Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Primarii vs. avizele pentru PNDL2 Email
Luni, 06 Noiembrie 2017 19:36

 

      PNDL 2 este încă o dovadă că birocraţia este în floare în România. Deşi se spune că lucrurile s-au simplificat, în realitate sînt doar minciuni întrucît instituţiile publice se comportă ca ,,stat în stat”. Fiecare director de instituţie deconcentrată îşi face propria lege şi impune condiţii stricte UAT-urilor. De pildă, Institutul de Stat în Construcţii condiţionează o investiţie în Ţara Făgăraşului de construcţia viitoarei autostrăzi care nici măcar nu este în stadiul de proiect. Mai mult, finanţatorul PNDL 2, în loc să se impună şi să reducă volumul dosarelor premergătoare implementării proiectelor, cer noi şi noi acte, iar în paralel scurtează termenul de depunere a acestora.

 Primarii făgărăşeni declară că se bazează pe banii alocaţi pe PNDL 2 pentru a face investiţiile urgente în localităţi. ,,Avem bugete locale mici care nu ne permit realizarea de investiţii, iar PNDL 2 este singura variantă” spun primarii.

Certificate de urbanism şi nenumărate avize
 

     Deşi s-a prelungit termenul pînă la 30 noiembrie 2017, de altfel aşa cum era stabilit iniţial, pentru depunerea documentaţiilor în vederea semnării contractelor de investiţii pe PNDL 2, unii primari făgărăşeni cred că nu vor obţine toate avizele cerute în certificatele de urbanism. Cele mai mari probleme au fost întîmpinate la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) şi la Mediu, instituţii care eliberează avizele doar dacă sînt respectate anumite condiţii. Tocmai de aceea, la CJ Braşov a fost organizată încă o întîlnire cu primarii din judeţ pentru a se analiza situaţia avizelor şi stadiul în care s-a ajuns cu depunerea documentaţiilor pe PNDL 2. La această întîlnire au fost prezenţi reprezentanţii primăriilor din Drăguş, Cristian, Şercaia, Caţa, Jibert, Şoarş, Moieciu, Teliu, Ormeniş, Racoş şi Mândra.
 

Nimeni nu-I ascultă pe primari
 

     Primarii au cerut ca Serviciul de Urbanism din cadrul CJ Braşov să simplifice certificatele de urbanism. ,,La această etapă, de depunere a documentaţiilor, aceste avize sînt doar de principiu pentru că oricum trebuie să facem proiectele tehnice după semnarea contractelor de finanţare cu Ministerul. Deci va trebui să reluăm avizarea. Vor fi alţi bani, alte drumuri. În plus, dacă depunem în această fază şi proiectele tehnice, pierdem finanţarea pentru întocmirea proietelor tehinice. Orice cheltuială făcută înaintea semnării contractelor nu este eligibilă. Asta nu înţelege Serviciul de Urbanism de la CJ Braşov. În ritmul acesta pierdem finanţarea pe PNDL 2, de altfel singura în acest an pentru investiţiile din comune” au explicat primarii făgărăşeni.
 

Comuna Beclean, în linie dreaptă
 

     Comuna Beclean a obţinut finanţarea pentru reabilitarea DC 71, Hurez-Gura Văii, pe o porţiune de 1,5 km. ,,Am depus documentaţia şi urmează să semnăm contractul de finanţare. Am obţinut avizele doar pentru faza de depunere a proiectului. Ştiu că s-a cerut de către CJ Braşov un punct de vedere de la Minister în privinţa propunerii de a se elibera doar un singur certificat de urbanism atît pentru faza SF/DALI, cît şi pentru faza PAC (proiect tehnic). Oricare ar fi poziţia Ministerului în această privinţă, Comuna Beclean a obţinut toate avizele impuse în certificatul de urbanism ceea ce înseamnă că se va semna contractual de finanţare” a spus Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.
 

ISC Braşov condiţionează avizul de viitoarea autostradă
 

     O anomalie a fost întîmpinată de primari în cazul avizelor ce trebuie eliberate de Inspectoratul de Stat în Construcţii Braşov (ITC). Această instituţie a condiţionat eliberarea avizelor de construcţia viitoarei autostrăzi ce va traversa Ţara Făgăraşului. Asta în condiţiile în care nici nu există proiectul acestei artere de circulaţie şi nici traseul ei. ,,La proiectul de reabilitare a DC 71, ITC Braşov a adus în discuţie autostrada ce va trece prin zonă. Ni s-a spus că autostrada poate va trece pe terenul drumului communal 71. Numai condiţii şi piedici” a mai spus primarul din Beclean. Aceeaşi situaţie au întîmpinat şi alţi primari făgărăşeni.
 

Taxele golesc bugetele locale
 

     Pentru proiectul de reabilitare a DC 71 au fost necesare următoarele avize, care au presupus şi anumite costuri.
- Pentru avizul de la Apele Române a fost necesară o documentaţie întocmită de o firmă de specialitate care a costat 1500 lei, iar avizul în sine încă 854,81 lei.
- Avizul de la Protecţia Mediului a costat 500 lei,
- Avizul de la ANIF a presupus o taxă în valoare de 339,15 lei,
- Avizul de la compania de telefonie Orange a costat 546,98 lei,
- Avizul de la Telecom a costat 245,85 lei,
- Avizul de la Apă Canal a însemnat o taxă de 261,80 lei,
- Avizul de la Electrica a costat 223,12 lei.
 

     Pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie primarii trebuie să obţină alte avize şi să plătească alte taxe. În cazul DC 71, se vor mai plăti avize la SGA şi Mediu. Primarul comunei Şercaia, Cristinel Paltin, s-a declarat nemulţumit de faptul că noul pod de peste Olt de la Hălmeag, pentru care Consiliul Judeţean a obţinut o finanţare prin PNDL 2, are o singură bandă pentru ambele sensuri de circulaţie. „Cred că suma primită prin PNDL este suficientă pentru construirea unui pod cu două benzi”, a spus Paltin, care a solicitat conducerii CJ să analizeze posibilitatea modificării proiectului iniţial. CJ Braşov a depus pe PNDL 5 proiecte, valoarea acestora fiind 60.392.000 lei. Este vorba despre reabilitarea DJ 132 (Rupea – Homorod – Mercheaşa – Jimbor – limita cu judeţul Harghita), modernizarea DJ 108 B: DJ 105 B (Mănăstirea Brâncoveanu – Valea Sâmbetei), construirea unui pod peste râul Olt (între localităţile Voila şi Cincşor), construirea unui pod peste râul Olt (între localităţile Șercaia şi Hălmeag) şi reabilitarea unei alunecări de teren pe DJ 105 (Voila - Cincu). (Lucia BAKI)

Comments
Comentariu nou Cautare
alexandra  - amintiri   |07-11-2017 15:55:22
VREAU SA ÎL INTREB PE DOMNUL MOTRESCU CLAUDIU PRIMAR AL COMUNEI BECLEAN DACA
ISI MAI ADUCE AMINTE INTALNIRILE FACUTE LA ACOLITII LUI ÎN HUREZ, LA PEPELEA
ȘI SERBAN ÎN FRUNTE CU PRESEDINTELE COMPOSESORATULUI DE PADURE MIRON BENTIA
ȘI CE A PROMIS CA FACE PENTRU SATUL HUREZ ȘI CAND?
costica  - a promis multe   |08-11-2017 11:00:26
A promis multe acest individ ca sa ajungă primar la Beclean,a împărțit
păstrăv prin toate satele comunei înainte de ziua alegerilor și pana acuma
nu a făcut nimic!Motrescu Claudiu în funcția de primar este condus de mafia
din spatele lui.
marius  - Beclean   |10-11-2017 22:50:48
Buna ziua,

fara nici un fel de scandal, as vrea sa l intreb pe primarul
Motreanu unde este balustrada*mana curenta* de la Primaria Beclean????A fost de
INOX si acum este de fier vopsit negru...Multumesc
iojica  - !!   |16-11-2017 00:19:01
s-a analizat in CL si s-a ajuns la concluzia ca era prea eleganta pt
beclean...asta cu zorzoane maneliste e mai pe gustul "alesilor"....
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

Făgărăşenii nu au o părere bună despre Legislativul local.

 

      Aleşii locali au obligaţia să prezinte anual cetăţenilor informări asupra activităţii lor din Legislativ. De asemenea, ei trebuie să organizeze periodic întîlniri cu alegătorii pentru a le afla problemele. Unii dintre aleşii locali îşi cunosc atribuţiile şi le respectă, astfel că ţin legătura permanent cu făgărăşenii. Cu toate acestea, făgărăşenii spun că nu cunosc activitatea consilierilor locali şi nu au încredere în Legislativ. Cel puţin aşa au susţinut cititorii întrebaţi de reporterii ziarului ,,Monitorul de Făgăraş”. l Ce părere aveţi despre activitatea Consiliului Local, dar a primarului? l Cîtă încredere aveţi în Consiliul Local, dar în Executiv? (continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...
 
Androne Petroni, maestrul de lupte stabilit la Grid

 

      Gridul, sat cu bogate repere tradiţionale şi istorice din Ţara Făgăraşului, a dat de-a lungul timpului personalităţi marcante ale vieţii culturale şi politice făgărăşene. Monografia satului vorbeşte de boierii din Grid ce făceau parte din organele legislative ale Cetăţii Făgăraşului, înnobilaţi de către Principesele Cetăţii. Aici a funcţionat ,,Tinerimea“, o societate culturală înfiinţată de tinerii satului. Oamenii Gridului s-au alăturat luptei naţionale iniţiată de elitele transilvănene. Printre oamenii de excepţie ai satului Grid îi putem aminti pe Iacob Cornea, zis Cuţă a Gonţii şi Ioan Boeriu, tatăl unui celebru cineast braşovean. Tot la Grid este stabilit Androne Petroni, alături de soţia sa, Silvia Damian, fiică a satului. Petroni este multiplu campion naţional şi internaţional la lupte libere, maestru al sportului, antrenor şi arbitru. (continuarea doar în ediţia tipărită).

Citește mai departe...
 

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 1006 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

5.JPG

Cartea

Informatii utile

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 742
Număr afişări conţinut : 3922169

FaceBook

Horoscop zilnicZiare