Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Investiţii la Şcoala Specială
Investiţii la Şcoala Specială Email
Luni, 11 Septembrie 2017 16:29

       Şi-a deschis porţile şi Centrulul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă din Făgăraş sau Şcoala specială cum mai este cunoscut pentru a-şi întîmpina cei 162 de elevi înscrişi. În acest an şcolar figurează în cataloagele claselor I-VIII un număr de 100 de elevi, iar la profesională alţi 62. Toţi copiii de la acest centru sînt cu deficienţe locomotorii şi pshihice şi sînt proveniţi din familii dar şi de la centrele de plasament din Victoria, Brădet şi Făgăraş. Centrul are posibilitatea de a caza 60 dintre elevi în internat unde camerele sînt prevăzute cu cîte 4 locuri. Reporterii ,,Monitorul de Făgăraş au vizitat joi, 7 septembrie a.c., centrul însoţiţi de directoarea Elena Macarie. Despre sălile de clasă se putea spune că mai trebuiau doar aranjate pentru că şantierul s-a închis, dar o cameră de internat am fost invitaţi s-o vedem abia după deeschiderea anului şcolar. 


CJ Braşov, darnic cu Centrul
 

     Această unitate şcolară se află în subordinea Consiliului Judeţean Braşov, iar din anul 2014 a dobîndit personalitate juridică proprie. Centrul a funcţionat laolaltă cu Colegiul ,,Aurel Vijoli”, iar separarea lor a dus şi la împărţirea patrimoniului, o procedură greoaie şi de durată. Acum, cele două instituţii sînt separate de un gard metalic cu plasă. Şcoala specială deţine clădirea cu sălile de clasă, cu camere de cazare la etaje, cantina şi atelierele. ,,Am avut cel mai mare buget de investiţii de pînă acum. CJ Braşov ne-a alocat atîţia bani cît am solicitat pentru investiţii şi lucrări de reparaţii. Ne-am dorit şi am reuşit să ne separăm de Ecoterm şi astfel să reducem factura de căldură care reprezenta pentru bugetul unităţii un coşmar. Cînd eram racordaţi la Ecoterm apa caldă venea cu greutate, iar pentru baie aşteptam peste o jumătate de oră să vină apă caldă la robinete. A fost montată o centrală termică şi construită reţeaua de termie proprie. Ne-a costat această investiţie 120.000 de lei. O lucrare importantă a fost cea prin care am schimbat toată reţeua electrică din unitate, din sălile de clasă I-VIII. Erau cabluri foarte vechi, de cînd s-a construit şcoala. Am reuşit să facem hidroizolaţie la cantina noastră. Ambele lucrări ne-au costat 54.000 de lei. Am reuşit să schimbăm parchetul în toate sălile de clasă, să văruim şi să igienizăm. Aceste lucrări ne-au costat 140.000 de lei” a spus directoarea centrului Elena Macarie. 

 

93 de angajaţi
 

     Centrul pentru Educaţie Incluzivă are 93 de angajaţi din care 54 sînt cadre didactice şi 18 personal auxiliar. ,,Avem un post de medic deservit cu cîte o jumătate de normă de medicii Comaniciu şi Şuteu. Mai avem un asistent social şi 4 pedagogi. Este suficient personal pentru a ne desfăşura activitatea. În cazul profesorilor lucrăm în consorţiu cu Colegiul ,,Aurel Vijoli”. La clasdele I-VIII avem 30 de dascăli calificaţi. La centru avem copii cu dizabilităţi pentru care avem nevoie şi de specialişti” a mai spus Elena Macarie.
 

16,6 lei/zi, masa unui copil
 

     Copiii înscrişi la acest centru beneficiază de masă gratuită, alocaţia de hrană fiind de doar 16,6 lei zilnic. ,,În această sumă avem 3 mese calde pe zi şi două gustări. Copiii noştri mai beneficiază de o sumă de bani anual pentru rechizite, îmbrăcăminte, transport, produse de igienă. Suma este stabilită prin lege şi este în funcţie de vîrstă. Cîte 400 de lei la cei mici de persoană şi 600 de lei pentru elevii mai mari” a mai spus directoarea Macarie. Dacă pentru un copil cu dizabilităţi statul cheltuie pînă în 20 lei zilnic şi nu mai mult de 600 lei lunar, pentru un puşcăriaş cazat în penitenciarele româneşti acelaşi stat pune la bătaie 2.186 lei lunar, de 3 ori mai mult. 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

În ediţia tipărită

,,România este colonia puterilor străine”
 

     Nu mai încape îndoială că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar factorii responsabili nu fac nimic pentru a redresa ţara din punct de vedere economic, politic şi administrativ. Zilnic sîntem martori la tot felul de legi care se abat drastic de la normalitate şi de la bunul simţ. Au fost adoptate acte normative de către Parlament şi de Guvern care contravin bunului mers al ţării, dar care apără interesele politicienilor, grupurilor de persoane aflate în funcţii înalte, companiilor de tot felul şi puterilor străine. Aşa cum arată astăzi România, putem spune fără să greşim, că România a ajuns, în an centenar, o colonie străină. Unirea realizată prin mari sacrificii în 1918 de străbunicii noştri, astăzi este pe cale să fie dezmembrată la ordinul marilor puteri aplicat de persoane aflate în conducerea ţării. (continuare doar în ediţia tipărită)

 

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 846 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

11.JPG

Cartea

FaceBook

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 769
Număr afişări conţinut : 4235900

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare