Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Ştirile locale Locuri libere la căminul de bătrîni ,,Castanul"
Locuri libere la căminul de bătrîni ,,Castanul" Email
Luni, 09 Octombrie 2017 17:27

 

Ultimele internări s-au făcut în perioada 21 - 22 septembrie 2017 O femeie din Braşov a fost internată în regim de urgenţă fără să se plătească taxa de azil Listele de aşteptare pentru internarea în centru au rămas istorie din cauza taxei care s-a triplat din luna februarie 2017


     Ca niciodată Căminul pentru persoane vîrsnice ,,Castanul" din Victoria nu şi-a ocupat toate locurile disponibile. Cinci locuri îşi mai aşteaptă locatarii în acest cămin unde beneficiază de cazare, masă şi asistenţă medicală. Numai că există o condiţie pentru a trece pragul azilului, un buget lunar cuprins între 2.292 la 2.390 lei. Fără această sumă, vîrstnicii singuri care au întradevăr nevoie de adăpost şi de asistenţă medicală sînt categoric refuzaţi. Se ştie că din luna februarie 2017, preţul practicat la azilele de stat a fost triplat, de la 885 lei lunar la 2.400 lei. A fost momentul în care bătrînii cu pensii mici au fost scoşi din instituţie. La ,,Castanul” a fost cazul a două persoane care nu au avut venituri lunare la nivelul taxei de cazare. În prezent la azilul din Victoria sînt internaţi 25 de beneficiari din care 13 sînt femei şi 12 bărbaţi.

Internată de urgenţă
 

     Elvira Darocz are 65 de ani şi a fost internată în regim de urgenţă la azilul ,,Castanul" din Victoria. Femeia este un caz social şi a fost primită în centru fără nicio taxă. DGASPC Braşov suportă cheltuielile. ,,Am ajuns cu ambulanţa la Victoria în data de 21 septembrie 2017, după un accident rutier. În ziua respectivă ploua torenţial şi mi-am pus o pungă pe cap, am vrut să traversez strada, nu m-am asigurat şi m-a lovit un autoturism. Noroc că nu avea viteză că mă omora. Şoferul a sunat la 112 şi aşa am ajuns la Spitalul Judeţean Braşov unde mi-au pus piciorul stîng în ghips şi apoi m-au internat în regim de urgenţă în acest centru. Mă durea tot corpul, dar am avut noroc cu medicul care a avut grijă de mine" a spus Elvira Darocz. ,,M-am speriat ştiind că a fost victima unui accident rutier, l-am rugat pe medicul chirurg să vină să-mi consulte pacienta să stau liniştit că nu are afecţiuni mai grave. Nu au fost complicaţii şi sper să-şi revină cît mai repede" a spus medicul de la ,,Castanul”, Ştefan Scarlat.

,,Viaţa s-a schimbat peste noapte"
 

     Din luna mai 2016, Elvira Darocz nu mai are act de identitate, nu are locuinţă şi a fost cazată la centru de noapte din Braşov. ,,Am locuit 10 ani la fiica mea în Iralia şi am venit în ţară să-mi depun actele pentru dosarul de pensie. Fata mi-a spus să renunţ la pensie şi să locuiesc în continuare la ea. Nu am vrut să stau pe capul lor, cu toate că i-am ajutat în casă, făceam curat, mîncare şi aveam grijă de cei trei nepoţei. Am vrut să am pensia mea şi aşa am plecat din Italia. Am venit cu autocarul şi am ajuns în jurul orei 2.00 noaptea la Braşov. M-am dus în gară să-mi petrec noaptea să nu deranjez pe nimeni, fiind obosită am adormit şi mi-au furat bagajul. Dimineţa cînd m-am terzit mi-am dat seama că nu mai am geanta şi geamantanul. Am început să plîng, au venit poliţiştii, dar nu au mai găsit nimic. Şi aşa viaţa mea s-a schimbat peste noapte. Am ajuns să dorm în centrul de noapte şi să mănînc la cantina săracilor. Am rămas fără telefon, bani şi acte. Am locuit cîteva zile la nişte prieteni, după care m-am dus din nou la centrul de noapte. Am ajuns într-o situaţie fără ieşire. Copiii mei nu ştiu nimic de mine. Nu îi pot contacta pentru că nu mai am numerele de telefon. M-am rugat la toate bisericile să pot ajunge din nou în Italia, la fiica mea. Dacă o ascultam, nu eram astăzi aici. Angajatele azilului mi-au promis că mă ajută cu acte şi încearcă să ia legătura cu fiica mea. Nu vreau să stau aici" a mai spus Elvira Darocz.

Nu mai este listă de aşteptare
 

     În perioada 2014 - 2015 la DGASPC Braşov o istă de aşteptare pentru internarea persoanelor la Complexul de servii ,,Castanul" din Victoria. Eliberaea unui loc se făcea doar în urma decesului vreunui beneficiar. Din acest moriv DGASPC a făcut demerduri pentru a mări capacitatea centrului ajungînd la 50 de locuri. Din luna februarie a.c., de cînd s-a triplat taxa, localnicii nu se mai înghesuie să-şi depună acte pentru internare. O altă problemă a azilului este personalul angajat care renunţă la locurile de muncă din cauza lefurilor prea mici comparativ cu volumul de muncă . La centru de bătrîni îşi desfăşoară activitatea 13 angajaţi, cu jumătate de normă un medic, asistenţi medicali, un maseur şi cîţiva îngrijitori.

Nouă ani de activitate
 

     Primul azil de bătrîni din Ţara Făgăraşului a fost inaugurat la Victoria în data de 24 mai 2008, după un an în care s-au derulat investiţiile. Obiectivul este amplasat pe strada Policlinicii nr. 12, în clădirea veche a casei de copii. Clădirea a fost recompartimentată şi amenajată conform standardelor impuse de UE. Investiţia a fost realizată din fonduri europene în perioada 2007 – 2008, valoarea acesteia fiind de 306 mii lei. Aici au fost amenajate 14 camere cu băi proprii, o sală de mese, o sală de tratament, un cabinet medical, un cabinet psihologic, o cameră de zi , magazie şi vestiare.

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Caută in site ...

Adio, Majestate!

 

      România iubeşte monarhia. Ar fi concluzia la care ar ajunge orice persoană care deschide televizorul, ascultă radioul sau citeşte presa scrisă, pentru că mijloacele media abundă de articole despre regele Mihai şi monarhie. Dar dacă ne-am întoarce în urmă cu vreo două decenii, lucrurile n-ar sta chiar aşa. Regele Mihai a fost alungat din ţară de regimul post-decembrist condus de Iliescu şi Roman, aşa cum s-a întîmplat în 1947, pe vremea regimului bolşevic. Urmaşii acelor comunişti, pesediştii actuali, depun flori şi lumînări pentru monarhul României care a trecut la cele sfinte, iar pe bloguri postează mesaje de compasiune arătîndu-şi astfel nesimţirea.
     Fiind într-o vizită în Danemarca, am avut ocazia să trăiesc vizita familiei regale în oraşul în care am poposit vreme de o săptămînă. Au fost multe pregătiri, oficialităţile au fost băgate în priză cu mult timp înaintea vizitei. Localnicii erau preocupaţi să-şi întîlnească Regina, iar în ziua sosirii familiei regale, locul era înţesat de lume. Oraşul nu avea mai mult de vreo 20.000 de locuitori, dar atunci numărul celor prezenţi era şi de cinci ori mai mare. Era puhoi de lume. Eu nu mai văzusem atîta agitaţie şi oameni la un loc de pe vremea cînd Ceauşescu vizita vreo localitate. Pe cînd eram în anul I de facultate, era anunţată participarea preşedintelui ţării la deschiderea anului universitar, la Cluj. Cîtă zarvă, eram forţaţi să ieşim, să-l aclamăm! Pe noi, bobocii, ne-au închis pe stadionul din Cluj ca pe nişte oi, pentru a vedea iubitul conducător cît de ovaţionat este de tineri. Ceva similar era şi în oraşul danez, la vizita Reginei. Deosebirea însă consta în faptul că acei cetăţeni au mers la întîlnirea cu Regina din plăcere, pe cînd noi eram forţaţi. Le zîmbeau feţele, plîngeau oamenii de emoţie.

Citește mai departe...

Vizitatori online

Avem 520 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

6.JPG

Cartea

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 738
Număr afişări conţinut : 3961366

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare