Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştiri din sport Ursul atacă şi la Hîrseni
Ursul atacă şi la Hîrseni Email
Luni, 06 Noiembrie 2017 19:19

 

Victima, un bărbat de 29 de ani, a ajuns la spital cu răni grave S-au înmulţit urşii în Ţara Făgăraşului

     Un alt atac de urs asupra oamenilor a fost înregistrat vineri, 3 noiembrie 2017, de data aceasta în localitatea Hârseni. Un bărbat de 29 de ani, care se afla cu oile la marginea satului, a fost muşcat de o ursoaică însoţită de doi pui şi a ajuns în spital.

 Vînătorii fac, de atunci, goană pentru a îndepărta sălbăticiunile din zona satelor spre munte. Nu este singurul atac de urs în această comună, în urmă cu 3 luni au fost atacate două gospodării de unde ursul a omorît 6 oi şi a distrus mai mulţi stupid. În aceeaşi perioadă, ursul a atacat şi ciurda satului aflată la păscut cînd a ucis o vacă. 

 

O ursoaică şi doi pui a stat în zona Hârseni
 

     Un apel prin numărul de urgenţă 112 a ajuns la SMURD la ora 17.20 care anunţa că un bărbat a fost atacat de o ursoaică şi are multiple răni la mîini şi picioare. ,,La faţa locului au ajuns paramedicii SMURD, o echipă de jandarmi şi ne-am deplasat şi noi, vînătorii. În momentul în care am primit apelul, ne aflam în Făgăraş, în zona Combinat, unde efectuam patrulare. Atunci am plecat toţi spre Hârseni. Atunci am aflat că este vorba despre o ursoaică şi doi pui, dar care fugise undeva între satele Copăcel şi Hârseni. Am organizat o acţiune de goană pentru a-i alunga spre munte. Am tras focuri de armă şi am folosit ,,tunurile” de zgomot. Nu am găsit ursul, dar erau multe urme în zonă. Este perioada cînd urşii se întorc la munte pentru a hiberna. Pe drumul de la Sebeş am văzut urme de urşi. Continuăm acţiunile de prevenire” a spus Sorin Şuler în seara atacului de la Hârseni.

Răni adînci pe membre
 

     Victima este Laurenţiu Rânea care deţine împreună cu familia o fermă de oi, iar stîna le este amplasată la marginea satului Hârseni. În timp ce era cu oile, l-a atacat ursoaica. După estimarea victimei, ursoaica ar avea peste 350 kg. În urma atacului bărbatul s-a ales cu multiple plăgi pe mîini şi picioare. Tatăl victimei a fost cel care l-a auzit pe tînăr ţipînd şi atunci a sunat la 112. „Bărbatul prezintă plăgi muşcate la membrele inferioare şi superioare, dar este conştient. El a fost preluat de un echipaj SMURD şi transportat la spital“, a spus purtătorul de cuvînt al ISU Braşov, cpt. Ciprian Sfreja. ,,La ora 17.50, Laurenţiu Rânea, de 29 de ani, a ajuns la Urgenţe, la Spitalul Municipal Făgăraş, cu diagnosticul plăgi multiple antibraţ sting şi coapsă dreaptă” a spus asistenta medicală de la UPU Făgăraş. Bărbatul a fost internat la secţia Chirurgie de la spital, dar din cauza rănilor grave, victima a fost transferată la Spitalul Judeţean Braşov în dimineaţa de sîmbătă, 4 noiembrie a.c.
 

Goană pentru urs
 

     Vînătorii de la AVPS Făgăraş s-au adunat sîmbătă, 4 noiembrie a.c. la Hârseni pentru a face goană. ,,La ora 9.00 ne-am întîlnit la Hîrseni. Am fost 14 vînători şi ni s-au alăturat oamenii din sat şi reprezentanţi ai Primăriei Hârseni. Am avut cei mai buni cîini de vînătoare. Am patrulat toată zona de la Hârseni, Copăcel, Berivoi, dar nu am întîlnit niciun urs. În schimb erau zeci de urme atît în lanurile de porumb cît şi pe şosea” a mai spus Sorin Şuler. În parallel cu acţiunile de patrulare, AVPS Făgăraş a trimis la Ministerul Mediului o solicitare în vederea împuşcării sau a relocării ursului. ,,Sîmbătă am fost 35 de persoane care am patrulat şi am făcut goană. Sînt foarte multe urme de urşi. Consider că goanna nu este o soluţie pentru că urşii vor reveni în sate. Trebuie găsită o altă soluţie. Noi, Primăria, am solicitat AVPS Făgăraş să ia măsuri pentru că urşii au devenit un adevărat pericol pentru oameni. Am mai avut cazuri în acest an, dar deşi am cerut, nu s-a întîmplat nimic, iar urşii atacă” a spus primarul comunei Hârseni, Mihai Olteanu.
 

S-au înmulţit urşii în Ţara Făgăraşului
 

     ,,Situaţia este dezastruoasă pentru că urşii s-au înmulţit. La nivel naţional sînt peste 10.000 de exemplare. În primăvara acestui an, am făcut evaluarea la urşi şi erau pe fondurile de vînătoare ale AVPS Făgăraş 155 de urşi. Am cerut derogare de la Minister să împuşcăm 13 urşi. În cererea noastră mai ceream să cuprindă în cotă, 13 lupi, 4 râşi şi 18 pisici sălbatice. Nu ne-a fost aprobată cererea” a mai spus directorul executive de la AVPS Făgăraş. Reamintim că în urmă cu 2 săptămîni, ursul a atacat oamenii în Făgăraş.

Comments
Comentariu nou Cautare
grid  - PADUREA   |07-11-2017 09:48:25
ATI TAIAT PADUREA,ATI DISTRUS HABITACLU URSILOR.O MERTATI.
David  - Habitaclu   |08-11-2017 07:33:25
Este locul compasului,al busolei pe o nava.Grea limba romana,nu se scrie cu
majuscule o fraza.Cum sa merite bietul cioban sa fie atacat,sau biata fetita si
tanarul acela de pe str.Campului?
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

Făgărăşenii nu au o părere bună despre Legislativul local.

 

      Aleşii locali au obligaţia să prezinte anual cetăţenilor informări asupra activităţii lor din Legislativ. De asemenea, ei trebuie să organizeze periodic întîlniri cu alegătorii pentru a le afla problemele. Unii dintre aleşii locali îşi cunosc atribuţiile şi le respectă, astfel că ţin legătura permanent cu făgărăşenii. Cu toate acestea, făgărăşenii spun că nu cunosc activitatea consilierilor locali şi nu au încredere în Legislativ. Cel puţin aşa au susţinut cititorii întrebaţi de reporterii ziarului ,,Monitorul de Făgăraş”. l Ce părere aveţi despre activitatea Consiliului Local, dar a primarului? l Cîtă încredere aveţi în Consiliul Local, dar în Executiv? (continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...
 
Androne Petroni, maestrul de lupte stabilit la Grid

 

      Gridul, sat cu bogate repere tradiţionale şi istorice din Ţara Făgăraşului, a dat de-a lungul timpului personalităţi marcante ale vieţii culturale şi politice făgărăşene. Monografia satului vorbeşte de boierii din Grid ce făceau parte din organele legislative ale Cetăţii Făgăraşului, înnobilaţi de către Principesele Cetăţii. Aici a funcţionat ,,Tinerimea“, o societate culturală înfiinţată de tinerii satului. Oamenii Gridului s-au alăturat luptei naţionale iniţiată de elitele transilvănene. Printre oamenii de excepţie ai satului Grid îi putem aminti pe Iacob Cornea, zis Cuţă a Gonţii şi Ioan Boeriu, tatăl unui celebru cineast braşovean. Tot la Grid este stabilit Androne Petroni, alături de soţia sa, Silvia Damian, fiică a satului. Petroni este multiplu campion naţional şi internaţional la lupte libere, maestru al sportului, antrenor şi arbitru. (continuarea doar în ediţia tipărită).

Citește mai departe...
 

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 996 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

11.JPG

Cartea

Informatii utile

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 742
Număr afişări conţinut : 3922126

FaceBook

Horoscop zilnicZiare