Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
,,Mesagereza”- un limbaj păsăresc Email
Luni, 25 Septembrie 2017 18:40

      Azi comunicăm la distanţă mai mult şi mai rapid. Avem acces la un volum imens de informaţii, graţie internetului care se revarsă zilnic în minţile noastre, orice lucru poate fi găsit pe Google. Avantajele sînt evidente. Putem comunica prompt cu cineva aflat în cealaltă parte a lumii, îl putem contacta prin messenger sau prin intermediul reţelelor de socializare twitter şi facebook. Mai mult şi mai rapid nu înseamnă neapărat mai bine sau de bună calitate. Consumăm orice, iar viteza ne face să ne exprimăm tot mai stîngaci, mai superficial, strivind cuvintele, reducînd enunţurile, ignorînd ortografia şi semnele de punctuaţie. Aşa s-a ajuns la ,,mesagereză”, un limbaj codificat, din care vă oferim un mic dicţionar.
- Cf=ce mai faci?
- Cff=ce faci, fată?
- bn= bine
- np = no problem!
- Cmf = ce mai faci?
- Cmz = ce mai zici?
- Dnd = do not disturb (nu deranja)
- afk = away from keyboard (plecat de la computer)
- X = thanks (mulţumesc)
- ms, msi = mersi
- Bbl = Be back later (revin mai tîrziu)
- Brb = Be rigt back ( revin imediat)
- poop = pup
- Omg = Oh, my God (Dumnezeule!)
- lma = la mulţi ani!
- LOL= langhing out loud (rîd cu gura pînă la urechi!)
- VAV= vis-à-vis, (vizavi)
- xoxo = pupici
     Precum se vede, arta epistolară de odinioară a decăzut pînă la caricatural, iar tot reducînd din miezul cuvintelor, am putea înlocui şi literele cu liniuţe şi puncte, asemenea alfabetului morse. În ,,mesagereză”, aşa ar arăta începutul unui basm ,,a fst adt k ncdt”, dar eu îl voi transcrie tot şcolăreşte: ,,A fost odată ca niciodată”, spre mulţumirea Abecedarului.
(Prof. Liviu IOANI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

Făgărăsenii nu vor participa la referendum

 

     Majoritatea făgărăşenilor nu găsesc rostul organizării referendumului din 6-7 octombrie 2018 şi spun că nici nu vor participa. Ei consideră că familia tradiţională este clară şi nu poate fi altfel decît formată prin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie. Făgărăşenii spun că banii cheltuiţi pentru acest demers ar putea ajuta Sănătatea şi Educaţia care sînt uitate de guvernanţi. Mai pun organizarea referendumului şi pe seama unei manipulări grosolane de care abuzează guvernanţii pentru a-şi ascunde incompetenţa, lăcomia, faptele de corupţie şi modificarea acelor legi care să le ascundă dosarele penale. (continuare doar în ediţia tipărită).

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 637 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

1.JPG

Cartea

Informatii utile

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 778
Număr afişări conţinut : 4312125

FaceBook

Horoscop zilnicZiare