Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Micii artişti, la Academia Română din Roma
Micii artişti, la Academia Română din Roma Email
Luni, 04 Decembrie 2017 18:51

 

Elevii români care învaţă în şcolile din Italia au sărbătorit Ziua Naţională  Elevii profesoarei Angela Nicoară au format grupul ,,Monitorul de Ladispoli” la concursul ,,Cunoaşte România”
 
      Impunătoarea clădire a Academiei Române din Roma a găzduit, din nou, elevii români care învaţă în şcolile din Italia şi care frecventează cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie românească (LCCR). Sîmbătă, 25 noiembrie 2017, a fost sărbătorită  Ziua Naţională a României 

de către românii rezidenţi în peninsulă prin  intermediul elevilor  şi al profesoarelor LCCR. La Academia Română din Roma s-a simţit româneşte. O amplă manifestaţie a fost organizată în sala culturală a Academiei cu concursuri în care s-au întrecut sute de elevi români care învaţă în şcolile din Italia şi care de zece ani frecventează cursurile LCCR.  Concursul tematic ,,Cunoaşte România” a fost organizat pentru prima dată la Roma şi Torino, dar s-a aflat la a cincea ediţie în Spania.  Elevii LCCR au impresionat juriul desemnat pentru a premia cele mai bune lucrări, dar, la final, toţi concurenţii au fost răsplătiţi cu diplome şi premii. ,,La Roma, proiectul a fost organizat pentru prima dată şi am folosit regulamentul colegilor din Spania. M-am ocupat personal de organizare şi am găsit, ca de fiecare dată, deschidere la Academia Română din Roma, la directorul instituţiei, profesorul universitar, dr. Rudolf Dinu. În două săptămîni manifestarea a prins contur, profesorii LCCR şi-au prezentat echipele, părinţii au participat în număr mare. Am avut şi sponsori, Luciana Luduşan- Catering Roma, Liviu Grama- Cofetăria românească la Roma,  care ne-au delectat cu produse româneşti. Din partea Ambasadei României la Roma a participat  George Miloşan, ministru delegat, care a prezentat cuvîntul ambasadorului George Bologan. Reuşita evenimentului ne dă curaj pentru organizarea ediţiei a II-a” a spus prof. Angela Nicoară, organizatoarea manifestării.  

 
Concurs de Ziua Naţională
 

     De zece ani, elevii români învaţă limba natală în şcolile din regiunile Lazio, Marche, Umbria din Italia prin cursurile predate de profesori români. Coordonatorii cursurilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească (LCCR) sînt profesoarele: Angela Nicoară, Carmen Bălan, Cătălina Birdea, Claudia Rojog, Doina Răducioi, Gabriela Lungu, Gina Dumitriu, Ileana Lucia Pop, Manuela Ghiurcă, Nina Toma,  Silvia Păun, Simona Vasile, Valentina Popa. Fiecare eveniment naţional este marcat la cursurile LCCR, dar concursul tematic ,,Cunoaşte România” a fost dedicat Zilei Naţionale. Prezentatorii activităţii au fost aleşi tot din rîndul elevilor: Gabriela Chelaru, Ladispoli şi Ursaciuc Sebastian, Roma. Au concurat nouă grupe de cîte 4 elevi, fiecare avînd denumiri distincte,  Ad-hoc, ALMA, Cireşarii, Floare de colţ, Inimi de Români, Laleaua Roşie, Monitorul de Ladispoli, Moştenitorii şi Temerarii. Secţiunile concursului au fost: ,,Cunoaşte România!”,  activităţi complementare de creaţie ,,Cu gîndul la România” şi momente artistice sub titulatura ,,România te iubim!”  ,,Elevii români de la Şcoala din Ladispoli sînt obişnuiţi cu evenimentele   şi cu serbările pe care le organizăm peste an. Sînt adevăraţi artişi, iubesc cultura românească şi sînt încîntaţi să prezinte obiceiurile şi tradiţiile noastre. Am format echipa ,,Monitorul de Ladispoli” folosind numele ziarului pe care îl edităm împreună din 2004” a spus profesoara Angela Nicoară. 
  
