Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Avansuri din subvenţiile agricole Email
Luni, 30 Octombrie 2017 19:27

,,80% din dosarele înregistrate în judeţul Braşov s-au plătit” spune Dorel Stânea, directorul executiv de la APIA Braşov

     80% dintre fermierii făgărăşeni au fost trecuţi la plată pentru avansurile la subvenţiile agricole aferente anului 2017 după cum afirmă Dorel Longhin Stânea, directorul executiv de la APIA Braşov. Încă de săptămîna trecută în conturile localnicilor care au depus cerere pentru încasarea sunvenţiilor au fost virate sumele de avans. ,,Sînt în drept să primească subvenţii un număr de 16.070 persoane după cum arată numărul de cereri depuse la nivelul APIA Braşov. 80% dintre aceştia pot primi avansuri şi au fost trecuţi la plată. Pentru restul de 20% documentaţiile sînt blocate în sistem, cam 4000 de fermieri care au solicitat sprijin cuplat, (1000), şi cei care au fost în control prin teledetecţie” a spus directorul Stânea.
     Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit, pînă în prezent, suma de 590,24 milioane de euro unui număr de 594.393 fermieri din avansul pe suprafaţă aferent anului 2017.
Astfel, 416,92 milioane euro s-au plătit din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), iar diferenţa de 173,32 milioane euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi cofinanţare de la Bugetul Naţional.

 ,,Plăţile se efectuează la cursul de schimb valutar stabilit în data de 29 septembrie 2017 de către Banca Centrală Europeană, la 4,5993 lei pentru un euro, în cazul plăţilor finanţate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) şi la 4,5390 lei pentru un euro, în cazul celor finanţate din FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală), curs stabilit de către Banca Centrală Europeană (BCE) în 30 decembrie 2016. Plata avansului pe suprafaţă a început în data de 16 octombrie 2017. Pot spune că s-au efectuat 70% din plăţile pe suprafaţă (SPAS) şi 85% din plăţile FEGA” a mai spus Stânea. Potrivit celor mai noi declarații ale ministrului agriculturii Petre Daea, numărul beneficiarilor de subvenții pentru care s-au operat deja plăți în sistemul APIA a depășit 657.000 de exploatații. Cele mai multe autorizări au fost efectuate în cea de-a doua jumătate a săptămânii trecute.
 

Ministrul Daea le cere fermierilor să aibă răbdare
 

     Fermierii făgărăşeni spun că n-au încasat toţi aceste avansuri deşi locuiesc în acelaşi sat. Conform directorului APIA Braşov există o procedură care trebuie urmată în cazul virării banilor de subvenţii. După autorizarea unui dosar la plată, acesta trece în contrabilitatea APIA, unde se efectuează ordinul de plată. Acesta pleacă la Trezorerie de unde se dau drumul banilor către banca unde fermierul are contul valid. Abia după ce se parcurge și procedura bancară, agricultorul poate să beneficieze efectiv de semele ce i se cuvin. Stânea mai spune că plata avansurilor trebuie să fie finalizată pînă la data de 30 noiembrie conform declaraţiilor ministrului Agriculturii. ,,APIA trebuie să finalizeze plățile până la 30 noiembrie, însă cu siguranță, prin organizarea noastră, prin eforturile și angajarea specialiștilor, dar și prin dorința de a da la timp subvențiile, ne propunem să finalizăm plata avansului cît mai repede cu putință, respectiv pînă la începutul lunii noiembrie. Avem toate fondurile necesare, banii sînt asigurați, sînt în cont la APIA și vorbim de cîteva sute de milioane de euro. Totul este organizat, dar este important să avem răbdare pentru că nu putem da banii într-o singură zi pentru toți fermierii”, a declarat ministrul agriculturii, Petre Daea. Pentru Campania 2017 APIA achită 70% din schemele de plăți directe, exceptînd sprijinul cuplat vegetal, și 85% din plățile compensatorii. Se dau bani și pentru zootehnie: oierii și crescătorii de caprine încasează un avans de 16 euro pe cap de animal din sprijinul cuplat zootehniei.

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Art Festin Făgăraș

În ediţia tipărită

In Memoriam Maria Trîmbiţaş

     Duminică, 10 iunie a.c., Primăria şi Consiliul Local Beclean a organizat, în sala căminului cultural, spectacolul ,,Cînt şi joc” în memoria Mariei Trîmbiţaş, cunoscută de localnici ca ,,Ţuşca” care a plecat dintre noi la sfîrşitul lunii trecute. Maria Trîmbiţaş a fost sufletul Ansamblului folcloric ,,Junii Becleanului” şi a fost iubită de toţi sătenii. Sala de spectacol a fost plină, invitaţii, dar şi participanţii au avut parte de emoţii atunci cînd s-a vorbit despre activitatea culturală a Mariei Trîmbiţaş. (continuarea doar în ediţia tipărită).

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 848 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

1.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 762
Număr afişări conţinut : 4202898

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare