Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home
Un milion de lei pentru renovarea bisericilor Email
Luni, 31 Iulie 2017 16:03

 

În ultimii 5 ani cei mai mulţi ani a primit biserica din Galaţi

 

     Dacă traversezi municipiul Făgăraş nu ai cum să nu remarci sau să nu-ţi rămînă în minte edificiul din centrul urbei. Poate vă gîndiţi la Cetatea Făgăraşului, dar nu este aşa. ,,Monitorul de Făgăraş” a stat de vorbă cu mai mulţi turişti care erau în trecere prin municipiu şi majoritatea au declarat că le-a atras atenţia în primul rînd catedrala ortodoxă şi mai apoi Cetatea.

 

 ,,Este foarte mare catedrala şi este frumoasă” au spus unii dintre turişti în timp ce alţii au declarat că ,,nu avea nevoie un oraş mic precum Făgăraşul de o biserică atît de mare” sau ,,eclipsează Cetatea, un obiectiv medieval atît de impresionant”. În municipiul Făgăraş există 19 biserici ce aparţin diferitelor culte religioase, dar cele mai multe sînt ortodoxe. Şi este explicabil întrucît cei mai mulţi localnici sînt de rit ortodox. Numai din 1990 pînă astăzi au fost construite 9 locaşuri de cult în Făgăraş. În fiecare an pleacă de la bugetul local sume importante de bani spre biserici. Este o practică a ultimilor 27 de ani care se aplică atît la nivel local, judeţean sau naţional. În fiecare comună făgărăşeană, aleşii locali direcţionează banii contribuabililor spre bisericile din satele aparţinătoare. Şi în oraşe bisericile beneficiază de bani de la buget. CJ Braşov alocă, de asemenea, o bună parte din bugetul judeţului spre biserici, o practică aplicată mai ales în anii electorali. Edilii locali îi urmează pe parlamentari sau guvernanţi care repartizează sume mari spre ,,Catedrala neamului” şi nu numai.

 

 

Banii pentru biserici
 

     Din bugetul Făgăraşului al ultimilor 5 ani au plecat spre bisericile din urbe aproape un milion de lei. Cei mai mulţi bani a primit de la bugetul local Biserica din cartierul Galaţi. În anul 2013 au plecat spre biserica din Galaţi 80.000 de lei pentru lucrări de renovare. Desigur banii au fost direcţionaţi etapizat, în mai 2013, august 2013, septembrie 2013 şi decembrie 2013. Şi în 2015 s-a plătit pentru biserica din Galaţi suma de 50.000 de lei tot pentru lucrări de renovare, iar în 2016 încă 65.000 de lei pentru noi lucrări de renovare. În anul 2017 au continuat lucrările de renovare la aceeaşi biserică, sumele alocate de la bugetul local fiind 357.000 de lei. Catedrala Ortodoxă din centrul Făgăraşului s-a bucurat de suma de 129. 711 de lei de la bugetul local plătită în aprilie 2014, octombrie 2014 şi noiembrie 2014. Alţi 20.000 de lei de la buget au ajuns la Protopopiatul Ortodox nr. 1 Făgăraş pentru lucrări de renovare. În luna septembrie 2016 suma de 100.000 de lei a fost repartizată Bisericii Catolice (Pateri) pentru lucrări de renovare, acest edificiu fiind monument istoric. Pentru Biserica Reformată s-a direcţionat, tot pentru lucrări de renovare, în 2016 suma de 50.000 de lei. Biserica Unitariană a primit suma de 22.233 lei de la buget pentru lucrări de renovare în anul 2017. Ultimul lăcaş de cult ce se construieşte în Făgăraş, biserica din cartierul Gării, a primit de la bugetul local 50.000 de lei în noiembrie 2016. (L.B.)

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Anunt mediu Salco Serv

 

     SC SALCO SERV SA Fagaras, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de revizuire a autorizatiei de mediu pentru activitatea de colectare ,transport si depozitare a deseurilor, inclusiv a deseurilor toxice periculoase din deseurile menajere, cu exceptia celor cu regim special,desfasurata in comuna Sinca cu satele apartinatoare:Sinca, Valcea, Ohaba,Persani,Sercaita, Bucium; pentru deschiderea unui centru de colectare deseuri nepericuloase (hartie si carton, PET, sticla, metal si ambalaje din lemn); pentru activitatea de colectare deseuri periculoase (DEEE-uri) si pentru activitatea de demontarea si dezasamblarea masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;pentru amplasare statie mobila de carburanti(motorina),activitati desfasurate in incinta societatii SC SALCO SERV SA.
     Observatiile publicului se primesc zilnic in scris la sediul APM Brasov, str. Politehnicii nr.3, pe toata perioada derularii procedurii.

BUSINESS CHALLENGE - FOR ENTREPRENEURS ONLY?

În ediţia tipărită

Tinerii făgărăseni nu cunosc însemnele nationale

 

     Însemnele sau simbolurile naţionale, aşa cum arată art. 12 din Constituţia României sînt:
Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.
Ziua naţională a României este 1 Decembrie.
Imnul naţional al României este ,,Deşteaptă-te române”.
Stema ţării şi sigiliul statului sînt stabilite prin legi organice
     Pentru tinerii făgărăşeni, însemnele naţionale reprezintă o întrebare grea la care prea puţini au putut răspunde. În schimb făgărăşenii trecuţi de prima tinereţe sau persoanele vîrstnice se mîndresc cu simbolurile naţionale şi le cunosc semnificaţia.

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 656 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

2.JPG

Cartea

Informatii utile

FaceBook

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 775
Număr afişări conţinut : 4316598

Horoscop zilnicZiare