Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Judeţul Făgăraş reînviat prin Microregiunea Ţara Făgăraşului Email
Luni, 25 Septembrie 2017 18:05

 

      În laboratoarele Primăriei Făgăraş se lucrează de mai bine de un an la o strategie de dezvoltare a Ţării Făgăraşului în întregul ei. Este un concept nou la nivel naţional, dar vechi şi de succes la nivelul Uniunii Europene şi care a dus la dezvoltarea ţărilor europene. Este vorba despre microregiunea Ţării Făgăraşului croită pe graniţele fostului judeţ Făgăraş. Cu alte cuvinte, vechea Ţară a Făgăraşului va fi readusă în actualitate, dar sub un nume nou, european, ca microregiune.

 

 Primul pas spre înfiinţarea acestei microregiuni a fost dat de înfiinţarea unei asociaţii care a adunat laolaltă reprezentanţii unor entităţi locale private şi care este deschisă la completarea listei de membri şi cu instituţiile publice locale. Strategia de dezvoltare a Ţării Făgăraşului va cuprinde toate domeniile şi va avea o linie unitară aplicabilă pentru toate comunităţile locale din Ţara Făgăraşului. Făgărăşenii sînt sceptici însă în privinţa strategiilor locale de dezvoltare şi a efectelor acestora pentru că de-a lungul anilor au fost plătite nenumărate documente de acest tip dar acestea n-au fost decît supape pentru cheltuirea banilor publici. Iar în privinţa refacerii fostului judeţ Făgăraş, localnicii şi-au luat gîndul de mult, de cînd a rămas inactivă Liga reînfiinţării fostului judeţ Făgăraş.
 

O asociaţie cît o microregiune
 

     La nivel naţional se află în lucru proiectul legii turismului care, aşa cum susţin reprezentanţii ministerului de resort, va încorpora şi o prevedere legată de OMD-uri. ,,Microregiunea Ţara Făgăraşului este un concept uinitar în domeniul turismului, iar asociaţia (OMD) pe care deja am constituit-o încă de anul trecut este un prim pas pentru realizarea acestuia. Trebuie să aduc în discuţie acest concept, care va fi foarte important pentru Ţara Făgăraşului, pentru dezvoltarea zonei noastre. În toate ţările europene se aplică acest concept. Pentru a ne dezvolta ca zonă trebuie însă să avem bani pentru a investi în infrastructura turistică şi nu numai. Dar avem nevoie şi de timp pentru a înţelege acest concept de microregiune şi pentru a-l implementa” a explicat Gheorghe Sucaciu, primarul Făgăraşului.
 

Reguli proprii
 

     Proiectul de microregiune aduce un mare avantaj Ţării Făgăraşului întrucît regulile se vor stabili pe plan local, escaladînd în marea lor parte procedurile naţionale. Cu alte cuvinte, o microregiune se va comporta ca ,,un stat în stat”. ,,Ţara Făgăraşului s-a mişcat foarte repede. Deocamdată nu există legislaţie pe care să vă pliaţi, abia în această perioadă se dezbate proiectul legii turismului. Sînteţi primi din ţară care v-aţi organizat pentru a promova zona Făgăraşului la nivel unitar. Va merge repede pentru că aţi demarat deja o parte din procedură. Anul trecut am participat la dezbaterea conceptului în Cetatea Făgăraşului, iar de atunci aţi evoluat” a spus reprezentantul Ministerului Turismului.
 

Pe modelul microregiunii Delta Dunării
 

     Pentru conturarea microregiunii Ţara Făgăraşului s-a luat ca exemplu Delta Dunării. Comunităţile de acolo au preluat modelele europene în 2001. ,,Dacă la microregiunea Delta Dunării s-a conturat conceptul în 2001 şi abia acum primesc finanţarea, consider că în cazul nostru, al microregiunii Ţara Făgăraşului, să putem pune în aplicare conceptul peste vreo 2-3 ani de zile. Toţi factorii de decizie din Ţara Făgăraşului trebuie să înţeleagă că doar împreună putem dezvolta zona. Dacă nu ai bani poţi să concepi diferite strategii că nu poţi face nimic. OMD-ul s-a format cu persoane private, dar vor veni alături şi membrii publici” a adăugat primarul Sucaciu. ,,Ţara Făgăraşului nu poate să se dezvolte la adevărata valoare decît dacă există unitate la nivelul regiunii noastre. Numai împreună putem să avem condiţii mai bune, să beneficiem de o educaţie mai bună, să ne ridicăm la nivelul patrimoniului pe care-l avem” a explicat Elena Nemeş, şeful Biroului de fonduri europene din cadrul Primăriei Făgăraş la întîlnirea ocazionată de festivalul medieval unde a fost promivat turismul local.

Peste 4 miliarde de euro în Delta Dunării
 

     ,,În Delta Dunării s-a înfiinţat în 2014 o entitate de gestionare a economiei, culturii, patrimoniului. Este vorba despre o asociaţie la care au aderat toate cele 54 de comune, oraşele din zona aceea şi consiliile judeţene Tulcea şi Constanţa. Asociaţia are un statut şi un sistem de organizare foarte bine pus la punct. Modelul este preluat din Vest, iar regiunea Delta Dunării a fost declarată zonă independentă pentru gestionarea fondurilor. Astfel că microregiunea şi-a stabilit o strategie proprie şi a reuşit să obţină bani în mod direct de la Comisia Europeană pentru transport, turism, IMM, iar sumele sînt fabulos de mari. Peste 4 miliarde de euro vor ajunge în microregiunea Delta Diunării. Trebuie spus că stategia are o abordare unitară, consolidată, toţi factorii de decizie vorbesc aceeaşi limbă, nu se mai gîndeşte disparat. Eram obişnuiţi să spunem, consiliul judeţean face drumurile judeţene, oraşul reabilitează drumurile din interior, iar comunele drumurile comunale. Dacă se adoptă strategia microregiunii, se va gîndi unitar, consolidat, benfic pentru întreaga zonă. În cazul microregiunilor, mijloacele de evaluare a proiectelor sînt diferite de cele de la nivel naţional pentru că regulile sînt făcute de asociaţia microregiunii. Putem spune că vom scăpa de birocraţie, lucru de care toţi operatorii s-au plîns la accesarea fondurilor europene. Bineînţeles că vor fi respectate şi legile în vigoare. La microregiunea Delta Dunării, lucrurile merg foarte bine, turismul este dezvoltat, piscicultura, infrastructura de transport este reabilitată, resursele umane, este un alt suflu, este interes din partea tuturor primarilor din zonă, a consiliilor judeţene din zonă. Este vorba de bunăstarea populaţiei care trăieşte acolo şi care era izolată” a explicat Elena Nemş, specialist în proiecte europene din cadrul Primăriei Făgăraş.

,,Pămîntul va fi aurul nostru”
 

     ,,Ţara Făgăraşului ar putea avea o abordare similară cu cea din Delta Dunării. Mulţi ar spune că sînt vorbe care vin dinspre Europa spre noi şi atît. Dar haideţi să ne aducem aminte. În anul 2015 reprezentanţii Naţiunilor Unite vorbeau de aşa numita ,,spială a foamei” dată de faptul că numărul populaţiei este în creştere, iar resursele sînt tot mai puţine. De asemenea, s-a vorbit în urmă cu ani despre emigranţii care vor ajunge în Europa, dar nimeni n-a crezut. Cine putea să-şi închipuie că România va fi invadată de emigranţi? S-a vorbit despre schimbările climaterice şi au fost date avertismente în acest sens. Nimeni nu s-a gîndit la toate acestea, dar ele totuşi se întîmplă. Sînt fapte noi cărora noi va trebui să le facem faţă. Cum? Numai împreună creînd un mediu prietenos pentru dezvoltarea zonei. Trebuie să înţelegem că resursele noastre cele mai importante sînt pămîntul şi apa. Cei care trăiesc în satele Ţării Făgăraşului trebuie să ştie cît de important este pămîntul pe care-l deţin. Ar trebui încurajaţi să nu-şi vîndă pămînturile pentru că ele vor fi aurul nostru. Va trebui să creem împreună şi să facem vie vechea Ţară a Făgăraşului” a mai explicat Elena Nemeş. (Lucia BAKI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

Făgărăsenii nu vor participa la referendum

 

     Majoritatea făgărăşenilor nu găsesc rostul organizării referendumului din 6-7 octombrie 2018 şi spun că nici nu vor participa. Ei consideră că familia tradiţională este clară şi nu poate fi altfel decît formată prin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie. Făgărăşenii spun că banii cheltuiţi pentru acest demers ar putea ajuta Sănătatea şi Educaţia care sînt uitate de guvernanţi. Mai pun organizarea referendumului şi pe seama unei manipulări grosolane de care abuzează guvernanţii pentru a-şi ascunde incompetenţa, lăcomia, faptele de corupţie şi modificarea acelor legi care să le ascundă dosarele penale. (continuare doar în ediţia tipărită).

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 605 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

10.JPG

Cartea

Informatii utile

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 778
Număr afişări conţinut : 4312124

FaceBook

Horoscop zilnicZiare