat Ţara Făgăraşului au devenit gropi de gunoi pentru localnicii lipsiţi de bun simţ. Este un fenomen care, pe zi ce trece, ia amploare. Pet-uri, buşteni, obiecte de mobilier, haine, materiale de construcţii, dejecţii de la WC, animale moarte sînt gunoaiele colectate de Olt şi depuse la barajele construite pe cursul lui. Astfel de deşeuri pot fi văzute şi pe rîurile de munte care se varsă în Olt. Persoanele care aruncă la întîmplare aceste mizerii nu par deranjate de gestul lor şi consideră că este normal cum procedează. Iar dacă li se face observaţie, recurg la violenţă.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 1034 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

7.JPG

Cartea

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 766
Număr afişări conţinut : 4259974

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare