Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Editoriale Adio, Majestate!
Adio, Majestate!

 

      România iubeşte monarhia. Ar fi concluzia la care ar ajunge orice persoană care deschide televizorul, ascultă radioul sau citeşte presa scrisă, pentru că mijloacele media abundă de articole despre regele Mihai şi monarhie. Dar dacă ne-am întoarce în urmă cu vreo două decenii, lucrurile n-ar sta chiar aşa. Regele Mihai a fost alungat din ţară de regimul post-decembrist condus de Iliescu şi Roman, aşa cum s-a întîmplat în 1947, pe vremea regimului bolşevic. Urmaşii acelor comunişti, pesediştii actuali, depun flori şi lumînări pentru monarhul României care a trecut la cele sfinte, iar pe bloguri postează mesaje de compasiune arătîndu-şi astfel nesimţirea.
     Fiind într-o vizită în Danemarca, am avut ocazia să trăiesc vizita familiei regale în oraşul în care am poposit vreme de o săptămînă. Au fost multe pregătiri, oficialităţile au fost băgate în priză cu mult timp înaintea vizitei. Localnicii erau preocupaţi să-şi întîlnească Regina, iar în ziua sosirii familiei regale, locul era înţesat de lume. Oraşul nu avea mai mult de vreo 20.000 de locuitori, dar atunci numărul celor prezenţi era şi de cinci ori mai mare. Era puhoi de lume. Eu nu mai văzusem atîta agitaţie şi oameni la un loc de pe vremea cînd Ceauşescu vizita vreo localitate. Pe cînd eram în anul I de facultate, era anunţată participarea preşedintelui ţării la deschiderea anului universitar, la Cluj. Cîtă zarvă, eram forţaţi să ieşim, să-l aclamăm! Pe noi, bobocii, ne-au închis pe stadionul din Cluj ca pe nişte oi, pentru a vedea iubitul conducător cît de ovaţionat este de tineri. Ceva similar era şi în oraşul danez, la vizita Reginei. Deosebirea însă consta în faptul că acei cetăţeni au mers la întîlnirea cu Regina din plăcere, pe cînd noi eram forţaţi. Le zîmbeau feţele, plîngeau oamenii de emoţie.


     Abia acum înţeleg ceea ce îmi povesteau bunicii despre monarhie şi Rege. Abia acum înţeleg pe deplin de ce elevii de la ,,Radu Negru“ (Frăţiile de Cruce) se strecurau noaptea pe Dealul Galaţiului şi cîntau ,,Trăiască Regele“ feriţi de ochii Securităţii, în 1948. Chiar nu contau pentru ei repercusiunile regimului, comparativ cu iubirea lor pentru monarhie şi Rege.
Românii şi-au iubit Regele, l-au respectat şi vedeau în Casa Regală speranţa pentru poporul roman.
     Moartea Regelui Mihai I închide o filă de istorie a României. Dacă mai exista o speranţă spre mai bine, aceea pe care ne-au spulberat-o comuniştii conduşi de Iliescu după 1990, acum a dispărut definitiv.
     Avem republică şi unii se mîndresc cu ea. Dar fără să se întoarcă în timp şi să analizeze că Independenţa României n-a făcut-o Republica. Nici Marea Unire nu s-a înfăptuit prin Republică, nici dezvoltarea şi modernizarea acestei ţări mici, medievale, n-au fost aduse de Republică. Monarhia şi un Rege străin au ridicat ţara românească şi i-au deschis uşile către civilizaţia marilor ţări europene.
     Astăzi, mulţi îl deplîng pe Mihai Întîiul şi transmit vorbe siropoase familiei regale. Unii dintre ei suferă de amnezie şi de nesimţire. Sau poate vor să rescrie istoria pentru a da bine la public. Un Iliescu plînge, un Băsescu nu-i departe de bocet, un Constantinescu se arată mult îndoliat, Petre Roman face rating vorbind de monarhie şi cîţi nu mai sînt ca ei. Nu sînt decît cei care l-au izgonit din ţară după 1990, blocînd graniţele pentru Majestatea Sa.
     Regele Mihai I a fost un exemplu de modestie şi demnitate. În 1997 a vizitat Făgăraşul, Cetatea, Liceul ,,Radu Negru“. A fost multă lume să-l întîmpine şi să-l salute. A lăsat un semn al trecerii prin urbea noastră în cartea de onoare a celor două unităţi vizitate. O însemnare simplă, dar care face cît o mie de cuvinte. Regina Ana a fost şi singură la Făgăraş şi a poposit tot la Radu Negru, precum făcea Regina Maria după Primul Război Mondial. Carol al II-lea n-a fost la Făgăraş, dar în schimb au fost Regele Ferdinand şi Regina Maria, în memorabila vizită care marca şapte luni de la Marea Unire. Cît fast, cîtă lume
     i-a întîmpinat! A fost o mare sărbătoare pentru întreaga Ţară a Făgăraşului. A fost la Făgăraş principele Nicolae şi a impresionat, dar şi principesa Margareta şi al ei Duda.
     Mai există speranţă în Monarhie? Dacă am ţine cont de însemnările istoricului Marius Oprea, răspunsul este ,,Nu“. „Am văzut cu ochii mei o trimitere clară la Radu Duda într-un document autentic al Securităţii. Radu Duda era considerat «persoană de sprijin», adică se ocupa, la ordinele Securităţii, de cei care urmau să colaboreze cu Securitatea”, dezvăluia Marius Oprea care notează şi motivele „alianţelor“ parafate de cuplul Margareta-Duda cu Liviu Dragnea şi PSD. Este clar, odată cu Regele Mihai I s-a încheiat istoria monarhiei pentru România. Prin urmare, putem spune răspicat: „Adio, Majestate!“ (Lucia BAKI) 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

Becleanul, centru international de folclor

 

     Primul festival internaţional de folclor organizat în Ţara Făgăraşului va avea loc la Beclean, în ziua de 19 ianuarie 2018. Iniţiativa este curajoasă şi aparţine edililor comunei Beclean şi Ansamblului folcloric ,,Junii Becleanului de pe Olt”. Comuna Beclean şi deopotrivă toate comunele din Ţara Făgăraşului vor fi în sărbătoare vineri, 19 ianuarie, iar începînd cu ora 16.00 uliţele satului Beclean vor înflori sub auspiciul portului popular specific zonelor participante la prima ediţie a acestui festival.(continuare doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...
 
,,Pedeapsă maximă pentru poliţistul-pedofil“

 

     Cazul poliţistului pedofil din Bucureşti, Eugen Stan de la Biroul Rutier al Secţiei 18, a afectat imaginea Poliţiei Române Mediatizarea cazului a şocat opinia publică, iar cetăţenii aşteaptă, pe de o parte, pedepsirea agresorului, dar şi aflarea numelor şefilor din Poliţie care au muşamalizat acţiunile pedofilului poliţist vreme de 9 ani. (continuare doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...
 
HOROSCOP: 2018 aduce schimbări radicale pentru multe zodii
  

      Toate semnele zodiacale au şansa să îşi schimbe viaţa în 2018, totul ţine însă de felul în care vor acţiona şi de modul în care se vor mişca planetele. (continuare doar în ediţia tipărită)

 

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 724 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

2.JPG

Cartea

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 740
Număr afişări conţinut : 3992178

FaceBook

Informatii utile

Horoscop zilnicZiare