Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Suveica de firme şi insolvenţa Ecotern SA
Suveica de firme şi insolvenţa Ecotern SA

 

Municipiul a angajat un avocat în cazul insolvenţei Ecoterm SA Administratorul special este blocat de lichidator şi de conducerea executivă pentru a-şi îndeplini atribuţiile Iţele ,,afacerii termia” , pe masa CL Făgăraş Taxa pe ţeavă atarge executări silite pentru făgărăşeni

     Insolvenţa ECOTERM SA continuă să dea bătăi de cap Legislativului făgărăşean, unicul acţionar. Este al 5-lea an în care activitatea societăţii de termie este ţinută în şah între insolvenţă şi faliment, iar planurile de reorganizare propuse de lichidator n-au reuşit să aducă societatea pe linie de plutire ci au ţinut scandalurile tot mai aproape de ea.

 Ba mai mult, iţele afacerii pare că se înnoadă tot mai mult prin intervenţia unor creditori care sub pretextul achitării datoriilor Ecoterm în valoare de 644.000 de euro, pretind controlul asupra societăţii, mai precis peste 95% din acţiuni. În paralel, făgărăşenii, beneficiari sau nu ai serviciilor Ecoterm, continuă să fie chemaţi la bară pentru taxa pe ţeavă sau să fie executaţi silit pentru neplata taxei cu pricina. Situaţia Ecoterm SA a fost analizată de consilierii locali în plenul desfăşurat în data de 29 noiembrie a.c., cînd au decis, prin vot, să angajeze un avocat care să reprezinte interesele Municipiului faţă de SC Ecoterm SA. Asta după ce, în urmă cu mai bine de o lună, aceiaşi consilieri locali convocaţi în AGEA de la Ecoterm SA au numit un administrator special care să informeze Legislativul asupra situaţiei reale a societăţii publice locale. Numai că persoana desemnată ca administrator special, Iosif Baki, a fost obstrucţionată în a-şi prelua atribuţiile atît de conducerea executivă cît şi de lichidator. Caz în care a informat Legislativul cerîndu-i să se implice.

Legislativul şi-a angajat avocat în cazul Ecoterm
 

     Avocatul desemnat de CL Făgăraş în cazul Ecoterm va oferi servicii de consultanţă, asistenţă şi reprezentare în faţa tuturor instanţelor de judecată pînă la finalizarea definitivă a cauzei aflată pe rolul Tribunalului Brsaşov, dosar nr. 7164/62/2012, privind insolvenţa. Municipiul Făgăraş este, în acest dosar, creditor al Ecoterm SA. Procesul deschis în 2012 a avut pînă în prezent 26 de termene din care 15 pentru continuarea planului de reorganizare, termenul următor fiind fixat pentru data de 11 decembrie 2017. Pe lista creditorilor în dosarul mai sus menţionat se află şi SC NAFCO Internaţional SRL reprezentată de Wiland Eduard Muller ca şi cesionar al creanţei Gaz Energy Ecotherm SRL. Lista este completată de Solea AG prin Sterner Georg şi Schweiger Anton Michael în calitate de cesionar al creanţei Gaz Energy Ecotherm SRL. O altă societate care este tot creditor este CUSTOSOLAR SRL, cesionar al creanţei SC GDF Gaz Suez Energy România SA, dar şi Gaz Energy Ecotherm SA aflată în insolvenţă reprezentată de administratorul special Viorel Mititelu şi administrator judiciar Angela Muscalu. În acest dosar al insolvenţei Ecoterm SA are calitatea de intervenient în nume propriu AGER Leasing IFN SA prin administrator special în consorţiu FIVE Administration SPRL şi Inseval IPURL. O analiză a listei creditorilor, lesne se poate observa cine este interesat de preluarea societăţii de termie de la Făgăraş.

Ce spune administratorul special
 

     Administratorul special desemnat la Ecoterm SA, Iosif Baki, a cerut, prin adresa înregistrată la Primăria Făgăraş sub numărul 36697/29.11.2017, puntul de vedere sal CL Făgăraş în privinţa aplicării hotărârii AGEA de la SC Ecoterm desfăşurată în luna octombrie 2017 prin care a fost desemnat pe funcţia de administrator special. ,,Vă aduc la cunoştinţă că nu îmi pot îndeplini atribuţiile funcţiei, conducerea executivă a societăţii şi lichidatorul tărăgănînd aplicarea deciziei AGEA mai sus menţionată. Deşi a trecut mai mult de 30 de zile de la numirea mea pe această funcţie, nu pot prezenta o informare asupra situaţiei actuale de la SC Ecoterm SA şi un istoric al insolvenţei întrucît nu mi s-au prezentat documentele oficiale solicitate pe motiv că ,,nu am calitatea de a întocmi o informare”, aşa cum explică lichidatorul. Prin urmare, vă solicit să luaţi măsuri asupra acestei situaţii sau să numiţi o altă persoană pentru această funcţie care să accepte situaţia creată la SC Ecoterm SA” se arată în adresa semnată de Iosif Baki. Consilierii locali Ovidiu Popa şi Ion Negrilă s-au arătat revoltaţi de modul în care conducerea Ecoterm priveşte deciziile AGEA. ,,Niciodată n-am fost informaţi ce se întîmplă la Ecoterm. De 5 ani totul este secret acolo. Am numit un om care să ne informeze, dar vedem că lucrurile au scăpat de sub control” a spus Ovidiu Popa aflat în asentimentul majorităţii consilierilor locali. S-a decis formarea unei comisii care să urmărească activitatea avocatului angajat şi să verifice aplicarea deciziei AGEA.
.
Ce spune avocatul despre iţele încurcate de la Ecoterm
 

     ,,La cererea Primarului Municipiului Făgăraş, în conformitate cu Hotărîrea Consiliului Local Făgăraş am procedat la verificarea situaţiei insolvenţei ECOTERM SA. Procedura de insolvenţă a fost deschisă de Tribunalul Braşov prin sentinţa nr. 267/CC/SIND/09.08.2012 pronunţată în dosarul nr. 7164/62/2012. Prin sentinţa nr. 2733/SIND/20.10.2014, Tribunalul Braşov a confirmat planul de reorganizare în varianta modificată. Ulterior a avut loc AGEA ECOTERM SA la data de 18.02.2015, ocazie cu care administratorul judiciar a propus stingerea cranţelor printr-o majorare de capital făcută de un investitor. În acest sens s-a încheiat procesul verbal nr. 1966/18.02.2015 potrivit căruia: „Se aprobă majorarea capitalului social al ECOTERM SA cu suma de 2.462.454,53 lei (644.000 euro) reprezentînd valoarea datoriilor ECOTERM SA, înscrise la masa credală şi modificarea structurii acţionariatului, la finalul achitării ultimei tranşe, conform planului de reorganizare”. Investitorul, care urma să contribuie la majorarea de capital este GAZ ENERGY ECOTHERM S.A. În paralel, investitorul a procedat la realizarea unei centrale de cogenerare folosind un credit acordat de AGER LEASING IFN S.A ca finanţator. Investitorul (GAZ ENERGY ECOTHERM S.A) a oferit în garanţie finanţatorului (AGER LEASING IFN S.A) acţiunile viitoare pe care le va dobîndi la ECOTERM SA.
În timp, au apărut probleme în derularea raporturilor dintre investitor şi finanţator, ambele intrînd în insolvenţă. Plata creanţelor s-a făcut de către investitorul GAZ ENERGY ECOTHERM S.A împreună cu SOLEA AG, NAFFCO INTERNATIONAL SRL şi CUSTOSOLAR SRL direct, astfel încît s-a produs o subrogare în drepturile creditorilor iniţiali. În aceste condiţii, s-a propus un plan de reorganizare nou. Finanţatorul AGER LEASING IFN S.A. a formulat o cerere de intervenţie în interes propriu în cadrul dosarului de insolvenţă al ECOTERM SA. Următorul termen de judecată a fost fixat pentru data de 11.12.2017. De remarcat, ca în cererea de intervenţie în interes propriu, ca un petit subsidiar, finanţatorul AGER LEASING IFN S.A solicită obligarea ECOTERM SA. la plata sumei de 106.241.674,42 lei, cu titlu de prejudiciu cauzat prin modificarea planului de reorganizare” ( Av. Draghici Gabriel Cristian)

Al treilea plan de reorganizare ameninţă acţiunile Municipalităţii la Ecoterm
 

     Investiţia de la Gaz Energy Ecotherm, centralele de cogenerare, a fost realizată printr-un liasing financiar obţinut de la societatea Ager Leasing care vorbeşte de un al treilea plan de reorganizare pentru Ecoterm. ,,Administratorul judiciar a reuşit cu sprijinul afiliaţilor Gaz Energy Ecotherm să introducă aceste datorii curente în programul de plăţi, cu consecinţa directă a diminuării drastice a participaţiilor Municipiului Făgăraş în Ecoterm. Al treilea plan de reorganizare al Ecoterm este iniţiat de Nafco Internaţional SRL şi Solea AG, plan care n-a fost adus la cunoştinţa CL Făgăraş de nimeni. În noul plan de reorganizare apar ca şi creditori în tabelul masei credale firmele Nafco, Solea şi Custosolar. Una dintre modificările aduse ultimului plan de reorganizare, acţiunile Municipiului Făgăraş în Ecoterm scad sub 4%, urmînd ca acţionarii Ecoterm să fie Nafco Internaţional SRLşi Custosolar, iar firmei Gaz Energy Ecotherm să-i fie diminuată participarea. Astfel că Municipiul Făgăraş va fi scos din ecuaţie” explică într-un memoriu Ager Liesing. Ager a depus la Tribunalul Braşov o contestaţie prin care a solicitat înlăturarea din tabelul creditorilor Ecoterm pe Gaz Energy Ecotherm, Nafco International, Solea AG şi Custosolar SRL. Ager este creditor ipotecar pentru SC Gaz Energy Ecotherm SA în cazul investiţiei din Făgăraş, centrala de cogenerare, în valoare de 18,7 milioane de euro, contractul de leasing financiar nr. 2062/21.08.2014

Suveica de firme
 

     ,,Afacerea termia” de la Făgăraş trece printr-o suveică de firme care duc la aceeaşi persoană, Eduard Wiland Muller. Conform Registrului Comerţului, societatea Gas Energy Ecotherm SA a fost înregistrată la data de 20 mai 2014 în Braşov cu un capital social de 90.000 de lei. Acţionarii acestei societăţi sînt SC Naffco Internaţional SRL din Braşov (înregistrată la RC în 2013 cu un capital social în valoare de 49.500 lei) şi trei cetăţeni germani Sterner Georg, Walter Eimannsberger şi Anton Michael Schweiger, fiecare avînd un aport de capital în valoare de 13.500 lei. Gaz Energy Ecotherm are sediul social stabilit prin contractul de subînchiriere semnat la 8 iulie 2014 cu Custosolar SRL. La rîndul ei SC Naffco Internaţional SRL îi are ca asociaţi pe:Greentech Energy & Recycling SRL ( înregistrată la RC în 2012 în Bucureşti cu un capital social de 2.600 lei) şi Sernico GMBH înfiinţată în 9 ianuarie 2014 în Straubingen cu un aport de 23.400 lei. Împuternicitul Naffco Internaţional SRL este Muller Wiland Eduard din Braşov. În cazul firmei Greentech Energy & Recycling SRL înfiinţată în 2012 cu ultima reactualizare la 2 septembrie 2014 are capitalul social subscris de 4.360 lei şi unic acţionar tot pe Muller Wiland Eduard. (Lucia BAKI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Comunicat de presa

În ediţia tipărită

,,Pesta porcină este o făcătură a guvernantilor“

     Pesta porcină este un alt subiect adus în atenţia românilor în ultima perioadă pentru a le abate atenţia de la evoluţia evenimentelor reale. Peste tot în media se dezbate subiectul, iar în paralel se sacrifică porcii atît din ferme, cît şi din gospodăriile oamenilor. Oamenii se întreabă însă cît de reală este situaţia, dar înclină să creadă că totul este o făcătură pusă la cale de guvernanţi pentru a creşte importurile şi a distruge producţia autohtonă. Şi făgărăşenii sînt în asentimentul marii majorităţi a românilor şi susţin că această campanie de sacrificare a porcilor pe motiv de pestă porcină africană este o făcătură. Făgărăşenii amintesc de gripa aviară care a dus la sacrificarea tuturor păsărilor din ferme şi din gospodăriile oamenilor. Localnicii îşi mai amintesc că primele focare de gripă aviară au fost identificate în Ţara Făgăraşului, iar dezinsecţiile au fost realizate cu apă de ploaie.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 1201 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

4.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 764
Număr afişări conţinut : 4271503

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare