Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Confuzii între cuvinte Email
Luni, 06 Noiembrie 2017 20:11

 

      Fenomenul prin care un cuvînt este luat drept altul şi, prin urmare, este întrebuinţat greşit a apărut o dată cu răspîndirea neologismelor. Neologismele sînt cuvinte noi, intrate în limbă, fie prin împrumuturi din limbile străine moderne de largă circulaţie, fie formate prin mijloace interne de la cuvinte deja existente. Răspîndirea neologismelor este firească şi este determinată de progresul ştiinţelor, artelor, tehnologiei, unde noutăţile se exprimă prin denumiri corespunzătoare, preluate de celelalte limbi, fie în forma originară, fie prin construcţii echivalente. Astăzi, explozia mijloacelor informatice: televiziunea, radioul, presa scrisă, internetul grăbesc răspîndirea şi susţin procesul de globalizare inclusiv în domeniul vorbirii. Neologismele percepute corect realizează o exprimare clară şi precisă, spre beneficiul limbajului cotidian. Spunem azi cu uşurinţă: ,,circulaţia rutieră”, în loc de ,,circulaţia pe drumuri şi şosele”, ,,sens giratoriu”, ,,girofar”. Preferînd termeni de origine franceză, pentru echivalente româneşti, cum s-ar traduce ,,sens circular sau ,,far care se roteşte”. În sfera neologismelor confuzii se produc mai ales cînd apar doi termeni cu formă aproape identică, dar cu sens diferit, formînd categoria cuvintelor paronime. Dacă în şcoală elevii diferenţiază uşor cuvîntul ,,orar” de cuvîntul ,,oral”, în enunţuri precum ,,orarul zilei de luni” (program pe ore) şi ,,am dat un răspuns oral” (vorbit), în schimb deseori scriu greşit ,,comentariul literal”, în loc de ,,comentariul literar”. ,,Literar” înseamnă ceva referitor la literatură, pe cînd ,,literal” este în legătură cu ,,literă”, ,,alfabet”, potrivit expresiei ,,transcriere literală”, exactă, literă cu literă. Tot din experienţa şcolară diferenţiem paronimele ,,test” şi ,,text”. Prin ,,test” se înţelege o probă de verificare a cunoştinşelor, precum se procedează la testarea naţională a absolvenţilor, ori verificarea unui experiment, a unui utilaj. În schimb ,,text” înseamnă scriere, tipărită sau manuscris, integrală sau fragmentară, o compoziţie din cuvinte pe o anumită temă. (Prof. Liviu IOANI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

Ordonanţă dată pe furiş

      Guvernul a introdus, fără să anunţe, regula prin care vrea să oblige angajatorii să modifice într-o lună, între 20 noiembrie şi 20 decembrie, contractele de muncă, pentru transferul contribuţiilor. Iniţierea negocierii colective în unităţile în care nu există încheiat un contract/acord colectiv de muncă este obligatorie pentru punerea în aplicare a noilor modificări ale Codului Fiscal, în celelalte unităţi fiind obligatorie, de asemenea, negocierea colectivă a actelor adiţionale la contractele şi acordurile colective de muncă în vigoare, a decis Guvernul, introducînd obligaţii care nu erau incluse în forma lansată în dezbatere publică a unei ordonanţe. (continuarea doar în ediţia tipărită)

 

 
Guvernul introduce pachetul de asigurări voluntare de sănătate

     Legea Sănătăţii va permite românilor să încheie asigurare voluntară de sănătate cu spitalele pentru a beneficia de servicii medicale care nu fac parte din pachetul de bază. În schimbul unei sume primite periodic sub formă de abonament, spitalele, de exemplu, se vor obliga să suporte costurile serviciilor medicale care nu sunt incluse în pachetul de bază, se arată într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii Sănătăţii. (continuarea doar în ediţia tipărită)
 

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 1186 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

7.JPG

Cartea

Informatii utile

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 739
Număr afişări conţinut : 3921371

FaceBook

Horoscop zilnicZiare