Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Spitalul, cel mai mare angajator al Făgăraşului Email
Luni, 18 Decembrie 2017 18:03

 

      A fost declaraţia de la deschiderea conferinţei de presă a preşedintelui CA de la Spitalului Municipal Făgăraş, Mariana Câju, care a subliniat că unitatea spitalicească are, în prezent 514 angajaţi. Luni, 18 decembrie a.c. consiliul de administraţie de la spital şi primarul Făgăraşului, Gheorghe Sucaciu, au organizat o conferinţă de presă comună care să constituie, conform acestora, şi un raport al activităţilor

 din 2017. ,,Transparenţă şi eficientizarea activităţii spitalului în favoarea pacienţilor” sînt principalele obiective ale conducerii unităţii, dar la fel de importante sînt investiţiile propuse pentru anul 2018 şi cele aflate în derulare, aşa cum au expus organizatorii conferinţei de presă. 

 

10% din bugetul Făgăraşului merge la spital
 

    Bugetul anual al spitalului este de 36.000.000 de lei şi este format din fondurile aferente contractului încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate, fondurile alocate de la bugetul local, fondurile provenite din cele trei contracte încheiate cu Ministerul Sănătăţii pentru programele naţionale şi, în mai mică măsură, resursle proprii. Contractul cu CAS are o valoare lunară de 1,4 milioane de lei. Primăria Făgăraş a alocat spitalului, în acest an, suma totală de 3.812.400 lei. ,,Este cea mai mare alocare bugetară a Municipiului pentru spital. Am găsit o bună deschidere a conducerii Făgăraşului pentru spital” a spus Mariana Câju, preşedintele CA. Primarul Gheorghe Sucaciu a explicat că 10% din bugetul local a fost direcţionat la spital. ,,Făgăraşul are un buget anual de aproximativ 6 milioane de euro, iar 10% se duc la spitalul din municipiu care are mare nevoie de fonduri pentru a veni în sprijinul pacienţilor. Vom aloca bani şi în anul viitor atît din surse proprii, dar şi din surse externe şi mă refer la proiecte europene” a spus primarul Sucaciu. Directorul economic al Primăriei Făgăraş, Dan Ludu, a prezentat lista alocărilor bugetare din 2017 pentru spital. ,,Pentru secţia Pediatrie- 1.785.000 de lei; 104.000 lei pentru energia termică; 308.000 lei pentru achiziţia unui laparoscop; 70.000 de lei pentru achiziţia unui sistem de optimizare a energiei electrice; 214.000 lei pentru echipamente la secţia Cardiologie; 9.000 lei pentru reparaţii la secţia Infecţioase; 97.000 lei pentru facilităţi oferite medicilor tineri (chirii, transport, stimulente financiare pentru medicii tineri de la UPU); 18.300 lei- obiecte de invenar; 218.000 lei pentru reparaţii şi relocare secţii medicale; 64.000 lei pentru studii la secţia Pediatrie; 117.000 lei pentru sisteme informatice; 143.000 lei studii pentru eficientizarea energetică a clădirilor; 157.700 lei studii pentru Corp Nou de clădire, inclus în masterplanul spitalului; 42.400 lei pentru studii necesare construirii unui heliport; 405.000 lei pentru achiziţia fluxului laminar. Totalul bugetului alocat spitalului în 2017 este în valoare de 3.812.400 lei” a prezentat directorul economic al primăriei, Dan Ludu.

Contracte de muncă reziliate în spital
 

     ,,80% din bugetul spitalului se duce pe salariile angajaţilor” a fost remarca Marianei Câju, preşedintele CA completînd astfel că unitatea spitalicească este cel mai mare angajator al Făgăraşului. ,,Cel mai important proiect al nostru pentru 2018 va fi legat de resursele umane. În luna martie vom anunţa concursurile pentru echipa manageriaă, manager general, manager medical şi manager economic, funcţii care, în prezent, sînt ocupate pe perioadă determinată, interimară. Contractele ce se vor încheia între primarul Făgăraşului şi echipa managerială vor avea indicatori clari care trebuie respectaţi. Anual va exista o verificare a îndeplinirii acestor contracte, iar în caz că nu sînt respectaţi indicatorii stabiliţi vor fi reziliate. Vom organiza, de asemenea, concursuri pentru şefii de secţii, care în prezent nu au contracte şi concursuri valabile, excepţie făcînd doar secţia de pediatrie. Concursurile vor fi bine organizate şi transparente. Vă dau un exemplu, managerul trebuie să găsească soluţii la următoarea situaţie: ce fac angajaţii unor secţii cînd nu au pacienţi, joacă Solitaire? La laborator sînt 3 medici şi 2 asistenţi, iar la spital sînt 2 operaţii la 2 zile. Facem economie la medicamente, dar plătim salarii? Trebuie să spunem că există situaţii cînd unele secţii au doar 20% grad de ocupare. Am început o analiză a activităţii angajaţilor din spital şi am ajuns la rezilierea unor contracte de muncă în cazul unor salariaţi pensionari. N-am făcut altceva decît să intrăm în legalitate. În 2014 au fost angajate persoane pensionare cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată. Legislaţia nu permite, în cazul pensionarilor, decît contracte de muncă pe o perioadă de un an cu drept de prelungire de cel mult 3 ori. Au fost reziliate, astfel, 7 contracte de muncă, la medici şi asistente medicale. La unii medici au fost prelungite pentru a nu perturba activitatea curentă a secţiilor. În cazul celor 7 contracte s-a dat un termen de 45 de zile, pînă la 30 ianuarie. Am fost ameninţaţi că vom fi daţi în judecată, dar vom face faţă pentru că legea e de partea noastră” a explicat Mariana Câju.

Mentalitatea alungă medicii tineri
 

     Deşi au venit la spitalul din Făgăraş medici tineri, mulţi dintre ei nu au rămas, a fost întrebarea adresată membrilor CA. ,,Am stat de vorbă cu medicii şi urmează să mă întîlnesc şi cu ultimii veniţi. Întradevăr au nemulţumiri şi nu este vorba despre salarii pentru că ei ştiau de la început pe ce bani se angajează la spital. S-a implantat ideea, dar la toate spitalele nu doar la Făgăraş, că directorul şi medicii sînt pe viaţă, dar vom demonta acest mit. Singurul criteriu trebuie să fie competenţa, dar şi transparenţa. De asemenea, vrem să avem la spital, un corp medical la un nivel de vîrstă mai scăzut. Medicii pleacă din cauza mentalităţii ce există în spitale: noi sîntem aici, ei să plece. Trebuie să spun că la spital avem venituri nete de la 3000 lei (un medic tînăr) pînă la 18.000 lei. Un asistent medical are un venit lunar maxim de 6.000 lei. O gardă se plăteşte cu 1000 lei, iar dacă este sîmbăta-duminica 2000 lei. Sînt medici care fac şi 7-9 gărzi.

S-a stopat mita în spital?
 

     ,,De 3 luni de cînd ne aflăm la conducerea spitalului din Făgăraş a scăzut numărul de reclamaţii, în ultima parte nici n-au mai fost înregistrate. Vrem să credem că actul medical nu mai este condiţionat de bani. Dacă eventual sînt situaţii, pacienţii ar trebui să-şi asume şi să informeze conducerea spitalului, dar cu nume şi prenume. Pe de altă parte, pacienţii trebuie să înţeleagă că la spital nu este totul gratuit. La UPU se tratează doar urgenţele, cazurile care nu sînt urgenţe vor avea taxe” a mai spus Câju.

Proiecte de dezvoltare
 

     Spitalul are o serie de proiecte, unele în derulare, iar altele care se vor demara în următorii ani. Ca surse de finanţare sînt bugetul local, fonduri europene şi Compania Naţională de Investiţii ,,Toate proiectele noastre sînt costisitoare şi de aceea ne-am stabilit un plan multianual pentru a le susţine financiar. Mutarea secţiei de Pediatrie va fi realizată în luna iunie 2018. La CNI am depus déjà solicitarea pentru reabilitarea totală a spitalului care prevede şi construirea unui corp de clădire nou care va optimiza activitatea tuturor secţiilor. Masterplanul la care se lucrează va fi implementat începînd cu anul 2019 şi prevede o serie de schimbări. (N.R.: Monitorul de Făgăraş a prezentat planul investiţiilor de la spital). Un proiect în valoare de 2,5 milioane de euro va fi depus pe AXA 8.2 pentru dotarea spitalului. În ianuarie va ajunge computerul tomograf la spital, iar prima expunerer va fi programată cel mai tîrziu în prima parte a lunii martie 2018” a explicat Mariana Câju. (Lucia BAKI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

,,Amenzile mari ar stopa fenomenul“

 

    Toate rîurile şi pîraiele care străbat Ţara Făgăraşului au devenit gropi de gunoi pentru localnicii lipsiţi de bun simţ. Este un fenomen care, pe zi ce trece, ia amploare. Pet-uri, buşteni, obiecte de mobilier, haine, materiale de construcţii, dejecţii de la WC, animale moarte sînt gunoaiele colectate de Olt şi depuse la barajele construite pe cursul lui. Astfel de deşeuri pot fi văzute şi pe rîurile de munte care se varsă în Olt. Persoanele care aruncă la întîmplare aceste mizerii nu par deranjate de gestul lor şi consideră că este normal cum procedează. Iar dacă li se face observaţie, recurg la violenţă.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 1040 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

2.JPG

Cartea

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 766
Număr afişări conţinut : 4259975

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare