Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificata din Rupea va deveni un obiectiv turistic in urmatorii trei ani Email
Luni, 04 Decembrie 2017 09:29

CLICK AICI PENTRU COMUNICATUL DE PRESA

 

 

 

Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificata din Rupea va deveni un obiectiv turistic in urmatorii trei ani
 

     Contractul de finantare pentru Proiectul ”Lucrari de reparatii, conservare si introducere in circuitul turistic la Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate Rupea”, s-a semnat la ADR Centru Alba Iulia, in 26.05.2017. Proiectul este finan at prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, in valoare totala de 2,05 milioane lei, din care peste 1,9 milioane lei reprezinta finantarea nerambursabila solicitata si 39.312,83 lei reprezinta cofinantarea asigurata de catre beneficiarul proiectului, Parohia Evanghelica C.A. Rupea. Programul Operaţional Regional 2014- 2020, Prioritatea de investiţie 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural a Programului Operaţional Regional este implementat la nivel naţional de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect. Semnarea contractului de finanţare pentru proiectul” Lucrari de reparatii, conservare si introducere in circuitul turistic la Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate Rupea” a avut loc, la Alba Iulia, în prezenţa domnului Simion Cretu, director general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru şi a domnului Simon Peter , în calitate de reprezentant al beneficiarului.
    

     Ansamblul Bisericii Evanghelica Fortificata din Rupea are nevoie de lucrari de reparatii, conservare si introducere in circuitul turistic. Cu atat mai mult cu cat investitiile recente realizate la Cetatea Rupea de
administratia publica locala au dus la o crestere semnificativa a numarului de turisti. Monumentul care face obiectul contractului de finantare este aflat in partea nord-estica a pietei orasului si este partial ascuns privirii de cladiri contemporane. Consideratii istorice bazate pe vechimea cetatii si importanta locului pentru intreaga zona,  apreciaza ca aceasta biserica a fost intemeiata cel putin la inceputul veacului al XIV-lea. Acum, se prezinta ca un edificiu sub forma de sala, cu un cor inchis poligonal, avand o sacristie rectangulara la nord. Toate portalurile vechi, de la intrarile de sud si vest ale navei si de la sacristie, dar si tabernacolul din cor, ori ferestrele, sunt de factura  gotica. Prin proiectul propus de Parohia Evanghelica CA Rupea sunt vizate actiuni de reabilitare a obiectivului de patrimoniu, de digitizare a acestuia, precum si de intocmire si operationalizare a unui plan de marketing, care va include actiuni socio-culturale. Astfel, se doreste consacrarea obiectivului de patrimoniu ca un centru de atractie turistica si o crestere a numarului de vizitatori cu circa 30% anual. In urma investitiilor de reabilitare de la Biserica Evanghelica Rupea, Parohia considera ca acest obiectiv va putea deveni gazda a unor evenimente pentru promovarea dezvoltarii durabile a zone. Vizitarea acestui obiectiv inclusiv in mediul on-line va fi un alt avantaj pe care il va oferi acest obiectiv turistic, ca urmare a finantarii primite.
 

     La semnarea contractului de finanţare, directorul ADR Centru, Simion Cretu a declarat: Suntem direct interesati si implicati in sustinerea cresterii durabile a turismului regional, pentru a impulsiona dezvoltarea economica si atragerea de noi turisti””.

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Caută in site ...

Adio, Majestate!

 

      România iubeşte monarhia. Ar fi concluzia la care ar ajunge orice persoană care deschide televizorul, ascultă radioul sau citeşte presa scrisă, pentru că mijloacele media abundă de articole despre regele Mihai şi monarhie. Dar dacă ne-am întoarce în urmă cu vreo două decenii, lucrurile n-ar sta chiar aşa. Regele Mihai a fost alungat din ţară de regimul post-decembrist condus de Iliescu şi Roman, aşa cum s-a întîmplat în 1947, pe vremea regimului bolşevic. Urmaşii acelor comunişti, pesediştii actuali, depun flori şi lumînări pentru monarhul României care a trecut la cele sfinte, iar pe bloguri postează mesaje de compasiune arătîndu-şi astfel nesimţirea.
     Fiind într-o vizită în Danemarca, am avut ocazia să trăiesc vizita familiei regale în oraşul în care am poposit vreme de o săptămînă. Au fost multe pregătiri, oficialităţile au fost băgate în priză cu mult timp înaintea vizitei. Localnicii erau preocupaţi să-şi întîlnească Regina, iar în ziua sosirii familiei regale, locul era înţesat de lume. Oraşul nu avea mai mult de vreo 20.000 de locuitori, dar atunci numărul celor prezenţi era şi de cinci ori mai mare. Era puhoi de lume. Eu nu mai văzusem atîta agitaţie şi oameni la un loc de pe vremea cînd Ceauşescu vizita vreo localitate. Pe cînd eram în anul I de facultate, era anunţată participarea preşedintelui ţării la deschiderea anului universitar, la Cluj. Cîtă zarvă, eram forţaţi să ieşim, să-l aclamăm! Pe noi, bobocii, ne-au închis pe stadionul din Cluj ca pe nişte oi, pentru a vedea iubitul conducător cît de ovaţionat este de tineri. Ceva similar era şi în oraşul danez, la vizita Reginei. Deosebirea însă consta în faptul că acei cetăţeni au mers la întîlnirea cu Regina din plăcere, pe cînd noi eram forţaţi. Le zîmbeau feţele, plîngeau oamenii de emoţie.

Citește mai departe...

Vizitatori online

Avem 439 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

1.JPG

Cartea

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 738
Număr afişări conţinut : 3961344

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare