Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
,,Mesagereza”- un limbaj păsăresc Email
Luni, 25 Septembrie 2017 18:40

      Azi comunicăm la distanţă mai mult şi mai rapid. Avem acces la un volum imens de informaţii, graţie internetului care se revarsă zilnic în minţile noastre, orice lucru poate fi găsit pe Google. Avantajele sînt evidente. Putem comunica prompt cu cineva aflat în cealaltă parte a lumii, îl putem contacta prin messenger sau prin intermediul reţelelor de socializare twitter şi facebook. Mai mult şi mai rapid nu înseamnă neapărat mai bine sau de bună calitate. Consumăm orice, iar viteza ne face să ne exprimăm tot mai stîngaci, mai superficial, strivind cuvintele, reducînd enunţurile, ignorînd ortografia şi semnele de punctuaţie. Aşa s-a ajuns la ,,mesagereză”, un limbaj codificat, din care vă oferim un mic dicţionar.
- Cf=ce mai faci?
- Cff=ce faci, fată?
- bn= bine
- np = no problem!
- Cmf = ce mai faci?
- Cmz = ce mai zici?
- Dnd = do not disturb (nu deranja)
- afk = away from keyboard (plecat de la computer)
- X = thanks (mulţumesc)
- ms, msi = mersi
- Bbl = Be back later (revin mai tîrziu)
- Brb = Be rigt back ( revin imediat)
- poop = pup
- Omg = Oh, my God (Dumnezeule!)
- lma = la mulţi ani!
- LOL= langhing out loud (rîd cu gura pînă la urechi!)
- VAV= vis-à-vis, (vizavi)
- xoxo = pupici
     Precum se vede, arta epistolară de odinioară a decăzut pînă la caricatural, iar tot reducînd din miezul cuvintelor, am putea înlocui şi literele cu liniuţe şi puncte, asemenea alfabetului morse. În ,,mesagereză”, aşa ar arăta începutul unui basm ,,a fst adt k ncdt”, dar eu îl voi transcrie tot şcolăreşte: ,,A fost odată ca niciodată”, spre mulţumirea Abecedarului.
(Prof. Liviu IOANI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

Becleanul, centru international de folclor

 

     Primul festival internaţional de folclor organizat în Ţara Făgăraşului va avea loc la Beclean, în ziua de 19 ianuarie 2018. Iniţiativa este curajoasă şi aparţine edililor comunei Beclean şi Ansamblului folcloric ,,Junii Becleanului de pe Olt”. Comuna Beclean şi deopotrivă toate comunele din Ţara Făgăraşului vor fi în sărbătoare vineri, 19 ianuarie, iar începînd cu ora 16.00 uliţele satului Beclean vor înflori sub auspiciul portului popular specific zonelor participante la prima ediţie a acestui festival.(continuare doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...
 
,,Pedeapsă maximă pentru poliţistul-pedofil“

 

     Cazul poliţistului pedofil din Bucureşti, Eugen Stan de la Biroul Rutier al Secţiei 18, a afectat imaginea Poliţiei Române Mediatizarea cazului a şocat opinia publică, iar cetăţenii aşteaptă, pe de o parte, pedepsirea agresorului, dar şi aflarea numelor şefilor din Poliţie care au muşamalizat acţiunile pedofilului poliţist vreme de 9 ani. (continuare doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...
 
HOROSCOP: 2018 aduce schimbări radicale pentru multe zodii
  

      Toate semnele zodiacale au şansa să îşi schimbe viaţa în 2018, totul ţine însă de felul în care vor acţiona şi de modul în care se vor mişca planetele. (continuare doar în ediţia tipărită)

 

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 1208 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

10.JPG

Cartea

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 740
Număr afişări conţinut : 3999173

FaceBook

Informatii utile

Horoscop zilnicZiare