Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
,,Mesagereza”- un limbaj păsăresc Email
Luni, 25 Septembrie 2017 18:40

      Azi comunicăm la distanţă mai mult şi mai rapid. Avem acces la un volum imens de informaţii, graţie internetului care se revarsă zilnic în minţile noastre, orice lucru poate fi găsit pe Google. Avantajele sînt evidente. Putem comunica prompt cu cineva aflat în cealaltă parte a lumii, îl putem contacta prin messenger sau prin intermediul reţelelor de socializare twitter şi facebook. Mai mult şi mai rapid nu înseamnă neapărat mai bine sau de bună calitate. Consumăm orice, iar viteza ne face să ne exprimăm tot mai stîngaci, mai superficial, strivind cuvintele, reducînd enunţurile, ignorînd ortografia şi semnele de punctuaţie. Aşa s-a ajuns la ,,mesagereză”, un limbaj codificat, din care vă oferim un mic dicţionar.
- Cf=ce mai faci?
- Cff=ce faci, fată?
- bn= bine
- np = no problem!
- Cmf = ce mai faci?
- Cmz = ce mai zici?
- Dnd = do not disturb (nu deranja)
- afk = away from keyboard (plecat de la computer)
- X = thanks (mulţumesc)
- ms, msi = mersi
- Bbl = Be back later (revin mai tîrziu)
- Brb = Be rigt back ( revin imediat)
- poop = pup
- Omg = Oh, my God (Dumnezeule!)
- lma = la mulţi ani!
- LOL= langhing out loud (rîd cu gura pînă la urechi!)
- VAV= vis-à-vis, (vizavi)
- xoxo = pupici
     Precum se vede, arta epistolară de odinioară a decăzut pînă la caricatural, iar tot reducînd din miezul cuvintelor, am putea înlocui şi literele cu liniuţe şi puncte, asemenea alfabetului morse. În ,,mesagereză”, aşa ar arăta începutul unui basm ,,a fst adt k ncdt”, dar eu îl voi transcrie tot şcolăreşte: ,,A fost odată ca niciodată”, spre mulţumirea Abecedarului.
(Prof. Liviu IOANI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

,,Digurile ar fi oprit năvala apelor“

 

      Apele au făcut mari pagube în Ţara Făgăraşului săptămîna trecută. Ploile abundente şi topirea zăpezii au dus la o triplare a debitului apei Oltului. Iar lipsa digurilor a dus la revărsarea apei în toate zonele aflate în apropierea albiei Oltului. Cartierul Galaţi, Şona, Crihalma, Comăna, Mîndra, colonia de la şantierul Mîndra, Feldioara au fost localităţile şi zonele unde apa a făcut ravagii. Au rămas izolate două sate, Şona şi Crihalma. În zona Mîndra, şantierul pentru construirea digului a fost abandonat după 1989 şi nici nu sînt şanse ca investiţia să fie finalizată. La Crihalma, podul de peste Olt creează probleme în fiecare an, dar nimeni nu s-a preocupat de construirea unuia nou. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu mai mulţi localnici afectaţi de inundaţiile de săptămîna trecută, dar şi cu autorităţi locale despre situaţia inundaţiilor din Ţara Făgăraşului. Redăm cîteva dintre părerile făgărăşenilor despre năvala apelor. (continuare doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 847 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

9.JPG

Cartea

Horoscop zilnic

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 758
Număr afişări conţinut : 4089342

Informatii utileZiare