Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Confuzii între cuvinte Email
Luni, 06 Noiembrie 2017 20:11

 

      Fenomenul prin care un cuvînt este luat drept altul şi, prin urmare, este întrebuinţat greşit a apărut o dată cu răspîndirea neologismelor. Neologismele sînt cuvinte noi, intrate în limbă, fie prin împrumuturi din limbile străine moderne de largă circulaţie, fie formate prin mijloace interne de la cuvinte deja existente. Răspîndirea neologismelor este firească şi este determinată de progresul ştiinţelor, artelor, tehnologiei, unde noutăţile se exprimă prin denumiri corespunzătoare, preluate de celelalte limbi, fie în forma originară, fie prin construcţii echivalente. Astăzi, explozia mijloacelor informatice: televiziunea, radioul, presa scrisă, internetul grăbesc răspîndirea şi susţin procesul de globalizare inclusiv în domeniul vorbirii. Neologismele percepute corect realizează o exprimare clară şi precisă, spre beneficiul limbajului cotidian. Spunem azi cu uşurinţă: ,,circulaţia rutieră”, în loc de ,,circulaţia pe drumuri şi şosele”, ,,sens giratoriu”, ,,girofar”. Preferînd termeni de origine franceză, pentru echivalente româneşti, cum s-ar traduce ,,sens circular sau ,,far care se roteşte”. În sfera neologismelor confuzii se produc mai ales cînd apar doi termeni cu formă aproape identică, dar cu sens diferit, formînd categoria cuvintelor paronime. Dacă în şcoală elevii diferenţiază uşor cuvîntul ,,orar” de cuvîntul ,,oral”, în enunţuri precum ,,orarul zilei de luni” (program pe ore) şi ,,am dat un răspuns oral” (vorbit), în schimb deseori scriu greşit ,,comentariul literal”, în loc de ,,comentariul literar”. ,,Literar” înseamnă ceva referitor la literatură, pe cînd ,,literal” este în legătură cu ,,literă”, ,,alfabet”, potrivit expresiei ,,transcriere literală”, exactă, literă cu literă. Tot din experienţa şcolară diferenţiem paronimele ,,test” şi ,,text”. Prin ,,test” se înţelege o probă de verificare a cunoştinşelor, precum se procedează la testarea naţională a absolvenţilor, ori verificarea unui experiment, a unui utilaj. În schimb ,,text” înseamnă scriere, tipărită sau manuscris, integrală sau fragmentară, o compoziţie din cuvinte pe o anumită temă. (Prof. Liviu IOANI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunt mediu Salco Serv

 

     SC SALCO SERV SA Fagaras, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de revizuire a autorizatiei de mediu pentru activitatea de colectare ,transport si depozitare a deseurilor, inclusiv a deseurilor toxice periculoase din deseurile menajere, cu exceptia celor cu regim special,desfasurata in comuna Sinca cu satele apartinatoare:Sinca, Valcea, Ohaba,Persani,Sercaita, Bucium; pentru deschiderea unui centru de colectare deseuri nepericuloase (hartie si carton, PET, sticla, metal si ambalaje din lemn); pentru activitatea de colectare deseuri periculoase (DEEE-uri) si pentru activitatea de demontarea si dezasamblarea masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;pentru amplasare statie mobila de carburanti(motorina),activitati desfasurate in incinta societatii SC SALCO SERV SA.
     Observatiile publicului se primesc zilnic in scris la sediul APM Brasov, str. Politehnicii nr.3, pe toata perioada derularii procedurii.

BUSINESS CHALLENGE - FOR ENTREPRENEURS ONLY?

În ediţia tipărită

Tinerii făgărăseni nu cunosc însemnele nationale

 

     Însemnele sau simbolurile naţionale, aşa cum arată art. 12 din Constituţia României sînt:
Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.
Ziua naţională a României este 1 Decembrie.
Imnul naţional al României este ,,Deşteaptă-te române”.
Stema ţării şi sigiliul statului sînt stabilite prin legi organice
     Pentru tinerii făgărăşeni, însemnele naţionale reprezintă o întrebare grea la care prea puţini au putut răspunde. În schimb făgărăşenii trecuţi de prima tinereţe sau persoanele vîrstnice se mîndresc cu simbolurile naţionale şi le cunosc semnificaţia.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 644 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

5.JPG

Cartea

Informatii utile

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 775
Număr afişări conţinut : 4316316

Horoscop zilnicZiare