Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Pădurea le aduce bani la buget Email
Luni, 27 Noiembrie 2017 19:18

 

 

Edilii de la Beclean au acoperit un deficit de lemn din pădurea comunală de 5300 mc, dar şi un prejudiciu de 170.000 de lei În 2017, pădurea comunală a adus un profit de 300.000 de lei  Localnicii nu sînt afectaţi de criza lemnului de foc

     Primăria Beclean încearcă să recupereze prejudiciul cauzat de valorificarea deficitară a pădurii comunale în ultimii ani şi care depăşeşte 170.000 de lei.

 Este vorba despre 1200 hectare de pădure pe care o deţine Comuna Beclean şi care sînt amplasate pe Valea Sebeşului, pe Valea Berivoiului, în zona Cincşor- Rotbav şi în zona Calbor-Boholţ. Pădurea comunală se află în administrarea Ocolului silvic ,,Pădurile Făgăraşului”. ,,Cînd am preluat mandatul, aveam ca ,,moştenire” un deficit de 5300 mc de lemn ceea ce însemna o gaură de 170.000 de lei. Erau bani care trebuia să se regăsească în bugetul comunei, dar nu erau. M-au întrebat oamenii cum a fost posibil, iar răspunsul, deşi îl ştiau, era legat de modul în care a fost valorificată pădurea comunală. S-a dat mult lemn gratuit, fără o bază legală, era o practică la Beclean. Am stopat astfel de lucruri, iar valorificarea lemnului se face acum în favoarea comunităţii” a spus primarul Claudiu Motrescu. În acest an, prin valorificarea contractului cu Ocolul silvic, bugetul local va fi completat cu suma de 300.000 de lei.

 

Preţuri bune obţinute în urma licitaţiilor
 

     Subiectul este general valabil în Ţara Făgăraşului, iar pădurile comunale, în general cele administrate de Ocolul silvic Voila, n-au adus venituri suplimentare la bugetele locale ci în conturile administratorului sau ale firmelor de exploatare. Lucrurile au început să se schimbe abia cînd schimbarea legislaţiei a dus la o criză a lemnului de foc. În comuna Beclean, edilii locali spun că nu este o criză a lemnului de foc pentru că încearcă să găsească soluţii astfel încît fiecare cerere depusă la primărie să fie onorată. ,,Pentru valorificarea masei lemnoase a fost marcată o partidă de 984 mc de lemn pe picior într-o zonă greu accesibilă, pe Valea Sebeşului, care a fost scoasă la licitaţie de către Oolul silvic de la Voila. A cîştigat dreptul de exploatare o firmă cred că din Argeş care va scoate lemnul la drum auto. Preţul va fi de 259 lei/mc. O altă tăiere a fost în Dumbravă, în zona Cincşor- Rodbav, de 600 mc de buştean, stejar. Licitaţia a avut loc pe 14 noiembrie şi a fost adjudecată pentru preţul de 682,5 lei/mc. La această licitaţie s-au înscris 22 de firme. Lemnul va fi scos la drum auto în vederea valorificării. Tăierea lemnului pe picior are lemn pentru construcţii şi lemn de foc” a explicat primarul Motrescu.
 

,,Onorăm toate cererile de lemn de foc”
 

     La primăria Beclean s-au înregistrat sute de cereri ale cetăţenilor pentru lemn de foc. ,,Avem lemn de foc pentru populaţie în zona Calbor- Boholţ. S-a vîndut cu preţul de 135 lei/mc, preţ stabilit de CL Beclean şi aplicat de Ocolul silvic ,,Păddurile Făgăraşului”. La fiecare cerere (familie) se repartizează 5 mc de lemn de foc, iar cererile le aprob personal. Toate familiile din comună care au depus cereri vor primi lemn de foc. Am găsit soluţii să asigurăm cantitatea necesară de lemn de foc pentru populaţie” a spus primarul comunei.(L.B.) 

Comments
Comentariu nou Cautare
FLORIN  - PADUREA   |28-11-2017 10:50:29
SIGUR NU STIATI DE FIRMA DIN ARGES,VA SPUN EU...E DIN RUCAR.TAT ACEIA CARE TAIE
CONTINUU DE 9-10 ANI.VA CUNOASTETI BINE
cornel joanta  - busteni   |28-11-2017 13:31:33
edilii din primaria beclen sa se ocupe de titlurile de proprietate la Boholt,
sunt deja 28 ani de tergiversare, ! sa lase lemnele !
danut  - fara titluri de proprietate   |28-11-2017 15:08:21
Fără titluri de proprietate la Boholt! În campanie a promis lemne gratis la
cei ce votează cu Motrescu, titluri de proprietate la Boholt sa mai aștepte!
Din lemne ies banii din titlurile de proprietate nu iese nimic!!!!!!bafta
ion  - ...........   |28-11-2017 15:22:05
Domnule Cornel Joanta cel ce este primarul comunei Beclean în aproape 2 ani de
mandat nu a făcut nici un demers pentru eliberarea titlurilor de propietate pe
comuna,si-a urmărit doar interesul personal și al familiei, a dat la o parte
prietenii, oamenii care l-au ajutat și susținut în campania electorala își
vede doar de buzunarul propriu și devalizarea bugetului comunei prin diverse
metode cu firmele de casa!
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Comunicat de presa

În ediţia tipărită

,,Pesta porcină este o făcătură a guvernantilor“

     Pesta porcină este un alt subiect adus în atenţia românilor în ultima perioadă pentru a le abate atenţia de la evoluţia evenimentelor reale. Peste tot în media se dezbate subiectul, iar în paralel se sacrifică porcii atît din ferme, cît şi din gospodăriile oamenilor. Oamenii se întreabă însă cît de reală este situaţia, dar înclină să creadă că totul este o făcătură pusă la cale de guvernanţi pentru a creşte importurile şi a distruge producţia autohtonă. Şi făgărăşenii sînt în asentimentul marii majorităţi a românilor şi susţin că această campanie de sacrificare a porcilor pe motiv de pestă porcină africană este o făcătură. Făgărăşenii amintesc de gripa aviară care a dus la sacrificarea tuturor păsărilor din ferme şi din gospodăriile oamenilor. Localnicii îşi mai amintesc că primele focare de gripă aviară au fost identificate în Ţara Făgăraşului, iar dezinsecţiile au fost realizate cu apă de ploaie.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 529 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

9.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 764
Număr afişări conţinut : 4272398

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare