Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Confuzii între cuvinte Email
Luni, 06 Noiembrie 2017 20:11

 

      Fenomenul prin care un cuvînt este luat drept altul şi, prin urmare, este întrebuinţat greşit a apărut o dată cu răspîndirea neologismelor. Neologismele sînt cuvinte noi, intrate în limbă, fie prin împrumuturi din limbile străine moderne de largă circulaţie, fie formate prin mijloace interne de la cuvinte deja existente. Răspîndirea neologismelor este firească şi este determinată de progresul ştiinţelor, artelor, tehnologiei, unde noutăţile se exprimă prin denumiri corespunzătoare, preluate de celelalte limbi, fie în forma originară, fie prin construcţii echivalente. Astăzi, explozia mijloacelor informatice: televiziunea, radioul, presa scrisă, internetul grăbesc răspîndirea şi susţin procesul de globalizare inclusiv în domeniul vorbirii. Neologismele percepute corect realizează o exprimare clară şi precisă, spre beneficiul limbajului cotidian. Spunem azi cu uşurinţă: ,,circulaţia rutieră”, în loc de ,,circulaţia pe drumuri şi şosele”, ,,sens giratoriu”, ,,girofar”. Preferînd termeni de origine franceză, pentru echivalente româneşti, cum s-ar traduce ,,sens circular sau ,,far care se roteşte”. În sfera neologismelor confuzii se produc mai ales cînd apar doi termeni cu formă aproape identică, dar cu sens diferit, formînd categoria cuvintelor paronime. Dacă în şcoală elevii diferenţiază uşor cuvîntul ,,orar” de cuvîntul ,,oral”, în enunţuri precum ,,orarul zilei de luni” (program pe ore) şi ,,am dat un răspuns oral” (vorbit), în schimb deseori scriu greşit ,,comentariul literal”, în loc de ,,comentariul literar”. ,,Literar” înseamnă ceva referitor la literatură, pe cînd ,,literal” este în legătură cu ,,literă”, ,,alfabet”, potrivit expresiei ,,transcriere literală”, exactă, literă cu literă. Tot din experienţa şcolară diferenţiem paronimele ,,test” şi ,,text”. Prin ,,test” se înţelege o probă de verificare a cunoştinşelor, precum se procedează la testarea naţională a absolvenţilor, ori verificarea unui experiment, a unui utilaj. În schimb ,,text” înseamnă scriere, tipărită sau manuscris, integrală sau fragmentară, o compoziţie din cuvinte pe o anumită temă. (Prof. Liviu IOANI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunturi!

Primaria Victoria angajeza

 

     Primǎria Victoria, Jud. Braşov organizeazǎ concurs de recrutare pentru ocuparea următoarelor funcţiii publice de execuție vacante:


• Consilier I principal in cadrul Compartimentului Urbanism , Amenjarea Teritoriului și investiții – Birou Tehnic
• Consilier I debutant in cadrul Compartimentului Control Comercial- Biroul Impozite și taxe Locale
• Inspector I debutant in cadrul Compartimentului Executare Silită - Biroul Impozite și Taxe Locale

 

Detalii AICI 

 
ANUNT PUBLIC (click)

     UAT ORASUL VICTORIA, titular al proiectului “EXECUTIE RETEA APA CARTIER LOCUINTE STR. AVRAM IANCU, STR. BADEA CARTAN, STR. OCTAVIAN PALER SI STR. GRIGORE MOISIL” anunta publicul interesat asupra luarii deciziei etapei de incadrare de continuare a procedurii privind emiterea aprobarii de dezvoltare a proiectului,

În ediţia tipărită

Vocile Făgăraşului: ,,DNA trebuie să ajungă în Ţara Făgăraşului unde se fură pe rupte”

     ,,DNA îşi face treaba sau trebuie desfiinţat? A fost întrebarea la care făgărăşenii au răspuns reporterilor ziarului ,,Monitorul de Făgăraş”. Scandalul care a ţinut capul de afiş în mass media a fost DNA şi revocarea Codruţei Kovesi de la conducerea instituţiei. Cetăţenii şi-au format o opinie despre acest scandal în funcţie de canalul de televiziune pe care-l folosesc. Cei care pierd ore în şir pe Antena 3, TVR şi RTV acuză DNA, iar cei care urmăresc canalele Realitatea, Digi 24 sau B1 acuză politicienii alianţei PSD-ALDE. (continuare doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 613 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

1.JPG

Cartea

Horoscop zilnic

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 755
Număr afişări conţinut : 4060353

Informatii utileZiare