Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Mică publicitate ,,Am privit cum agoniseala noastră s-a năruit”
,,Am privit cum agoniseala noastră s-a năruit”

 

Familia Vegheş din Boholţ cu patru copii minori a pierdut totul în incendiul care s-a declanşat în ajunul sărbătorii ,,Schimbarea la faţă”
 

     Totul s-a năruit într-o clipă. Casă, şură, magazii, animale, bunuri, haine, totul. Flăcările au distrus toată agoniseala şi munca familiei Vegheş din Boholţ. S-a întîmplat sîmbătă, 5 august 2017, în jurul orelor 16.30. ,,Erau flăcări de 20 de metri din calea cărora nu puteai decît să fugi. Mi-am luat copiii şi am fugit în stradă. Nu aveam ce să mai salvăm decît pe noi” a spus Georgeta Joantă, mama celor 4 copii. În acea după amiază liniştită, premergătoare unui mare praznic, Schimbarea la faţă, în cîteva minute s-a instalat panica. Se auzeau ţipetele oamenilor care cereau găleţile cu apă şi care încercau să salveze animalele sau bunurile din curţi.

 Se auzeau plînsetele copiilor speriaţi. Pînă la sosirea pompierilor, oamenii au încercat să izoleze focul pentru a nu se extinde şi la casele vecine numerelor 90 şi 91. ,,Cînd am primit telefonul din Boholţ am şi pornit spre sat. Se vedea fumul negru din Beclean. Ne-am mobilizat să salvăm ce se mai putea. Pompierii au venit cu maşinile pline cu apă, dar au încărcat şi din fîntîni. S-a rămas la faţa locului pînă a doua zi pentru a supraveghea locul care fumega. A doua zi am adus un utilaj să nivelăm şi să îndepărtăm resturile arse şi fumegînde. A fost o tragedie” a spus primarul comunei Claudiu Motrescu.
 

Nu mai au nimic
 

     Denisa are doar 3 anişori. Priveşte nedumerită la ceea ce a mai rămas din jucăriile ei. Îi arsese în incendiu păpuşa cu care se juca cît era ziua de lungă. Din ochişorii ei albaştri se prelinge o lacrimă cînd pronunţă ,,Bebeluşul”, păpuşica ei. Arată spre clădirea din care se mai văd doar zidurile descoperite. ,,Uite!” spune ea alergînd dintr-o cameră în alta şi arătînd spre locul în care îşi ţinea jucăriile. Alexandru este un pic mai mare, are 4 ani. Ştie că focul este mare şi că arde. ,,A fost mare, mare...pînă sus” explică el imaginea pe care a văzut-o în acea după amiază. Copiii se joacă acum în curtea în care mai persistă mirosul înecăcios de fum, şi în care tatăl lor adună resturile arse. ,,Tata a spus că ne vom face altă casă” spune Paul, copilul cel mare al familiei Vegheş care are 8 ani. Familia Vegheş are 4 copii, cel mai mare are 8 ani, Paul şi intră în clasa a II-a. Îi urmează gemenii, de 4 ani, Alexandru şi Gabriel. Mezina familiei este Denisa de 3 ani. Au fost salvaţi de mama lor, la timp. ,,Cînd m-a sunat o soră la serviciu şi mi-a spus că nu mai avem nimic, am întrebat-o: copiii sînt sănătoşi? Cînd mi-a spus că da, am zis Doamne ajută! Am două mîini, soţia încă două, sîntem sănătoşi, le vom reface pe toate” spune Gheorghe Vegheş de 51 de ani, tatăl copiilor.
 

,,Nu s-au putut salva nici hăinuţele copiilor”
 

     Familia Vegheş locuieşte la nr. 91, este casa moştenire de la părinţii bărbatului. ,,De 10 ani locuim aici şi ne-am gospodărit cum am putut. Eu lucrez la o firmă de pază din Codlea şi am 1500 lei salariul cu bonuri de masă, dar lucrez şi pămîntul. În incendiu mi-a ars tractorul, n-a mai putut fi salvat. Am avut 3 porci, doi au ars şi unul a fugit, nu l-am mai găsit. Erau mari porcii, cam de 140-150 kg. Şura a ars, n-a mai rămas nimic din ea, a ars tot fînul. Noroc că oile nu erau acasă. Pe partea stîngă a curţii aveam căsuţe, au ars şi ele, poarta. Din casa mare au rămas doar zidurile. Au mai ars şuri şi case, dar a mai rămas cîte ceva. La noi nu am putut salva nimic, nici hăinuţele copiilor” a spus Gheorghe Vegheş. Persoanele care doresc să se implice şi să ajute familia Vegheş o pot face direct la nr. 91 Boholţ, comuna Beclean, sau prin intermediul Primăriei Beclean. Sînt necesare materiale de construcţii, aparate de uz canic, îmbrăcăminte, încălţăminte pentru copii, adulţi, alimente, bani. 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Caută in site ...

Adio, Majestate!

 

      România iubeşte monarhia. Ar fi concluzia la care ar ajunge orice persoană care deschide televizorul, ascultă radioul sau citeşte presa scrisă, pentru că mijloacele media abundă de articole despre regele Mihai şi monarhie. Dar dacă ne-am întoarce în urmă cu vreo două decenii, lucrurile n-ar sta chiar aşa. Regele Mihai a fost alungat din ţară de regimul post-decembrist condus de Iliescu şi Roman, aşa cum s-a întîmplat în 1947, pe vremea regimului bolşevic. Urmaşii acelor comunişti, pesediştii actuali, depun flori şi lumînări pentru monarhul României care a trecut la cele sfinte, iar pe bloguri postează mesaje de compasiune arătîndu-şi astfel nesimţirea.
     Fiind într-o vizită în Danemarca, am avut ocazia să trăiesc vizita familiei regale în oraşul în care am poposit vreme de o săptămînă. Au fost multe pregătiri, oficialităţile au fost băgate în priză cu mult timp înaintea vizitei. Localnicii erau preocupaţi să-şi întîlnească Regina, iar în ziua sosirii familiei regale, locul era înţesat de lume. Oraşul nu avea mai mult de vreo 20.000 de locuitori, dar atunci numărul celor prezenţi era şi de cinci ori mai mare. Era puhoi de lume. Eu nu mai văzusem atîta agitaţie şi oameni la un loc de pe vremea cînd Ceauşescu vizita vreo localitate. Pe cînd eram în anul I de facultate, era anunţată participarea preşedintelui ţării la deschiderea anului universitar, la Cluj. Cîtă zarvă, eram forţaţi să ieşim, să-l aclamăm! Pe noi, bobocii, ne-au închis pe stadionul din Cluj ca pe nişte oi, pentru a vedea iubitul conducător cît de ovaţionat este de tineri. Ceva similar era şi în oraşul danez, la vizita Reginei. Deosebirea însă consta în faptul că acei cetăţeni au mers la întîlnirea cu Regina din plăcere, pe cînd noi eram forţaţi. Le zîmbeau feţele, plîngeau oamenii de emoţie.

Citește mai departe...

Vizitatori online

Avem 487 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

5.JPG

Cartea

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 738
Număr afişări conţinut : 3961353

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare