Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Postul Adormirii Maicii Domnului Email
Luni, 31 Iulie 2017 16:18

 

      Postul Adormirii Maicii Domnului a început la 1 august, iar cu o zi înainte pentru creştinii a fost Lăsata secului. Un om care avea copilul bolnav se apropie de Iisus şi îi spune: ,,Doamne, miluieşte pe fiul meu că este lunatic şi pătimeşte rău, căci adesea cade în foc şi adesea în apă. Şi l-am dus la ucenicii Tăi şi n-au putut să-l vindece “. (Matei 17,15, 16) ,,Aduceţi-l la Mine! Şi Iisus l-a certat şi demonul a ieşit din el şi copilul s-a vindecat din ceasul acela“ (Matei 17,18) Păcatul este îndepărtarea de ordinea firească a vieţii stabilită de Dumnezeu şi de aceea aduce după sine boală şi suferinţă. Ucenicii L-au întrebat pe Mântuitor de ce ei nu au putut izgoni demonul.

 ,,Pentru puţina voastră credinţă. Căci adevărat grăiesc vouă: dacă veţi avea credinţă cît un grăunte de muştar, veţi zice muntelui acestuia: Mută-te de aici dincolo, şi se va muta; şi nimic nu va fi vouă cu neputinţă. Dar acest neam de demoni nu iese decît cu rugăciune şi cu post“. (Matei 17,20,21) Postul este de cînd lumea şi este cea mai veche poruncă dată de Dumnezeu omului. De aceea nu figurează în cele zece porunci, că s-a dat mai îainte de cele zece porunci cu 4108 ani, cît a fost de la zidirea lumii pînă cînd s-a suit Moise pe Muntele Sinai să primească tablele Legii. Căci a zis Dumnezeu lui Adam în rai: Din toţi pomii raiului să mîncaţi, căci dacă veţi mînca, cu moarte veţi muri. Înainte de a greşi Adam, i s-a dat ca doctorie postul: Să nu mîncaţi! Este cea mai veche poruncă din toate poruncile date de Dumnezeu omului. De aceea zice dumnezeiescul Vasile: ,,Fiindcă n-am postit, am ieşit din rai şi am fost izgoniţi de acolo. Să postim ca să intrăm în rai“. Biserica creştină păstrează postul încă din primele veacuri.

Perioadele de post consacrate în cadrul Bisericii
 

- În fiecare săptămînă sînt două zile de post: miercurea şi vinerea, în amintirea în care Iuda l-a vîndut pe Hristos, cu excepţia miercurilor şi vinerilor cînd este dezlegare, lucru consemnat în calendarul Bisericii.
- 14 septembrie, în orice zi a săptămînii ar cădea (Ziua Crucii),
- Ajunul Bobotezei (5 ianuarie)
- 29 august, ziua comemorării tăierii capului sfîntului Ioan Botezătorul.
Perioadele de post consacrate sînt cele patru posturi din an:
- Postul Naşterii Domnului: care începe în 15 noiembrie şi ţine pînă la 24 decembrie. Este mai puţin sever; se poate mînca peşte pînă în 20 decembrie, precum şi sîmbăta şi duminica, în zilele sfinţilor mai importanţi sau de hramul bisericii (5, 6, 9, 12, 13,15 decembrie);
- Postul Paştelui (postul mare)- care durează şapte săptămîni înainte de Paşte; de Buna Vestire (25 martie) şi de Florii este dezlegare la peşte;
- Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel are o durată variabilă, în funcţie de ziua în care cad Sfintele Paşti. Postul începe luni, după Duminica tuturor sfinţilor, şi ţine pînă în ziua sfinţilor apostoli (29 iunie);
- Postul Adormirii Maicii Domnului începe la 1 august şi ţine pînă la 15 august. În ziua praznicului Schimbării la Faţă este dezlegare la peşte“.

Tatăl nostru
Postul în zilele de miercuri şi vineri este dat, după învăţăturile evanghelice, şi făcut normă sau ,,regulă“ încă din primele veacuri creştine. Canonul Apostolic al Bisericii stipulează în ,,Didahia celor Doisprezece Apostoli“ (Siria occidentală, cca 50 sau 90-100 d.Hr. ): ,,Iar posturile voastre să nu fie odată cu cele ale făţarnicilor (hypo-kritai- fariseilor), căci ei postesc luni şi joi, voi însă să postiţi miercuri şi vineri. Şi nu vă rugaţi ca făţarnicii, ci cum a poruncit Domnul în Evanghelia Sa, aşa să vă rugaţi (Mt 6, 9-13; Lc. 11, 2-4): Tatăl nostru care eşti în ceruri! Sfinţească-Se numele Tău! Vină Împărăţia Ta! Facă-se voia Ta precum în cer aşa şi pe pămînt! Pîinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi! Şi ne lasă nouă datoria noastră, precum şi noi lăsăm datornicilor noştri! Şi nu ne lăsa în încercare (persecuţie)! Ci (atunci) izbăveşte-ne de cel rău!“ Că a ta este puterea şi slava în veci!“ (Canonul Ortodoxiei, I, diacon Ioan I. Ică jr, Canonul Apostolic al Primelor Secole)

Importanţa Maicii Domnului
Fecioara Maria are o importanţă covîrşitoare, mai ales în cele două tradiţii apostolice- Biserica de Răsărit (Ortodoxă) şi Biserica Catolică cu cele peste 22 de rituri ale sale. Creştinii nu o adoră pe Maica Domnului ca pe Dumnezeu dar o supravenerează, o cinstesc mai mult decît pe ceilalţi sfinţi pentru că viaţa ei este atît de curată încît a fost aleasă să dea naştere omenească Fiului lui Dumnezeu. Acest lucru îl adevereşte însuşi salutul îngerului: ,,Binecuvîntată eşti tu între femei şi binecuvîntat este rodul pîntecelui tău“. (Luca 1,42). ,,După Înălţarea Mîntuitorului la cer, Maica Domnului va fi luată în grijă de Ioan Evanghelistul. Va trece la cele veşnice după anul 40, în Ierusalim. Trupul ei a fost înălţat în mod tainic la ceruri. Pe Fecioara Maria o cinstim pentru că s-a pregătit ca nimeni alta în istorie şi şi-a pus personalitatea la dispoziţia lucrării lui Dumnezeu ca în ea să se zămislească şi din ea să se nască Fiul lui Dumnezeu ca Om. O cinstim pentru că este Maica Domnului nostru Hristos. Datorită ei, Dumnezeu a mîntuit lumea prin lucrarea Fiului Său făcut Om“. (op.cit. Vasile Răducă, Ghidul creştinului ortodox de azi) În anul 431 sinodul IV ecumenic de la Efes a dat definiţia dogmatică (N.R- prin dogmă înţelegem ,,adevăr de credinţă“) potrivit căreia Maica Domnului este Theotokos, adică ,,Născătoare de Dumnezeu“. Sfîntul Ioan Damaschinul scrie: ,,Deci, după asentimentul Sfintei fecioare, Duhul cel Sfînt s-a pogorît peste ea potrivit cuvîntului Domnului, pe care l-a spus îngerul, curăţind-o şi dîndu-i în acelaşi timp şi puterea de a primi Dumnezeirea Cuvîntului şi puterea de a naşte. Atunci a umbrit-o înţelepciunea enipostatică şi puterea înaltului Dumnezeu, adică Fiul lui Dumnezeu, cel de o fiinţă cu Tatăl, ca o sămînţă dumnezeiască, şi şi-a alcătuit Luişi, din sîngiuirile ei sfinte şi preacurate, trup însufleţit cu suflet raţional şi cugetător, pîrga frămîntăturii noastre. Nu şi-a alcătuit corpul pe cale seminală, ci pe cale suprafirească, prin Duhul Sfînt“. (Dogmatica)

(Ştefan BOTORAN)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunturi!

COMUNICAT DE PRESĂ - BISERICA CETATE DIN SELISTAT SE REABILITEAZA

 

COMUNICAT DE PRESĂ - BISERICA CETATE DIN SELISTAT SE REABILITEAZA 

 

     Proiectul “Lucrări de reparații, conservare și introducere în circuitul turistic al Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate Seliștat””, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat de către Parohia Evanghelica C.A Selistat și are o valoare totală de 1,336 milioane lei (suma reprezentând valoarea totală a proiectului conform contractului), din care 1,296 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă.

 
COMUNICAT DE PRESĂ - BISERICA CETATE DIN VULCAN SE REABILITEAZA

 

COMUNICAT DE PRESĂ - BISERICA CETATE DIN VULCAN SE REABILITEAZA

 

     Proiectul LUCRARI DE REPARATII, CONSERVARE SI INTRODUCERE IN CIRCUITUL TURISTIC LA ANSAMBLUL BISERICII EVANGHELICE FORTIFICATE DIN VULCAN, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat de către Biserica Evanghelica C.A Parohia Vulcan și are o valoare totală de cca 1,502 milioane lei (suma reprezentând valoarea totală a proiectului conform contractului), din care cca 1,337 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă.

În ediţia tipărită

Abuzul Ecoterm: taxa pe teavă

 

     Cît de importante sînt Primăria, Consiliul Local şi Consiliul Judeţean într-o comunitate? A fost întrebarea redacţiei ,,Monitorul de Făgăraş” pentru cititori. Majoritatea localnicilor consideră că aceste instituţii, care îşi formează bugetele de funcţionare din banii cetăţenilor, nu îşi respectă atribuţiile şi nu lucrează în interesul comunităţilor locale. Oamenii îşi justifică afirmaţiile arătînd critic spre infrastructură, lipsa locurilor de muncă şi dezvoltarea zonei, obiective pe care aleşii locali şi judeţeni nu le-au realizat. Mulţi repondenţi sînt de părere că atît Consiliul Local, cît şi Consiliul Judeţean ar trebui desfiinţate. Majoritatea făgărăşenilor îi critică pe aleşii locali şi judeţeni pentru situaţia Ecoterm, societate patronată de CL Făgăraş, care continuă să factureze taxa pe ţeavă, un abuz nesancţionat de nimeni. Monitorul de Făgăraş publică mai jos cîteva dintre opiniile cetăţenilor. (continuare doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 832 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

6.JPG

Cartea

Horoscop zilnic

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 750
Număr afişări conţinut : 4099236

Informatii utileZiare