Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Petrecerea salvamontiştilor Email
Luni, 27 Noiembrie 2017 19:48

 

      Salvamontiştii montani din Victoria au sărbătorit, sîmbătă, 18 noiembrie a.c., la Cabana Valea Sîmbetei, 20 de ani de la reconstrucţia refugiului Baza Salvamont Victoria. În urmă cu două decenii, o avalanşă din Munţii Făgăraşului a măturat baza salvamont Victoria. ,,A fost o iarnă cu multă zăpadă, a nins patru nopţi şi patru zile şi apoi a avut loc avalanşa, iar refugiul bazei salvamont a fost distrus. Evenimentul a fost înregistrată în 27 aprilie 1997. După cîteva săptămîni ne-am apucat să construim o nouă bază" au spus salvamontiştii din Victoria. La petrecere au fost invitate peste 40 de persoane care au susţinut activitatea salvamontiştilor la construcţia refugiului, la refacerea marcajelor, amenajarea de poteci şi la alte activităţi. ,,A fost o seară de excepţie. 

Am invitat sponsorii principali care ne-au dat materialele pentru noua construcţie. Cel mai important sponsor a fost SC Viromet SA, însă am avut şi sponsori care ne-au aprovizionat cu alimente. Evenimentul a fost frumos, am prezentat un film de cînd am început construcţia refugiului. A fost o muncă titanică, de joi pînă duminică munceam la refugiu. În luna mai 1997 ne-am apucat de reconstrucţia bazei şi cu ajutorul sponsorilor am reuşit să o gătăm în luna noiembrie 1997. 90% din materialele de construcţii au fost cărate în spate, cimentul, gresia, faianţa. Doar mobilierul, uşile şi geamurile au fost transportate cu elicopterul de la Ghimbav. Am muncit mult, dar am reuşit. 16 - 18 persoane am muncit cot la cot. Baza salvamont are o lungime de 11 metri şi o lăţime de 5 metri, cu două nivele, parter plus mansardă. Conform proiectului, la parterul bazei este o bucătărie, hol, dormitor mare şi sală de mese, iar la mansardă sînt două camere şi un hol" a spus Tomas Bross. Serviciului de Salvamont Victoria funcţionează cu trei angajaţi, iar în cadrul Asociaţiei Naţionale a Salvamontiştilor Montani din România, filiala Victoria, sînt înscrişi 18 membri care fac muncă voluntară.

Asistenta medicală, salvamontist de 35 de ani
 

     ,,În 1997, Cabana Valea Sîmbetei era toată acoperită de zăpadă, doar o porţiune de la etajul I se mai vedea. Din baza salvamont nu a mai rămas nimic. Ne-am unit forţele şi ne-am apucat de muncă. Am cărat pietre cu tărgile, am zidit şi aşa am făcut o nouă construcţie a bazei salvamont. La aniversarea de 20 de ani de la construcţia bazei, am realizat un film, am văzut poze şi ne-am amintit de perioada respectivă. De 35 de ani fac parte din această echipă, fac muncă voluntară, dar sînt foarte nemulţumită de dotările salvamontiştilor. Vreau să dau cîteva exemple, în Gorj există cîteva dealuri, dar au dotări de invidiat, la Sibiu, la Arad dotările sînt de ultimă generaţie, iar în judeţul Braşov unde avem cei mai înalţi munţii, dotările sînt sub aşteptări. Baza salvamont este necesară pentru că se află la jumătatea distanţei dintre Est şi Vest din zona alpină. Echipamentul, targa, trusa medicală toate sînt depozitate la baza salvamont" a spus asistentul medical, Lucia Lungu, membru salvamont Victoria.

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

Becleanul, centru international de folclor

 

     Primul festival internaţional de folclor organizat în Ţara Făgăraşului va avea loc la Beclean, în ziua de 19 ianuarie 2018. Iniţiativa este curajoasă şi aparţine edililor comunei Beclean şi Ansamblului folcloric ,,Junii Becleanului de pe Olt”. Comuna Beclean şi deopotrivă toate comunele din Ţara Făgăraşului vor fi în sărbătoare vineri, 19 ianuarie, iar începînd cu ora 16.00 uliţele satului Beclean vor înflori sub auspiciul portului popular specific zonelor participante la prima ediţie a acestui festival.(continuare doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...
 
,,Pedeapsă maximă pentru poliţistul-pedofil“

 

     Cazul poliţistului pedofil din Bucureşti, Eugen Stan de la Biroul Rutier al Secţiei 18, a afectat imaginea Poliţiei Române Mediatizarea cazului a şocat opinia publică, iar cetăţenii aşteaptă, pe de o parte, pedepsirea agresorului, dar şi aflarea numelor şefilor din Poliţie care au muşamalizat acţiunile pedofilului poliţist vreme de 9 ani. (continuare doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...
 
HOROSCOP: 2018 aduce schimbări radicale pentru multe zodii
  

      Toate semnele zodiacale au şansa să îşi schimbe viaţa în 2018, totul ţine însă de felul în care vor acţiona şi de modul în care se vor mişca planetele. (continuare doar în ediţia tipărită)

 

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 1158 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

10.JPG

Cartea

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 740
Număr afişări conţinut : 3999162

FaceBook

Informatii utile

Horoscop zilnicZiare