Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Literatura universală la ,,Nocturna Bibliotecii” Email
Luni, 27 Noiembrie 2017 19:41

 

      ,,Nocturna Bibliotecii” s-a desfăşurat joi, 23 noiembrie a.c., la Biblioteca Municipală ,,Octavian Paler“ , iar protagonişti au fost elevii făgărăşeni îndrumaţi de dascălii lor. La eveniment şi-au adus aportul şi Cercetaşii Ţării Făgăraşului, asociaţie nou înfiinţată pe plan local.

Cercetaşii Ţării Făgăraşului
 

     Programul a fost deschis cu o demonstraţie practică a ,,lupişorilor“ din cadrul Cercetaşilor Ţării Făgăraşului. ,,Cercetăşia este un concept care trebuie împărtăşit pentru că aduce valori şi este o educaţie pentru viaţă. Sînt avute în vedere trei valori morale: personală, spirituală şi lucrul în comunitate. Cercetăşia a fost înfiinţată de lordul britanic Baden Powell care a făcut parte din armata britanică şi care a participat la acţiuni militare în India şi Africa. În timpul războiului cu burii el a observat modul în care copiii localnicilor cunoşteau terenul şi a îmbunătăţit viaţa soldaţilor printr-o serie de activităţi în care le solicita soldaţilor săi, în formă de jocuri, deprinderea elementelor de supravieţuire şi orientarea în teren. După ce s-a întors în Anglia, el s-a dedicat Cercetăşiei punînd la cale o tabără pentru băieţi pe care i-a învăţat să se folosească de teren pentru a învăţa să supravieţuiască. Acest lucru se întîmpla în anul 1804.

 Astfel au început să apară primele grupuri de cercetaşi. Ideea de bază este de a se lucra în grupuri mici. În anul 1920 a avut loc prima întîlnire, la Londra. În anul 1922 s-a constituit Organizaţia Mondială Scouts. La momentul actual organizaţia numără 31 de milioane de membri şi s-a extins aproape în toată lumea, în afară doar de Angola, R.P. Chineză, Laos şi Coreea de Nord. În anul 1912 apar la noi primele grupuri de cercetaşi iniţiate mai întîi la Blaj apoi la Braşov şi Bucureşti. În anul 1914 sînt înfiinţaţi, la iniţiativa viitorului rege Carol II, Cercetaşii României. Ecaterina Teodoroiu a făcut parte din această organizaţie de tineret. Tinerii din această organizaţie s-au implicat activ în luptele din Primul Război Mondial. În anul 1919 a avut loc prima întîlnire pe plan naţional iar România s-a numărat printre ţările fondatoare. În anul 1937 Carol al II-lea desfiinţează organizaţia şi înfiinţează Străjeria. Mircea Eliade, Grigore Antipa, Alexandru Brătescu Voineşti, Ecaterina Teodoroiu, Nicolae Iorga, Ioan Agârbiceanu şi Mihail Sadoveanu au făcut parte din această organizaţie. Comuniştii au preluat modelul sub o altă formă pentru Şoimii Patriei, Pionieri şi UTC. În anul 1990 Cercetăşia se reînfiinţează în România şi actual avem 86 de centre“ a spus Cristina Frîncu, lider în cadrul organizaţiei făgărăşene. ,,Grupul de la Făgăraş a luat fiinţă în anul 2015 la iniţiativa mea. Avem momentan 30 de copii şi 11 adulţi, dintre care doi sînt cu stagii de pregătire, eu şi Cristina Frîncu, şi urmează să mai avem un alt lider şcolit, pe Anca Marian“ a declarat Aurel Frîncu, şeful grupului de la Făgăraş.

Şezătoare urbană
 

     Raluca Bucur din cadrul Bibliotecii Municipale a prezentat conceptul de Şezătoare Urbană şi Artă decorativă prin promovarea a noi membri, printre care Ioana Negrea. Scopul atelierului interactiv este ,,dezvoltarea unei platforme de meşteşuguri tradiţionale adaptate la piaţa contemporană. Făgăraşul, prin esenţa lui, generează servicii turistice şi produse de calitate care să onoreze o tradiţie istorică ancestrală“. (Anca Vasilescu). Stelio Săpătoru, elev la CN ,,Radu Negru“ din cadrul clubului ,,Laudatio“ a încîntat audienţa interpretînd la pian piese din clasicismul muzical, dar şi ai muzicii contemporane: Beethoven- ,,Fur Elise“; Bach- ,,Inventions“; Domenico Scarlatti: ,,Sonata pastorale“ şi Prokofiev cu ,,Prelude“.

