Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Confuzii între cuvinte Email
Luni, 06 Noiembrie 2017 20:11

 

      Fenomenul prin care un cuvînt este luat drept altul şi, prin urmare, este întrebuinţat greşit a apărut o dată cu răspîndirea neologismelor. Neologismele sînt cuvinte noi, intrate în limbă, fie prin împrumuturi din limbile străine moderne de largă circulaţie, fie formate prin mijloace interne de la cuvinte deja existente. Răspîndirea neologismelor este firească şi este determinată de progresul ştiinţelor, artelor, tehnologiei, unde noutăţile se exprimă prin denumiri corespunzătoare, preluate de celelalte limbi, fie în forma originară, fie prin construcţii echivalente. Astăzi, explozia mijloacelor informatice: televiziunea, radioul, presa scrisă, internetul grăbesc răspîndirea şi susţin procesul de globalizare inclusiv în domeniul vorbirii. Neologismele percepute corect realizează o exprimare clară şi precisă, spre beneficiul limbajului cotidian. Spunem azi cu uşurinţă: ,,circulaţia rutieră”, în loc de ,,circulaţia pe drumuri şi şosele”, ,,sens giratoriu”, ,,girofar”. Preferînd termeni de origine franceză, pentru echivalente româneşti, cum s-ar traduce ,,sens circular sau ,,far care se roteşte”. În sfera neologismelor confuzii se produc mai ales cînd apar doi termeni cu formă aproape identică, dar cu sens diferit, formînd categoria cuvintelor paronime. Dacă în şcoală elevii diferenţiază uşor cuvîntul ,,orar” de cuvîntul ,,oral”, în enunţuri precum ,,orarul zilei de luni” (program pe ore) şi ,,am dat un răspuns oral” (vorbit), în schimb deseori scriu greşit ,,comentariul literal”, în loc de ,,comentariul literar”. ,,Literar” înseamnă ceva referitor la literatură, pe cînd ,,literal” este în legătură cu ,,literă”, ,,alfabet”, potrivit expresiei ,,transcriere literală”, exactă, literă cu literă. Tot din experienţa şcolară diferenţiem paronimele ,,test” şi ,,text”. Prin ,,test” se înţelege o probă de verificare a cunoştinşelor, precum se procedează la testarea naţională a absolvenţilor, ori verificarea unui experiment, a unui utilaj. În schimb ,,text” înseamnă scriere, tipărită sau manuscris, integrală sau fragmentară, o compoziţie din cuvinte pe o anumită temă. (Prof. Liviu IOANI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Art Festin Făgăraș

În ediţia tipărită

,,Am ajuns să fim condusi de golani care aprobă legi doar în favoarea lor”

 

     Modificarea Codului Administrativ de către parlamentarii PSD-ALDE a mai creat un mod de a fi recompensaţi susţinătorii politicienilor. Pensii speciale pentru aleşii locali care să le completeze pensiile de vechime. Sînt bani care golesc bugetul ţării, aşa cum o fac şi alte categorii privilegiate de pensionari. Dacă un angajat a muncit zeci de ani în cîmpul muncii cotizînd lunar pentru a avea o pensie la bătrîneţe, acesta încasează pensie din care abia îşi duce zilele. În schimb un pensionar ,,special” este lovit cu pensie de mii de euro în condiţiile în care n-a cotizat niciun leu pentru pensie. Făgărăşenii spun că nu există echitate între pensionari, iar legile adoptate de parlamentari în ultima vreme sînt lipsite de bun simţ. Făgărăşenii mai spun că aleşii locali nu merită pensii speciale pentru că şi-au făcut doar datoria, iar în cele mai multe cazuri nici pe aceasta. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu cetăţenii în privinţa modificării Codului Administrativ de către parlamentarii Puterii, act normativ ce a fost votat deja în Senat. O parte din opiniile lor sînt prezentate în materialul următor. (continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 650 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

6.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 764
Număr afişări conţinut : 4201770

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare