Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje ,,Sînt fericită cînd pot salva o viaţă”
,,Sînt fericită cînd pot salva o viaţă” Email
Marţi, 19 Septembrie 2017 10:21

 

Carmen Mariana Budac donează regulat sînge Un punct mobil de recoltare sînge este adus la Făgăraş de la Centrul de Transfuzii Braşov de două ori pe lună, joia Făgărăşenii nu sînt obişnuiţi să doneze sînge

     O femeie din Victoria a donat zeci de litri de sînge pentru a salva vieţi. Pentru Carmen Mariana Budac a dona sînge a devenit o obligaţie obştească, iar de 2 ani nu lipseşte de la punctul mobil de recoltare sînge de la Făgăraş.

 

 Carmen Budac are 40 de ani şi lucrează infirmieră la Clinica Paltin din Victoria. Din păcate sînt mult prea puţini făgărăşenii care donează sînge. Într-o lună dacă sînt 30 de persoane care merg voluntar la punctul de recoltare din spital. Un număr foarte mic faţă de importanţa acestui serviciu. În prezent, judeţul Braşov se confruntă cu o criză de sînge aşa cum susţine medicul Laurenţia Floarea, directorul Centrului de Transfuzii Braşov.

,,Mă bucur că sînt sănătoasă şi pot ajuta oamenii în suferinţă"
 

    Joi, 14 septembrie 2017, la Punctul de recoltare Făgăraş din incinta Policlinicii s-au prezentat peste 40 de persoane care au donat sînge. Un grup de 33 de militari au donat sînge pentu un caz medical de la Spitalul Fundeni din Bucureşti. ,,Niciodată nu am văzut atîta lume la centrul de recoltare. Grupul respectiv a donat sînge pentru soţia unui coleg care are probleme medicale grave şi are nevoie de sînge la Spitalul Fundeni din Bucureşti. Este un gest omenesc să donezi sînge. M-am gîndit că pot prelungi viaţa unei persoane sau poate o pot salva. În ultimii doi ani, din 4 în 4 luni merg şi donez sînge la Făgăraş. Deja medicul şi asistenţii mă cunosc. Mă duc fericită să donez sînge pentru că aşa pot salva o viaţă” a spus Carmen Mariana Budac.

,,Trăiesc un sentiment măreţ cînd mă ridic de pe scaun”
 

     În două joi din lună, punctul mobil de recoltare sînge de la Braşov se află la spitalul din Făgăraş, în Policlinică, unde aşteaptă donatorii. Carmen Mariana Budac nu lipseşte de pe scaunul centrului. ,, După ce mă ridic de pe scaun am un sentiment pe care nu-l pot descrie în cuvinte. De multe ori îmi vine să plîng cu gîndul la disperarea unor oameni. Lucrez în sistemul sanitar şi am văzut mulţi oameni în suferinţă şi ştiu cît de importantă este cantitatea mea de sînge. Din păcate în Ţara Făgăraşului lumea nu donează sînge. De cîte ori am ajuns la centru de donare erau doar cîteva persoane” a mai spus femeia.

,,Cineva aşteaptă picătura de sînge de la mine”
 

     Foarte puţini făgărăşeni conştientizează importanţa donării de sînge. Caz în care numărul donatorilor este foarte mic, la Făgăraş. ,,Am făcut un calcul simplu, iar rezultatul nu mi-a plăcut. Într-o lună doar 30 de persoane donează sînge la punctul de recoltare de la Făgăraş. Din cîte ştiu la Braşov este o lipsă acută de sînge. În decursul timpului am povestit la prieteni şi la cunoştinţe despre această situaţie şi i-am convins să doneze sînge. Nu se ştie niciodată, poate noi vom avea nevoie de sînge şi dacă nu există în stoc, atunci se poate întîmpla o nenorocire. Uneori, cineva aşteaptă picătura de sînge de la mine. La noi în familie a devenit o tradiţie să donăm sînge. Ca să donezi sînge nu durează decît 15 minute. În prima fază se măsoară tensiunea, glicemia şi grupa sanguină. De cîte ori donezi sînge ţi se face o gamă largă de analize. În cazul în care eşti bolnav medicii şi asistenţii îţi spun că ai o problemă de sănătate şi nu poţi dona sînge. Însă eu, de cîte ori am fost să donez sînge, m-am avut nicio problemă. În judeţul Braşov lipsa de sînge este acută" a mai spus Carmen Mariana Budac.

Avantaje pentru donatori
 

     La Făgăraş nu există un centru de transfuzii de sînge, dar din două în două săptămîni un punct mobil de recoltare este adus de la Braşov. ,,La Făgăraş venim din două în două săptămîni pentru că numărul donatorilor este foarte mic. Joi, 14 septembrie a.c., la punctul de recoltare din Făgăraş a ajuns un grup de 33 de persoane care au donat sînge pentru un caz de la Spitalul Fundeni şi alte cîteva persoane. În alte săptămîni sînt 10 - 12 donatori, adică foarte puţini. Venim cu regularitate la Făgăraş pentru a recolta sînge însă din păcate avem doar clienţii fideli. Iniţial veneam în fiecare săptămînă însă cheltuielile erau prea mari şi nu se justifica drumul. Punctul de recotare este în Policlinică la etaj, lîngă TBC. Persoana care donează sînge primeşte adeverinţă pentru o zi liberă, 7 tichete de masă în valoare de 65 lei şi în ziua respectivă transportul local este gratuit. Făgărăşenii trebuie să conştientizeze lipsa acută de sînge din judeţ. Acum, în judeţ sînt două cazuri deosebit de grave cu diagnostic de leucemie. Aceşti bolnavi au nevoie de sînge pentru transplant la 2 - 3 zile. Conform legii, o persoană poate dona 450 g de sînge" a spus directorul Centrului de Transfuzii Braşov, Floarea Laurenţia.

Cine poate dona sînge
 

     Donatorul de sînge trebuie să fie sănătos şi se va supune unor reguli de prelevare de sînge. Condiţiile sînt următoarele:
- vîrsta cuprinsă de la 18 - 62 de ani
- greutatea minimă 58 kg
- pulsul să fie regulat 60 - 100 bătăi
- tensiunea arterială bună
- să nu fii suferit în ultimile 6 luni o intervenţie chirurgicală
- femeile să nu fie însărcinate
- să nu se consume alcool în cel puţin 48 de ore
- să nu fie sub tratament pentru diferite afecţiuni.

Cine nu poate dona sînge
 

     Nu pot dona sînge persoanele care au suferit următoarele boli:
- hepatită
- TBC
- sifilis
- epilepsie
- boli psihice
- diabet zaharat
- boli de piele
- cancer
(Carla TATU)

Comments
Comentariu nou Cautare
Koper  - Eu donez.   |25-09-2017 19:12:00
Foarte bine este ca fiecare din npi sa dknam sange!
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

,,România este colonia puterilor străine”
 

     Nu mai încape îndoială că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar factorii responsabili nu fac nimic pentru a redresa ţara din punct de vedere economic, politic şi administrativ. Zilnic sîntem martori la tot felul de legi care se abat drastic de la normalitate şi de la bunul simţ. Au fost adoptate acte normative de către Parlament şi de Guvern care contravin bunului mers al ţării, dar care apără interesele politicienilor, grupurilor de persoane aflate în funcţii înalte, companiilor de tot felul şi puterilor străine. Aşa cum arată astăzi România, putem spune fără să greşim, că România a ajuns, în an centenar, o colonie străină. Unirea realizată prin mari sacrificii în 1918 de străbunicii noştri, astăzi este pe cale să fie dezmembrată la ordinul marilor puteri aplicat de persoane aflate în conducerea ţării. (continuare doar în ediţia tipărită)

 

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 754 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

2.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 769
Număr afişări conţinut : 4236887

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare