Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Chiriaşii de la Manotanţa vor să fie proprietari
Chiriaşii de la Manotanţa vor să fie proprietari Email
Luni, 23 Octombrie 2017 17:47

 

Acoperişul a două locuinţe sociale s-a prăbuşit 32 de chiriaşi au domiciliul la aceeaşi adresă din Făgăraş, Negoiu nr. 1 Locuinţele sociale de la Manotanţa au interioarele moderne, în contrast cu aspectul exterior al întregului imobil Cazarmă militară transformată în cartier de rromi
 

     Printre imobilele din municipiu transformate în locuinţe sociale este şi cel de pe strada Negoiu nr. 1, Manotanţa. La această adresă îşi au domiciliul nu mai puţin de 32 de familii care sînt chiriaşe ale Primăriei Făgăraş.

 Imobilul şi terenul aferent au o istorie frumoasă şi au aparţinut Ministerului Apărării. Ajunse într-un stadiu avansat de degradare, adevărate pericole publice, la puţin timp după 1990, o parte din Negoiu nr. 1 a fost predată gratuit Primăriei Făgăraş care a transformat-o în locuinţe sociale, iar o altă parte a fost preluată de Biserică, tot gratuit, care a construit sediul protopopiatului ortodox, mutîndu-şi adresa pe Andrei Mureşanu. Prin urmare, fosta proprietate a MapN oferă, astăzi, comunităţii locale imagini contrastante, o clădire impunătoare patronată de preoţi şi o alta dezolantă locuită de familii de etnie rromă. În peste 4 decenii Primăria Făgăraş n-a investit la Manotanţa, dar nici n-a vîndut-o chiriaşilor. Abia în toamna anului trecut a plecat de la bugetul local aproape 100.000 de lei pentru lucrări de reparaţii, mai precis zugrăvirea faţadei de pe Negoiu şi înlocuirea porţiunilor de acoperiş de la clădirea principală. Contrar stării precare a clădirii, mai precis a acoperişului de la clădirile laterale, chiriaşii au investit în amenajarea interioarelor. Ei spun că şi-ar dori să cumpere de la primărie locuinţele pentru a face reparaţiile generale la toată clădirea. Oricum, locatarii de aici sînt coordonaţi de Partida Rromilor, care spun ei, îi ajută. În realitate, conducerea acestui partid nu s-a prea implicat în sprijinirea acestor locatari, dar i-a folosit ca masă de manevră electorală în fiecare an electoral.

S-a prăbuşit acoperişul
 

     Acoperişul de pe două locuinţe din strada Negoiu nr. 1, Manotanţa, din Făgăraş s-a prăbuşit miercuri, 18 octombrie a.c., în jurul orei 17.30. Din fericire în urma incidentului nu au fost victime omeneşti, locatarii din cele două locuinţe reuşind să fugă din calea dezastrului. Marcela Panazean are 53 de ani şi nu-şi mai poate folosi locuinţa întrucît tavanul dă semne să se prăbuşească şi el fiind deja crăpat. ,,Eram în casă şi am auzit un zgomot. Credeam că este cutremur şi atunci am fugit afară. În acel moment au sărit şi vecinii să mă scoată afară după ce văzuseră praf mult venit de la acoperişul care s-a prăbuşit” a spus femeia. În aceeaşi situaţie s-a aflat familia Moldovan, doi fraţi care locuiesc în alte două camere. Prăbuşirea acoperişului a început de la acest apartament după care s-a continuat şi la al doilea. Cele două familii s-au mutat temporar la rude pentru a evita orice incident nefericit. Primarul Gheorghe Sucaciu spune că de la 1 noiembrie 2017 vor începe lucrări de reparaţii la Manotanţa. ,,S-a făcut o evaluare şi va fi reabilitată clădirea în totalitatea ei, va fi reparat acoperişul, se vor face consolidări acolo unde este nevoie şi alte lucrări de reparaţii” a spus primarul Sucaciu.
 

Ani la rînd au sesizat degeaba
 

     La faţa locului au ajuns imediat reprezentanţii SMURD, Poliţie Locală, Primărie, Poliţia Criminalistică, SPAS pentru a lua măsurile ce se impun, iar locul a fost izolat pentru a nu se permite intrarea în interiorul locuinţelor. ,,Ne-au promis că vin să facă reparaţii. În dimineaţa de după prăbuşire (n.r. joi, 19 octombrie) a venit Gigi Androne cu încă două persoane şi au spus că vor veni să repare şi partea asta de acoperiş abia marţi. Ei au făcut o evaluare pentru toată Malotanţa. Au mai fost unii şi în iarnă şi au reparat ceva, au peticit din acoperiş, dar în partea aceasta unde s-a prăbuşit nu s-au uitat. Au văruit şi faţada, dar deja pică zugrăveala. Am făcut multe sesizări pentru a se repara acest acoperiş, dar nu ne-au băgat în seamă” au spus locatarii de la Negoiu nr. 1. Marcela Panazean are două camere, bucătărie, baie şi un hol şi plăteşte o chirie lunară la Primăria Făgăraş în valoare de 85,25 lei. ,,Am intrat aici, în chirie, de 17 ani. Nu era nimic, locuinţa nu avea geamuri, nici uşi, noi am amenajat tot” a spus femeia.

Vor să-şi cumpere locuinţele
 

     Locatarii de la Manotanţa se simt jigniţi atunci cînd se spune despre ei şi despre imobilul în care locuiesc că ar fi impropriu convieţurii. ,,Lumea zice că sîntem hoţi, că trăim într-un focar de infecţie, că nu avem locuri de muncă. Nu este de loc aşa. Locuim aici cu chirie vreo 32 de familii, dintre care doar vreo 5 trăiesc modest, nu au venituri. Ceilalţi ne-am amenajat locuinţele, am investit mulţi bani pentru a ne crea condiţii de trai. Sînt familii care au investit şi 30.000 de lei în refacerea camerelor şi mobilarea lor. Toţi vrem să ne cumpărăm locuinţele de la Primăria Făgăraş să nu mai fim chiriaşi. Atunci ne putem face reparaţii şi la acoperiş, la faţadă şi în curtea interioară. Clădirea este foarte sigură, sînt ziduri de 3 metri grosime, problema este acoperişul care s-a putrezit. Primăria Făgăraş n-a făcut nimic deşi noi plătim chirie în fiecare lună şi sîntem la zi” a declarat Darius Panazean. Acesta locuieşte într-o locuinţă cu două camere pe care a modernizat-o. ,,Nu ne-au vîndut locuinţele pentru că sînt interese, este o suprafaţă mare de teren aici. Fosta conducere a primăriei şi fostul primar nu ne-au ţinut de vorbă, spunea că Manotanţa este monument istoric şi nu se poate vinde” au adăugat chiriaşii. Primarul Gheorghe Sucaciu spune că deocamdată nu se va pune în discuţie vînzarea acestor locuinţe sociale întrucît există proiecte de reabilitare cu bani europeni pe care le va derula primăria pentru toate locuinţele sociale din municipiu, iar înstrăinarea acestor imobile ar bloca respectivele proiecte. ,,Acolo unde ne-a permis legislaţia, locuinţele sociale au fost scoase la vînzare şi chiriaşii le-au cumpărat. La Manotanţa trebuie să vedem care este situaţia, cum sînt locuinţele, sînt dezmembrate, dacă se poate întocmi documentaţia. Oricum chiriaşii de la Manotanţa nu vor fi recolacaţi de acolo. Avem un singur caz de relocare în locuinţe tip container, dar dintr-un imobil de pe strada Salcâmilor care este foarte deteriorat şi nu se mai poate locui acolo” a spus primarul Sucaciu.
   

 

 

 

Cheltuieli pentru amenajări interioare
 

     Familia Afloarei Mihai şi Claudia are contract cu Primăria Făgăraş pînă în 2019 şi locuieşte aici de 11 ani. Bărbatul lucrează în Marea Britanie şi banii cîştigaţi din construcţii i-a investit în cele 3 camere. Împreună cu ei locuieşte fiul, dar şi fiica lor care este căsătorită şi are un copil de 2 luni. ,,Încăperile erau într-o stare jalnică, dar noi le-am amenajat. Am coborît tavanele, am montat centrală termică, geamuri termopan, uşi noi, am zugrăvit, am mobilat. Avem apă, canalizare, gaz, contract cu Salco. Pînă acum am cheltuit vreo 15.000 de lei. Ne-am făcut condiţii moderne de trai. Noi am făcut un schimb de locuinţă cu Sima Gheorghe şi aşa am ajuns la Manotanţa. Am plătit atunci toate datoriile lui Sima, 15 milioane la chirie, vreo 17 milioane la curent. Noi am locuit în Blocul nr. 1 Negoiu care a fost demolat. Vrem să cumpărăm locuinţele de la primărie” a spus Mihai Afloarei de 46 de ani. Şi Gheorghe Stoica şi-a amenajat locuinţa formată dintr-o cameră, bucătărie şi baie.
 

Interioare moderne sub un acoperiş ce stă să cadă
 

     Sînt persoane care locuiesc la Manotanţa şi de 40 de ani. Nicolae Pârvu are 61 de ani şi spune că este în această locuinţă de peste 30 de ani. ,,Am lucrat la IGOF şi acum sînt pensionat pe caz de boală. Am 2 camere şi plătesc 100 lei chirie pe lună. Am investit 500 de euro în ultima vreme în locuinţă şi am făcut reamenajări. Îmi este teamă de acoperiş că se va prăbuşi cum s-a întîmplat la vecini” a spus Nicolae Pârvu. Cornelia Samoilă locuişte într-o cameră pe care a recompartimenta-o pentru a-şi amenaja o bucătărie şi baie. ,,Locuiesc aici de 35 de ani şi am crescut 6 copii în locuinţa aceasta. Plătesc 70 de lei chirie/lună. Cînd am venit la Manotanţa nu era nimic. În mijlocul curţii era o cişmea, nu era gaz, apă sau canalizare. Era plin peste tot de ploşniţe şi de gîndaci. A fost cazarmă militară, iar după ce au plecat militarii ne-au dat nouă locuinţe. Şi băiatul meu, Tudor, îşi amenajează aici, în curte, o locuinţă cu 3 camere. A investit deja 30.000 de lei şi încă nu a terminat. Are un copil. Eu lucrez ca femeie de serviciu la piaţă” a spus Cornelia Samoilă. Amenajări interioare a făcut şi Anamaria Dudaş de 24 de ani. ,,Soţul meu lucrează ca şofer şi face transport în Germania. Avem 3 camere, am amenajat baie, avem centrală termică, am pus parchet, am investit 6000 euro” a spus femeia. Chiriaşii de la Manotanţa şi-au amenajat interioarele deşi acoperişul nu prezintă siguranţă, mai ales în corpurile de clădire laterale. ,,Dacă am putea cumpăra am repara noi acoperişul” spun ei. (Lucia BAKI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunt mediu Salco Serv

 

     SC SALCO SERV SA Fagaras, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de revizuire a autorizatiei de mediu pentru activitatea de colectare ,transport si depozitare a deseurilor, inclusiv a deseurilor toxice periculoase din deseurile menajere, cu exceptia celor cu regim special,desfasurata in comuna Sinca cu satele apartinatoare:Sinca, Valcea, Ohaba,Persani,Sercaita, Bucium; pentru deschiderea unui centru de colectare deseuri nepericuloase (hartie si carton, PET, sticla, metal si ambalaje din lemn); pentru activitatea de colectare deseuri periculoase (DEEE-uri) si pentru activitatea de demontarea si dezasamblarea masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;pentru amplasare statie mobila de carburanti(motorina),activitati desfasurate in incinta societatii SC SALCO SERV SA.
     Observatiile publicului se primesc zilnic in scris la sediul APM Brasov, str. Politehnicii nr.3, pe toata perioada derularii procedurii.

BUSINESS CHALLENGE - FOR ENTREPRENEURS ONLY?

În ediţia tipărită

Tinerii făgărăseni nu cunosc însemnele nationale

 

     Însemnele sau simbolurile naţionale, aşa cum arată art. 12 din Constituţia României sînt:
Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.
Ziua naţională a României este 1 Decembrie.
Imnul naţional al României este ,,Deşteaptă-te române”.
Stema ţării şi sigiliul statului sînt stabilite prin legi organice
     Pentru tinerii făgărăşeni, însemnele naţionale reprezintă o întrebare grea la care prea puţini au putut răspunde. În schimb făgărăşenii trecuţi de prima tinereţe sau persoanele vîrstnice se mîndresc cu simbolurile naţionale şi le cunosc semnificaţia.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 638 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

3.JPG

Cartea

Informatii utile

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 775
Număr afişări conţinut : 4316310

Horoscop zilnicZiare