Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Investiţii de mîntuială din bani publici Email
Luni, 30 Octombrie 2017 19:34

 

Autobuzul supraetajat achiziţionat de CJ Braşov n-a atras turişti, dar a produs o gaură financiară în bugetul judeţului Cumpărat cu 300.000 de euro în 2007, consilierii judeţeni vor, acum, să scape de el cu 93.000 de euro, un preţ de 3 ori mai mic Autocarul cu etaj zace într-o parcare de doi ani
 

     Consilierii judeţeni vor să scape de autobuzul supraetajat achiziţionat cu 300.000 de euro pe motiv că în loc sa aduca venituri produce pagube financiare. În plenul CJ Braşov desfăşurat săptămîna trecută a fost aprobată scoaterea la licitaţie a acestui autobuz, iar licitaţia este programată pe 21 noiembrie. ,,Preţul de pornire a licitaţiei este 427.000 de lei, adică 93.500 de euro. Cumpărătorii care se vor înscrie la licitaţie vor plăti o garanţie de 500 de lei, vor cumpăra caietul de sarcini cu 100 de lei şi vor achita taxa de participare de 200 de lei. Dosarul de participare se poate depune pînă la 20 noiembrie, iar licitaţia va avea loc pe 21 noiembrie” explică aleşii judeţeni.

Achiziţie pentru ochii electoratului
 

     Achiziţia autobuzului supraetajat a fost anunţată în 2007 cu surle şi trîmbiţe, explicînd atunci edilii judeţeni cît de importanţă şi de utilă ar fi investiţia pentru turismul braşovean. Autobuzul a constituit atunci unul dintre punctele forte ale campaniei electorale din 2008 pentru liberalii care conduceau judeţul. În realitate era încă o trăznaie pe bani publici ce completa palmaresul investiţiilor injuste de la nivel judeţean. CJ Braşov a cumpărat autocarul cu etaj cu 300.000 de euro în perioada cînd primarii aşteptau bani pentru a-şi finaliza investiţiile începute. ,,Autobuz ca la Londra şi Paris!” era justificarea conducerii CJ Braşov faţă de această investiţie pentru ,,atragerea turiştilor”. Nici n-a ajuns bine autocarul la Braşov şi edilii s-au lovit de prima inconvienienţă. Gabaritul de 12 m lungime, 2,5 m lăţime şi 4 m înălţime nu permitea maşinii să străbată străzile înguste din centrul istoric . 

 

Investiţie criticată de primarul Braşovului
 

     Vehicolul era produs de firma spaniolă Carrocerias Ayats SA şi era omologat în Franţa. ,,Cum să circule ditamai hardughia aia pe Graft şi pe sub Tâmpa? Că alea sînt alei doar pietonale, unde accesul auto e interzis, plus că nu prea are nici cum să ajungă acolo, nici cum să întoarcă! Iar firma Consilprest n-are, din câte ştiu eu, nici licenţă de turism, nici licenţă de transport de persoane şi nici aprobarea noastră, a Consiliului local, pentru ca autobuzul ăla să poată circula pe traseele transportului în comun din oraş” spunea atunci primarul George Scripcaru, primarul Braşovului citat de presa de la acea vreme.

,,Tras pe dreapta” de doi ani
 

      În 2015, autobuzul a fost „tras pe dreapta“ pentru că veniturile pe care le producea nu acopereau cheltuiala medie de mentenanţă care se ridica la aproximativ 50.000 de lei pe an.
În ultimul an în care a funcţionat, adică în 2015, autobuzul turistic a produs o pierderi de aproximativ 100.000 de lei. Din documentele SC Consilprest SRL, care a primit gratuit pe gestiune acest autobuz, în 2013, a adus venituri de 97.928 de lei. În 2014, veniturile declarate de Consilprest din operarea autobuzului turistic au fost de 125.168 de lei. În 2015, ultimul an în care a circulat, fiind administrat tot de Consilprest (firmă a Consiliului Judetean), autobuzul a avut încasări de 20.000 de lei, dar şi cheltuieli de 50.000 de lei, pentru întreţinere şi asigurări. Autobuzul a fost amortizat între timp, iar valoarea sa de inventar ajunsese, în 2016, la 15.000 de euro. După o încercare nereuşită de a închiria autocarul cu etaj, acum se încearcă vînzarea lui. Unii consilieri judeţeni sînt sceptici că se va găsi un cumpărător deşi preţul este de 3 ori mai mic decît cel de achiziţie. (L.B.)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunt mediu Salco Serv

 

     SC SALCO SERV SA Fagaras, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de revizuire a autorizatiei de mediu pentru activitatea de colectare ,transport si depozitare a deseurilor, inclusiv a deseurilor toxice periculoase din deseurile menajere, cu exceptia celor cu regim special,desfasurata in comuna Sinca cu satele apartinatoare:Sinca, Valcea, Ohaba,Persani,Sercaita, Bucium; pentru deschiderea unui centru de colectare deseuri nepericuloase (hartie si carton, PET, sticla, metal si ambalaje din lemn); pentru activitatea de colectare deseuri periculoase (DEEE-uri) si pentru activitatea de demontarea si dezasamblarea masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;pentru amplasare statie mobila de carburanti(motorina),activitati desfasurate in incinta societatii SC SALCO SERV SA.
     Observatiile publicului se primesc zilnic in scris la sediul APM Brasov, str. Politehnicii nr.3, pe toata perioada derularii procedurii.

BUSINESS CHALLENGE - FOR ENTREPRENEURS ONLY?

În ediţia tipărită

Tinerii făgărăseni nu cunosc însemnele nationale

 

     Însemnele sau simbolurile naţionale, aşa cum arată art. 12 din Constituţia României sînt:
Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.
Ziua naţională a României este 1 Decembrie.
Imnul naţional al României este ,,Deşteaptă-te române”.
Stema ţării şi sigiliul statului sînt stabilite prin legi organice
     Pentru tinerii făgărăşeni, însemnele naţionale reprezintă o întrebare grea la care prea puţini au putut răspunde. În schimb făgărăşenii trecuţi de prima tinereţe sau persoanele vîrstnice se mîndresc cu simbolurile naţionale şi le cunosc semnificaţia.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 720 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

2.JPG

Cartea

Informatii utile

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 775
Număr afişări conţinut : 4316650

Horoscop zilnicZiare