Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Mică publicitate Andrei Vremir, un nou volum
Andrei Vremir, un nou volum Email
Marţi, 08 August 2017 13:24

 

      Biblioteca ,,Octavian Paler“ din Făgăraş a fost gazda unui inedit eveniment cultural desfăşurat joi, 3 august a.c. , începînd cu ora 17.00. Lansarea volumului ,,Le sourire d’ un instant“ (Surîsul unei clipe) a poetului făgărăşean Andrei Vremir i-a mai adus alături pe Joel Conte, preşedintele Asociaţiei ,,Rencontres europeenes“ şi pe cunoscuta scriitoare şi critic literar Oana Dugan care a adus şi cîteva din operele ei printre care amintim ,,Kai Xin- Umbre chinezeşti“ şi ,,Expectaţia Nobelului“. ,,Volumul de poeme Le sourire d’ un instant- Surîsul unei clipe, este editat la Paris, la Editura Editions Thierry Sajat şi cuprinde poezii traduse din celelalte volume de pînă acum cît şi poezii scrise în limba franceză. Lansarea cărţii va avea loc şi la Paris, în noiembrie 2017. Cartea va fi disponibilă în librăriile din spaţiul francofon. Traducerea volumului în limba franceză îi aparţine criticului literar Oana Dugan şi autorului“ a spus poetul Andrei Vremir. ,,Poezia lui Vremir este profundă, cu un limbaj intelectualizant, nobil, bogat. Este o chintesenţă a spaţiului mioritic. Sper să încînte un public francez şi francofon. Andrei Vremir atinge un apogeu publicistic.

 Ideea mi-a surîs mie şi norocul i-a surîs lui Andrei Vremir, ajungîndu-se la colaborări cu edituri mari. Este o selecţie de poeme în limba franceză iar cartea se bucură de o ediţie de lux. Andrei Vremir a ajuns unul dintre poeţii mari, cu o simbolistică extraordinară. Mi-a plăcut foarte mult poezia lui. Este importantă pentru a-l face să pătrundă în mijlocul ţării“ a spus scriitoarea Oana Dugan. ,,Volumul ,,Le sourire d’ un instant“ cuprinde poeme traduse în limba franceză de către Oana Dugan, traducător şi critic literar. Alocuţiunile lui Joel Conte şi Oana Dugan evidenţiază o creaţie literară în care se relevă o impresionantă reprezentare metaforică a lumii, a raportului eu-univers. Pentru poetul făgărăşean, accentul construcţiei arhitectonice cade mereu pe vibraţia ideatică. Un dramatism interior călăuzeşte trăirile sufleteşti, integrîndu-le în perpetua vibraţie cosmică“ a spus profesoara Viorica Bica, coordonatoarea Bibliotecii Municipale ,,Octavian Paler“ din Făgăraş.
(Ştefan BOTORAN)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Caută in site ...

Adio, Majestate!

 

      România iubeşte monarhia. Ar fi concluzia la care ar ajunge orice persoană care deschide televizorul, ascultă radioul sau citeşte presa scrisă, pentru că mijloacele media abundă de articole despre regele Mihai şi monarhie. Dar dacă ne-am întoarce în urmă cu vreo două decenii, lucrurile n-ar sta chiar aşa. Regele Mihai a fost alungat din ţară de regimul post-decembrist condus de Iliescu şi Roman, aşa cum s-a întîmplat în 1947, pe vremea regimului bolşevic. Urmaşii acelor comunişti, pesediştii actuali, depun flori şi lumînări pentru monarhul României care a trecut la cele sfinte, iar pe bloguri postează mesaje de compasiune arătîndu-şi astfel nesimţirea.
     Fiind într-o vizită în Danemarca, am avut ocazia să trăiesc vizita familiei regale în oraşul în care am poposit vreme de o săptămînă. Au fost multe pregătiri, oficialităţile au fost băgate în priză cu mult timp înaintea vizitei. Localnicii erau preocupaţi să-şi întîlnească Regina, iar în ziua sosirii familiei regale, locul era înţesat de lume. Oraşul nu avea mai mult de vreo 20.000 de locuitori, dar atunci numărul celor prezenţi era şi de cinci ori mai mare. Era puhoi de lume. Eu nu mai văzusem atîta agitaţie şi oameni la un loc de pe vremea cînd Ceauşescu vizita vreo localitate. Pe cînd eram în anul I de facultate, era anunţată participarea preşedintelui ţării la deschiderea anului universitar, la Cluj. Cîtă zarvă, eram forţaţi să ieşim, să-l aclamăm! Pe noi, bobocii, ne-au închis pe stadionul din Cluj ca pe nişte oi, pentru a vedea iubitul conducător cît de ovaţionat este de tineri. Ceva similar era şi în oraşul danez, la vizita Reginei. Deosebirea însă consta în faptul că acei cetăţeni au mers la întîlnirea cu Regina din plăcere, pe cînd noi eram forţaţi. Le zîmbeau feţele, plîngeau oamenii de emoţie.

Citește mai departe...

Vizitatori online

Avem 492 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

4.JPG

Cartea

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 738
Număr afişări conţinut : 3961358

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare