Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Petrecerea salvamontiştilor Email
Luni, 27 Noiembrie 2017 19:48

 

      Salvamontiştii montani din Victoria au sărbătorit, sîmbătă, 18 noiembrie a.c., la Cabana Valea Sîmbetei, 20 de ani de la reconstrucţia refugiului Baza Salvamont Victoria. În urmă cu două decenii, o avalanşă din Munţii Făgăraşului a măturat baza salvamont Victoria. ,,A fost o iarnă cu multă zăpadă, a nins patru nopţi şi patru zile şi apoi a avut loc avalanşa, iar refugiul bazei salvamont a fost distrus. Evenimentul a fost înregistrată în 27 aprilie 1997. După cîteva săptămîni ne-am apucat să construim o nouă bază" au spus salvamontiştii din Victoria. La petrecere au fost invitate peste 40 de persoane care au susţinut activitatea salvamontiştilor la construcţia refugiului, la refacerea marcajelor, amenajarea de poteci şi la alte activităţi. ,,A fost o seară de excepţie. 

Am invitat sponsorii principali care ne-au dat materialele pentru noua construcţie. Cel mai important sponsor a fost SC Viromet SA, însă am avut şi sponsori care ne-au aprovizionat cu alimente. Evenimentul a fost frumos, am prezentat un film de cînd am început construcţia refugiului. A fost o muncă titanică, de joi pînă duminică munceam la refugiu. În luna mai 1997 ne-am apucat de reconstrucţia bazei şi cu ajutorul sponsorilor am reuşit să o gătăm în luna noiembrie 1997. 90% din materialele de construcţii au fost cărate în spate, cimentul, gresia, faianţa. Doar mobilierul, uşile şi geamurile au fost transportate cu elicopterul de la Ghimbav. Am muncit mult, dar am reuşit. 16 - 18 persoane am muncit cot la cot. Baza salvamont are o lungime de 11 metri şi o lăţime de 5 metri, cu două nivele, parter plus mansardă. Conform proiectului, la parterul bazei este o bucătărie, hol, dormitor mare şi sală de mese, iar la mansardă sînt două camere şi un hol" a spus Tomas Bross. Serviciului de Salvamont Victoria funcţionează cu trei angajaţi, iar în cadrul Asociaţiei Naţionale a Salvamontiştilor Montani din România, filiala Victoria, sînt înscrişi 18 membri care fac muncă voluntară.

Asistenta medicală, salvamontist de 35 de ani
 

     ,,În 1997, Cabana Valea Sîmbetei era toată acoperită de zăpadă, doar o porţiune de la etajul I se mai vedea. Din baza salvamont nu a mai rămas nimic. Ne-am unit forţele şi ne-am apucat de muncă. Am cărat pietre cu tărgile, am zidit şi aşa am făcut o nouă construcţie a bazei salvamont. La aniversarea de 20 de ani de la construcţia bazei, am realizat un film, am văzut poze şi ne-am amintit de perioada respectivă. De 35 de ani fac parte din această echipă, fac muncă voluntară, dar sînt foarte nemulţumită de dotările salvamontiştilor. Vreau să dau cîteva exemple, în Gorj există cîteva dealuri, dar au dotări de invidiat, la Sibiu, la Arad dotările sînt de ultimă generaţie, iar în judeţul Braşov unde avem cei mai înalţi munţii, dotările sînt sub aşteptări. Baza salvamont este necesară pentru că se află la jumătatea distanţei dintre Est şi Vest din zona alpină. Echipamentul, targa, trusa medicală toate sînt depozitate la baza salvamont" a spus asistentul medical, Lucia Lungu, membru salvamont Victoria.

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Art Festin Făgăraș

În ediţia tipărită

,,Am ajuns să fim condusi de golani care aprobă legi doar în favoarea lor”

 

     Modificarea Codului Administrativ de către parlamentarii PSD-ALDE a mai creat un mod de a fi recompensaţi susţinătorii politicienilor. Pensii speciale pentru aleşii locali care să le completeze pensiile de vechime. Sînt bani care golesc bugetul ţării, aşa cum o fac şi alte categorii privilegiate de pensionari. Dacă un angajat a muncit zeci de ani în cîmpul muncii cotizînd lunar pentru a avea o pensie la bătrîneţe, acesta încasează pensie din care abia îşi duce zilele. În schimb un pensionar ,,special” este lovit cu pensie de mii de euro în condiţiile în care n-a cotizat niciun leu pentru pensie. Făgărăşenii spun că nu există echitate între pensionari, iar legile adoptate de parlamentari în ultima vreme sînt lipsite de bun simţ. Făgărăşenii mai spun că aleşii locali nu merită pensii speciale pentru că şi-au făcut doar datoria, iar în cele mai multe cazuri nici pe aceasta. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu cetăţenii în privinţa modificării Codului Administrativ de către parlamentarii Puterii, act normativ ce a fost votat deja în Senat. O parte din opiniile lor sînt prezentate în materialul următor. (continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 677 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

11.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 764
Număr afişări conţinut : 4209150

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare