Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Olanda, ţara care l-a adoptat pe Ionuţ Email
Luni, 31 Iulie 2017 16:09

 

A trăit prin orfelinate de la 8 ani, dar şansa i-a surîs cînd o fundaţie din Olanda i-a oferit un viitor Băiatul spune că nu regretă că părăseşte definitiv România

     Copiii părăsiţi de părinţi şi care au ajuns la mila statului român, în centre de plasament, rar răzbat în viaţă. Cu greu îşi pot face cariere profesionale după ce sînt daţi afară din sistem pe motiv că au împlinit vîrsta majoratului. Trebuie să-şi ia singuri viaţa în piept fără niciun ajutor, nici de la statul român, dar nici de la cei care i-au adus pe lume.

 Sînt puţini tinerii care se pot lăuda că s-au realizat. Dar un exemplu îl dă Richard Cerchez Ionuţ care a împliniut vîrsta de 18 ani la Centrul de plasament Azur din Victoria, iar acum va avea un loc de muncă în Olanda. Povestea lui Ionuţ este una tristă, dar are un final frumos. A trăit doar prin orfelinate de mic, iar din anul 2015 a ajuns la Victoria. Pe cînd era internat la centrul de la Dacia, în urmă cu 10 ani, situaţia copilului a ajuns în faţa unei comisii din Olanda care recruta elevii instituţionalizaţi pentru a-şi petrece vacanţele în Olanda. A ajuns pe lista olandezilor datorită rezultatelor şcolare bune şi a frecvenţei la şcoală. Richard i-a impresionat pe olandezi care i-au oferit în fiecare an cîte o vacanţă la o familie olandeză. Zece ani la rînd a făcut ,,naveta" la părinţii lui ,,adoptivi" din Olanda. Nu de mult tînărul a primit cea mai bună veste. Fundaţia ,,Ajutor pentru copii" din Olanda i-a găsit loc de muncă într-o fabrică de mobilă. ,,Sînt cel mai norocos băiat, viţa mea se va schimba", a spus Richard Cerchez Ionuţ.

Povestea lui Ionuţ
 

     Tînărul a fost instituţionalizat de mic, acesta nu îşi cunoaşte tatăl, iar mama este bolnavă. Relaţia cu familia a fost menţinută de bunica maternă care locuieşte în Hărman împreună cu mama şi sora lui. În urmă cu doi ani, tînărul a ajuns la centrul ,,Azur" şi a urmat cursurile la CT ,,Dr. Alexandru Bărbat" şi a absolvit şcoala profesională la profilul mecanică auto. ,,Vacanţele le-am petrecut la bunica în Hărman şi în Olanda la părinţii ,,adoptivi". Au fost vacanţe de vis. Nu voi uita niciodată primele două vacanţe din Olanda, ne-am înţeles prin semne şi a fost greu. Apoi am învăţ limba şi am putut comunica. Părinţii ,,adoptivi" mi-au pus la dispoziţie o cameră şi îmi ofereau tot ce aveam nevoie. Olandezii sînt oameni sufletişti, îi consider părinţii mei pentru că m-au ajutat mult. La început îmi era ruşine, nu ştiam să vorbesc, nu ştiam ce fel de oameni sînt, dar pe parcurs mi-am dat seama că sînt oameni minunaţi. Vacanţele le-am petrecut în oraşul Wierden. Împreună cu această familie am învăţat limba olandeză, făceam cumpărături, am vizitat mai multe oraşe, ne plimbam şi îi ajutam la treburile gospodăreşti. În paralel membrii fundaţiei ,,Ajutor pentru copii" m-au dus la stomatologie unde mi-au plombat cîteva măsele, ştiind că la noi nu este gratuit. Mă duceau la frizerie, mergeam împreună la bazin, făceam sport şi multe alte activităţi. După fiecare vacanţă petrecută în Olanda veneam acasă cu valizele pline, îmi cumpărau tot ce îmi doream " a spus Richard Cerchez Ionuţ.

Va lucra în Olanda
 

     ,,La început va fi greu, voi locui la o altă familie într-un sat unde voi plăti chirie, voi cotiza la utilităţi şi la mîncare. Pentru început voi cîştiga 1.000 de euro/ lună, dar am colegi care lucrează la o fabrică auto şi cîştigă mult mai bine. Patru băieţi înstituţionalizaţi la căminul din Victoria au ajuns şi ei în Olanda şi o duc foarte bine. O să muncesc din greu să mă realizez" a mai spus tînărul. ,,Richeard este un copil norocos, a plecat în Olanda unde se va stabilii definitiv. O fundaţie i-a găsit loc de muncă la o fabrică de mobilă, iar dacă va fi serios va avea un viitor bun. Mă bucur pentru el, Richard a fost monitorizat în această perioadă şi a ţinut legătura cu familia şi cu fundaţia din Olanda. Olandezii ajută copiii instituţionalizaţi, dar au o singură condiţie, situaţia şcolară. Richard şi-a văzut de treabă şi acum este în Olanda " a spus directorul interimar de la ,,Azur" , Szekeres Janos Sandor.

,,Îmi voi duce şi sora în Olanda”
 

     ,,Aveam 8 ani cînd am părăsit pentru prima dată ţara alături de alţi zeci de colegi din centrele de plasament din judeţ. Destinaţia a fost Olanda, o ţară frumoasă. Pentru mine a fost paradisul, ceva mai frumos nu exista. M-am simţit membru în familia respectivă şi mă bucur că am ajuns în casa lor. Aceşti oameni sînt calmi, au o fată şi un băiat, dar aceştia locuiesc la casele lor. ,,Mama" adoptivă este din Indonezia şi s-a căsătorit în Olanda. Este cea mai bună bucătăreasă, găteşte cel mai bine, de cîte ori am fost în Olanda m-am îngraşat cîteva kilograme pentru că nu mă puteam abţine de la mîncare. Mereu am cerut o porţie în plus. În data de 1 august a.c., voi ajunge la părinţii mei adoptivi şi stau trei săptămîni să mă relaxez şi să-mi fac documentele de angajare, apoi voi începe munca. Vreau să strîng bani să-mi cumpăr o locuinţă, să am casa mea şi apoi o voi aduce şi pe sora mea să locuim împreună" a mai spus tînărul. Richard nu vrea să mai vină în ţară decît în vizită la bunica lui. Acesta şi-a luat rămas bun de la mamă, bunică, soră, dar şi de la colegii de cămin. Tînărul a spus că în România nu are viitor şi din acest motiv a ales să plece în Olanda.

Olandezii sînt ataşaţi de copiii de la Azur
 

     Familiile din Olanda le oferă o şansă acestor copii şi îi ajută să-şi facă un rost. Ani la rînd aceste famiili au avut grijă de copiii instituţionalizaţi în perioada de vacanţă. S-au ataşat unii de alţii. După ce îşi gată studiile şi Ioan T de 17 ani tot de la centrul ,,Azur" are posibilitatea să se stabilească în Olanda. Acesta este plecat în vacantă în Olanda încă din 12 iulie a.c., şi se va întoarce în 12 august a.c. ,,Mai mulţi băieţi care au ieşit din sistem au beneficiat de acest proiect şi s-au stabilit în Olanda. Sperăm ca şi Ioan să fie unul din beneficiari" a mai spus directorul instituţiei.

Tabără la Predeal
 

     15 băieţii petrec şase zile din vacanţa de vară la o pensiune în Predeal. Transportul, masa şi cazarea au fost asigurate din bugetul DGASPC Braşov. Băieţii sînt foarte încîntaţi de această tabără şi abia au aşteptat să plece. Copiii cu rezultate bune la învăţătură beneficiază de această tabără. ,,În această perioadă 19 băieţi au plecat în vacanţă la părinţi. Aceştia petrec cîteva zile în familie, iar alţi doi elevi au preferat să muncească în vacanţa mare. Este vorba despre Ionuţ care este la Mănăstirea Sîmbăta unde ajută la treburile gospodăreşti şi Vasile care lucrează la o firmă în Braşov" a mai spus directorul de la Centrul de Plasament ,,Azur". 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunt mediu Salco Serv

 

     SC SALCO SERV SA Fagaras, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de revizuire a autorizatiei de mediu pentru activitatea de colectare ,transport si depozitare a deseurilor, inclusiv a deseurilor toxice periculoase din deseurile menajere, cu exceptia celor cu regim special,desfasurata in comuna Sinca cu satele apartinatoare:Sinca, Valcea, Ohaba,Persani,Sercaita, Bucium; pentru deschiderea unui centru de colectare deseuri nepericuloase (hartie si carton, PET, sticla, metal si ambalaje din lemn); pentru activitatea de colectare deseuri periculoase (DEEE-uri) si pentru activitatea de demontarea si dezasamblarea masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;pentru amplasare statie mobila de carburanti(motorina),activitati desfasurate in incinta societatii SC SALCO SERV SA.
     Observatiile publicului se primesc zilnic in scris la sediul APM Brasov, str. Politehnicii nr.3, pe toata perioada derularii procedurii.

BUSINESS CHALLENGE - FOR ENTREPRENEURS ONLY?

În ediţia tipărită

Tinerii făgărăseni nu cunosc însemnele nationale

 

     Însemnele sau simbolurile naţionale, aşa cum arată art. 12 din Constituţia României sînt:
Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.
Ziua naţională a României este 1 Decembrie.
Imnul naţional al României este ,,Deşteaptă-te române”.
Stema ţării şi sigiliul statului sînt stabilite prin legi organice
     Pentru tinerii făgărăşeni, însemnele naţionale reprezintă o întrebare grea la care prea puţini au putut răspunde. În schimb făgărăşenii trecuţi de prima tinereţe sau persoanele vîrstnice se mîndresc cu simbolurile naţionale şi le cunosc semnificaţia.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 703 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

5.JPG

Cartea

Informatii utile

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 775
Număr afişări conţinut : 4316574

Horoscop zilnicZiare