Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Carte interactivă pentru adolescenţi Email
Luni, 27 Noiembrie 2017 19:43

      Asociaţia culturală ,,Renascendis“ a derulat proiectul educativ ,,History.art.heritage. Făgăraş Country Gamebook“. Proiectul se încheie la sfîrşitul acestui an şi are drept scop realizarea unei cărţi interactive în limba engleză pentru adolescenţi despre patrimoniul cultural al Ţării Făgăraşului şi este prima carte de acest gen dedicată unui areal geografic şi istoric din România. ,,Cartea se doreşte a fi un instrument cu ajutorul căruia istoria, arta şi arhitectura să devină, prin intermediul jocului, mijloc de învăţare şi stimul al imaginaţiei şi creativităţii pentru elevii de liceu din Ţara Făgăraşului. Cartea include, într-un mod care să prezinte interes pentru adolescenţi, subiecte precum: oameni şi comunităţi, arhitectură, artă şi modă, meşteşuguri şi comerţ în secolele XIV –XX, transformări sociale după 1918 şi în perioada comunismului, toate circumscrise spaţiului geografic şi cultural Ţara Făgăraşului. Fiecare capitol este însoţit de aplicaţii ludice (asocieri şi identificări de elemente, ghicitori, quizz-uri, propuneri de trasee culturale urbane sau rurale, spaţii pentru desenat, elemente care se suprapun/ pliază/ desfăşoară, etc.), iar informaţia vizuală este preponderentă.

 Conţinutul cărţii a fost dezvoltat împreună cu elevi ai Colegiului Naţional ,,Doamna Stanca” din Făgăraş, care au participat la o serie de întîlniri şi vizite la obiective locale de patrimoniu. Pe lîngă obiectivele turistice, plimbările prin oraş au vizat şi locuri mai puţin cunoscute de către liceeni (biserica evanghelică, biserica brâncovenească ”Sf. Nicolae”, biserica catolică, biserica reformată, sinagoga) şi au pus accent pe observarea unor elemente arhitecturale şi detalii decorative ale clădirilor pe lîngă care trec zilnic şi pe descoperirea multiculturalităţii oraşului în care locuiesc. Ţara Făgăraşului, în graniţele ei convenţionale din prezent, mult mai ample decât graniţele istorice, este casă a multiple etnii şi confesiuni: români, maghiari, saşi, secui şi evrei. Deopotrivă ortodocşi, greco-catolici, catolici, reformaţi, unitarieni, evanghelici şi mozaici, au construit o identitate unică a unui spaţiu care a fost, asemenea multor altora din România, supus unor agresiuni şi experimente sociale de autorităţile centrale de după 1947. Miza proiectului este tocmai redescoperirea şi reintegrarea de către tineri a identităţilor istorice ale Ţării Făgăraşului, iar limba engleză oferă instrumentul potrivit pentru o mai bună dezvoltare şi revitalizare a zonei, prin deschidere culturală şi turistică. Cartea va fi distribuită în liceele din Ţara Făgăraşului şi va putea fi folosită ca material didactic auxiliar în cadrul orelor de limba engleză, precum şi în cadrul unor activităţi de educaţie nonformală organizate de Asociaţia Renascendis pentru elevii de liceu“ a declarat Alina Pătru, vicepreşedinte în cadrul Asociaţiei ,,Renascendis“.

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Comunicat de presa

În ediţia tipărită

,,Pesta porcină este o făcătură a guvernantilor“

     Pesta porcină este un alt subiect adus în atenţia românilor în ultima perioadă pentru a le abate atenţia de la evoluţia evenimentelor reale. Peste tot în media se dezbate subiectul, iar în paralel se sacrifică porcii atît din ferme, cît şi din gospodăriile oamenilor. Oamenii se întreabă însă cît de reală este situaţia, dar înclină să creadă că totul este o făcătură pusă la cale de guvernanţi pentru a creşte importurile şi a distruge producţia autohtonă. Şi făgărăşenii sînt în asentimentul marii majorităţi a românilor şi susţin că această campanie de sacrificare a porcilor pe motiv de pestă porcină africană este o făcătură. Făgărăşenii amintesc de gripa aviară care a dus la sacrificarea tuturor păsărilor din ferme şi din gospodăriile oamenilor. Localnicii îşi mai amintesc că primele focare de gripă aviară au fost identificate în Ţara Făgăraşului, iar dezinsecţiile au fost realizate cu apă de ploaie.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 546 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

1.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 764
Număr afişări conţinut : 4264405

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare