Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Tradiţia tăierii porcului la Ignat Email
Luni, 18 Decembrie 2017 17:28

 

Cei mai ieftini porci din ultimii ani  Gospodarii mai păstrează obiceiul tăierii porcului la 20 decembrie

      În satul tradiţional românesc nu se concepe sărbătoarea Crăciunului fără să fie sacrificat măcar un porc din gospodărie.

 Astfel că de cum se trece în luna decembrie se aud porcii guiţînd şi se simte mirosul de pîrlit. Tradiţia spune însă că ziua prielnică pentru sacrificarea porcilor este 20 decembrie, Ignatul, sărbătoare denumită după numele Sfîntului Ignatie. Se presupune că tradiţia tăierii porcilor ar înainta în istorie, chiar pînă la zeii antici cînd ritualul semnifica moartea şi renaşterea, distrugerea şi restaurarea. Odată cu apariţia creştinismului a fost împrumutat Sfîntul Ignatie, împletindu-se mai multe legende pe seama lui. Dar între Sfîntul Ierarh Ignatie, care a murit martir pentru Hristos, şi legendarul Ignatie, care îşi omoară tatăl din greşeală şi apoi se căieşte devenind sfînt, este o mare diferenţă. Cu toate acestea, românii încă mai taie porcul de Sfîntul Ignatie, dar prea puţini se mai gîndesc la vechile legende.

Se face semnul crucii pe capul porcului
 

    Tradiţia tăierii porcului în preajma sărbătorii Naşterii Domnului este întîlnită în marea majoritate a zonelor din ţara noastră. Nu poate fi numit gospodar ţăranul care nu creşte cel puţin un porc în bătătură. Un an întreg îl hrăneşte şi îl îngraşă, astfel încît iarna slănina să fie cît mai groasă. Tăierea porcului este o adevărată sărbătoare pentru că întreaga familie se reuneşte. Porcul nu mai primeşte mîncare cu o zi înainte, iar a doua zi, dis-de-dimineaţă, gospodarul împreună cu cîţiva bărbaţi din sat sau cu măcelarul scot porcul din coteţ, îl imobilizează şi-l înjunghie. După ce i s-a scurs sîngele, este pîrlit în foc de paie sau mai nou, pentru uşurinţă, cu lampa de gaz. Urmează să fie spălat, uns cu un strat de sare, pentru ca şoricul să fie moale şi apoi se tranşează. Niciodată nu se începe porţionarea fără să se deseneze semnul crucii în fruntea porcului. După tranşare, intră în rol gospodinele care îşi aleg materialul pentru prepararea bucatelor tradiţionale, spală apoi intestinele pentru a le folosi la cîrnaţi şi caltaboşi, dar pregătesc şi masa de Ignat, ,,pomana porcului”.


Ce spun etnologii

 

 

     Etnologul Şerban Anghelescu, cercetător ştiinţific la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşt consideră că sărbătoarea Naşterii Domnului este în mod vizibil asociată cu sîngele, dar consideră că este o urmare a unor sacrificii foarte vechi, o codificare rituală mai tîrzie tăierii porcului, care nu are arhaicitate şi nici grandoare. „Sîngele era prezent şi obligatoriu, pentru că în ziua tăierii porcului, de Ignat sau în zilele apropiate, fiecărui membru al gospodăriei trebuia să i se facă o cruce cu sângele porcului, ca să participe în felul acesta la actul sîngeros. Aceste legende, care au ca personaj şi pe Sfântul Ignat, respectă tiparul clasic, apropiindu-se de legendele hagiografice. Înainte de a fi un sfînt, acesta este un asasin. Îşi ucide involuntar tatăl în timpul unei tăieri de porc şi este condamnat la o penitenţă îndelungă, care îl transformă la capătul ei într-un sfânt. Amintim şi legenda lui Crăciun şi a Crăciunesei, la poarta cărora bate Sfânta Fecioară. El o refuză, dar soţia lui o primeşte pe ascuns şi o moşeşte. Drept pedeapsă, asprul Crăciun îi taie mâinile pe care Sfânta Fecioară sau chiar Iisus le vindecă şi le transformă în mâini de aur. Este tot o istorie vizibilă a morţii şi renaşterii, cu aceeaşi semnificaţie, a distrugerii şi a restaurării, dar legată de sânge“, crede cercetătorul ştiinţific de la Muzeul Ţăranului Român. (M.F.)

Comments
Comentariu nou Cautare
vicor  - SLANA   |27-12-2017 20:24:10
SLANA AVEM,CARTABOS E DIN BELSIUG CARNE LA FEL,,,DAR CE FACEM CU LEMNELE TARE
GREU NE DESCURCAM..LA RECEA E GRAVA PROBLEMA.DOAMNE AJUTA
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunturi!

Compania PUROLITE oferă asigurări că activitatea sa nu poluează!

     Compania brașoveană PUROLITE a demarat în acest an o campanie de comunicare transparentă și de informare a locuitorilor din zona Victoria – Ucea – Făgăraș, privind activitatea sa, respectarea normelor legale referitoare la poluare și eforturile și investițiile privind creșterea calității aerului în zonă.
     Purolite se angajează să informeze populația atât în ceea ce privește sesizările primite de companie sau autorități, cât și în ceea ce privește investițiile și măsurile luate pentru a asigura un mediu curat și sănătos în zonele învecinate. 

În ediţia tipărită

,,Statul încurajează lenea”

 

     Mulţi cetăţeni din Ţara Făgăraşului sînt revoltaţi pe beneficiarii de ajutor social care sînt apţi de muncă, dar preferă să primească bani de la stat fără să facă nimic. Le aduc calificative de ,,puturoşi” ,,leneşi” şi le cer să meargă la muncă pentru a obţine banii din care să trăiască.

Citește mai departe...
 
O mînă întinsă bătrînilor săraci si neputinciosi

 

     Căminul de bătrîni ,,Castanul” este locul unde îşi găsesc adăpost şi persoanele singure, neputincioase şi cu venituri foarte mici. În ultimii doi ani, patru femei trecute de 65 de ani au ajuns la ,,Castanul” în urma solicitării asistenţilor sociali din primării sau a asistenţilor medicali din spitale.

Citește mai departe...
 

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 500 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

9.JPG

Cartea

Horoscop zilnic

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 762
Număr afişări conţinut : 4184271

Informatii utileZiare