Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Iisus şi dregătorul
Iisus şi dregătorul Email
Luni, 20 Noiembrie 2017 20:25

      Iisus se întîlneşte cu un dregător bogat care îl abordează astfel: ,,Bunule Învăţător, ce să fac ca să moştenesc viaţa de veci?“ (Luca 18,18) Iisus îi spune: ,,Pentru ce mă numeşti bun? Nimeni nu este bun, decît numai bunul Dumnezeu“ (Luca 18, 19). Iată că vedem aici smerenia dumnezeirii: Iisus Hristos, cea de-a doua persoană a Sfintei Treimi, Dumnezeu Fiul, Cuvîntul prin care au fost create toate, spune: ,,Numai Dumnezeu este bun“. El, Dumnezeu, vorbeşte din starea de om. Iisus a preluat întreaga slăbiciune a firii omeneşti pentru ca să o întărească. Ce vrea să spună faptul că Iisus s-a făcut pe Sine sub Dumnezeu? Faptul că vorbea din stadiul uman, din ipostaza de om, cu slăbiciunile inerente firii umane. S-a făcut om întru toate, în afară de păcat. Nu ştim nici funcţia exactă a omului care L-a abordat. Scriptura ne spune că era dregător. Aşadar, avea o funcţie mare în administraţie. ,,Știi poruncile: Să nu săvîrşeşti adulter, să nu ucizi, să nu furi, să nu mărturiseşti strîmb, cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta“ (Luca 18, 20). Iisus vorbeşte cu el ca şi cu un cunoscător. Deci ştia că are în faţa sa un om inteligent, cult care, pe lîngă alte lucruri, îşi cunoştea bine credinţa. Dregătorul îi spune: ,,Toate acestea le-am păzit din tinereţile mele“ (Luca 18,21). Auzindu-l, Iisus îi propune atunci marele pariu al desăvîrşirii: ,,Vinde toate cîte ai şi le împarte săracilor, şi vei avea comoară în ceruri; şi vino de urmează Mie“. Într-un fel sau altul toţi sîntem meniţi să-L urmăm pe Hristos. Dar mai este o urmare totală, ca cea a ucenicilor. Și vroia să îl desăvîrşească pe acest om bun, aşa cum a făcut cu Matei, Filip, Petru, Andrei, Iosie, Iuda etc. Vroia să îl facă părtaş la extinderea Împărăţiei Sale spirituale. Dar dregătorul ce face? Se întristează, pentru că era bogat. ,,Cît de greu vor intra cei cu averi în Împărăţia lui Dumnezeu!“ (Luca 18, 24). Averea este tristeţe, durere, lipsă de odihnă. Omul bogat nu mai poate pune capul pe pernă din cauza grijilor. ,,Că mai lesne este a trece cămila prin urechile acului decît să intre bogatul în Împărăţia lui Dumnezeu“ concluzionează Domnul. (Luca 18, 25). Pot oamenii bogaţi să se mîntuiască? Nu este imposibil, dar nici uşor. Poate cei care dau din prisosul lor săracilor. Încheiem cu Arsenie, pedagogul lui Arcadius şi Honorius, fiii lui Teodosie cel Mare. A lăsat hainele scumpe, rangul, bogăţia şi a fugit în pustie. El l-a întrebat pe Dumnezeu: ,,Doamne, ce să fac ca să mă mîntuiesc?“ Şi atunci aude o voce tainică care îi spune: ,,Arsenie, fugi de lume şi te vei mîntui!“
(Ştefan BOTORAN)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Caută in site ...

Adio, Majestate!

 

      România iubeşte monarhia. Ar fi concluzia la care ar ajunge orice persoană care deschide televizorul, ascultă radioul sau citeşte presa scrisă, pentru că mijloacele media abundă de articole despre regele Mihai şi monarhie. Dar dacă ne-am întoarce în urmă cu vreo două decenii, lucrurile n-ar sta chiar aşa. Regele Mihai a fost alungat din ţară de regimul post-decembrist condus de Iliescu şi Roman, aşa cum s-a întîmplat în 1947, pe vremea regimului bolşevic. Urmaşii acelor comunişti, pesediştii actuali, depun flori şi lumînări pentru monarhul României care a trecut la cele sfinte, iar pe bloguri postează mesaje de compasiune arătîndu-şi astfel nesimţirea.
     Fiind într-o vizită în Danemarca, am avut ocazia să trăiesc vizita familiei regale în oraşul în care am poposit vreme de o săptămînă. Au fost multe pregătiri, oficialităţile au fost băgate în priză cu mult timp înaintea vizitei. Localnicii erau preocupaţi să-şi întîlnească Regina, iar în ziua sosirii familiei regale, locul era înţesat de lume. Oraşul nu avea mai mult de vreo 20.000 de locuitori, dar atunci numărul celor prezenţi era şi de cinci ori mai mare. Era puhoi de lume. Eu nu mai văzusem atîta agitaţie şi oameni la un loc de pe vremea cînd Ceauşescu vizita vreo localitate. Pe cînd eram în anul I de facultate, era anunţată participarea preşedintelui ţării la deschiderea anului universitar, la Cluj. Cîtă zarvă, eram forţaţi să ieşim, să-l aclamăm! Pe noi, bobocii, ne-au închis pe stadionul din Cluj ca pe nişte oi, pentru a vedea iubitul conducător cît de ovaţionat este de tineri. Ceva similar era şi în oraşul danez, la vizita Reginei. Deosebirea însă consta în faptul că acei cetăţeni au mers la întîlnirea cu Regina din plăcere, pe cînd noi eram forţaţi. Le zîmbeau feţele, plîngeau oamenii de emoţie.

Citește mai departe...

Vizitatori online

Avem 491 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

7.JPG

Cartea

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 738
Număr afişări conţinut : 3961354

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare