Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Zeul- lup al dacilor Email
Luni, 27 Noiembrie 2017 19:55

      În opinia istoricului antic grec, Herodot, dacii erau ,,cei mai viteji şi mai drepţi dintre traci”. Tracii, o seminţie antică numeroasă, ocupau ţinuturile întinse din nordul Greciei spre teritoriile balcanice, carpatice şi panonice. Organizarea triburilor dacice, sub autoritatea unor regi precum Burebista şi Decebal, a pus în gardă însuşi Imperiul Roman, nevoit să intervină la hotarele din nord-est. Denumirea etnică de ,,daci” oglindeşte tocmai spiritul războinic şi calităţile de luptători ale acestui neam. Savantul Mircea Eliade, specialist în istoria miturilor şi a religiilor universale, argumentează că denumirea ,,dac” provine dintr-un cuvînt frigian care însemna ,,lup”. ,,Dacii se numeau ei înşişi mai demult lupi sau cei care sînt asemenea lupilor, care seamănă cu lupii”. Denumirea nu era singulară. Lykaonii din Arcadia (Grecia), cu zeul lor Lykaios şi alţii asemănători şi-au format denumirea de la Lycas ,,lup”. De fapt denumirea unei etape de învăţămînt ,,liceul”, tot de la acest cuvînt provine şi ne duce la o formă veche de instruire foarte severă a tinerilor. Faptul că un popor îşi trage denumirea etnică de la numele unui animal are o semnificaţie religioasă, arhaică. Se poate presupune că strămoşul mitic al neamului era imaginat sub forma unui lup, animal de temut, singur sau în haită, cu o mare forţă agresivă în dominarea altora.

 Descendenţa dintr-un zeu-lup a dus la răspîndirea riturilor de iniţiere a tinerilor în tehnica luptelor şi a atacurilor războinice sub stindardul simbolic al dacilor: capul de lup şi corpul de dragon. O altă ipoteză a lui Mircea Eliade consideră că prin dacii ,,lupi” s-ar înţelege grupurile de imigranţi, invadatori din alte ţinuturi sau tineri localnici certaţi cu justiţia, dînd tîrcoale ca lupii, trăind din pradă. Posibil ca invadatorii, deveniţi grup stăpînitor, să fi atribuit denumirea lor întregii comunităţi. Explicaţia mitică, protecţia zeului-lup, cea mai plauzibilă, se confirmă şi prin ritualurile de imitare a caracteristicilor lupului în iniţierile de pregătire militară a tinerilor sau în universul vînătorului primitiv. Simbolul religios al lupului s-a întărit şi după cucerirea Daciei de către romani. Legenda întemeierii Romei afirmă că Romulus şi Remus au fost salvaţi şi crescuţi de o lupoaică, Lupa Capitolina. (Prof. Liviu IOANI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

Becleanul, centru international de folclor

 

     Primul festival internaţional de folclor organizat în Ţara Făgăraşului va avea loc la Beclean, în ziua de 19 ianuarie 2018. Iniţiativa este curajoasă şi aparţine edililor comunei Beclean şi Ansamblului folcloric ,,Junii Becleanului de pe Olt”. Comuna Beclean şi deopotrivă toate comunele din Ţara Făgăraşului vor fi în sărbătoare vineri, 19 ianuarie, iar începînd cu ora 16.00 uliţele satului Beclean vor înflori sub auspiciul portului popular specific zonelor participante la prima ediţie a acestui festival.(continuare doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...
 
,,Pedeapsă maximă pentru poliţistul-pedofil“

 

     Cazul poliţistului pedofil din Bucureşti, Eugen Stan de la Biroul Rutier al Secţiei 18, a afectat imaginea Poliţiei Române Mediatizarea cazului a şocat opinia publică, iar cetăţenii aşteaptă, pe de o parte, pedepsirea agresorului, dar şi aflarea numelor şefilor din Poliţie care au muşamalizat acţiunile pedofilului poliţist vreme de 9 ani. (continuare doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...
 
HOROSCOP: 2018 aduce schimbări radicale pentru multe zodii
  

      Toate semnele zodiacale au şansa să îşi schimbe viaţa în 2018, totul ţine însă de felul în care vor acţiona şi de modul în care se vor mişca planetele. (continuare doar în ediţia tipărită)

 

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 1177 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

1.JPG

Cartea

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 740
Număr afişări conţinut : 3999167

FaceBook

Informatii utile

Horoscop zilnicZiare