Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Tradiţia tăierii porcului la Ignat Email
Luni, 18 Decembrie 2017 17:28

 

Cei mai ieftini porci din ultimii ani  Gospodarii mai păstrează obiceiul tăierii porcului la 20 decembrie

      În satul tradiţional românesc nu se concepe sărbătoarea Crăciunului fără să fie sacrificat măcar un porc din gospodărie.

 Astfel că de cum se trece în luna decembrie se aud porcii guiţînd şi se simte mirosul de pîrlit. Tradiţia spune însă că ziua prielnică pentru sacrificarea porcilor este 20 decembrie, Ignatul, sărbătoare denumită după numele Sfîntului Ignatie. Se presupune că tradiţia tăierii porcilor ar înainta în istorie, chiar pînă la zeii antici cînd ritualul semnifica moartea şi renaşterea, distrugerea şi restaurarea. Odată cu apariţia creştinismului a fost împrumutat Sfîntul Ignatie, împletindu-se mai multe legende pe seama lui. Dar între Sfîntul Ierarh Ignatie, care a murit martir pentru Hristos, şi legendarul Ignatie, care îşi omoară tatăl din greşeală şi apoi se căieşte devenind sfînt, este o mare diferenţă. Cu toate acestea, românii încă mai taie porcul de Sfîntul Ignatie, dar prea puţini se mai gîndesc la vechile legende.

Se face semnul crucii pe capul porcului
 

    Tradiţia tăierii porcului în preajma sărbătorii Naşterii Domnului este întîlnită în marea majoritate a zonelor din ţara noastră. Nu poate fi numit gospodar ţăranul care nu creşte cel puţin un porc în bătătură. Un an întreg îl hrăneşte şi îl îngraşă, astfel încît iarna slănina să fie cît mai groasă. Tăierea porcului este o adevărată sărbătoare pentru că întreaga familie se reuneşte. Porcul nu mai primeşte mîncare cu o zi înainte, iar a doua zi, dis-de-dimineaţă, gospodarul împreună cu cîţiva bărbaţi din sat sau cu măcelarul scot porcul din coteţ, îl imobilizează şi-l înjunghie. După ce i s-a scurs sîngele, este pîrlit în foc de paie sau mai nou, pentru uşurinţă, cu lampa de gaz. Urmează să fie spălat, uns cu un strat de sare, pentru ca şoricul să fie moale şi apoi se tranşează. Niciodată nu se începe porţionarea fără să se deseneze semnul crucii în fruntea porcului. După tranşare, intră în rol gospodinele care îşi aleg materialul pentru prepararea bucatelor tradiţionale, spală apoi intestinele pentru a le folosi la cîrnaţi şi caltaboşi, dar pregătesc şi masa de Ignat, ,,pomana porcului”.


Ce spun etnologii

 

 

     Etnologul Şerban Anghelescu, cercetător ştiinţific la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşt consideră că sărbătoarea Naşterii Domnului este în mod vizibil asociată cu sîngele, dar consideră că este o urmare a unor sacrificii foarte vechi, o codificare rituală mai tîrzie tăierii porcului, care nu are arhaicitate şi nici grandoare. „Sîngele era prezent şi obligatoriu, pentru că în ziua tăierii porcului, de Ignat sau în zilele apropiate, fiecărui membru al gospodăriei trebuia să i se facă o cruce cu sângele porcului, ca să participe în felul acesta la actul sîngeros. Aceste legende, care au ca personaj şi pe Sfântul Ignat, respectă tiparul clasic, apropiindu-se de legendele hagiografice. Înainte de a fi un sfînt, acesta este un asasin. Îşi ucide involuntar tatăl în timpul unei tăieri de porc şi este condamnat la o penitenţă îndelungă, care îl transformă la capătul ei într-un sfânt. Amintim şi legenda lui Crăciun şi a Crăciunesei, la poarta cărora bate Sfânta Fecioară. El o refuză, dar soţia lui o primeşte pe ascuns şi o moşeşte. Drept pedeapsă, asprul Crăciun îi taie mâinile pe care Sfânta Fecioară sau chiar Iisus le vindecă şi le transformă în mâini de aur. Este tot o istorie vizibilă a morţii şi renaşterii, cu aceeaşi semnificaţie, a distrugerii şi a restaurării, dar legată de sânge“, crede cercetătorul ştiinţific de la Muzeul Ţăranului Român. (M.F.)

Comments
Comentariu nou Cautare
vicor  - SLANA   |27-12-2017 20:24:10
SLANA AVEM,CARTABOS E DIN BELSIUG CARNE LA FEL,,,DAR CE FACEM CU LEMNELE TARE
GREU NE DESCURCAM..LA RECEA E GRAVA PROBLEMA.DOAMNE AJUTA
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

,,Digurile ar fi oprit năvala apelor“

 

      Apele au făcut mari pagube în Ţara Făgăraşului săptămîna trecută. Ploile abundente şi topirea zăpezii au dus la o triplare a debitului apei Oltului. Iar lipsa digurilor a dus la revărsarea apei în toate zonele aflate în apropierea albiei Oltului. Cartierul Galaţi, Şona, Crihalma, Comăna, Mîndra, colonia de la şantierul Mîndra, Feldioara au fost localităţile şi zonele unde apa a făcut ravagii. Au rămas izolate două sate, Şona şi Crihalma. În zona Mîndra, şantierul pentru construirea digului a fost abandonat după 1989 şi nici nu sînt şanse ca investiţia să fie finalizată. La Crihalma, podul de peste Olt creează probleme în fiecare an, dar nimeni nu s-a preocupat de construirea unuia nou. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu mai mulţi localnici afectaţi de inundaţiile de săptămîna trecută, dar şi cu autorităţi locale despre situaţia inundaţiilor din Ţara Făgăraşului. Redăm cîteva dintre părerile făgărăşenilor despre năvala apelor. (continuare doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 867 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

9.JPG

Cartea

Horoscop zilnic

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 758
Număr afişări conţinut : 4089352

Informatii utileZiare