Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Minim 800 lei, pregătirile de şcoală
Minim 800 lei, pregătirile de şcoală Email
Luni, 11 Septembrie 2017 16:52

      Părinţii care-şi trimit copiii la şcoală trebuie să dispună de bugete mari pentru a face faţă cheltuielilor aferente începerii anului şcolar. Indiferent în ce clasă sînt copiii, o familie trebuie să dispună de cel puţin 600 de lei pentru începutul de an şcolar. Asta în cazul în care elevul este înscris la o şcoală fără prea mari pretenţii pentru că dacă şcoala este una de elită, cheltuielile ajung şi la 2000 de lei. Rechizitele necesare unui elev pentru cel puţin un semestru costă minim 200 de lei. În librării un caiet de matematică sau cu linii costă minim un leu, iar elevul are nevoie de cel puţin 10 bucăţi. Un penar costă de la 10 lei în sus, iar un ghiozdan minim 45 de lei, dar există ghiozdane şi cu 300 de lei. Caietele studenţeşti costă de la 3,5 lei la 9 lei, în funcţie de numărul de pagini, caietele de geografie 1,3 lei, iar un bloc de desen cel puţin 2 lei. O trusă de geometrie costă minim 4 lei, dar poate ajunge şi la 25 de lei. Un creion simplu costă 0,5 lei, un pix 0,5 lei, un stilou minim 4 lei, dar sînt şi cu 15 lei, o gumă 0,5 lei, iar o ascuţitoare 1,5 lei. Dacă părinţilor le dă mîna pot plăti pentru rechizite şi 1000 de lei atunci cînd aleg să cumpere ghiozdane şi penare de fitze. Pe lîngă strictul necesar, mai costă şi caietele speciale sau manualele suplimentare ce sînt achiziţionate de la edituri prin intermediul dascălilor. Şi ţinutele elevilor sînt costisitoare. La şcolile din Făgăraş uniformele şcolare impuse mai scutesc părinţii de cheltuielile legate de îmbrăcămintea elevilor care sînt obişnuiţi să facă parada modei. Astfel, părinţii scot din buzunar 300 de lei pentru uniforma de liceu (sacou, cămaşă, cravată, blugi), încă 120 pentru un trening, minim 100 lei pentru adidaşi şi încă 100 pentru pantofi. Un simplu calcul arată că ţinuta elevului se ridică la peste 600 lei. Pentru a-şi trimite copilul la şcoală, cheltuielile minime ale unei familii sînt de 800 de lei însemnînd rechizite şi ţinuta.
- ,,Am cheltuit pînă acum peste 1000 de lei şi încă n-am cumpărat rechizite şi manuale. Două perechi de blugi, 280 lei, două cămăşi, 140 lei, adidaşi cu 140 lei, ghiozdan cu 200 lei, sacoul şi cravata 165 lei. Vom cumpăra manuale după ce începe şcoala. În fiecare an am cumpărat foarte multe cărţi deşi se spune că şcoala e gratuită. Am făcut meditaţii deşi fetiţa mea este o elevă bună, de 9 şi 10. Care nu face meditaţii cu profesorul în particular se duce în jos. În Italia nu este voie să se facă meditaţii, dar aici este o modă. Este foarte costisitoare şcoala. Dacă soţul n-ar lucra peste graniţă n-am avea bani pentru şcoala fetiţei. La CN ,,Radu Negru” pretenţiile sînt foarte mari” a spus o mămică.

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

,,România este colonia puterilor străine”
 

     Nu mai încape îndoială că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar factorii responsabili nu fac nimic pentru a redresa ţara din punct de vedere economic, politic şi administrativ. Zilnic sîntem martori la tot felul de legi care se abat drastic de la normalitate şi de la bunul simţ. Au fost adoptate acte normative de către Parlament şi de Guvern care contravin bunului mers al ţării, dar care apără interesele politicienilor, grupurilor de persoane aflate în funcţii înalte, companiilor de tot felul şi puterilor străine. Aşa cum arată astăzi România, putem spune fără să greşim, că România a ajuns, în an centenar, o colonie străină. Unirea realizată prin mari sacrificii în 1918 de străbunicii noştri, astăzi este pe cale să fie dezmembrată la ordinul marilor puteri aplicat de persoane aflate în conducerea ţării. (continuare doar în ediţia tipărită)

 

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 1390 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

10.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 769
Număr afişări conţinut : 4235922

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare