Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Petrecerea salvamontiştilor Email
Luni, 27 Noiembrie 2017 19:48

 

      Salvamontiştii montani din Victoria au sărbătorit, sîmbătă, 18 noiembrie a.c., la Cabana Valea Sîmbetei, 20 de ani de la reconstrucţia refugiului Baza Salvamont Victoria. În urmă cu două decenii, o avalanşă din Munţii Făgăraşului a măturat baza salvamont Victoria. ,,A fost o iarnă cu multă zăpadă, a nins patru nopţi şi patru zile şi apoi a avut loc avalanşa, iar refugiul bazei salvamont a fost distrus. Evenimentul a fost înregistrată în 27 aprilie 1997. După cîteva săptămîni ne-am apucat să construim o nouă bază" au spus salvamontiştii din Victoria. La petrecere au fost invitate peste 40 de persoane care au susţinut activitatea salvamontiştilor la construcţia refugiului, la refacerea marcajelor, amenajarea de poteci şi la alte activităţi. ,,A fost o seară de excepţie. 

Am invitat sponsorii principali care ne-au dat materialele pentru noua construcţie. Cel mai important sponsor a fost SC Viromet SA, însă am avut şi sponsori care ne-au aprovizionat cu alimente. Evenimentul a fost frumos, am prezentat un film de cînd am început construcţia refugiului. A fost o muncă titanică, de joi pînă duminică munceam la refugiu. În luna mai 1997 ne-am apucat de reconstrucţia bazei şi cu ajutorul sponsorilor am reuşit să o gătăm în luna noiembrie 1997. 90% din materialele de construcţii au fost cărate în spate, cimentul, gresia, faianţa. Doar mobilierul, uşile şi geamurile au fost transportate cu elicopterul de la Ghimbav. Am muncit mult, dar am reuşit. 16 - 18 persoane am muncit cot la cot. Baza salvamont are o lungime de 11 metri şi o lăţime de 5 metri, cu două nivele, parter plus mansardă. Conform proiectului, la parterul bazei este o bucătărie, hol, dormitor mare şi sală de mese, iar la mansardă sînt două camere şi un hol" a spus Tomas Bross. Serviciului de Salvamont Victoria funcţionează cu trei angajaţi, iar în cadrul Asociaţiei Naţionale a Salvamontiştilor Montani din România, filiala Victoria, sînt înscrişi 18 membri care fac muncă voluntară.

Asistenta medicală, salvamontist de 35 de ani
 

     ,,În 1997, Cabana Valea Sîmbetei era toată acoperită de zăpadă, doar o porţiune de la etajul I se mai vedea. Din baza salvamont nu a mai rămas nimic. Ne-am unit forţele şi ne-am apucat de muncă. Am cărat pietre cu tărgile, am zidit şi aşa am făcut o nouă construcţie a bazei salvamont. La aniversarea de 20 de ani de la construcţia bazei, am realizat un film, am văzut poze şi ne-am amintit de perioada respectivă. De 35 de ani fac parte din această echipă, fac muncă voluntară, dar sînt foarte nemulţumită de dotările salvamontiştilor. Vreau să dau cîteva exemple, în Gorj există cîteva dealuri, dar au dotări de invidiat, la Sibiu, la Arad dotările sînt de ultimă generaţie, iar în judeţul Braşov unde avem cei mai înalţi munţii, dotările sînt sub aşteptări. Baza salvamont este necesară pentru că se află la jumătatea distanţei dintre Est şi Vest din zona alpină. Echipamentul, targa, trusa medicală toate sînt depozitate la baza salvamont" a spus asistentul medical, Lucia Lungu, membru salvamont Victoria.

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

,,Digurile ar fi oprit năvala apelor“

 

      Apele au făcut mari pagube în Ţara Făgăraşului săptămîna trecută. Ploile abundente şi topirea zăpezii au dus la o triplare a debitului apei Oltului. Iar lipsa digurilor a dus la revărsarea apei în toate zonele aflate în apropierea albiei Oltului. Cartierul Galaţi, Şona, Crihalma, Comăna, Mîndra, colonia de la şantierul Mîndra, Feldioara au fost localităţile şi zonele unde apa a făcut ravagii. Au rămas izolate două sate, Şona şi Crihalma. În zona Mîndra, şantierul pentru construirea digului a fost abandonat după 1989 şi nici nu sînt şanse ca investiţia să fie finalizată. La Crihalma, podul de peste Olt creează probleme în fiecare an, dar nimeni nu s-a preocupat de construirea unuia nou. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu mai mulţi localnici afectaţi de inundaţiile de săptămîna trecută, dar şi cu autorităţi locale despre situaţia inundaţiilor din Ţara Făgăraşului. Redăm cîteva dintre părerile făgărăşenilor despre năvala apelor. (continuare doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 809 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

2.JPG

Cartea

Horoscop zilnic

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 758
Număr afişări conţinut : 4089389

Informatii utileZiare