Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Stiri pe scurt Email
Luni, 30 Octombrie 2017 20:26

Accident
 

     Un accident rutier s-a petrecut săptămîna trecută pe DN1, între localităţile Perşani şi Şercaia, iar victim a ajuns la Spitalul Municipal Făgăraş. Este vorba despre un cetățean ucrainean în vârstă de 34 de ani care s-a răsturnat cu autoturismul în afara șoselei, după ce a pierdut controlul volanului într-o curbă la stânga, din cauza neadaptării vitezei la condițiile de drum. Autoturismul a ieșit de pe carosabil prin partea dreaptă a sensului de mers. Accidentul s-a soldat cu rănirea ușoară a conducătorului auto.
Vorbe alunecoase
 

     În dicţionar verbele sînt înregistrate la forma numită infinitiv, un mod verbal prin care indicăm numele acţiunii: a cînta, a vedea, a merge, a povesti. Terminaţiile consemnate la infinitiv: ,,-a”, ,,-ea”, ,,-e”, ,,-i sau ,,-î” grupează verbele în patru conjugări, aspect de care se ţine seama în flexiune. Unele construcţii folosesc forma integrală a infinitivului: ,,El începe a cînta, a vedea, a merge, a povesti”, altele fără prepoziţia ,,a”: ,,El poate cînta, vedea, merge, povesti”. Tot modul infinitiv intră în structurile de la timpul viitor: ,,eu voi cînta, tu vei cînta…” şi de la modul condiţional-optativ: ,,eu aş cînta, tu ai cînta…” Dar, dacă în cazul exemplelor date nu există dubii privind formele infinitivului, există cîteva verbe care tind să alunece de la conjugarea a II-a, în ,,-ea”, la conjugarea a III-a, în ,,-e” şi invers, creînd exprimări greşite. Astfel că auzim vorbindu-se şi scriindu-se: ,,Cartea va apărea peste o lună”, dar şi ,,Cartea va apare peste o lună”, ,,Cred că i-ar plăcea excursia”, dar şi ,,Cred că i-ar place excursia”. Verbele utilizate mai înainte sînt de conjugarea a II-a, dar din neglijenţă au alunecat spre grupa verbelor în ,,-e”, care nu le aparţine. Aşadar, verbe precum: a apărea, a părea, a dispărea, a compărea, au terminaţia ,,-ea”, în toate formele în care folosim infinitul. Din seria dată mai precizăm că ,,a compărea” înseamnă a apărea în faţa unei instanţe, a se înfăţişa la o citaţie. În aceeaşi situaţie se află şi verbul ,,a plăcea” cu celelalte din familia sa lexicală: ,,a displăcea”, ,,a complăcea”. ,,A plăcea” şi ,,a displăcea” devin antonime: ,,Poate îi va plăcea sau îi va displăcea iniţiativa”, pe cînd ,,a (se) complăcea” are sensul de a se simţi bine într-o anumită situaţie, a se mulţumi cu o situaţie, fără a căuta să o depăşească: ,,Nu ştiu cît se va complăcea cu asemenea anturaj”. În capcana alunecării spre un teritoriu străin mai cade uneori şi verbul ,,a tăcea”, devenit, eronat, ,,a tace”. Prin urmare rostim corect ,,L-a silit a tăcea” sau ,,El nu va tăcea de astă-dată”, ,,Eu n-aş tăcea în locul lui”. Alte forme ale acestui verb: ,,Noi tăcem!”, cu accent pe ,,e”, ,,taci!”, ,,nu tăcea!”, ,,tăceţi!” (tot cu accent pe ,,e”), ne conduc spre o corectă utilizare.
(Prof. Liviu IOANI)

MAI caută pompieri
 

     Ministerul Afacerilor Interne organizează, în premieră, o sesiune de admitere, în ianuarie 2018, la școlile de agenți și subofițeri. Din cele 2.880 locuri scoase la concurs, 300 sunt alocate Şcolii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă “Pavel Zăgănescu” Boldești. Astfel, tinerii care doresc să urmeze o carieră militară pot deveni viitorii pompieri salvatori. Concursul de admitere va avea loc în intervalul 13 – 21 ianuarie 2018, perioadă în care candidații vor parcurge contravizita medicală, probele sportive și testul scris pentru verificarea cunoștințelor.

Fără aviz ISU
 

     Liceul Teoretic ,,IC Drăguşanu" din Victoria nu are la ora actuală aviz eliberat de ISU. ,,Am angajat o firmă care se ocupă de această problemă. Nu am găsit procesul verbal de recepţie de la mansarda care a fost construită în urmă cu 6 ani, autorizaţia de construcţie şi avizul pentru incendiu. Pentru că nu am reuşit să rezolvăm această problemă am angajat o firmă. Vrem să funcţionăm legal şi în cel mult trei săptămîni vom avea aviz ISU. Dacă nu se făcea modificare la construcţie nu ne trebuia aviz ISU" a spus directorul adjunct, Matei Morlova.

Furt de lemne

     Poliţiştii de la Postul de Poliţie Ucea de Jos au oprit în trafic un micobuz care transporta lemne fără a avea aviz de însoţire. M.V de 27 ani din localitate Arpaşul de Sus transporta cu microbuzul proprietate personală 2 mc de lemn. În urmă cu o lună această persoană a mai fost sancţionată pentru furt de lemn. De această dată, conform legii, şoferul a fost sancţionat cu suma de 5.000 lei, iar lemnul şi microbuzul au fost confiscate. 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunturi!

COMUNICAT DE PRESĂ - BISERICA CETATE DIN SELISTAT SE REABILITEAZA

 

COMUNICAT DE PRESĂ - BISERICA CETATE DIN SELISTAT SE REABILITEAZA 

 

     Proiectul “Lucrări de reparații, conservare și introducere în circuitul turistic al Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate Seliștat””, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat de către Parohia Evanghelica C.A Selistat și are o valoare totală de 1,336 milioane lei (suma reprezentând valoarea totală a proiectului conform contractului), din care 1,296 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă.

 
COMUNICAT DE PRESĂ - BISERICA CETATE DIN VULCAN SE REABILITEAZA

 

COMUNICAT DE PRESĂ - BISERICA CETATE DIN VULCAN SE REABILITEAZA

 

     Proiectul LUCRARI DE REPARATII, CONSERVARE SI INTRODUCERE IN CIRCUITUL TURISTIC LA ANSAMBLUL BISERICII EVANGHELICE FORTIFICATE DIN VULCAN, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat de către Biserica Evanghelica C.A Parohia Vulcan și are o valoare totală de cca 1,502 milioane lei (suma reprezentând valoarea totală a proiectului conform contractului), din care cca 1,337 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă.

În ediţia tipărită

Abuzul Ecoterm: taxa pe teavă

 

     Cît de importante sînt Primăria, Consiliul Local şi Consiliul Judeţean într-o comunitate? A fost întrebarea redacţiei ,,Monitorul de Făgăraş” pentru cititori. Majoritatea localnicilor consideră că aceste instituţii, care îşi formează bugetele de funcţionare din banii cetăţenilor, nu îşi respectă atribuţiile şi nu lucrează în interesul comunităţilor locale. Oamenii îşi justifică afirmaţiile arătînd critic spre infrastructură, lipsa locurilor de muncă şi dezvoltarea zonei, obiective pe care aleşii locali şi judeţeni nu le-au realizat. Mulţi repondenţi sînt de părere că atît Consiliul Local, cît şi Consiliul Judeţean ar trebui desfiinţate. Majoritatea făgărăşenilor îi critică pe aleşii locali şi judeţeni pentru situaţia Ecoterm, societate patronată de CL Făgăraş, care continuă să factureze taxa pe ţeavă, un abuz nesancţionat de nimeni. Monitorul de Făgăraş publică mai jos cîteva dintre opiniile cetăţenilor. (continuare doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 938 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

2.JPG

Cartea

Horoscop zilnic

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 750
Număr afişări conţinut : 4099249

Informatii utileZiare