Iamblichos- ,,Viaţa lui Pitagora“
 

     Profesorul Ionel Mihali a făcut un itinerariu filosofic, esoteric şi spiritual în lumea rotundă a Eladei explicînd lucrarea filosofului Iamblichos intitulată ,,Viaţa lui Pitagora“. ,, Cartea aceasta poate fi abordată din două perspective: cea vulgarizatoare ca o carte esenţială, dar şi superficială. Şi, în al doilea rînd, ca o carte asemănătoare Bibliei prin limbajul simbolic utilizat de autor. Puţini ştiu cine a fost Iamblichos. E sirian de origine dar data naşterii sale rămîne incertă. Se ştie însă anul morţii: 330 d.Hr. Este unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai neo-platonismului, numit ,,strălucit tămăduitor al sufletelor“. S-a născut la Calcis, în anul 240 după unii şi făcea parte dintr-o familie nobilă. Numele lui e semitic. Profesor l-a avut pe Porfir. A fost al treilea mare reprezentant al pitagoriceismului după Porfir şi Plotin. După ce studiază în Grecia, el se întoarce în Siria pentru a deschide o şcoală de Filozofie. Se pare că Iamblichos a fost iniţiat în oracolele caldeene prin care a intrat în contact nemijlocit cu divinitatea. El i-a dedicat 10 cărţi Filosofiei lui Pitagora. Opera lui Iamblichos a fost concepută ca un parcurs iniţiatic, iar matematica era văzută drept singura ştiinţă capabilă să iniţieze legătura cu Fiinţa şi Divinitatea... Pentru greci era o ruşine să cedezi cînd ştii că dreptatea este de partea ta. Creştinismul are multe fire în lumea veche, în platonism. Iamblichos înşiră şi numele celor care au primit de la Pitagora Filosofia. Sînt 218 de bărbaţi şi 17 femei“ a spus Ionel Mihali.

Eminescu, un pictor al luminii
 

      După un moment de chitară oferit de Bianca Ciolan din cadrul Şcolii Gimnaziale ,,Ovid Densuşianu“, profesoara Viorica Bica a prezentat tema ,,Universul sferic poetic eminescian în viziunea Ioanei M. Petrescu“. ,,Am avut-o profesoară la Cluj pe Ioana M. Petrescu. Muzica sferelor ne însoţeşte întreaga noastră existenţă de la naştere şi pînă la moarte. Mişcarea este dansul sau rotirea aştrilor. Liniştea nu este decît o percepţie iluzorie. Ceea ce noi numim tăcere este, de fapt, incapacitatea de a percepe muzica interiorului. Pentru Tudor Vianu, Eminescu este un pictor al luminii. Umbrele eminesciene sînt pătrunse de prezenţa luminii“ a spus sugestiv Viorica Bica. După un alt moment artistic oferit de Ştefan Ramba care a încîntat audienţa cu interpretări folclorice şi colinde, elevii Liceului Teologic Ortodox ,,Constantin Brâncoveanu“ coordonaţi de profesorul Ciprian Bîlbă au prezentat eseuri despre manipulare în cotidian. Elevii CN ,,Radu Negru“ coordonaţi de profesoara Adriana Năstasă au încheiat programul cu o serie de eseuri cioraniene şi o lecţie deschisă în învăţarea literaturii române.  (Ştefan BOTORAN)

 

 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Comunicat de presa

În ediţia tipărită

,,Pesta porcină este o făcătură a guvernantilor“

     Pesta porcină este un alt subiect adus în atenţia românilor în ultima perioadă pentru a le abate atenţia de la evoluţia evenimentelor reale. Peste tot în media se dezbate subiectul, iar în paralel se sacrifică porcii atît din ferme, cît şi din gospodăriile oamenilor. Oamenii se întreabă însă cît de reală este situaţia, dar înclină să creadă că totul este o făcătură pusă la cale de guvernanţi pentru a creşte importurile şi a distruge producţia autohtonă. Şi făgărăşenii sînt în asentimentul marii majorităţi a românilor şi susţin că această campanie de sacrificare a porcilor pe motiv de pestă porcină africană este o făcătură. Făgărăşenii amintesc de gripa aviară care a dus la sacrificarea tuturor păsărilor din ferme şi din gospodăriile oamenilor. Localnicii îşi mai amintesc că primele focare de gripă aviară au fost identificate în Ţara Făgăraşului, iar dezinsecţiile au fost realizate cu apă de ploaie.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 557 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

9.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 764
Număr afişări conţinut : 4264406

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare