Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Lansare de carte: ,,Răsfoind vorbe”
Lansare de carte: ,,Răsfoind vorbe” Email
Marţi, 05 Septembrie 2017 07:37

     ,,Ce roman şi viaţa mea!“ (Napoleon Bonaparte)

     Marţi, 29 august, începînd cu ora 17.00, Sala Tronurilor din incinta Cetăţii Făgăraşului a găzduit un eveniment inedit care a atras un public select, profesori şi iubitori de cultură făgărăşeni şi nu numai. Medicul Eugen Năftănăilă şi-a lansat cartea autobiografică ,,Răsfoind vorbe“. În ciuda faptului că este medic stomatolog, Eugen Năftănăilă are condei şi, după cum au remarcat cei în măsură, cartea sa este de un realism de-a dreptul balzacian. ,,La jocul consolator al ideilor, germinate din trecutul meu de autor al faptelor, m-am privit în oglinda memoriei. Fluviul gîndurilor bune m-a poziţionat în perioada nevinovată a primei copilării“ se destăinuie autorul în primul capitol intitulat ,,Jocul vieţii“. O experienţă l-a determinat pe Eugen Năftănăilă să ne ofere acest minunat volum care este o reflecţie, o meditaţie şi totodată un roman al vieţii. ,,Tot timpul cît mă aflam în sala de operaţie am avut certitudinea că nu sînt singur. Mai era CINEVA cu mine, şi nu mi-a fost frică, deşi eu sînt un mare temător cînd sînt în postura de pacient. Uite că lucrurile pot căpăta un înveliş protector în situaţii declive. Acomodarea la situaţii neaşteptate este cu atît mai de scurtă durată dacă ai credinţă în Dumnezeu, dar şi în propriile tale forţe. Nu trebuie să te minimalizezi ca fel de a fi sau a face. Au mai trecut şi alţii prin perioade neaşteptate şi nedorite. Agnosticul zilei de mîine este un bun argument de a trăi ziua de azi aşa cum trebuie, ca pe o zi care-ţi aparţine şi merită să te bucuri de ea cu tot ce are. Unele zile au un răsărit de soare unic, altele sînt zgîrcite în a-şi arăta adevărata dimensiune, profunzime şi, mai ales, desfăşurare. În ambele variante trebuie să fim acolo spunînd ,,prezent“ şi să dăm din noi prietenia microcosmică“. ,,Am lansat aici de-a lungul timpului doar cărţi de istorie. Este un eveniment inedit ca să lansăm azi o asemenea carte. Este o carte scrisă cu suflet. Cartea lui Eugen Năftănăilă este o radiografie a societăţii noastre din ultimii cincizeci de ani“ a spus Elena Băjenaru, directoarea Muzeului Țării Făgăraşului ,,Valer Literat“. 


Cărţile sînt icoane
 

     ,,Această carte se citeşte oriunde. Socotim această carte ca pe un cod al bunelor maniere, cîtă gingăşie găsim aici, cîtă pudoare! E o carte a nostalgiei. Cărţile sînt icoane, dar să nu le aruncăm pe străzi căci vin nepăsătorii şi le calcă în picioare. Este mai uşor să citeşti o carte decît să o înţelegi. În lume sînt trei tipuri de oameni: oameni care îşi scriu viaţa, oameni care nu şi-o scriu şi oameni care n-au ce scrie nimic despre viaţa lor “ a spus preotul Cornel Ursu.

Eugen Năftănăilă- un autor al faptelor
 

     ,,Cartea este scrisă din perspectiva adultului care şi-a asumat viaţa. Mi-a fost foarte greu să-i dau o structură pentru că nu este o carte recomandată celor slabi de înger. Nu este pentru cei care nu au un gram de învăţătură. Eugen Năftănăilă este un autor al faptelor, un şofer în şi pe maşina vieţii cum se auto-intitulează. Autorul scrie aproape supra-realist. Trecerea de la un capitol la altul este insesizabilă. Pornesc de la ideea că această carte este scrisă de un om fără mască, un cetăţean, care are vîrsta, pregătirea şi statutul social încît spune simplu: ştiu cine sînt, ştiu ce sînt, ştiu să privesc şi de jos în sus şi-mi cunosc menirea de om şi mai presus aceea de cetăţean, nefiindu-i teamă să fie expus prin ipostaza celui care face o satiră inteligentă a societăţii vremurilor noastre, ale secolului al XXI-lea. În substratul cărţii se pot intui 3 ipostaze, trei perspective asumate ale autorului: Omul nostalgic după trecutul dominat de figura vie a vîrstei de aur, copilăria şi cultul bunicii Istina; omul prins în balanţa vieţii, în care medicul este pacient; cetăţeanul ca prelungire a opiniei publice, văzută de autor ca ,,o haină prea mare şi incomodă pentru popor“ a spus dr. prof. Maria Racu făcînd în cuvîntul de prezentare o sugestivă recenzie a cărţii.

O lucrare dedicată tuturor
 

     ,,Lucrarea nu este doar pentru omul alpin ci şi pentru noi. Cartea este scrisă de un om cu multă lumină în suflet, născut într-un loc luminat- Breaza“ a spus preotul Laurenţiu Urian. ,,Cîţi dintre noi nu avem gînduri? Dar puţini şi le pot aşterne pe hîrtie. Familia şi prietenii sînt priviţi cu un realism balzacian. Autorul este un veritabil inventator şi manipulator al cuvintelor făcînd o interesantă diagnoză a societăţii româneşti. Autorul devine regizor iar elementele chimice sînt actori pe scenă. Doctorul foloseşte bisturiul ştiinţific concluzionînd prin realism“ a spus profesoara Emilia Simen. ,,Am studiat împreună cu autorul cărţii la Şcolile Blajului pe ai cărui dascăli îi numeşte apostoli, şcoli pe care le pomeneşte în carte. Pot să spun despre carte şi gîndurile prezentate aici că autorul a simţit ceea ce a scris şi simte ceea ce scrie. Nu este un joc de cuvinte ci este o realitate. În tot parcursul cărţii dă dovadă de sentimentalism, de bunătate, scoate la iveală tot ce este frumos în oameni, trecînd spre sfîrşit la critică şi făcînd o disecţie a ceea ce este societatea românească actuală. Cartea este şi o zestre nativă“ a spus învăţătorul Teofil Mija. ,,A scrie în favoarea dragostei şi respectului faţă de locul natal, anii de şcoală, muncă, profesie, fără a uita diferitele nuanţe ale vieţii, consider că este o bucurie. Dacă prin carte am transmis un mesaj de bucurie, se întoarce sub emoţia relatării. La un moment dat am crezut că vorbiţi despre mine şi nu despre carte. Laudele au o poziţie destul de ascunsă. Am mers în primul rînd pe principiul bipolarităţii arătînd coerenţa şi incoerenţa între ,,a gîndi şi a face“. Cum o să ieşim de aici? Ne spunem fiecare- Am fost la o lansare de carte şi mi-a venit ideea să scriu şi eu o carte. Cine n-are ce face se apucă să scrie! Prin mărturii şi mărturisiri putem accede la cer. Avem doi străjeri: cetăţenia şi credinţa. Cartea nu ar fi apărut dacă nu aş fi fost îndemnat de doi făptaşi: soţia şi fiul Eugen care mi-a spus- ,,Cînd am citit cartea îţi auzeam vocea“ a spus Eugen Năftănăilă. Mesajul final al cărţii este un manifest al sincerităţii şi al dreptăţii: ,,Bravo, tineret român ce lupţi pentru a scoate poporul român din starea de psihastenie indusă de de oameni netrebnici aflaţi vremelnic la putere“. (Ştefan BOTORAN) 

Comments
Comentariu nou Cautare
Luiza B  - Dorința. VINO IN CIDRIL LA IZVORUL...   |29-03-2018 21:41:40
Hei.Cine din cititori imi poate împrumuta cartea? Autorul nu imi da Sperantei..
nu pot lua legatura cu el.O carte e facuta sa fie citită nu fost de
familie....Help...help...
Multumesc.
Luiza  - speranţa   |14-08-2018 19:15:45
Hej.De unde pot cumpăra cartea?Am.nevoie sa fac o recenzie Va rog...frumos.
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunt mediu Salco Serv

 

     SC SALCO SERV SA Fagaras, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de revizuire a autorizatiei de mediu pentru activitatea de colectare ,transport si depozitare a deseurilor, inclusiv a deseurilor toxice periculoase din deseurile menajere, cu exceptia celor cu regim special,desfasurata in comuna Sinca cu satele apartinatoare:Sinca, Valcea, Ohaba,Persani,Sercaita, Bucium; pentru deschiderea unui centru de colectare deseuri nepericuloase (hartie si carton, PET, sticla, metal si ambalaje din lemn); pentru activitatea de colectare deseuri periculoase (DEEE-uri) si pentru activitatea de demontarea si dezasamblarea masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;pentru amplasare statie mobila de carburanti(motorina),activitati desfasurate in incinta societatii SC SALCO SERV SA.
     Observatiile publicului se primesc zilnic in scris la sediul APM Brasov, str. Politehnicii nr.3, pe toata perioada derularii procedurii.

BUSINESS CHALLENGE - FOR ENTREPRENEURS ONLY?

În ediţia tipărită

Tinerii făgărăseni nu cunosc însemnele nationale

 

     Însemnele sau simbolurile naţionale, aşa cum arată art. 12 din Constituţia României sînt:
Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.
Ziua naţională a României este 1 Decembrie.
Imnul naţional al României este ,,Deşteaptă-te române”.
Stema ţării şi sigiliul statului sînt stabilite prin legi organice
     Pentru tinerii făgărăşeni, însemnele naţionale reprezintă o întrebare grea la care prea puţini au putut răspunde. În schimb făgărăşenii trecuţi de prima tinereţe sau persoanele vîrstnice se mîndresc cu simbolurile naţionale şi le cunosc semnificaţia.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 710 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

2.JPG

Cartea

Informatii utile

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 775
Număr afişări conţinut : 4317355

Horoscop zilnicZiare