Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
,,Mesagereza”- un limbaj păsăresc Email
Luni, 25 Septembrie 2017 18:40

      Azi comunicăm la distanţă mai mult şi mai rapid. Avem acces la un volum imens de informaţii, graţie internetului care se revarsă zilnic în minţile noastre, orice lucru poate fi găsit pe Google. Avantajele sînt evidente. Putem comunica prompt cu cineva aflat în cealaltă parte a lumii, îl putem contacta prin messenger sau prin intermediul reţelelor de socializare twitter şi facebook. Mai mult şi mai rapid nu înseamnă neapărat mai bine sau de bună calitate. Consumăm orice, iar viteza ne face să ne exprimăm tot mai stîngaci, mai superficial, strivind cuvintele, reducînd enunţurile, ignorînd ortografia şi semnele de punctuaţie. Aşa s-a ajuns la ,,mesagereză”, un limbaj codificat, din care vă oferim un mic dicţionar.
- Cf=ce mai faci?
- Cff=ce faci, fată?
- bn= bine
- np = no problem!
- Cmf = ce mai faci?
- Cmz = ce mai zici?
- Dnd = do not disturb (nu deranja)
- afk = away from keyboard (plecat de la computer)
- X = thanks (mulţumesc)
- ms, msi = mersi
- Bbl = Be back later (revin mai tîrziu)
- Brb = Be rigt back ( revin imediat)
- poop = pup
- Omg = Oh, my God (Dumnezeule!)
- lma = la mulţi ani!
- LOL= langhing out loud (rîd cu gura pînă la urechi!)
- VAV= vis-à-vis, (vizavi)
- xoxo = pupici
     Precum se vede, arta epistolară de odinioară a decăzut pînă la caricatural, iar tot reducînd din miezul cuvintelor, am putea înlocui şi literele cu liniuţe şi puncte, asemenea alfabetului morse. În ,,mesagereză”, aşa ar arăta începutul unui basm ,,a fst adt k ncdt”, dar eu îl voi transcrie tot şcolăreşte: ,,A fost odată ca niciodată”, spre mulţumirea Abecedarului.
(Prof. Liviu IOANI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Art Festin Făgăraș

În ediţia tipărită

,,Am ajuns să fim condusi de golani care aprobă legi doar în favoarea lor”

 

     Modificarea Codului Administrativ de către parlamentarii PSD-ALDE a mai creat un mod de a fi recompensaţi susţinătorii politicienilor. Pensii speciale pentru aleşii locali care să le completeze pensiile de vechime. Sînt bani care golesc bugetul ţării, aşa cum o fac şi alte categorii privilegiate de pensionari. Dacă un angajat a muncit zeci de ani în cîmpul muncii cotizînd lunar pentru a avea o pensie la bătrîneţe, acesta încasează pensie din care abia îşi duce zilele. În schimb un pensionar ,,special” este lovit cu pensie de mii de euro în condiţiile în care n-a cotizat niciun leu pentru pensie. Făgărăşenii spun că nu există echitate între pensionari, iar legile adoptate de parlamentari în ultima vreme sînt lipsite de bun simţ. Făgărăşenii mai spun că aleşii locali nu merită pensii speciale pentru că şi-au făcut doar datoria, iar în cele mai multe cazuri nici pe aceasta. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu cetăţenii în privinţa modificării Codului Administrativ de către parlamentarii Puterii, act normativ ce a fost votat deja în Senat. O parte din opiniile lor sînt prezentate în materialul următor. (continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 626 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

4.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 764
Număr afişări conţinut : 4209364

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare