Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Nume de-ale rucărenilor Email
Luni, 28 August 2017 17:01

      Cînd am păşit prima dată pe băncile şcolii am descoperit că numele pe care noi, copiii, ni le strigam la poartă sau pe uliţă se deosebeau de cele cu care domnul învăţător ne striga în catalog. Viorica lui Tei se numea Leluţ, Livia Martii era chemată Bolcoş, iar cei doi Nelu, cu care eram de-o vîrstă, unul al lui Silviu, iar altul al lui Neagoe, aveau să scrie pe coperta caietelor Ion Goga şi Ion Nicoară. Am dedus că la intrarea în şcoală primeau un botez nou, care va rămîne o pecete individuală, alături de şederea noastră într-o anumită casă sau curte a satului. Apoi, mai tîrziu, am înţeles că numele de pe curte moştenea pe unul din strămoşii îndepărtaţi care a pus temelia gospodăriei, iar generaţiile care l-au urmat şi-au denumit apartenenţa la el, deşi mulţi n-au ajuns să-l mai cunoască în viaţă.

 Perpetuarea numelui întemeietorului este semnul de recunoştinţă pentru cei care, zidind un adăpost pentru familie, au alcătuit unul cu altul vatra satului, iar memoria lor a rămas o emblemă a neamului. Astfel că, dincolo de numele şi prenumele înscrise în cartea de identitate, cei din obştea satului se recunosc între ei a fi: ai lui Iosif, ai lui Matei, al lui Achim, ai lui Simion, ai lui Iacom, ai Sîvului, ai Aldii, ai Stuchirenii, etc, nume asemenea celor pe care odinioară le purtau ginţile de care aparţineau fiecare. Consemnarea numelor de familie, a prenumelor sau a numelor de pe curte dă o imagine istorică a înrudirii familiilor şi evoluţia onomasticii româneşti. Numele cel mai răspîndit rămîne Ion, cu derivatul de azi, Nelu. În trecut mult mai frecvente pentru Ion erau Onu, Onea, Oneancă, Onencuţu, ultimele două păstrate şi ca nume de curte. La fel de răspîndit, pentru Ion, era Nica, care, deşi hipocoristic (dezmierdător de la Ionică, Nică) se referă la persoane mature. Deseori, pentru evitarea confuziilor, intrau în compunere, realiznd de pe atunci, nume proprii de curte, compuse: Nicaonea (Onea+Logrea), Marcuoană. Alte nume proprii s-au pretat şi ele la compunere: Bucurtoma, Bureamatei, Bicălaie, Bureafrăţilă, Adamucostea (Adam Costea). Toponimia caselor satului se bazează pe prenume masculine (cu cîteva excepţii feminine). Din cele mai vechi mi se pare numele Burea (ai Burii), existent şi în compuse. Dicţionarele onomastice îi dau o provenienţă slavă bisericească: Borea (Burea), derivate de la Boris, desemna atît un cneaz, ce i-a încreştinat pe bulgari, cît şi pe un sfînt martir al ruşilor. Legătura cu asemenea origini nu este întîmplătoare şi pentru că, topografic, vatra satului Rucăr se compune din două părţi: cea din nord locuită de ,,dăbeni” şi cea din sud locuită de ,,bulgăreni”. Cine ştie ce evenimente istorice, migraţii, colonizări desemnează asemenea denumiri, rămase astăzi doar cu un misterios ecou evocator. Pe lîngă denumirea oficială a localităţii, imaginea unui sat este dată şi de porecla, pe care o poartă obştea, în ansamblu, în ochii aşezărilor vecine. Spirit de observaţie, umor, detalii ale lucrurilor, comportamente ale oamenilor răzbat din asemenea poreclă. Unuia din Rucăr I se zice ,,buhă” (bufniţă), unuia din Olteţ, ,,ţipar”, din Viştea ,,pleivaz” (creion), iar din Feldioara ,,hulpe” (vulpe”.(Prof. Liviu IOANI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunt mediu Salco Serv

 

     SC SALCO SERV SA Fagaras, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de revizuire a autorizatiei de mediu pentru activitatea de colectare ,transport si depozitare a deseurilor, inclusiv a deseurilor toxice periculoase din deseurile menajere, cu exceptia celor cu regim special,desfasurata in comuna Sinca cu satele apartinatoare:Sinca, Valcea, Ohaba,Persani,Sercaita, Bucium; pentru deschiderea unui centru de colectare deseuri nepericuloase (hartie si carton, PET, sticla, metal si ambalaje din lemn); pentru activitatea de colectare deseuri periculoase (DEEE-uri) si pentru activitatea de demontarea si dezasamblarea masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;pentru amplasare statie mobila de carburanti(motorina),activitati desfasurate in incinta societatii SC SALCO SERV SA.
     Observatiile publicului se primesc zilnic in scris la sediul APM Brasov, str. Politehnicii nr.3, pe toata perioada derularii procedurii.

BUSINESS CHALLENGE - FOR ENTREPRENEURS ONLY?

În ediţia tipărită

Tinerii făgărăseni nu cunosc însemnele nationale

 

     Însemnele sau simbolurile naţionale, aşa cum arată art. 12 din Constituţia României sînt:
Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.
Ziua naţională a României este 1 Decembrie.
Imnul naţional al României este ,,Deşteaptă-te române”.
Stema ţării şi sigiliul statului sînt stabilite prin legi organice
     Pentru tinerii făgărăşeni, însemnele naţionale reprezintă o întrebare grea la care prea puţini au putut răspunde. În schimb făgărăşenii trecuţi de prima tinereţe sau persoanele vîrstnice se mîndresc cu simbolurile naţionale şi le cunosc semnificaţia.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 774 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

10.JPG

Cartea

Informatii utile

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 775
Număr afişări conţinut : 4316582

Horoscop zilnicZiare