Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Clienţi ,,captivi” la Electrica
Clienţi ,,captivi” la Electrica Email
Marţi, 19 Septembrie 2017 10:50

 

Liberalizarea pieţei la energie înseamnă facturi mai mari pentru consumatori Consumatorii casnici îşi pot alege furnizorul de energie electric din cele 100 de firme agreate de ANRE Contractele cu furnizorii de energie electrică trebuie semnate pînă la 30 septembrie 2017 Problemele din sistemul de furnizare rămîn aceleaşi şi după liberalizarea pieţei Ofertele societăţilor de furnizare sînt pline de capcane

     Pînă la data de 30 septembrie 2017, făgărăşenii au obligaţia să încheie noi contracte de furnizare a energiei electrice. Cel puţin aşa arată Ordinul nr. 88/2015 emis de Autoritatea Naţională de Reglementaree în Energie (ANRE). În cazul în care abonatul nu îşi alege un furnizor de pe piaţa liberă pentru a semna un contract nou, atunci rămîn în vigoare contractile existente. Făgărăşenii nu agrează schimbarea societăţii de energie electrică şi mulţi vor să rămînă abonaţi la furnizorul tradiţional deşi acesta nu vine cu o ofertă mai bună decît alte societăţi din lista ANRE. 


Tarife diferite
 

      Liberalizarea completă a pieţei de energie va fi definitivată la 1 ianuarie 2018 după cum anunţă guvernanţii, iar aceasta va aduce şi noi scumpiri care se vor resimţi şi în facturile consumatorilor casnici. Asta după ce în iulie s-a înregistrat o majorare cu 8%, iar din octombrie se estimează o altă scumpire. Ca să vină în sprijinul consumatorilor, autorităţile spun că o soluţie pentru scăderea facturilor ar fi schimbarea furnizorului de energie electric. Preţurile furnizorilor diferă însă de la o regiune la alta. Astfel, locuitorii din zona Moldovei primesc cea mai scumpă energie, în timp ce bucureştenii plătesc cel mai mic preţ pentru energia consumată. Anul trecut, preţul plătit de clienţii casnici pentru fiecare MWH facturat a fost de 411 lei, fără taxe. Preţul plătit de populaţie depinde în primul rînd de tarifele stabilite de stat pentru transport, distribuţie şi furnizare, dar și de modul în care furnizorii îşi negociază contractele pe piaţa liberă. Faţă de anul trecut, furnizorii au negociat (în august) cu distribuitorii tarife cu 25% mai mari. În medie, un client casnic a consumat anul trecut 118 kWH pe lună. 80% din energia care ajunge la clienţii casnici este cumpărată de pe piaţa liberă, doar restul de 20% e asigurat de NuclearElectrica şi Hidroelectrica la preţuri reglementate. Făgărăşenii plătesc în prezent preţul de 412,54 lei/MWh la furnizorul tradiţional Electrica.

- E.On (Moldova) 428,70 lei/MWh
- CEZ (Oltenia) 420,52 lei/MWh
- Electrica Furnizare (Transilvania Nord) 412,54 lei/MWh
- Enel (Banat şi Dobrogea) 411,88 lei/MWh
- Enel Energie Muntenia (Cucureşti) 389,11 lei/MWh

Electrica vrea să-şi păstreze toţi cleinţii
 

     În această vară, facturile ajunse la abonaţii Electrica au fost însoţite de un contract prin care societatea îşi asigura prelungirea serviciilor. Abonaţii din Ţara Făgăraşului, în general pensionarii, n-au înţeles însă scopul formularului şi mulţi dintre ei au considerat că este o obligaţie să-l trimită la Electrica semnat, mai ales că furnizorul a pus la dispoziţia lor şi plicul de ramburs. Tocmai de aceea reprezentanţii furnizorilor recomandă studierea atentă a ofertelor, a preţurilor, dar şi a drepturilor şi obligaţiilor din contract. Comparatorul de preţuri publicat de ANRE arată diferenţe de pînă la 19% pentru cei care schimbă furnizorul, dar în factură o astfel de scădere este de fapt de 5%. ,,Contractul (trimis de Electrica Furnizare - n.red.), la fel ca toate contractele pentru furnizare de utilităţi, este unul de natură să prindă clientul. Articolul 13 din contract forţează clientul să accepte să fie preluat de un alt furnizor ales de către acesta, în cazul în care furnizorul Electrica îşi pierde această calitate. Toţi clienţii ar trebui să uzeze de dispoziţiile Ordinului 105/2014 al ANRE şi să îşi aleagă furnizorul de energie electrică în funcţie de costurile finale de furnizare, cît şi de flexibilitatea furnizorului în ceea ce priveşte adaptarea clauzelor contractuale pentru fiecare client în parte (durata contractuală, stabilirea de costuri diferenţiate în funcţie de anotimp, modalităţi de încetare a contractului etc.)" explică avocaţii. Noul contract se semnează pe perioadă nedeterminată, dar poate fi reziliat, fără costuri suplimentare, atunci cînd clientul optează pentru un alt furnizor de energie electrică. Dacă termenul de 30 de zile este depăşit, furnizarea energiei nu se întrerupe, dar un nou contract va trebui semnat, cel târziu până la 1 octombrie 2017, fie cu Electrica Furnizare, fie cu un alt furnizor

Contracte noi, dar problemele rămîn
 

     În ultima perioadă, populația consuma 80 la sută energie electrică din piaţa liberă şi 20 la sută cu preţ reglementat, iar de la 1 iulie 2017, ponderea energiei din piaţa liberă a crescut la 90 la sută, iar de la 1 ianuarie 2018, piaţa va fi complet liberalizată. Consumatorii trebuie să mai ştie că la schimbarea furnizorului, nimic din ce ţine de infrastructură nu se modifică. Va fi acelaşi curent, la aceeaşi calitate. Dacă până la schimbare au avut probleme (căderi de tensiune, întreruperi frecvente), le vor avea şi după ce vor schimba furnizorul, pentru că infrastructura îi aparţine distribuitorului şi acesta nu se schimbă.
Există 100 de furnizori de energie autorizaţi de ANRE. Cel mai important criteriu de alegere îl reprezintă tariful, dar contractual trebuie citit cu atenţie, verificînd perioada contractuală obligatorie şi eventualele clauze abuzive. De asemenea, se poate cere o ofertă personalizată, pentru a vedea exact ce şi cît se va plăti. Cea mai importantă problemă ridicată de abonaţii din Ţara Făgăraşului este cea legată de remedierea avariilor sau a defecţiunilor ce pot interveni la reţea. Un furnizor nou este dezavantajat faţă de serviciul tradiţional din acest punct de vedere.

Atenţie la capcane!
 

     Odată cu apropierea termenului de 31 decembrie 2017, când toată piaţa rezidenţială de energie va fi liberă, furnizorii vin cu oferte din ce în ce mai atractive, unele dintre ele mai mici decît prețul reglementat din prezent. În același timp, pe lîngă furnizorii tradiționali, pe piață au intrat și alte companii care nu se ocupau pînă acum cu livrarea de energie și au început să își atragă clienți prin prețuri scăzute. Unele oferte includ chiar perioade în care compania promite factură zero. Consumatorii trebuie să știe însă că așa ceva nu este posibil. În factură, pe lângă prețul energiei, consumatorul plătește contribuția pentru cogenerare și cea pentru certificatele verzi, precum și acciza, așa că, cel mult, doar prețul propriu-zis al energiei este zero, nu factura finală. Astfel de oferte sînt ilegale, deoarece compania este obligată să informeze consumatorii despre aceste lucruri. Pe de altă parte, promoțiile sînt pe perioade limitate și niciun furnizor nu explică ce se va întâmpla după acea perioadă şi care va fi prețul de furnizare. Președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie, Niculae Havrileț, recomandă consumatorilor ca, în cazul în care aleg să încheie un contract cu un nou furnizor, să fie atenți la preț, la durata contractului, la condițiile și modalitățile de plată, la garantarea clauzelor contractuale privind drepturile și obligațiile, inclusiv la clauzele penalizatoare. Alte clauze contractuale care necesită atenție sînt și condițiile în care părțile pot renegocia clauze din contract, condițiile de încetare a contractului, precum și clauze care pot produce efecte și după încetarea contractului. Consumatorii trebuie să mai ştie că transferul la un alt furnizor se poate face chiar dacă înregistraţi restanţe la vechiul furnizor. În cazul în care decideţi să nu le plătiţi, vechiul furnizor nu se poate opune transferului, urmând a-şi recupera creanţa prin metode legale. (M.F.)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunt mediu Salco Serv

 

     SC SALCO SERV SA Fagaras, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de revizuire a autorizatiei de mediu pentru activitatea de colectare ,transport si depozitare a deseurilor, inclusiv a deseurilor toxice periculoase din deseurile menajere, cu exceptia celor cu regim special,desfasurata in comuna Sinca cu satele apartinatoare:Sinca, Valcea, Ohaba,Persani,Sercaita, Bucium; pentru deschiderea unui centru de colectare deseuri nepericuloase (hartie si carton, PET, sticla, metal si ambalaje din lemn); pentru activitatea de colectare deseuri periculoase (DEEE-uri) si pentru activitatea de demontarea si dezasamblarea masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;pentru amplasare statie mobila de carburanti(motorina),activitati desfasurate in incinta societatii SC SALCO SERV SA.
     Observatiile publicului se primesc zilnic in scris la sediul APM Brasov, str. Politehnicii nr.3, pe toata perioada derularii procedurii.

BUSINESS CHALLENGE - FOR ENTREPRENEURS ONLY?

În ediţia tipărită

Tinerii făgărăseni nu cunosc însemnele nationale

 

     Însemnele sau simbolurile naţionale, aşa cum arată art. 12 din Constituţia României sînt:
Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.
Ziua naţională a României este 1 Decembrie.
Imnul naţional al României este ,,Deşteaptă-te române”.
Stema ţării şi sigiliul statului sînt stabilite prin legi organice
     Pentru tinerii făgărăşeni, însemnele naţionale reprezintă o întrebare grea la care prea puţini au putut răspunde. În schimb făgărăşenii trecuţi de prima tinereţe sau persoanele vîrstnice se mîndresc cu simbolurile naţionale şi le cunosc semnificaţia.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 702 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

9.JPG

Cartea

Informatii utile

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 775
Număr afişări conţinut : 4317426

Horoscop zilnicZiare