Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Investiţii de mîntuială din bani publici Email
Luni, 30 Octombrie 2017 19:34

 

Autobuzul supraetajat achiziţionat de CJ Braşov n-a atras turişti, dar a produs o gaură financiară în bugetul judeţului Cumpărat cu 300.000 de euro în 2007, consilierii judeţeni vor, acum, să scape de el cu 93.000 de euro, un preţ de 3 ori mai mic Autocarul cu etaj zace într-o parcare de doi ani
 

     Consilierii judeţeni vor să scape de autobuzul supraetajat achiziţionat cu 300.000 de euro pe motiv că în loc sa aduca venituri produce pagube financiare. În plenul CJ Braşov desfăşurat săptămîna trecută a fost aprobată scoaterea la licitaţie a acestui autobuz, iar licitaţia este programată pe 21 noiembrie. ,,Preţul de pornire a licitaţiei este 427.000 de lei, adică 93.500 de euro. Cumpărătorii care se vor înscrie la licitaţie vor plăti o garanţie de 500 de lei, vor cumpăra caietul de sarcini cu 100 de lei şi vor achita taxa de participare de 200 de lei. Dosarul de participare se poate depune pînă la 20 noiembrie, iar licitaţia va avea loc pe 21 noiembrie” explică aleşii judeţeni.

Achiziţie pentru ochii electoratului
 

     Achiziţia autobuzului supraetajat a fost anunţată în 2007 cu surle şi trîmbiţe, explicînd atunci edilii judeţeni cît de importanţă şi de utilă ar fi investiţia pentru turismul braşovean. Autobuzul a constituit atunci unul dintre punctele forte ale campaniei electorale din 2008 pentru liberalii care conduceau judeţul. În realitate era încă o trăznaie pe bani publici ce completa palmaresul investiţiilor injuste de la nivel judeţean. CJ Braşov a cumpărat autocarul cu etaj cu 300.000 de euro în perioada cînd primarii aşteptau bani pentru a-şi finaliza investiţiile începute. ,,Autobuz ca la Londra şi Paris!” era justificarea conducerii CJ Braşov faţă de această investiţie pentru ,,atragerea turiştilor”. Nici n-a ajuns bine autocarul la Braşov şi edilii s-au lovit de prima inconvienienţă. Gabaritul de 12 m lungime, 2,5 m lăţime şi 4 m înălţime nu permitea maşinii să străbată străzile înguste din centrul istoric . 

 

Investiţie criticată de primarul Braşovului
 

     Vehicolul era produs de firma spaniolă Carrocerias Ayats SA şi era omologat în Franţa. ,,Cum să circule ditamai hardughia aia pe Graft şi pe sub Tâmpa? Că alea sînt alei doar pietonale, unde accesul auto e interzis, plus că nu prea are nici cum să ajungă acolo, nici cum să întoarcă! Iar firma Consilprest n-are, din câte ştiu eu, nici licenţă de turism, nici licenţă de transport de persoane şi nici aprobarea noastră, a Consiliului local, pentru ca autobuzul ăla să poată circula pe traseele transportului în comun din oraş” spunea atunci primarul George Scripcaru, primarul Braşovului citat de presa de la acea vreme.

,,Tras pe dreapta” de doi ani
 

      În 2015, autobuzul a fost „tras pe dreapta“ pentru că veniturile pe care le producea nu acopereau cheltuiala medie de mentenanţă care se ridica la aproximativ 50.000 de lei pe an.
În ultimul an în care a funcţionat, adică în 2015, autobuzul turistic a produs o pierderi de aproximativ 100.000 de lei. Din documentele SC Consilprest SRL, care a primit gratuit pe gestiune acest autobuz, în 2013, a adus venituri de 97.928 de lei. În 2014, veniturile declarate de Consilprest din operarea autobuzului turistic au fost de 125.168 de lei. În 2015, ultimul an în care a circulat, fiind administrat tot de Consilprest (firmă a Consiliului Judetean), autobuzul a avut încasări de 20.000 de lei, dar şi cheltuieli de 50.000 de lei, pentru întreţinere şi asigurări. Autobuzul a fost amortizat între timp, iar valoarea sa de inventar ajunsese, în 2016, la 15.000 de euro. După o încercare nereuşită de a închiria autocarul cu etaj, acum se încearcă vînzarea lui. Unii consilieri judeţeni sînt sceptici că se va găsi un cumpărător deşi preţul este de 3 ori mai mic decît cel de achiziţie. (L.B.)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

Becleanul, centru international de folclor

 

     Primul festival internaţional de folclor organizat în Ţara Făgăraşului va avea loc la Beclean, în ziua de 19 ianuarie 2018. Iniţiativa este curajoasă şi aparţine edililor comunei Beclean şi Ansamblului folcloric ,,Junii Becleanului de pe Olt”. Comuna Beclean şi deopotrivă toate comunele din Ţara Făgăraşului vor fi în sărbătoare vineri, 19 ianuarie, iar începînd cu ora 16.00 uliţele satului Beclean vor înflori sub auspiciul portului popular specific zonelor participante la prima ediţie a acestui festival.(continuare doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...
 
,,Pedeapsă maximă pentru poliţistul-pedofil“

 

     Cazul poliţistului pedofil din Bucureşti, Eugen Stan de la Biroul Rutier al Secţiei 18, a afectat imaginea Poliţiei Române Mediatizarea cazului a şocat opinia publică, iar cetăţenii aşteaptă, pe de o parte, pedepsirea agresorului, dar şi aflarea numelor şefilor din Poliţie care au muşamalizat acţiunile pedofilului poliţist vreme de 9 ani. (continuare doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...
 
HOROSCOP: 2018 aduce schimbări radicale pentru multe zodii
  

      Toate semnele zodiacale au şansa să îşi schimbe viaţa în 2018, totul ţine însă de felul în care vor acţiona şi de modul în care se vor mişca planetele. (continuare doar în ediţia tipărită)

 

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 707 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

7.JPG

Cartea

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 740
Număr afişări conţinut : 3992174

FaceBook

Informatii utile

Horoscop zilnicZiare