Premii pentru cei mai buni
 

     S-au întrecut la secţiunea de Activităţi complementare elevii din 30 de şcoli italiene care au prezentat lucrări artistice, plastice, video şi de recitare. Lucrările concurenţilor au fost evaluate de o comisia special  formată din Ana Maria David, consilier diplomatic la Ambasada României la Roma, preşedinte de onoare, Ilie Ursachi-profesor LCCR, preşedinte,  Valeriu  Barbu, scriitor în cadrul Cenaclului de la Roma, secretar. Toţi elevii participanţi la concurs au fost recompensaţi cu premii, diplome şi cu cîte o carte de lectură românească. Deşi departajarea a fost dificilă, juriul a reuşit să premieze cele mai bune prestaţii. Premiul I a fost atribuit grupului ALMA, premiul II  grupul ,,Cireşarii” de la şcolile din Viterbo,  iar Premiul 3   grupul ,,Temerarii” de la Roma. Premiile Speciale le-au cîştigat: pictura în ulei a elevului Vîja Andrei,  recitalul de poezie al elevului Duduman Dănuţ Andrei, filmul ,,Pupăza din tei” şi  teatrul scurt ,,Căldură mare”.  ,,Evenimentul organizat la Academia Română din Roma, un loc cu multă încărcătură istorică, a fost de un real succes. Concursul tematic LCCR ,,Cunoaşte România!”proiecteaza atenţia tuturor participanţilor şi organizatorilor spre pregătirea celei de a doua ediţii care va fi organizată la Roma  cu ocazia Centenarului de la Marea Unire din 1918” a spus profesoara Angela Nicoară. (Lucia Baki)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Caută in site ...

Adio, Majestate!

 

      România iubeşte monarhia. Ar fi concluzia la care ar ajunge orice persoană care deschide televizorul, ascultă radioul sau citeşte presa scrisă, pentru că mijloacele media abundă de articole despre regele Mihai şi monarhie. Dar dacă ne-am întoarce în urmă cu vreo două decenii, lucrurile n-ar sta chiar aşa. Regele Mihai a fost alungat din ţară de regimul post-decembrist condus de Iliescu şi Roman, aşa cum s-a întîmplat în 1947, pe vremea regimului bolşevic. Urmaşii acelor comunişti, pesediştii actuali, depun flori şi lumînări pentru monarhul României care a trecut la cele sfinte, iar pe bloguri postează mesaje de compasiune arătîndu-şi astfel nesimţirea.
     Fiind într-o vizită în Danemarca, am avut ocazia să trăiesc vizita familiei regale în oraşul în care am poposit vreme de o săptămînă. Au fost multe pregătiri, oficialităţile au fost băgate în priză cu mult timp înaintea vizitei. Localnicii erau preocupaţi să-şi întîlnească Regina, iar în ziua sosirii familiei regale, locul era înţesat de lume. Oraşul nu avea mai mult de vreo 20.000 de locuitori, dar atunci numărul celor prezenţi era şi de cinci ori mai mare. Era puhoi de lume. Eu nu mai văzusem atîta agitaţie şi oameni la un loc de pe vremea cînd Ceauşescu vizita vreo localitate. Pe cînd eram în anul I de facultate, era anunţată participarea preşedintelui ţării la deschiderea anului universitar, la Cluj. Cîtă zarvă, eram forţaţi să ieşim, să-l aclamăm! Pe noi, bobocii, ne-au închis pe stadionul din Cluj ca pe nişte oi, pentru a vedea iubitul conducător cît de ovaţionat este de tineri. Ceva similar era şi în oraşul danez, la vizita Reginei. Deosebirea însă consta în faptul că acei cetăţeni au mers la întîlnirea cu Regina din plăcere, pe cînd noi eram forţaţi. Le zîmbeau feţele, plîngeau oamenii de emoţie.

Citește mai departe...

Vizitatori online

Avem 434 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

2.JPG

Cartea

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 738
Număr afişări conţinut : 3961336

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare