Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Prejudiciu transformat în majorare de capital
Prejudiciu transformat în majorare de capital Email
Luni, 04 Decembrie 2017 17:44

 

 

SC Salco Serv SA şi-a majorat capitalul soci

al cu 265.000 de lei, suma reprezentînd dividentele achitate Municipalităţii cu întîrziere pentru perioada 2013-2015 Cu o mînă dau şi cu cealaltă iau, este o meteahnă a societăţilor cu capital de stat Deşi a avut bugete de milioane de euro anual, Salco lucrează cu utilaje second hand


     SC Salco Serv SA a prejudiciat bugetul local în perioada 2013-2016. Este constatarea auditorilor Curţii de Conturi care au impus societăţii să achite valoarea unui prejudiu estimat la 265.000 de lei la bugetul local. Numai că banii nu vor fi folosiţi de Municipalitate ci se întorc în contul Salco printr-o majorare de capital. Întrebat directorul Salco Serv SA, Dragoş Bârsă, dacă fosta conducerea va fi descărcată de gestiune prin această acţiune financiară, acesta a spus că nu au legătură una cu cealaltă. ,,Descărcarea de gestiune a fostei echipe manageriale va avea loc după ce vor fi îndeplinite toate măsurile impuse de Curtea de Conturi în urma verificării realizate la societate, iar în prezent se lucrează la aceste lucruri. Nu s-a vorbit de un prejudiciu ci de o abatere. Ne-am îndreptat pe calea instanţei împotriva fostului director şi al membrilor consiliului de administraţie pentru recuperarea pagubei, aceştia fiind răspunzători faţă de abaterile identificate de auditorii Curţii de Conturi” a explicat Dragoş Bârsă. La dezbaterea publică desfăşurată la Casa de Cultură, săptămîna trecută, cetăţenii prezenţi i-au spus primarului urbei şi nemulţumirile legate de serviciile de salubritate, mai precis despre tarife, locurile în care sînt amplasate containerele, tipul containerelor, colectarea selectivă şi lipsa unui grafic al ridicării gunoaielor. Directorul societăţii, Dragoş Bârsă, prezent la dezbatere a răspuns pe loc întrebărilor.
 

Salco şi-a majorat capitalul social acoperind un prejudiciu
 

     Salco Serv SA şi-a majorat capitalul social cu suma de 265.000 de lei, bani proveniţi de la bugetul local. Propunerea societăţii a ajuns la acţionarul unic, Consiliul Local Făgăraş, în luna noiembrie, iar în şedinţa ordinară desfăşurată miercuri, 29 noiembrie a.c., consilierii locali au aprobat această modificare de capital social prin vărsarea aportului în numerar de la bugetul local. Majorarea capitalului social, conform HCL, înseamnă emisiunea unui număr de 106.000 de acţiuni cu valoarea nominală de 2,5 lei/acţiune. Astfel, Salco va avea un capital social în valoare de 405.885. ,,Suma provenită din majorarea de capital social va fi utilizată de Salco Serv SA strict pentru realizarea de investiţii în infrastructura serviciului constînd în autogunoieră, eurocontainere, concasor betoane, încărcător, excavator, autospecială măturat, tractor, auto abroll kipper” se arată în art. 3 din respectiva HCL.
 

Actualul director adună oalele sparte ale vechii conduceri
 

     Această decizie este o găselniţă a edililor locali pentru a bifa măsurile impuse de Curtea de Conturi (CC) la controlul efectuat la Salco Serv SA pentru perioada 2013-2015. Auditorii CC au constatat atunci o abatere constînd în neplata dividentelor aferente perioadei 2013-2015 în valoare de 265.722 lei, bani care trebuiau să ajungă la bugetul local, dar nu au fost viraţi. S-a impus atunci ca această sumă să ajungă la acţionar, nerespectareaei însemînd sancţiuni pentru conducerea societăţii de salubritate. Directorul actual al Salco Serv SA, Dragoş Bârsă, a efectuat, cum era normal, plata dividentelor către bugetul Primăriei la cîteva luni după preluarea mandatului, mai precis în prin ordinul de plată nr. 725/5 septembrie 2017. Dar banii nu au rămas prea mult la buget pentru a putea fi cheltuiţi în interesul comunităţii, ci au revenit în contul societăţii de salubritate prin HCL.
 

Şi redevenţa anuală revine în contul Salco
 

     În ultimii ani, Salco Serv SA a înregistrat profit, aşa cum arată documentele financiar contabile. Numai anul trecut, 2016, profitul societăţii a fost de 168.263 lei, din care dividentele cuvenite acţionarului, CL Făgăraş, s-au cifrat la 84.132 lei. Suma nu a fost virată la bugetul local. O altă plată pe care societatea trebuie să o efectueze către bugetul local este redevenţa anuală. De-a lungul anilor, conducerea Salco s-a prelevat de HCL 53/2012, care este în vigoare, care stipulează rambursarea redevenţei pe care societatea are obligaţia să o plătească anual la bugetul local, în conturile societăţii. Cu alte cuvinte, Primăria Făgăraş subvenţionează mare parte din activitatea de salubritate deşi ar trebui să îşi întregească veniturile locale din serviciile prestate de Salco prin valorificarea deşeurilor menajere. Directorul economic al societăţii, Eugenia Ciordaş, spune că în niciun an nu s-a respectat HCL 53/2012, iar redevenţa n-a revenit la societate.

Un istoric al subvenţiilor
 

     Salco Serv SA stă de ani de zile pe un buget considerabil, format din subvenţiile de la bugetul local şi din banii plătiţi de cetăţeni şi agenţii economici pentru serviciile de salubritate. Bugetul anual al societăţii se învîrte între valorile 4.000.000 lei şi 5.500.000 lei. Cu toate acestea, societatea are o dotare nesatisfăcătoare, foloseşte utilaje vechi, iar investiţiile rămîn mereu doar pe hîrtie. Primarul Făgăraşului, Gheorghe Sucaciu, este de părere că Salco Serv SA duce o mare lipsă de investiţii în dotare, iar ceea ce a reuşit să achiziţioneze în anii trecuţi sînt doar utilaje vechi. Deşi era direct interesată de depozitarea deşeurilor menajere, conducerea societăţii nu a dat semne că se implică în construirea unei rampe de gunoi la standarde europene, aşteptînd ca investiţia să fie realizată de Municipalitate. Salco Serv a fost societatea, la fel ca şi Ecoterm de exemplu, care a stat cu mîna întinsă la bugetul local fără să vină cu proiecte proprii de dezvoltare. Aşa se face că astăzi, cheltuielile de colectare şi depozitare a gunoaielor menajere impun majorări ale tarifelor practicate de societate pentru cetăţeni şi agenţi economici.

Cu o mînă dă şi cu cealaltă ia
 

     Solicitarea Salco Serv SA de majorare a capitalului nu este decît o acoperire a prejudiciului cauzat bugetului local în perioada 2013-2016. Conform solicitării înregistrată la Primăria Făgăraş sub nr. 21779/26 iulie 2017, suma aferentă majorării de capital ar fi fost reinvestită în achiziţia de utilaje. În 2014 s-ar fi achiziţionat o automăturătoare (70.564 lei), un cric canal (10.476 lei), un autocontainer (77144 lei), un plug de zăpadă (22527 lei), în 2015: containere (28460 lei), plug de zăpadă (5389 lei), iar în 2016: presă hidraulică (18964 lei), buldoexcavator (99088 lei), autoturism DOKKER (50.074 lei), platformă cantar (3405 lei), însemnînd un total de 386.094 lei pentru investiţiile bifate în 3 ani. Cu o lună în urmă, societatea a primit o subvenţie în valoare de 200.000 de lei de la buget pentru suplimentarea contractului de măturat stradal şi deszăpezire nr. 12057/2011. (Lucia BAKI) 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Comunicat de presa

În ediţia tipărită

,,Pesta porcină este o făcătură a guvernantilor“

     Pesta porcină este un alt subiect adus în atenţia românilor în ultima perioadă pentru a le abate atenţia de la evoluţia evenimentelor reale. Peste tot în media se dezbate subiectul, iar în paralel se sacrifică porcii atît din ferme, cît şi din gospodăriile oamenilor. Oamenii se întreabă însă cît de reală este situaţia, dar înclină să creadă că totul este o făcătură pusă la cale de guvernanţi pentru a creşte importurile şi a distruge producţia autohtonă. Şi făgărăşenii sînt în asentimentul marii majorităţi a românilor şi susţin că această campanie de sacrificare a porcilor pe motiv de pestă porcină africană este o făcătură. Făgărăşenii amintesc de gripa aviară care a dus la sacrificarea tuturor păsărilor din ferme şi din gospodăriile oamenilor. Localnicii îşi mai amintesc că primele focare de gripă aviară au fost identificate în Ţara Făgăraşului, iar dezinsecţiile au fost realizate cu apă de ploaie.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 1207 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

1.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 764
Număr afişări conţinut : 4271503

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare