Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Granturi norvegiene de 502,5 milioane de euro
Granturi norvegiene de 502,5 milioane de euro Email
Luni, 09 Octombrie 2017 17:38

      România va beneficia de peste 500 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, pînă în 2021, bani donaţi de Norvegia, Islanda şi Lichtenstein, a anunţat deputatul Roxana Minzatu, membru al Comisiei pentru afaceri europene. Camera Deputaţilor a aprobat Ordonanţa Guvernului privind gestionarea financiară a fondurilor externe nerambursabile aferente Mecanismului financiar Spaţiul Economic European (2014-2021 şi Mecanismului financiar norvegian 2014-2021.„Este o creştere considerabilă a sumelor de care putem să profităm, de la 306 milioane euro între 2009-2014, la 502,5 milioane euro, în această perioadă de programare. Valorificarea la maximum a acestor oportunităţi de finanţare, începînd cu finalul acestui an, poate aduce soluţii pe domenii diverse, de la cultură, sănătate, energie, la antreprenoriat, educaţie, ucenicie sau incluziune socială. Desigur, atragerea acestor fonduri înseamnă și un aport bugetar considerabil. Trebuie reţinut faptul că ţara noastră este pe locul 2 din punct de vedere al cuantumului sumei puse la dispoziţie de aceste state”, a afirmat Roxana Mînzatu. Mecanismul financiar SEE va sprijini 9 programe cu 275,2 milioane euro. Pentru Mediu, adaptare la schimbările climatice şi ecosisteme sînt alocate 23,53 milioane euro, pentru Cercetare – 17,64 milioane euro, Educaţie, burse, ucenicie şi antreprenoriat – 14,11 milioane euro. Alocări mai mari sînt pentru Provocări în sănătatea publică la nivel european – peste 47 milioane euro, Dezvoltare locală şi reducerea sărăciei, creşterea incluziunii romilor – 29,41 milioane euro, Dezvoltarea afacerilor, inovare şi IMM-uri – 25 de milioane euro, iar pentru Antreprenoriat cultural, patrimoniu cultural şi schimb cultural, peste 29 milioane euro.

 Granturile norvegiene, în valoare de 227,3 milioane euro vor fi şi ele acordate pentru domenii precum Cercetare, Dialog Social, Justiţie sau Afaceri Interne, dar şi pentru Dezvoltarea afacerilor. „Parlamentul a dat un vot favorabil pentru un proiect de reglementare a cadrului financiar. România a fost primul stat care a semnat memorandumurile de înţelegere cu statele donatoare, trebuia să urmeze cadrul legislativ pentru utilizarea acestor sume negociate de ţara noastră la nivel european şi bilateral, cu statele donatoare. Solicitanţii eligibili - firmele, instituţiile publice, ONG-urile care au accesat acest tip de finanţare în exerciţiul trecut, au transmis un semnal bun în privinţa programelor de finanţare. Sumele nu sunt atît de mari ca la fondurile structurale, dar procedurile sînt percepute ca fiind mai accesibile. De exemplu, în condiţiile în care, la anul, celebrăm Anul European al Patrimoniului Cultural, dar și Anul Centenarului Marii Uniri, cred că fondurile disponibile pentru proiecte culturale vor fi extrem de căutate. Noi, parlamentarii, am definitivat cadrul legislativ și avem acum toate elementele necesare lansării apelurilor de proiecte”, a declarat deputatul Roxana Mînzatu. Parlamentarul braşovean dă exemple de proiecte de succes finanţate prin granturi norvegiene sau SEE. Unul este cel pentru care Complexul Naţional Muzeal „ASTRA” din Sibiu a obţinut 3 milioane de euro pentru creşterea accesibilităţii publicului la valorile multi-etnice din patrimoniul instituţiei de cultură. Aproape 1 milion de euro a primit şi Universitatea Bucureşti pentru cercetare. Nu în ultimul rând, este de amintit un proiect de 190.000 de euro, de care au beneficiat comunele Bran, Moeciu, Fundata şi Vama Buzăului. Autorităţile locale au învăţat de la partenerii norvegieni, prin intermediul Clusterului Inovativ al Biomasei ,,Green Energy", despre cum se pot încãlzi clădirile publice cu biomasă şi plante energetice. Reprezentanţii comunelor așteaptă noile programe de finanţare pentru a implementa aceste soluţii de producere de energie curatã şi durabilă

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Scriitorul Irvine Welsh vine în România

În ediţia tipărită

Chirii modice la ANL

 

     În acest an au primit locuinţe în blocurile ANL patru familii de făgărăşeni. Repartiţia a fost realizată în blocurile A, C, H şi J, în apartamente de 2 camere, iar chiriaşii s-au mutat încă din luna august. Dacă în urmă cu cîţiva ani numărul cererilor depuse în vederea obţinerii unei locuinţe ANL depăşea 1.000, astăzi mai sînt înregistrate doar 70 de solicitări. Tinerii din municipiu nu se mai bat pentru o locuinţă ANL, deşi chiriile sînt sfidător de mici faţă de cele practicate pe piaţa liberă. Dacă în ANL o chirie nu depăşeşte 50 euro/lună, pe piaţa liberă se cer şi 200 euro/lună, în condiţiile unui confort similar (continuarea doar în ediţia tipărită) 

Citește mai departe...
 
Taximetriştii, nemultumiţi de noile sensuri unice

 

     Începînd cu data de 16 octombrie 2017, Primăria Făgăraş aplică noi restricţii de circulaţie pe unele străzi din municipiu. Acestea au fost stabilite în urma unor dezbateri publice, iar Comisia de circulaţie a definitivat forma restricţiilor. Făgărăşenii care au aflat despre aceste noi modificări au păreri împărţite, unii laudă iniţiativa Primăriei Făgăraş, iar alţii nu sînt de acord cu modificările considerîndu-le inadecvate. (continuarea doar în ediţia tipărită) 

Citește mai departe...
 

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 1220 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

4.JPG

Cartea

Informatii utile

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 734
Număr afişări conţinut : 3869738

FaceBook

Horoscop zilnicZiare